interviuri rock

KATHARSIS: Niciodata nu am fost multumiti de nivelul la care am ajuns

KATHARSIS: Niciodata nu am fost multumiti de nivelul la care am ajuns
TRUPE : Katharsis

Metalfan: Trupa s-a infiintat in anul 1997 si activati cu numele Katharsis din 2000. Care sunt principalele momente din biografia voastra si cind s-a stabilit actuala componenta si actuala orientare muzicala?

Katharsis: Schimbarea genului a fost un moment important odata cu schimbarea numelui in Katharsis, de atunci au aparut influentele de progresiv care au dat individualitate muzicii noastre si ne-au definit stilul pana acum. Bineinteles, importanta a fost si imprimarea albumului Change Your Mind in 2000. Alte puncte importante in biografia noastra au fost plecarea unor membri din trupa si cooptarea altora. Au fost multi si fiecare si-a lasat o amprenta personala in orientarea muzicala a trupei.
Componenta actuala s-a stabilit in martie 2010 iar noua orientare muzicala e cam de anul trecut, cand am adus si accente de metal in compozitii.


Metalfan: Sunteti din Vulcan. Cum este scena acolo (trupe, public, sali de concerte si repetitii) si ce dificultati ati intilnit, daca ati intilnit, in evolutia trupei de pina acum? Va simtiti dezavantajati fata de trupele din orase mai mari?

Katharsis: Problema cu care ne-am confruntat cel mai mult a fost plecarea membrilor din trupa din diverse motive si cautarea unora care sa-i inlocuiasca cu succes. In Valea Jiului nu exista scoli de muzica, iar sansele ca parinti sa cumpere copiilor instrumente muzicale sunt foarte reduse. De accea putinii instrumentisti care exista in Vale sunt in marea majoritate autodidacti. Despre scena, pot sa spun de Petrosani, orasul invecinat care este ok ca si public, intotdeauna am fost bine primiti aici.
Dezavantaje fata de trupele din orasele mari exista, acolo sunt instrumentisti mai multi si o activitate culturala mai bogata.


Metalfan: Pagina voastra de Myspace va descrie ca o trupa de progressive metal. Ce inseamna pentru voi progressive metal?

Katharsis: Pe myspace am incercat sa punem metal cu influente de progressive dar nu exista optiunea respectiva. De fapt nici nu ne-am prea batut capul cu cautarea denumirii genului pe care-l abordam. Noi cantam, altii critica, si poate ne vor spune altii ce gen cantam pana la urma. 


Metalfan: In general, muzicienii din trupele de progresiv, au un nivel tehnic ridicat, aveti studii muzicale, sunteti autodidacti? Cit de importanta este tehnica individuala pentru piesele voastre?

Katharsis: Suntem autodidacti. Pentru ceea ce cantam noi este nevoie de foarte mult studiu personal si bineinteles o tehnica corecta de abordare a instrumentului.


Metalfan: Cum compuneti piesele si ce urmariti atunci cind lucrati la ele? Cit de mult lucrati la o piesa si cum stiti ca este gata?

Katharsis: De obicei plecam de la o idee de chitara dupa care stabilim balansul la tobe iar cu basul incercam sa legam bucatile intre ele, mai ales ca suntem doar trei instrumentisti, trebuie sa ne completam si sa fim foarte atenti la detalii. La compozitii contribuim cu totii, doar vocea si versurile sunt facute de Alina, la care mai aducem modificari, daca este cazul. Sunt piese pe care le facem intr-o singura repetitie dar sunt si piese la care lucram chiar o luna, depinde de dispozitie, idei, inspiratie. Exista cazuri in care mai schimbam anumite lucruri in piesa deci nu putem spune ca punem punct nici unei piese. Dar de obicei o piesa este gata cand am stabilit structura ei.


Metalfan: Care sunt trupele care v-au influentat si cit de mult incercati sa evitati influentele? Cit de importanta este originalitatea pentru voi?

Katharsis: Intotdeauna am incercat sa fim cat mai originali si sa nu copiem. Cateodata chiar exageram, in momentul in care ni se parea ca o tema seamana putin cu ceva ce am mai auzit, renuntam la ea. Acum sa zicem ca ne-am mai maturizat si nu mai suntem asa de carcotasi, important este sa sune bine piesele, este firesc sa se observe in compozitii ceea ce asculti (dar sa fie doar ca amprenta). Trupe favorite sunt multe la fel ca si instrumentisti individuali : Dream Theater, Symphony X, Steve Vai, Victor Wotten, Lamb of God, Scar Symmetry, Jon Petrucci, Joe Satriani, Jordan Rudess, Niancin, Billy Sheehan, In Flames...


Metalfan: In 2000 ati lansat discul Change Your Mind; care ar fi lucrurile cele mai importante de stiut despre el? Ce distributie a avut si ce reactii ati primit?

Katharsis: Albumul are un puternic accent progresiv, mai ales daca luam in considerare trilogia Secretul gloriei, Alb si negru si Chemare. Ne-am inspirat din Faust al lui Goethe pentru cele trei piese mai sus mentionate. Celelalte au fost putin mai vechi dar le-am reorchestrat intr-o alta maniera. Reactiile au fost destul de restranse dar foarte bune. Nu am reusit sa facem o lansare reala a albumului deoarece chiar in timpul inregistrarilor Cristi a semnat un contract cu o trupa din Bucuresti si din pacate am fost nevoiti sa facem o lansare fara concerte.





Metalfan: Nu ati mai lansat nici un disc in urmatorii 10 ani, care ar fi explicatia pentru o pauza atit de lunga? Cind va veni urmatorul disc?

Katharsis: Motivul pauzelor l-am spus, este foarte greu sa mentii componenta unei trupe care canta complex si cere intrumentisti cu studiu individual permanent. Au fost perioade in care am inregistrat piese dar nu pentru un album intreg. Drept urmare nu le-am lansat dar au circulat intr-un cerc mau restrans. Urmatorul disc sper ca se va lansa in acest an deoarece lucram la material si suntem intr-o faza destul de avansata.


Metalfan: Aveti versuri in engleza si in romana, de ce nu va hotariti asupra unei singure limbi?

Katharsis: Initial am cantat doar in engleza dar pe parcurs a aparut valul cu trupe care cantau in romana si se punea accent foarte mare pe acest lucru. Oricum de acum veti vedea un Katharsis cu o personalitate calara. Versurile vor fi in engleza deoarece asta ne reprezinta iar genul muzical va fi exact ceea ce simtim, nu ne mai lasam influentati de val.


Metalfan: Ati primit multe premii la diverse festivaluri, in afara de recunoasterea abilitatilor voastre de muzicieni, v-au fost de vreun folos, v-au ajutat in vreun fel in cariera?

Katharsis: Deloc.


Metalfan: Cit de des aveti cintari si care au fost cele mai importante pina acum?

Katharsis: Dupa cu am mai spus cantarile sunt destul de rare, am avut perioade cand am avut 3 sau 4 cantari pe luna, dar au fost perioade si cu o cantare sau doua pe an. Toate au fost si sunt foarte impotante pentru noi. Dar pot sa spun ca sunt cantari unde ne simtim mai bine si publicul este foarte primitor, ex. : Petrosani (Barock), Top T Buzau, Club A Bucuresti, Rocka Jazz Rock Lupeni...


Metalfan: Aveti o fata in postul de vocalist, e un atu la capitolul imagine, cit de mult va intereseaza sa-l folositi in avantajul vostru?

Katharsis: Sincer, chiar s-o exploatam la maxim cum se procedeaza cu vocalistele de pe posturile tv. nu e posibil. Dar atitudinea si personalitatea ei sunt foarte importante pentru trupa.


Metalfan: Banuiesc ca aveti si serviciu sau sunteti studenti, cum va impartiti timpul intre trupa si alte ocupatii? Reusiti sa va intilniti la repetitii atit de des pe cit v-ati dori?

Katharsis: Este foarte greu cu timpul mai ales ca la ceea ce cantam necesita repetitii multe. Nu reusim sa ne adunam la sala atat cat ar trebui dar nu avem ce face. Incercam sa facem cam 3 repetitii pe saptamana dar sunt perioade in care nu ne adunam nici o data la doua saptamani sau chiar facem pauze de cate o luna.


Metalfan: Cit de mult s-a schimbat felul in care vedeti trupa fata de cum era la inceput? Sunteti multumiti cu nivelul la care ati ajuns? Vreti sa ajungeti muzicieni profesionisti, sa traiti din muzica, sau e doar o pasiune pentru timpul liber?

Katharsis: Niciodata nu am fost multumiti de nivelul la care am ajuns dar ne straduim sa avansam si sa ne obisnuim cu ideea ca nu se poate mai mult in conditiile actuale. Nu vrem sa traim din muzica pentru ca nici nu e posibil asa ceva in Romania.Trebuie sa faci sacrificii foarte mari si nu credem ca merita. Am avut propuneri dar le-am refuzat si nu regretam. Eu cred ca vom fi intotdeauna o trupa de underground si e ok asa.


Metalfan: V-ati inscris in concursul Maximum Rock Suport pentru Underground 2010. Cu ce sperante? Ce vreti sa va aduca, in cazul unei clasari intre primele trupe?

Katharsis: La Maximum Rock Suport pentru Underground 2010 nu ne-am inscris pentru premii ci doar pentru a incerca sa lasam o amprenta placuta in acest festival. Sper sa si reusim.


Metalfan: Multumim pentru interviu, bafta la concurs si in general!

Katharsis: Multumim si sper ca vom veni in acest an cu un album care sa fie bine primit printre ascultatorii de gen.

Autor: Klawz
   July 27, 2010  | 0 Comentarii  | 5166 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: KATHARSIS: Niciodata nu am fost multumiti de nivelul la care am ajuns

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri