interviuri rock

Niki (Eufobia): 'Insemination este precum o partida rapida de sex!'

Niki (Eufobia): 'Insemination este precum o partida rapida de sex!'
TRUPE : Eufobia

Niki, chitaristul-vocalist al formatiei bulgare Eufobia, a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru Metalfan. El s-a dovedit a fi mai mult latin decat slav, cel putin la vorba, si ne-a oferit multe detalii privind cel mai recent album de studio al trupei, Insemination, activitatea formatiei in general, dar nu s-a sfiit nici de comparatiile la nivel fotbalistic dintre Gheorghe Hagi si Hristo Stoichkov. Mai multe detalii aflati chiar de la Niki in randurile ce urmeaza.



Metalfan: Salut si bine ati venit la Metalfan!
Niki: Salutare, este super sa aparem pe site-ul vostru!!!

Metalfan: Inainte de toate, ca sa fie clar pentru toata lumea. In ce crede Eufobia? De ce?
Niki: Toti trei suntem atei. Suntem de parere ca nu exista Dumnezeu si nici Satan si nicio alta creatura supranaturala care ar trebui sa ne supravegheze ca o jigodie batrana din spatele norilor Raiului. Suntem mai mult interesati de natura omului in forma sa de animalica de baza, pe care incercam sa o exploram si sa ii aratam partile intunecate prin obscenitatea versurilor noastre si prin blasfemia infernala a sunetului nostru.

Metalfan: Pentru ca acesta este primul interviu al vostru pentru Metalfan, te rog incearca sa realizezi o scurta biografie privind activitatea Eufobia. Sa spunem, cele mai importante lucruri pentru voi de pana acum.
Niki: Cand am fondat formatia in urma cu cinci ani, nu aveam nici un fel de experienta. Eram doar trei metalisti obisnuiti uniti de vointa noastra de a canta acest fel ciudat de metal. Asa ca primii ani au fost o completa pierdere de timp. Dar odata cu trecerea timpului, trupa a devenit din ce in ce mai serioasa si am inceput sa vedem lucrurile diferit. Totusi, am avut cateva concerte reusite in acea vreme, precum show-ul pe care l-am sustinut in orasul nostru, Sofia, in 2006 alaturi de Sinister si de asemenea cateva festivaluri underground printre care si Satan Klaus Metal Party in 2007 in Bucuresti. Inainte de asta am lansat primul nostru demo, Cup of Mud la sfarsitul anului 2005 si am reusit sa filmam doua videoclipuri. Unul dintre ele a fost pentru piesa Maligna, care este de altfel si cel mai bun al nostru de pana acum, si inca unul pentru piesa Rain of Snails. Sunetul a fost o mizerie, pentru ca nu am avut suficienti bani incat sa ne permitem un studio profesional si de asemenea lipsa de experienta in capitolul inregistrarilor. Acum incercam sa facem totul profesional, asa dupa cum ai putut vedea pe acest album (Insemination). "Botezul" nostru a avut loc in anul 2008, atunci cand am strabatut de doua ori Balcanii. Prima data cu formatia poloneza Carnal, iar apoi cu legenda thrash metal Onslaught. Dupa aceea, totul s-a schimbat si Eufobia nu mai era o trupa facuta la caterinca, in cele din urma am urmat calea potrivita.

Metalfan: Anul acesta, ca sa fiu mai exact luna trecuta, ati lansat cel de al doilea album de studio al vostru, Insemination. De unde a venit toata aceasta schimbare de stil?
Niki: Toate aceste schimbari au venit natural. Nu am incercat sa urmam nicio directie intentionat. Doar am simtit acele riff-uri nebune si acele ideei muzicale. Intodeauna depinde de inspiratia noastra. Un muzician batran mi-a spus odata sa nu fortez nicio idee sa se potriveasca
intr-un anume stil, si asta este singura regula pe care eu ca si compozitor trebuie sa o respect daca vreau sa-mi pastrez originalitatea. Intodeauna trebuie sa fim noi indiferent de ce s-ar intampla, sau sa renuntam sa cantam metal, pentru ca asta este ceea ce reprezinta metalul. Libertatea de a te exprima.



Metalfan: Vorbind de stil, am simtit ca Insemination aduce cu albumul celor de la Carcass, Swansong din 1996. Iar in acest caz, prima piesa care imi vine in minte este Justine de exemplu. Cat de mult te-a influentat muzica Carcass in tot acest timp? Care sunt celelalte trupe care te-au influentat in aceasta perioada?
Niki: Swansong este probabil cel mai bun album pe care Carcass l-au facut vreodata. Un clasic al metalului. Dar nu am incercat sa facem ceva asemanator, cel putin nu intentionat. Totusi, suntem mandri de faptul ca albumul nostru Insemination este comparat cu o opera de arta atat de grozava pe cat este Swansong. Dar CD-ul Swansong nu a fost in player-ul nostru cat timp am compus sau am inregistrat materialul. De asemenea, nici unul dintre noi nu asculta doar death metal. Ascultam tipuri diferite de muzica rock si metal. Fiecare dintre noi. Astfel, nu avem o sursa principala de inspiratie. In general muzica noastra este inspirata de lucrurile generale din viata. nu de o trupa sau de un gen anume. Oricum, daca ar trebui sa mentionez macar o trupa ca sursa de inspiratie pentru noi, aceea ar fi fara indoiala Death, pentru ca aceasta nu este doar o trupa, ci o adevarata institutie muzicala.

Metalfan: Mai devreme ofeream piesa voastra Justine ca exemplu. Ce ne poti spune despre videoclipul acestei piese, dar si despre cel al piesei Pissing Squad?
Niki: Nu prea am avut noroc cu aceste videoclipuri. Ar trebui sa vezi primul nostru videoclip, Maligna, pentru a iti face o idee mai buna. In mare parte Justine a fost filmat in cel mai jegos subsol pe care l-am vazut vreodata. Podeaua era acoperita de fecale umane, iar eu si
restul echipei a trebuit sa calcam si chiar sa ne taram prin ele. De asemenea, o apa murdara curgea precum o ploaie de pisat, iar umiditatea era cu greu de suportat. Cel putin, restul formatiei nu a trebuit sa sufere de pe urma acestor conditii neprielnice. A doua zi am avut parte,
la scena cu dusul, de apa calda, ca o compensatie pentru jegul si duhoarea din ziua precedenta. Piesa se refera la sex, insa videoclipul se refera la crime, din pacate regizorul acestuia nu a inteles bine ideea, dar oricum, cui ii pasa. Sunt doua instincte umane de baza, sexul si
uciderea, asa ca sunt de parere ca au multe in comun. Pentru Pissing Squad ne-am gandit la niste scene fierbinti cu o fata in timp ce se masturba, insa nu am reusit sa gasim o fata care sa arate bine si sa fie dispusa sa faca asa ceva. Dar poate ca este mai bine asa, pentru ca la o luna dupa, Rammstein au lansat videoclipul piesei Pussy, iar ideea noastra nu ar mai fi socat pe nimeni.



Metalfan: Haide sa vorbim despre inregistrare, mixaj, masterizare, intregul proces de productie al noului album. Cat de mult au luat aceste lucruri? Care a fost cea mai dificila parte? De ce?
Niki: Ne-a luat mai mult timp decat ne-am fi asteptat. Ne-am apucat de treaba in toamna anului 2008 si nu a fost gata pana la sfarsitul primaverii anului 2009. Inregistrarile au avut loc in unul dintre cele mai bune, dar si cele mai aglomerate studiouri din Bulgaria, Stain, si a fost nevoie sa ne coordonam programul cu cel al altor trupe care inregistrau acolo in aceeasi perioada. De asemenea, incercam sa nu ne fortam sa ajungem la cel mai bun rezultat posibil, dar o strategie atat de lunga la un moment dat a dus la confuzie. Prea mult timp la dispozitie pentru gandire, poate sa ofere mintii idei gresite. A fost primul nostru material realizat profesional, asa ca sunt de parere ca data viitoare va fi mai simplu. Cea mai grea parte a fost categoric cea de mixaj. Am avut cu totii argumente in privinta modului in care va suna mixul final, dar am facut cu totii compromisuri si am ajuns la un numitor comun.

Metafan: Cum ati inceput sa lucrati cu Coro si cu Axa Valaha Prods? Cum a inceput totul?
Niki: El este cel care a aranjat mini-turneul din Romania. Iar in ultima vreme am inceput sa ne vedem in multe lucruri diferite, ca urmare a faptului ca el si noi calatorim mult in zona Balcanica. Ce ne-a impresionat in acea perioada a fost felul in care era intodeauna gata sa lupte ca un pit-bull fioros cu alti manageri, incercand sa puna trupele sale intr-o pozitie mai buna. Am fost intr-un fel gelosi pe acele trupe norocoase.

Metalfan: Cum simti ca este Coro ca manager? Ai mai intalnit o persoana care sa vorbeasca atat de mult pana sa incepi munca alaturi de el?
Niki: Toti managerii pe care ii stiu vorbesc mult. Probabil multi dintre manageri au gura bogata, iar Coro nu face nicio exceptie. Dar el nu intra in acea categorie a managerilor care nu stiu ce vorbesc. Spune multe poante si povesti amuzante care fac orele lungi din timpul calatoriilor din turneu sa treaca mult mai usor. De asemenea, este un sfatuitor bun si de incredere, si suntem fericiti sa il avem ca manager.



Metalfan: Cum a decurs colaborarea cu Costin Chioreanu de la Twilight13Media? Am observat faptul ca pe langa artwork-ul albumului, s-a ocupat si de partea grafica a paginii voastre de myspace.
Niki: Colaborarea a fost si va ramane perfecta, pentru ca dorim ca dorim sa lucram la viitoarele proiecte alaturi de Costin. Il cunoastem de putina vreme, dar simtim ca este prietenul nostru. Admir arta lui inainte de a il cunoaste pentru ca sunt un mare fan Satanochio. Omul asta
este bolnav, iti spun ca ar trebui inchis. Avea deja intreaga idee gata inainte de a termina prima bere cand ne-am intalnit in Bucuresti pentru a discuta in privinta artwork-ului. Iar atunci cand am vazut coperta gata, a fost ca si cum as fi fost lovit de un tren. Doar uita-te la ea. Insemination isi merita cei cinci euro, chiar doar si pentru coperta deosebita si sunt de parere ca acest lucru va face cateva vanzari in plus.

Metalfan: Cu alte cuvinte, sunteti multumiti cu rezultatul final al abumului?
Niki: Desigur ca sunt multe lucruri care din punctul nostru de vedere ar fi putut fi facute mult mai bine, dar intodeauna este asa. Eufobia se dezvolta constant. Suntem de parere ca Insemination este destul de bun pentru a satisface gustul oricarui metalist de pe pamant care are mintea deschisa, asa ca datii o sansa si nu veti regreta.

Metalfan: Care au fost reactiile mediei privind Insemination? Ca sa fiu sincer, asa cum ti-am spus si mai sus si am punctat si in recenzie, mi-a amintit intr-un fel de Carcass, dar aveti si alte influente.
Niki: Urmaresc reactiile mediei. Pana acum lucrurile stau bine. Interesul mediei a crescut fata de trupa in aceasta perioada. Vom vedea parerea finala cand vor fi publicate mai multe recenzii, dar reactiile celor care au apucat sa asculte Insemination pana acum au fost pozitive si ma simt bine in aceasta privinta. Nu m-ar deranja daca intr-o zi Eufobia ar atinge succesul celor de la Carcass. Prea devreme sa ne dorim asa ceva, insa soarta este de partea celor ce isi doresc.



Metalfan: Ce ai putea sublinia in privinta Insemination? Cum ai descrie cel mai bine acest material? Mai exact: de ce omanii ar trebuii sa asculte acest disc?
Niki: Insemination este precum o partida rapida de sex dupa o intalnire plina de alcool la o petrecere. Este facut sa trezeasca la viata animalul din tine. Da, renuntati la acel zambet ce va apare pe buze in timp ce cititi aceste randuri.Traieste un animal in fiecare din noi. Nu mintea il controleaza, ci instinctul primar animalic. Insemination este despre cautarea pe care o faci in jegul celor mai ascunse dorinte, renuntand la tot ceea ce este dragut si frumos la suprafata.

Metalfan: La sfarsitul lunii februarie veti reveni in Romania pentru a canta in Oradea la Death Fest, in Targu Mures, Cluj-Napoca, Iasi, dar si in Chisinau in Republica Moldova la Brutal Attack Fest, apoi veti sustine un nou show in Romania, in Galati, urmand ca in cele din urma sa concertati in Bulgaria, in Sofia impreuna cu Negura Bunget. Ce ne poti spune despre aceste urmatoare concerte? Ce ar trebuii oamenii care nu v-au vazut live pana acum sa astepte de la voi? Vor mai fi si alte concerte in acest turneu in afara acestora?
Niki: Oamenii ar trebui sa vina si sa isi faca singuri o parere. Pentru noi este intodeauna bine sa revenim in Romania. Iubim aceasta tara si avem multi prieteni aici. De data aceasta ne vom concentra in principal pe noile piese. Pe intreg albumul Insemination, dar vor fi si cateva piese mai vechi sau cateva cover-uri. Intodeauna improvizam putin, asadar inca nu suntem siguri in privinta setlist-ului. In acest moment repetam cu un al doilea chitarist, din pacate nu va fi gata pentru acest turneu. In afara de asta, pentru cateva dintre aceste concerte s-ar putea sa fim nevoiti sa folosim un alt basist in locul lui Stefan care se va afla in turneu cu o alta trupa in jumatate din acest timp. Mai sunt si alte concerte care vor fi anuntate, dar asteptam confirmarea finala.

Metalfan: Din ce am observat, Eufobia a sustinut mai multe concerte in afara Bulgariei de la inceput si pana acum. Cum asa? Stiu ca in Bulgaria tot timpul canta o groaza de nume importante precum Manowar, Slayer, Twisted Sister, Onkel Tom Angelripper etc.
Niki: Bulgaria este prea mica pentru ca o trupa sa cante des si doar acolo. Sunt foarte multe concerte mari asa cum ai mentionat, iar metalistii sunt extenuati financiar si emotional, asadar putini dintre ei mai sunt atenti la scena underground. Ar parea ciudat, dar succesul unei trupe din Bulgaria este estimat in numarul de concerte sustinute in afara tarii.



Metalfan: Ultima intrebare, dar nu si cea din urma. Cine a fost un fotbalist mai bun Hristo Stoicikov sau Gheorghe Hagi?
Niki: Amandoi au fost grozavi. Cel putin ca fotbalisti. Stii la ce ma refer. Doar ca Stoicikov se comporta de obicei ca un ignorant, in timp ce Hagi este probabil o persoana mai buna.

Metalfan: In ciuda faptulul voi folositi alfabetul chirilic iar noi pe cel latin, aproape 30% din cuvinte sunt aproape la fel. De exemplu: "supa", "chibrit", "morcov" si multe altele.
Niki: Am avut sansa sa calatorim mult in Romania, si stii ce? Oamenii si totul sunt aproape la fel ca in Bulgaria, doar ca Romania este de trei ori mai mare. Dar amandoua sunt state balcanice in cele din urma. De asemenea, cred ca o mare cantitate de sperma a fost schimbata intre popoarele noaste, in special in zona Dunarii. Iar sperma vine intodeauna ca un schimb cultural.

Metalfan: Ok Niki. Asta e tot ce am vrut sa te intreb pana acum. In final daca vrei mai poti adauga ceva sau poti transmite cateva cuvinte cititorilor nostri.
Niki: Veniti la concertele noastre si ramaneti dupa spectacole sa bem impreuna. Categoric ne vom simti bine aici in Romania. Va asteptam, asa ca nu ratati intalnirea.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Eufobia

   February 14, 2010  | 0 Comentarii  | 5007 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Niki (Eufobia): 'Insemination este precum o partida rapida de sex!'

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri