interviuri rock

NEGURA BUNGET: interviu cu Negru

NEGURA BUNGET: interviu cu Negru
TRUPE : Negura Bunget

Dupa un 2008 foarte plin de evenimente, cei de la Negura Bunget au avut amabilitatea de a ne raspun de la cateva intrebari in legatura cu ce s-a intamplat in ultima perioada precum si cu niste planuri de viitor.
 
Metalfan:  Anul 2008 a fost unul de success pentru voi, ati avut un turneu european cu multe concerte si ati participat la cateva dintre festivalurile mari ale Europei. Sa o luam pe rand. Cum a fost turneul, cum ati reusit sa il puneti cap la cap, care a fost reactia publicului?
Negru: Intr-adevar am avut un an destul de incarcat. Turneul a fost destul de reusit; a fost lung si obositor pe de o parte, dar si plin de evenimente si experiente placute. Am inceput pregatirea acestuia cu aproximativ un an inainte. Nu a fost o treaba usoara, dar nici extrem de dificil nu s-ar putea spune ca a fost. Reactia publicului a fost buna, chiar peste asteptari uneori.
 
Metalfan: Care au fost cele mai bune si cele mai nereusite momente ale turneului?
Negru: De-a lungul unui turneu de dimensiunea celui pe care l-am avut noi, exista momente de toate felurile, dar cred ca cel mai important este ca la sfarsit sa simti ca ti-ai facut bine treaba si ca ai trecut peste toate greutatile. Si a fost asa!


Negura Bunget @ Ragnarock 2008
 
Metalfan:  Mergand mai departe catre festivalurile verii trecute… Cum ati reusit sa ajungeti acolo? Cum au fost show-urile si reactia publicului?
Negru: Pentru a putea urca pe scena festivalurilor cu renume al metalului european este vorba mai degraba un proces cumulativ si firesc care se sustine de-a lungul anilor prin aparitii scenice. Astfel lumea ajunge sa auda de o trupa, de asemenea si organizatorii. Am ajuns in ipostaza in care sa fim invitati, deoarece oameni au inceput sa aiba o idee despre ce canta Negura Bunget. Reactia publicului a fost mai tot timpul foarte buna, chiar nu am putea astepta mai mult. Am avut placerea ca in publicul de la Wacken Open Air sa zarim cateva steaguri tricolore. Le multumim celor care ne-au oferit un astfel de moment.  
 
Metalfan:  Dupa aceste cantari, puteti spune ca exista anumite parti din Europa unde sunteti mai bine primiti si poate parti unde interesul sau reactia publicului sunt mai putin grozave?
Negru: Nu cred ca o analiza geografica ar fi concludenta. Cred ca sunt concerte si concerte, zile si zile, locuri si locuri, oameni si oameni. De exemplu pana acum am cantat de 4 sau 5 ori in Belgia, si de obicei prezenta la concerte acolo era destul de redusa. Insa cand am cantat ultima oara in cadrul turneului in Gent, concetul a fost aproape sold-out, desi era in mijlocul saptamanii, iar publicul a fost extrem de primitor. As zice deci ca e mai important contextul, organizarea, detaliile… decat o analiza generalizanta. 


Negura Bunget @ Ragnarock 2008

 
Metalfan:  In Romania sunteti in general foarte bine primiti de public. Si totusi, care ar fi diferentele pe care le simtiti acum intre publicul roman si cel din Germania, Olanda, Spania sau din orice alta tara in care ati concertat de curand?
Negru: Cred ca din moment ce noi nu facem aceasta dieferenta intre publicul din Romania si cel din alte tari, nici publicul nu o face in mod evident. Exista desigur o diferenta intre a canta pentru oameni care ne cunosc limba si care ne inteleg mai usor, si a canta pentru oameni cu care comunicarea nu e directa. Pentru noi e mult mai important sa oferim pe scena tot ce putem, iar cand acest lucru se intampla, publicul percepe mai bine mesajul, fie ca suntem in Romania, in Estonia sau in alta parte.
 
Metalfan:  Turneul din SUA si Canada parea la un moment dat foarte fezabil si apoi ati anuntat ca a fost amanat pe o perioada nedeterminata. Ce s-a intamplat si care sunt sansele ca acest lucru sa se mai intample?
Negru: Am fost de mai multe ori pe punctul de a aranja un turneu un SUA si Canada. Din pacate de fiecare data au intervenit probleme de ultim moment. Am fi putut sa-l infaptuim oricum, daca ideea era de a  canta acolo cu orice pret; insa mult mai important este sa facem lucrurile in asa fel incat sa fie bine din toate punctele de vedere si sa fie si momentul potrivit. Partea logistica pentru un turneu in SUA e mult mai complexa; nu se pot transporta multe din echipamentele noastre necesare pentru un turneu, distantele sunt imense comparativ cu Europa, si mai este si problema vizelor… Asadar mai mult motive de genul acesta si mai putin lipsa concertelor au dus la anularea planurilor noastre. Insa nu am renuntat la aceasta idee si cu siguranta va veni timpul si pentru materializarea ei. 
 
Metalfan:  In general, la acest nivel, merchandise-ul este important pentru situatia financiara a trupei. Cum ati stat cu vanzarile de tricouri si CD-uri? Si in general cum s-a terminat anul trecut din punct de vedere financiar pentru Negura Bunget, ati ramas cu ceva in buzunar sau ati pus de la voi?
Negru: Nu am putea sa ne plangem nici din punctul acesta de vedere, au mers destul de bine si vanzarile. Dat fiind faptul ca suntem dedicati 100% muzicii noastre, acest lucru inglobeaza intreaga noastra experienta si faptul ca am putut supravietui pana acum din ceea ce facem e suficient pentru noi si desigur vorbeste despre noi. Modestia insa joaca un rol important in acest cadru. 
 
Metalfan:  Ati filmat parcursul vostru prin toate aceste concerte si festivaluri? Si daca da, ce planuiti sa faceti cu materialul filmat?
Negru: Avem filmate cateva festivaluri si concerte, dar nu avem inca un plan concret in privinta materialelor.


Negura Bunget @ Ragnarock 2008


Metalfan:  Ati filmat la inceputul anului trecut show-ul din deschiderea Paradise Lost, la Bucuresti, urmand sa fie baza pentru un DVD live. Ce s-a intamplat sau ce urmeaza sa se intample cu filmarea respectiva?
Negru: Va aparea in curand un DVD live cu acel concert.
 
Metalfan:  Ultimele albume le-ati editat sub egida Code666. Cum merge colaborarea cu aceasta casa de discuri? Nu cumva a devenit o casa de discuri prea underground pentru pretentiile voastre?
Negru: Colaborarea noastra cu code666a fost si este fireasca, insa deja se apropie de sfarsit. Avem deja un contract nou cu Prophecy Productions, care au editat albumele noastre mai vechi intr-o varianta noua. Intotdeauna am fost de parere ca e mai important sa fii o trupa careia o casa de discuri mai mica sa-i acorde o importanta mai mare, decat sa fii una nesemnificativa la o casa de discuri mai  mare. Cel putin aceasta a fost perspectiva noastra si astfel ne-am ghidat optiunile. Asa ca am cautat mai de graba ca evoluam noi ca trupa, decat sa cautam o casa de discuri mai mare. Iar apoi ofertele au venit de la sine…
 
Metalfan: Aveti material nou? Pe cand un nou album de studio Negura Bunget?
Negru: Avem ceva materiale noi. Mai avem mult de lucru pana a termina un nou album, dar speram sa fie totul gata in a doua parte a anului.
 
Metalfan: Daca da, cum suna? Sa ne asteptam la noutati din punct de vedere stilitic?
Negru: Cred ca e putin cam prea devreme pentru detalii. Cu siguranta insa va fi ceva nou. Nu ne sta in fire sa facem acelasi lucru de mai multe ori.
 
Metalfan:  Care ar fi planurile voastre pentru 2009?
Negru: Avem destul de multe planuri pentru 2009. In curand o sa apara o varianta noua a albumului „Maiastru sfetnic”, intr-o varianta care va fi mai mult un nou album decat o re-inregistrare. Va fi urmat apoi DVD-ul live. Ambele vor fi lansate de Prophecy. Speram sa lansam cat mai devreme un nou album si probabil si un MCD, care vor marca incheierea oficiala a colaborarii noastre cu Code666. Sunt desigur cateva concerte si festivaluri confirmate deja, cum ar fi Inferno, Roadburn, Graspop, Butal Assault … si probabil ca vor mai fi cateva, dar in mare ne vom concentra mai mult pe noi compozitii si inegistrari anul acesta.


Negura Bunget @ Summerbreeze 2008

Metalfan: Cum vedeti viitorul Negura Bunget in conditiile in care in 2008 ati fost foarte aproape de elita metalului European?
Negru: Este foarte usor sa te pierzi in proiectii si asteptari; noi insa suntem focalizati pe aspectele pe care le avem de indeplinit in aceasta perioada si in viitorul apropiat, avem o viziune de perspectiva si intotdeauna ne prindem de lucruri foarte indraznete pentru noi, care reprezinta o provocare ce merita a fi luata in seama. In felul acesta incercam sa aplicam asupra noastra un proces de autodepasire, care desigur poate fi liantul necesar unei evolutii autentice.
Negura Bunget mai are inca destule de spus si mult de evoluat.

Metalfan: In final, as vrea sa va rog sa descrieti in cate o fraza, conceptul sau povestea fiecarei piese de pe Om.
Negru:
Ceasurile rele – Omul vanat de soarta; momentul in care Spiritul se vede nevoit sa-l incolteasca pe om.
Tesarul de lumini – Prima imagine pe care Spiritul o arata omului, imaginea primordialului, de acolo de unde toate au inceput, din eter. 
Primul OM – Inchegarea omului si asezarea sa in spatiu. Natura, sigurul aliat cu adevarat alaturi, singura sursa de reintregire.
Cunoasterea tacuta – Cunoasterea lasata in om ce va salaslui pentru milenii. „Locul” unde omul se poate intoarce la propria-i tacere.
Inarborat – omul inarborat in cosmos. In el salasluiesc toate cheile aferente fiecarui pas pe care-l are de implinit in pelerinajul sau in univers. 
Dedesuptul – Abisul cu binecuvantarile sale; saltul si cufundarea in intuneric; vointa si credinta in purificare.
Norilor – Eliberarea vaporilor de sulf si sare.
De piatra – Statornicirea in verticalitate si adevar.
Cel din urma vis – Reintoarcerea la univers; revelarea succesiunii viselor.
Hora Soarelui – Imbratisarea Soarelui, a cilclicitatii Naturii si a firii umane.
Al doilea OM – Al doilea OM


Negura Bunget @ Wacken Open Air 2008:

 

Autor: Cynyc
Vezi galeriile trupelor: Negura Bunget

   March 06, 2009  | 6 Comentarii  | 8149 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: NEGURA BUNGET: interviu cu Negru

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri