interviuri rock

Lemmy Kilmister: Rock-ul nu este un job, ci o vocatie

Lemmy Kilmister: Rock-ul nu este un job, ci o vocatie
TRUPE : Motörhead

Dupa mai bine de trei decenii de activitate, o trupa cu adevarat legendara va putea fi urmarita in concert si de fanii romani pe 2 iulie 2009, in cadrul B’est Fest.  Motorhead au scris pagini importante in istoria heavy metal-ului si inca o fac cu atata energie si vitalitate incat ai impresia ca cei 34 de ani de cand s-au format nu au reprezentat decat un antrenament. In speranta ca am putea afla care este secretul unei asemenea cariere impresionante am stat de vorba cu the man himself – Mr. Ian "Lemmy" Kilmister

 

 

Metalfan: Mai intai de toate as vrea sa ne concentram pe muzica si apoi sa trecem catre zona lucrurilor interesante din viata ta.
Lemmy: Sigur, da-i drumul.


Metalfan: Ai fost plecat in turnee in ultimii 30 de ani si cred ca toate lumea este curioasa sa afle cum ai reusit acesta performanta. Care este secretul acestei cariere foarte lungi de evanghelist al rock’n’roll-ului?
Lemmy: Este ceea ce fac, ceea ce sunt, nu mai reprezinta o slujba, ci mai degraba o vocatie. E ca si cum ai deveni preot, simti ca trebuie s-o faci, stii lucrul asta si devine viata ta.

Metalfan: Ok, iti amintesti cum era sa nu faci parte din Motorhead?
Lemmy: Nu, nu imi mai amintesc. Stiu, undeva la nivelul subconstientului, ca nu am facut parte din Motorhead multa vreme, dar chiar nu iti pot spune cum era pe atunci.

Metalfan: Crezi ca trebuie sa ai un anumit tip de personalitate, sa zicem de tipul unui maniac,  ca sa reusesti in tipul asta de afaceri?
Lemmy: Ei bine, chiar nu are importanta. Hahaha

Metalfan: Exista un film documentar, bazat pe cariera ta, intitulat Lemmy. Ce ai simtit cand ti-a fost prezentat prima data acest proiect?
Lemmy: A fost amuzant, stii, adica timp de 2 ani si jumatate cei care il realizeaza au fost tot timpul prezenti alaturi de noi, am ajuns sa nici nu ne mai dam seama de prezenta lor.

 

 

Metalfan: Ai asteptari speciale de la acest film, vrei sa fii prezentat intr-un anume mod in documentar?
Lemmy: Nu, pur si simplu vreau sa vad ce vor face. Ne-au prezentat mai multe filmari si ni le-au aratat, am considerat ca sunt foarte bune si le-am spus ca este totul in regula.

Metalfan: Asta inseamna ca va veti implicat mai departe in dezvoltarea acestui film?
Lemmy: Nu, adica vom avea un cuvant de spus la editarea finala, evident ca ne vor prezenta filmul inainte sa fie lasant pentru public.

Metalfan: Este de notorietate faptul ca detii o vasta colectie de obiecte care au apartinut nazistilor. Cum a pornit acest hobby, care au fost motivele care te-au determinat sa alcatuiesti o asemenea colectie?
Lemmy: Stii, nu cred cu adevarat in chestia asta, pur si simplu mi-a placut imaginea, am fost interesat de modul in care prezentau nazistii lucrurile, pentru ca stim cu totii, Hitler a fost primul rockstar, hahaha…

Metalfan: Deci mai degraba aceasta pasiune este legata de aspectul vizual, de modul grafic de prezentare a lucrurilor…
Lemmy: Da, asa este. Adica la sfarsitului razboiului toti nemtii purtau uniforma aceea, iar unii dintrei ei pur si simplu au aruncat uniformele in dulap, stii…

Metalfan: Daca nu ma insel o alta pasiune mai putin controversata a ta este lectura.
Lemmy: Da, ai dreptate.

Metalfan: Care este ultima carte pe care ai citit-o?
Lemmy: Nu mai stiu…Am recitit de curand Bomber de Len Deighton, care este o carte foarte buna. Nu stiu daca ai apucat sa o citesti. Cartea a reprezentat sursa de inspiratie principala atunci cand am compus piesa Bomber si acum am recitit-o. O alta carte pe care o citesc are ca subiect Al Treilea Reich, este scrisa de Michael Crichton, se numeste State of Fear si este foarte buna.

 



Metalfan: Deci lecturezi carti din mai multe stiluri, ai un anumit gen preferat de carti?
Lemmy: Nu, cata vreme este o carte buna in care pot gasi ceva interesant.

Metalfan: Ma intreb daca ai vreo carte de copii favorita...
Lemmy: Nah, nu mai citesc de ceva vreme literatura pentru copii…ha ha ha.

Metalfan: Razboiul este un subiect la care te referi adesea. Ce crezi despre razboaiele contemporante? Difera cu ceva fata de cele din trecut?
Lemmy: Cea mai mare problema o reprezinta faptul ca dusmanul este nedefinit. Inainte toate partile beligerante aveau o uniforma distincta si stiai impotriva cui lupti. Daca ne referim la Iraq sau Afganistan toti arata ca si cum ar fi inamici, nu? La fel si in Vietnam, e imposibil sa duci un asemenea razboi cand trebuie sa suspectezi pe toata lumea ca ar fi dusmanul.

Metalfan: Adica sunt mai putin corecti, duc un razboi las?
Lemmy: Nu as privi lucrurile din acest punct de vedere, daca ar avea o armata clasica ar fi complet depasiti numeric si eliminati rapid astfel ca singurul mod de a lupta ramane cel pe care il practica. Dar nu este corect, pe de alta parte viata e nedreapta, asta este.

Metalfan: Daca ar trebui sa convingi o persoana care nu a auzit pana acum de Motorhead sa va asculte, care ar fi argumentele tale?
Lemmy: As spune ca persoana respectiva are o educatie incompleta, ha ha ha.

Metalfan: Sa ne intoarcem putin la muzica, anul trecut ati lansat cel de-al 21lea album de studio, Motorizer, ai o piesa favorita de pe acest disc?
Lemmy: O piesa favorita? Da, as zice ca The Thousand Names of God, ultima compozitie. Nu stiu, pur si simplu imi place, este ceva aparte in structura sa. E o bucata interesanta de compus si in acelasi timp interesanta de cantat pe scena.

Metalfan: Care ar fi insa albumele preferate?
Lemmy: Oh, nu stiu ce sa zic, imi plac toate, atlfel nu ai fi avut ocazia sa le asculti niciodata. ha ha ha

Metalfan: Inteleg, dar poate ca unele dintre ele sunt mai aproape de perfectiune?
Lemmy: Nimeni nu poate compune albumul perfect. Nu poti face albume perfecte decat daca esti Yes sau oameni de genul acesta, ei compun albume perfecte, nu eu, ha ha ha.

 

 

Metalfan:  As vrea sa iti pun acum o intrebare care are un caracter personal pentru mine, pentru ca asa am aflat prima oara de trupa cu multi ani in urma. Pe atunci am cumparat o revista de muzica foarte ieftina, care nu avea legatura cu metalul, iar in respectiva revista scria ca tu esti considerat a fi unul dintre cei mai rai indivizi din scena. Ma intreb daca te-ai confruntat adesea cu asemenea opinii de-a lungul carierei tale.
Lemmy: Ei bine, da, oamenii se asteapta sa fii un nemernic, dar nu poti sa ai aceasta imagine permanent, stii, adica ai si o alta viata, nu poti fi tot timpul pe scena. Dar intr-adevar, pe scena muzica e destul de rea.

Metalfan: Da, pai asta e unul dintre motivele pentru care ne place tuturor. Dar care ar fi diferenta dintre Dl. Kilmister, omul de pe strada, cetateanul si artistul?
Lemmy: Pai singura diferenta este ca nu tip tot timpul cand nu sunt pe scena, hahahaha.

Metalfan: Deci exista un domn Kilmister suficient de amabil incat sa ne acorde acest interviu
Lemmy: Oh, pai nu e nimic rau in a fi amabil, sa stii.

Metalfan: Motorhead este una dintre acele trupa care au un sound aparte, imediat recognoscibil, cand il auzi stii instantaneu despre cine e vorba. Cum ati reusit sa mentineti acest stil toti acesti ani, neatins si neafectat de moda si trenduri?
Lemmy: Hmm, nu era nimic mai bun decat ceea ce faceam. Cata vreme ai o idee buna, de ce sa iti bati joc de ea? Ha ha ha.

Metalfan: Pe 2 iulie veti canta pentru prima data in Romania. Ce sa astepte oamenii de la acest concert?
Lemmy: Imi pare rau, dar ar fi bine sa va puneti degetele in urechi…dincolo de asta, ascultati si spuneti-mi ce parere aveti dupa concert.

Metalfan: Cam asta a fost interviul nostrul, multumim foarte mult pentru timp si rabdare si ne vom intalni din nou la concert, cel putin noi o sa te vedem, presupun ca tu nu o sa ne vezi in multime, ha ha ha
Lemmy: Ei, ne vom intalni dupa concert, veniti sa ne vedeti.

Metalfan: Ok, sigur. Un mesaj pentru fani?
Lemmy: Ei bine, veniti sa vedeti trupa si sper ca o sa va placa, daca nu, pacat.

 

Autor: Tzugu, H.
Vezi galeriile trupelor: Motörhead

   June 24, 2009  | 7 Comentarii  | 10136 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Lemmy Kilmister: Rock-ul nu este un job, ci o vocatie

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri