interviuri rock

KK Downing (JUDAS PRIEST): vorbeste despre Nostradamus

KK Downing (JUDAS PRIEST): vorbeste despre Nostradamus
TRUPE : Judas Priest

Daca a obtine un interviu cu KK Downing nu este atat de usor (prietenii nostri de la Emagic va pot spune cate zeci de telefoane si mailuri au fost nevoiti sa dea) trebuie sa recunosc ca a obtine raspunsurile in sine nu este o sarcina chiar atat de dificila. KK este foarte comunicativ, amabil si deloc arogant. Cand colegii mei l-au intervievat pe UDO cu ceva timp in urma l-au descris drept un „bunic al metalului”. Daca ar fi sa urmez aceeasi linie as spune despre KK ca este un „foarte amabil si intelept unchi al metal-ului”. Totul a mers ceas, cu exceptia unor zgomote cauzate de conexiunea telefonica si de mine fiind nevoit sa inlocuiesc rapid bateriile reportofonului. Ei bine... plus eu un pic emotionat si balbait in unele momente. Punctele de suspensie vor marca momentele cand zgomotele facute de telefon m-au impiedicat sa aud un cuvant sau altul. Asa ca, avand la dispozitie si niste intrebari furnizate de Klawz, am purces la drum cu interviul.

 

 

Metalfan: De ce Nostradamus? Cum ati ajuns la acest personaj?
KK Downing: Am discutat despre un album conceptual cu mult timp in urma si [...] cred ca dupa ce am lansat Angel of Retribution oamenii au inceput sa se intrebe: In ce directie se va indrepta acum Priest? Asa ca ne-am gandit si mai mult la acest lucru. Si, ca sa fiu sincer, managerul nostru Bill Curbishley, care a fost implicat in Tommy, Quadrophenia si restul, a zburat efectiv la unul dintre concertele pe care le tineam in statele baltice si ne-a spus: „Stiti, m-am gandit foarte mult si cred ca tipul asta, Nostradamus, poate fi un concept foarte bun de folosit daca veti citi ce s-a intamplat cu viata sa, evenimentele in care a fost implicat si toata intriga si misterele care l-au inconjurat. Si iata, dupa 500 de ani este inca faimos si inca foarte controversat”.  Si dupa ce am cugetat si am citit din ce in ce mai mult, despre cine a fost si ce a facut, am ajuns la concluzia ca, decat sa inventam un personaj fictiv -  ceea ce am facut adesea, ne-am gandit ca ca a avea un personaj real ar aduce mai multa profunzime si emotie albumului. Asa cum am spus, pe masura ce ne „specializam” in Nostradamus am ajuns la concluzia ca a compune un album bazat pe viata unui personaj real are cu adevarat o gramada de avantaje.


Metalfan: Crezi ca Nostradamus chiar a avut viziunea ca la mai bine de 400 ani de la moartea sa o trupa de heavy metal va realiza un album despre el? Crezi ca a avut aceasta capacitate de a vedea lucrurile?
KK Downing: Nu, hahaha, ma indoiesc, cred mai degraba ca Nostradamus a fost un tip care a experimentat si a invatat pentru a fi un mare profet, dar cred ca ceea ce avea impresia ca vede, nici macar el nu putea confirma ca erau lucrurile care urmau sa se intample la un moment dat in viitor. Probabil insa ca era convins ca are un dar, ca ceva se intampla. Vreau sa spun ca noi nu ne-am bazat pe profetiile sale, am considerat doar ca viata sa era atat de interesanta incat sa merite sa facem un album [despre ea –n.a.}. In afara de  The Four Horsemen of the Apocalypse, pe care am ales sa o includem (Moartea, Ciuma, Cucerirea si Razboiul), toate celelalte piese povestesc viata sa, chiar daca ordinea cronologica nu este respectata in totalitate. Cu toate astea, cred ca unele profetii – spre exemplu, a vorbit despre turnurile gemene, a vorbit despre „two hollow mountains” -  contin elemente care ne intriga. Cred ca acesta este un alt motiv foarte bun pentru a face un album conceptual, pentru ca sunt multe lucruri enigmatice si curiozitati in jurul vietii lui Nostradamus si nu ma pot gandi la altcineva care a trait cu adevarat pe planeta asta si a carui poveste de viata sa fie mai interesanta, mai intriganta.

 

 
Metalfan: Dincolo de a povesti viata lui Nostradamus, exista un mesaj mai profund ascuns in acest album?
KK Downing: Cred ca fiecare membru al trupei a avut sentimente si trairi diferite, dar personal cred ca daca Nostradamus ar trai astazi si daca ar fi venit la concertele noastre, am fi avut multe in comun, cel putin cu Nostradamus cel tanar. Si daca noi am fi trait pe vremea sa cu certitudine am fi fost fani sai infocati. Vreau sa spun ca este un metalurgist, un alchimist, a facut o multime de lucruri neobisnuite pentru timpurile in care a trait. Dar pentru mine, toate lucrurile prin care a trecut Nostradamus – incercand sa aiba succes si sa faca lucruri bune pentru oameni, dar nefiind capabil sa isi salveze sotia de ciuma, chiar daca era medic, si apoi a fost trimis in exil... stii, cred ca noi toti, fanii metal, am experimentat o multime de lucruri de genul acesta, inca inainte de a termina scoala... In special fiind persecutati de parinti, de profesori, de patroni, de o gramada de oameni. Nostradamus a trecut prin toate aceste lucruri, dar a gasit puterea si taria de a merge mai departe si a trait pana la o varsta venerabila; iar morala pentru toti metalfanii este ca, indiferent daca stim ce inseamna a fi persecutat, suntem o familie si suntem uniti si ar trebui sa ramanem impreuna, iar muzica este ceea ce uneste. Si mesajul acesta este pentru toti cei care au trecut printr-o multime de lucruri, unora le-a fost distrusa viata de altii -  de obicei parintii -  dar daca dai totul afara din tine, atunci poate ca poti gasi fericirea si poti trai pana la adanci batraneti asa cum a facut-o Nostradamus – iata o poveste cu o morala foarte buna.

Metalfan: Dincolo de schimbarile conceptuale am sesizat si o schimbare a directiei muzicale. Unii fani chiar sustin ca albumului ii lipseste energia, altii afirma ca discul este "diluat". Eu nu l-as cataloga neaparat in niciunul dintre aceste moduri, dar am simtit o schimbare in ordinea lucrurilor. Am dreptate?
KK Downing: Ei bine, stii... Judas Priest a lansat pana acum o multime de discuri pe care au existat piese si povesti fara legatura intre ele si pe masura ce am progresat si am imbatranit ne-am dorit sa obtinem mai mult. Am vrut sa facem un album bun, dar diferit,  pe care oamenii sa il asculte. Acest album, Nostradamus, este ca atunci cand stai si citesti o carte buna sau vizionezi un film reusit, am vrea sa stati si sa ascultati discul, sa urmariti firul povestii si sa vedeti cu exactitate de ce am compus acest album. Are o durata de o 1 ora si 40 de minute, iar sa mentii energia la acelasi nivel tot acest timp este dificil si nici nu cred ca ar fi mers. Cred mai degraba ca importante sunt frumusetea aranjamentelor, atmosfera, iar unii oameni sunt captivati de album, iar altii nu...

 

 
Metalfan: Sunt de acord ca unor ascultatori le va trebui mai multa vreme sa intre in atmosfera albumului. Dar, discutand despre schimbari, ati modificat logo-ul si coperta albumului. Ce v-a determinat sa renuntati la un asa faimos trademark?
KK Downing: Nu am renuntat.  De fapt cred ca oamenii trebuie sa simta atomsfera de acum 500 de ani, sa vada acest lucru in artwork,  si am decis sa avem acest logo special pentru Nostradamus, care se potriveste foarte bine cu perioada pe care incercam sa o ilustram pe album.

Metalfan: Ce imi poti spune despre promovarea prin concerte a acestui album? Va fi cantat vreodata Nostradamus in intregime?
KK Downing: Da, sa speram. Pe masura ce discul va capata notorietate, noi vom canta cate ceva de pe el, pe ici, pe colo. Stii cred ca vom canta in Romania in curand si vom canta piese cunoscute de public, compozitii de pe albumele noastre precedente, dar vom canta si piese de pe Nostradamus. Cred ca atunci cand oamenii spun : „canta” trebuie sa adunam toate aceste piese. Cred ca ne vom distra de minune si va fi un show fantastic cu Nostradamus. Cu siguranta a canta pe scena piese de pe Nostradamus va fi un lucru extraordinar, stii...

 

 
Metalfan: Ca tot veni vorba de concerte, am avut placerea sa va vad de doua ori – o data la Viena fara Rob si o data la Budapesta cu el, ce noutati ne veti aduce la Bucuresti?
KK Downing: Avem o scena noua si un set-up nou... oamenii tot discuta despre noul setlist Judas Priest de prea mult timp...dar va asigur ca veti auzi piesele pe care le asteptati de atata vreme. Vreau sa spun ca suntem pregatiti, suntem plini de „metal”, veti veni si veti vedea pentru ca nu a mai ramas mult timp pana la concert!

Metalfan: Hahaha! Da, e adevarat, mi-am cumparat deja biletele. Cum va simtiti ca o sa veniti curand in Romania, ce stiti, care sunt piesele de informatie pe care le cunoasteti despre tara noastra?
KK Downing: Tot ce stiu este ca (1) Romania este un loc in care nu am mai fost pana acum din pacate, dar (2) venim acolo in sfarsit si (3) avem tone de fani acolo si – ca sa fiu sincer cu tine – tot aud lucruri despre cat de primitori sunt oamenii, cat de frumosi sunt, despre modul in care muncesc. Si mai sunt lucrurile pe care le stim de la oamenii care si-au facut vacantele acolo si asa mai departe.

 

 

Autor: Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Judas Priest

   June 26, 2008  | 4 Comentarii  | 12529 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: KK Downing (JUDAS PRIEST): vorbeste despre Nostradamus

  • Pacat ca nu mai au vechiul logo..fain interviul m/

    1. Posted by "Beware the Mosh in black, | 27 Iunie 2008 12:58
  • Mai ca mi-e mila de saracu KK ca a fost persecutat cand era mic de parinti!

    2. Posted by JohnBlack | 27 Iunie 2008 15:01
  • Sa vina,sa vina! Il asteptam pe acesti Metal Gods! m/

    3. Posted by Barbar | 28 Iunie 2008 18:36
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri