interviuri rock

Noutati de la Sibiu: Darken My Grief

Noutati de la Sibiu: Darken My Grief
TRUPE : Darken My Grief

Iata ca a venit vremea sa punem si Sibiul pe harta, pentru ca acesti sase baieti adunati sub numele de Darken My Grief sunt talentati si hotariti, chiar daca inca nu sunt atit de cunoscuti pe cit ar merita. Dar asta poate se va schimba un pic dupa ce veti citi cele ce urmeaza.

 

 

Metalfan: In primul rind, bine ati venit la metalfan.ro
Duddu: Bine ca ne-ati gasit!

Metalfan: Ce parere aveti despre revista noastra?
Duddu: E tare!

Metalfan: De unde veniti?  Primul contact cu muzica, cu instrumentul, prima trupa, totul pina la momentul Darken my Grief.
Duddu: Pai noi tocmai am venit de la bucatarie, unde am mincat cite ceva, hahaha... In principiu, fiecare din noi e din alt oras si niciunul din Sibiu. Eu - din Bacau, Raul - din Talmaciu, Boke - din Agnita, Tiron - din Panciu, Dolo si Gheba - din metropola Dumbraveni. Primele contacte cu muzica la mine au inceput "in vitro": maica-mea tinea casetofonul langa burta cind inotam prin lichidul ei amniotic si... ever since...
Raul: Eu dansam pe muzica de la stiri…
Boke: Cantam la muzicutza cu tata... "Rapsodia Romana" de Enescu…
Duddu: Cultura, dom'le...
Boke: … asta era pe la sapte ani... de metal m-am apucat pe la paispe.
Tiron: La mine e traditie de familie... toti suntem melomani... am crescut cu Zeppeline shi Scorpioane in urechi. Am descoperit metalul cu King Diamond in clasa a IV-a.
Duddu: Eu am crescut cu Phoenicsi si Bitalsi…
Raul: Eu cu Roxette…
Duddu: Mie astia mi-au placut mai tirziu. Si eu m-am metalizat tot cam pe la paispe ani, numa' ca, atunci cind avem io 14 ani, tu te chinuiai sa iesi din leagan, ba!

Metalfan: Cum ati inceput sa cintati si de ce?
Boke: Aveam deja un an de pian shi am zis sa incerc shi chitara, pe la 15 ani, apoi am incropit o formatzie cu nishte colegi de liceu.
Tiron: Eu am inceput sa cant sub dush... shi sa fac voice-over pe melodiile care-mi placeau... M-au "remarcat" actualii colegi de trupa shi m-au cooptat... pana atunci nu ma gandisem serios sa cant... pardon, sa rag.
Duddu: De ce am inceput sa cint? Pai fiindca mi-am dat seama ca si eu as putea sa fac destul de bine treaba asta, dac-as da de oamenii potriviti. A durat un pic, ce-i drept... vreo doispe ani, asa… Pin' atunci... tot felul de incercari ciudate.

 Duddu

Metalfan: Duddu, am citit in prezentarea voastra ca ai cintat prin vreo zece trupe, nu toate de metal. Ne dai niste detalii?
Duddu: Nici macar sa nu intrebi, nu vreau sa-mi aduc aminte. A fost demult. Pot sa dau exemplul unei trupe de hip-hop: I.Q. High, Tiron stie, de-aia ride.
Tiron: Hahaha!
Duddu: Faceam acolo cam tot, muzici de unu' singur si versuri cu colegul meu, Dacian. Era interesant, cred ca as mai face-o odata, da' nu la nivelul ala. Am inregistrat, am cintat si live

Metalfan: Si la vremea aia ce muzica ascultai?
Duddu: Tot metal si, in fine, Parazitii si muzici bune, prea multe ca sa fie insirate acum: Depeche Mode, Roxette, Queen, Ace of Base, East 17… tot felu'.

Metalfan: De ce credeti ca Parazitii si Depeche Mode sunt trupele nemetalice cele mai apreciate de rockeri?

Duddu: Depeche Mode stiu sa faca, din cind in cind, muzica buna, iar Parazitii... cred ca e evident: starea aia de spirit pe care-o transmit prin versuri e tipica pentru romanii cu cap, satui de Romania. Si versurile sunt geniale.
Tiron: Ca sa citez tocmai din Parazitii "avem shi versuri nu numai maraieturi"
Boke: Eu nu ma bag... sunt anti Parazitii shi anti Depeche Mode... metal only!

Metalfan: De ce ai renuntat la hip-hop, nu ai avut succes?
Duddu: Ba da, da' nu destul. Si, oricum, nu era o chestie pe care sa vreau s-o fac altfel decit un hobby, un experiment. Asa as face-o si acum, dac-ar fi sa fie. Tiron se lauda ca m-ar ajuta, la un moment dat, mai ramine valabil?
Tiron: Da, da!

Metalfan: Cum se face ca v-ati intilnit toti tocmai la Sibiu?
Tiron: Facultate.
Boke: Eu nu. A nu se intzelege ca n-am facultate... eu m-am stabilit in Sibiu cu serviciul... oricum eram din "zona".
Duddu: Eu am venit la facultate, Raul la liceu, Gheba tot la liceu a venit si de cooptat a fost simplu.

Metalfan: La ce vama lucrezi  in Sibiu, Boke?
Duddu: Vama Sibiu, mai de carute, hahaha
Boke: Judeteana... plina de specimene, care mai de care... vamuiesc la greu...hahaha
Duddu: Stim!

Metalfan: Cum a luat fiinta trupa asta, ca vad ca despre alea dinainte nu vreti sa vorbiti?
Duddu: Pai alea dinainte nu mai exista, mai ales prin comparatie cu Darken my Grief.

Tiron: Daca vrei detalii... e simplu shi natural... ne-am intalnit in crisma de roakeri locala... ne-am cunoscut, ne-am placut shi ne-am lipit.
Duddu: Tiron, nu spune din casa, bre!
Tiron: Uite, de fapt, cum sta treaba: bunul meu prieten Duddu s-a "apropiat" de mine din interes... si anume sa-mi paseze fosta lui prietena. Dupa ce si-a dat seama ca sunt baiet bun.... s-a gandit sa nu-mi faca o asa bucurie... si, ca sa se scoata, m-a bagat in trupa.
Duddu: In fine, varianta oficiala e ca trebuia sa se cupleze Tiron cu o fosta de-a mea care nu se stia la momentul respectiv cit de fosta e… la chef la Boke. Ma batea dinsa la cap, bre! 

Metalfan: Aoleu, asta e ca in clipurile alea cu Guns n’Roses, cind se bateau gagicile pe colantii lu Axl Rose, jap-jap peste ochi! In barul Rainbow!
Duddu: Hahaha, Da, te-ai prins! Stiu barul ala, am fost fan Guns.
Boke: Ca in clipurile Necrofagia, mai exact.
Duddu: Ideea e: Tiron, te-ai pupat cu ea sau nu in seara cu pricina?
Tiron: In fine... n-are relevanta pentru interviul de fata.

Tiron

Duddu: Deci, draga Metalfan, dupa cum vezi, suntem o trupa de doom-black autentica, plina de tristete si romantism.

Metalfan: Vad. Mi se pare normal, dar nu imi dau seama inca din povestea asta daca s-a infiintat sau nu trupa.
Duddu: A, stai! A fost cam asa: initial l-am cules pe Boke de pe drumuri, c-am auzit ca se pricepe la chitarit si ca nu se uita la griff cind cinta, asta e aluzie stupida la o cronica recenta. Asta era prin 2003. Aveam in plan o trupa ca lumea de metal si uite ce-a iesit! Hahaha  Impreuna cu Boke am compus o piesa, Abendlied. Momentan n-o mai cintam, pentru ca e prea complexa din punct de vedere al vocilor: solicita soprana si coruri. Apoi a intervenit o chestie: am fost rugat sa fac muzica pentru un spectacol de balet modern, iar pe coloana sonora realizata cu ocazia respectiva am introdus si o bucata, care, in prezent, adaptata pentru metal, se numeste chiar Darken My Grief. Lui Boke i-a placut, drept pentru care, am comis-o.

Boke

Boke: Eu cintasem black metal de prin '96 pana prin 2000 sub numele de Thristos... o trupa cu care n-am apucat sa ies din judetz din pacate... in prezent ceilalti membri sunt prin strainatati sau canta Ska (Dance Trauma). Initial am vrut sa-l ajut pe Duddu cu proiectul lui, care nu era tocmai ce cantam acum. In timp, muzica a luat o alta nuantza shi am devenit Darken my Grief.
Duddu: Apoi l-am racolat pe Raul, de prin crisme. Atunci avea parul scurt, nu cinta prea grozav si nu inspira prea multa incredere.
Boke: Eu aveam parul lung de la bun inceput... dar tot nu inspiram incredere, seara, prin crisme.

Tiron: Pe mine m-au cooptat pe post de sunetist initial... apoi dindu-si seama ca pot face mai mult pentru Darken my Grief, am primit si un  microfon... in schimb am pus la dispozitie camera mea de camin (de 2/3) pentru a servi drept studio.
Duddu: Dupa ce au aterizat in Darken my Grief Raul si Tiron, am inceput sa compunem mai mult si mai bine. Nu ca ar avea ei vreo influenta muzogena, da'... pur si simplu. Cu Tiron la calculator si cu mult chin in vene, am inregistrat primele variante ale unor piese precum Abendlied, Darken My Grief, In Descent (defuncta, momentan). Asta se intimpla la sfirsitul lui 2003.
Raul: Atunci incercam eu sa invat sa cint la bas, inca mai invat.
Boke: Toti invatzam... eu de treispe ani tot invat.

Duddu: Apoi, prin 2005, ianuarie, la un concert, l-am racolat pe Gheba.
Tiron: Gheba, copilu' cu degetele de aur.
Duddu: Am mers la Gheba, i-am povestit despre ce e vorba si l-am chemat sa asculte. Lu' Gheba i-a placut si, cu ideile noastre si cu ale lui, am mai inmuiat un pic stilul. Gheba, adica Gustis. Dupa care am cautat un tobosar.
Boke: Ideea e ca aveam nevoie si de un baterist... greu de gasit in zona Sibiului pentru genul respectiv. Am apelat la Tobie... pe care il vedeam seara in crisma batind in toate mesele. I-am dat un scaun, o pereche de bete shi o perna la picior... si asa am repetat timp de cateva saptamani in luna mai.
Duddu: Si toate agendele mele de prin casa, pe post de tobe si taburetul din bucatarie, care si-acum se resimte.

Metalfan: Deci ati repetat cu agende si tabureti?
Duddu: Da.
Boke: A urmat primul concert in formula completa dupa care am renuntat la serviciile lui Tobie... care nu era pe aceeasi unda cu noi.
Duddu: Intre timp am reusit sa-l convingem pe Gheba sa-l convinga pe Dolo, tobosarul din cealalta trupa a lui, sa ni se alature.

Gheba

Boke: Inca nu stim daca a acceptat, hahaha
Duddu: E un fel de-a spune "sa ni se alature", fin'ca are peste o suta de kile, si-l tinem la distanta..

Metalfan: Aha, deci e fan Nick Barker.
Duddu: Da, un fel de…

Metalfan: Avind in vedere ca toti v-ati intilnit in Sibiu, sunt multi muzicieni acolo, e aglomeratie mare de trupe sau voi sunteti toti?
Duddu: Muzicanti sunt cu duiumul, muzicieni... nu prea. Ar fi Klaus, Manole de la Antract si inca vreo doi-trei. A, si Tinel, care m-a facut vedeta, tre' sa mentionez
Tiron: La capitolu' metale grele Sibiul n-a excelat decat cu vreo 3-4 trupe: Holocaust, Evergreed, Thristos, Mourning Winter si cam atit.
Duddu: Aaa... da. Cu Rares de la Holocaust aveam in plan sa facem Darken my Grief initial, cind inca nici nu se chema Darken my Grief. Dar au intervenit altele... familie, copii... Boke...

Raul

Dolo

Metalfan: Vad ca sunteti patru vocali in trupa, cine ce cinta?
Tiron: Sunt trei vocali.
Duddu: Patru. Cinci, de fapt, mai cinta si Gheba clean-uri la terta. Si Raul mai rage din cind in cind pe cite-o piesa…
Tiron: Lasa, ma... la inregistrari putem trage shi cinspe voci... e vorba de live.
Duddu: Pai urmeaza sa urle si Raul la piesele noi. Eu cint clean, live, refrenele, iar pe demo mai grohai ici-colo, prin zonele neimportante.
Boke: Eu ma mai miorlaiam cu Duddu la un cover Pyogenessis dar ne-a trecut...
Tiron: Pe scurt: Duddu e singurul care canta. Boke tipa din totzi rarunchii, iar eu grohai in spiritul Craciunului. La taiatul porcului ma refer.
Duddu: Multumesc, multumesc...

Metalfan: Ce vreti sa transmiteti prin muzica: un mesaj, o stare, o tehnica intrumentala desavirsita, melodie, agresivitate, ce e mai important? De ce cintati asa cum cintati?
Duddu: Hahaha, pentru tehnica instrumentala desavirsita, clar! Nici nu ne uitam la grifuri…
Raul: Mai ales Tiron! (Tiron e vocalul, n. red.)
Duddu: E vorba de o stare. Starea respectiva ne chinuim s-o transmitem celor care ne asculta. Mesajul reiese din texte. Cum sa zic... nu ma astept ca cineva sa perceapa exact ce simt eu cind compun. Mai degraba, fiecare e liber sa simta ce crede de cuviinta, ce i se potriveste, in functie de experienta sau trairile proprii. Noi combinam agresivitatea cu melodia, dar asta nu e o chestie fortata, pur si simplu este, asa ies piesele
Boke: Eu ascult black metal - cint black metal.
Duddu: Boke, si tu compui melodios chiar daca suna mai spre black ce compui tu. Si Gheba la fel. La mine suna mai spre death si la Raul, la fel, si la toti – melodic. Deci toate sunt importante, mai putin tehnica. Si aici sunt convins c-o sa ne sara multi in cap, dar eu vad asa lucrurile: mai degraba o chitara mai simpla, un pian si un violoncel decit un mega-solo drujbist cu eliminare de rumegus. Merge mai mult la sufletel, cel putin la al meu.

Metalfan: Deci intre Anathema si Dream Theater alegi Anathema?
Duddu: Nu neaparat. As alege Anatheatre, o combinatie intre cele doua: melodicitatea anatemistilor si tehnica teatrologilor.
Duddu: Raul, evident, ar alege Deicide.
Tiron: Immortal!
Boke: Dissection!
Duddu: My Dying Bride!
Boke: Ideea e ca la noi fiecare instrument face altceva... ce iese la urma e Darken my Grief.
Duddu: Exact.

 

Darken My Grief

 

Metalfan: Cit de importante sunt versurile? Sunt bazate pe experiente personale? Sunt aruncate la intimplare sau conteaza in raport cu muzica?
Duddu: Pai mie mi se par importante versurile, evident, altfel nu mi-as da silinta, daca se poate spune asa. Nu ca mi-as da silinta, ies de la sine, ca si muzica si, in general, odata cu muzica. Si nu sunt bazate pe experiente personale ci, mai degraba, pe trairi interne si internationale. Conteaza, deci, mult genul piesei respective si linia ei melodica. Nu stiu ce parere au ceilalti in legatura cu versurile, nu prea discutam subiectul.
Raul: Mie imi plac.
Boke: Eu cand faceam versuri pt Thristos erau ceva la modul... povestioare psycho, a la King Diamond... al carui fan sunt de vreo cinspe ani.
Duddu: In fine, Tiron s-a apucat si el sa ma ajute la capitolul asta, mai recent. Sa vedem ce-o sa iasa.
Tiron: Eu sunt mai mizantrop de fel... se va observa...

Metalfan: Care e treaba cu mizantropia? Apare in titlul unei piese (Misanthrope Lovesong) si in descrierea trupei. E o trasatura definitorie a muzicii voastre?
Duddu: Nu. Pur si simplu ma dezgusta populatia din jur pe zi ce trece tot mai mult si-mi dau seama de anumite lucruri si le transpun in versuri.
Tiron: E o trasatura definitorie a noastra nu numai a muzicii... cel putin in cazul meu, dupa cum spuneam.
Raul: Din Parazitii, ca tot era vorba, "imi bag … in mentalitatea de turma!"
Boke: Un dram de mizantropie se afla in sufletul fiecarui rocker din Romania.

Metalfan: Daca o sa vina mai multa lume la concertele voastre o sa mai fiti mizantropi?
Boke: Daca am fi mizantropi convinsi nu am mai presta live... am fi trupa de studio si am canta doar pentru noi.
Duddu: Pai da, normal. N-au ei, saracii, nici o vina pentru asta. Daca vin la concertele noastre indivizi care sa ne dea motive, atunci o sa aiba o vina.

Metalfan: Deci sunteti nehotariti in legatura cu iubirea vecinilor.
Duddu: Nu, suntem foarte hotariti, doar ca nu urim asa, pe oricine, fara motiv. In plus, eu nu vreau sa-mi iubesc niciuna din vecine, ca-s octogenare, majoritatea si se comporta ca atare.
Tiron: Suntem de parere ca un mare segment din ascultatorii de metale se regasesc in mizantropia noastra care nu se datoreaza lor... e vorba de mase nu subculturi. Pe mine personal ma dezgusta in special maneaua shi tot ce vine de la o minoritate pe cale sa devina majoritara.
Duddu: Hahaha , e majoritara dintotdeauna, dragule.

Metalfan: Apropo de cintat doar in studio sau doar pentru tine, e dintotdeauna o discutie aprinsa: publicul critica, criticatii spun ca cine esti tu sa vorbesti, ca nu ai pregatire si cunostinte, ca de ce nu faci tu mai bine. Voi ce parere aveti de treaba asta? Cit de important este ce spune ascultatorul?
Duddu: Am observat asta pe toate siturile vizitate. Eu sunt de parere ca poti sa ai propria opinie si, daca esti destul de civilizat, poti s-o si expui in public. Pentru noi? E destul de important. Eu, unul, tin mereu cont de asta. Dar n-am sa modific, de exemplu, o piesa, pentru ca asa o cere nu stiu cine. Eventual putem sa incercam s-o reinregistram in alta varianta.
Tiron si Boke: Noi nu prea tinem cont. Noi cintam ce ne place, cum ne place, daca place si publicului e ok. Si intotdeauna sa gaseste si cineva care sa aprecieze,  cum intotdeauna vor exista shi circotasi.
Duddu: Sunt limite destul de greu de sesizat. Publicul romanesc s-a obisnuit sa critice, fara sa aiba argumente prea solide, pur si simplu din dorinta de a critica, de a fi ascultat. Nu mereu, dar de cele mai multe ori. Cind deja oferta devine prea variata si ampla, pretentiile cresc exagerat si nejustificat.
Raul: Eu iau totul ca atare si nu judec prea mult, de obicei. Mi se pare aiurea sa pui la zid o trupa si s-o diseci.
 
Metalfan: Am ajuns la prima voastra realizare discografica si singura, daca nu ma insel, demo-ul Innerfall.
Duddu: Deocamdata da, e singura, desi am citit pe niste situri ca avem un demo net-released. Probabil piesele de care am spus ca le-am inregistrat la Tiron in camera de camin.

Metalfan: Innerfall contine cinci piese, disponibile la download la adresa http://darkenmygrief.metalhordes.com/
Duddu: Sase piese. Sunt sase piese, dar Abendlied n-a mai ajuns la download, pentru ca n-am avut conditii pentru inregistrat vocile asa cum ne-am fi dorit.

 

Innerfall

 

Metalfan: Asa, deci sase piese pe demo. Exista Innefall si pe suport CD cu coperta? Poate fi comandat de fani?
Duddu: Daca exista fani... Da, poate fi comandat, in masura in care platesc costurile de productie
Tiron: Teoretic se poate, practic e mai greu. Deocamdata exista un exemplar, aflat in posesia mea. Pentru multiplicare masiva, in schimb, e nevoie de o sponsorizare sau ceva. Nu ne prea permitem sa multiplicam CD-ul din banii proprii care nu prea sunt. Daca nu rasare sponsorizarea prea curind, o sa punem pe net si copertzile si n-au decit fanii, daca exista, sa si-l multiplice singuri…
Duddu: Problema e ca nu accepta firmele de multiplicare sa realizeze sub 100 de exemplare

Metalfan: Deci, deocamdata, varianta mai accesibila este descarcarea de pe net.
Duddu: Mai accesibila, da. Mai profesionala, nu.

Metalfan: Ce reprezinta coperta de la Innerfall si cine a facut-o?
Duddu: A fost facut la comanda de catre un prieten de-al meu, Marius Borcea, atunci elev, actualmente student la arte. Reprezinta un angel-wannabe decazut si, din pacate, cu un accesoriu digital in plus care ne-a debusolat putin, dar... nah... E vorba de cele doua degete in forma de melc metalist, care nu se prea potrivesc cu ideea generala. Coperta ar trebui sa zica alte treburi... Innerfall,  sombre stuff,  s-a naruit o lume, sau ceva, era un inger si uite ce-a ajuns. Innerfall e caderea interioara, sau toamna interna, haha. E greu de explicat,  e o chestie care se simte.
Tiron: In calitate de grafician amator si pasionat ce sunt... m-am ocupat eu de restul artwork-ului si de aducerea din condei.

Metalfan: La ce te referi cind zici restul artworkului, ca eu numai pe ingerul decazut il vad, unde se poate vedea si restul?
Tiron: Haha, pai restul n-aveai cum sa vezi... nu exista decit pe singurul exemplar al Cdului.

 

 Artwork Innerfall

Metalfan: Ok, mi-ati zis deja ca Abendlied a fost compusa in 2003. Care e povestea celorlalte cinci piese?
Duddu: Despre Darken my Grief ti-am spus cite ceva.

Metalfan: Da, ca a fost compusa pentru un spectacol de balet.
Duddu: Da. Between the Cradle and the Grave am compus-o pentru una din fostele mele trupe de metal, acum vreo 11-12 ani. Suna diferit atunci, dar si acum suna bine, haha. Mi-a placut mult si m-am decis s-o prezint si colegilor din Darken my Grief. Le-a placut si am reabilitat-o. Fragmented a iesit dintr-o data, text si muzica, ajutat in ajustare, ulterior, de Boke. Misanthrope Lovesong e majoritar a lui Boke, asa ca el e mai in masura sa povesteasca despre ea. Mie nu-mi prea placea la inceput, dar apoi am ajuns s-o devorez.
Boke: Ca de obicei, am luat chitara cu mine pe buda, si a iesit si piesa.
Duddu: Paradise Lust a fost un fel de brainstorming dupa un text dat.
Raul: My personal ex-favourite.
Boke: Paradise Lust am compus-o pe pat... nu la buda, hahaha
Duddu: Eu si Boke am venit cu idei proprii pe care le-am integrat in context, el in pat, eu in bucatarie
Boke: Si Fragmented amindoi pe covorul lui Raul.
Duddu: Da, eram foarte entuziasmati de Fragmented cind am compus-o, Gheba a venit cu un intro genial si am chemat toata populatia din casa ca s-o asculte. Acum o imbogatim la fiecare concert cu cite ceva

Metalfan: Citi insi erau in populatia din casa?
Duddu: Vreo trei. Inse.

Metalfan: Cum au decurs inregistrarile pentru demo?
Duddu: Amuzant! Vocile sub patura, pentru antifonare, si mult chin cu programele de calculator folosite. Boke, povesteste de solo-ul ala fantastic!

Metalfan: Ala tras de 35 de ori?
Duddu: Da, ala.
Boke: Da, e vorba de un solo la trei miini... eu fiind stingaci am fost nevoit sa cant pe chitara lui Duddu, pentru ca a mea falsa. Duddu si Raul tineau de chitara, corzi, grif iar eu performam in draci!
Raul: Eu am tras pe bas fretless.
Tiron: Eu am tras clapa haha, a nu se intelege keyboards! S-a nimerit inregistrarea in vacanta de Paste, am fost nevoit sa stau acasa, departe de Sibiu, asa ca n-am putut participa efectiv la inregistrari.
Duddu: Mda, am asurzit vecinii numai noi: Eu, Boke, Raul si Gheba (beyond belief din Darken my Grief)

Metalfan: Sa o luam metodic un pic, pentru ca sunteti cam haotici. Studioul de inregistrari?
Duddu: Camera mea.

Metalfan: Producator?
Duddu: Noi.

Metalfan: Inginer de sunet?
Duddu: Eu.

Metalfan: Scule?
Duddu: Mersi pentru compliment, hahaha!
Tiron: Mari!!! Hahaha

Metalfan: Echipament?
Duddu: Chitari de doi lei, un bas Jack and Danny bros fretless, clapa Yamaha PSR350 si tobe pe computer. Un mixer neprofesional cu 8 canale si un microfon.

Metalfan: Cine a facut tobele?
Duddu: Eu, in Fruity Loops. Nu aruncati cu pietre, am mai invatat cite ceva de atunci!
Tiron: Probabil o sa le refacem in curand sa sune mai "natural". Asta in cazul in care nu rezolvam de studio.

Metalfan: Timp petrecut in studio?
Duddu: Vreo 30 de ore, cumulate pe parcursul unei saptamini

Metalfan: Ok, acuma dati-i drumu, fiti haotici despre inregistrari
Duddu: Suntem. Am terminat.

Metalfan: Hm, parca va laudati ca aveti scule mari si deja ati terminat.
Raul: Nu, numai Tiron s-a laudat.

Metalfan: De unde ati stiut ca vocile trebuie trase sub patura?
Duddu: N-am stiut, am presupus. Stiam ca trebuie antifonate cumva, ca sa nu sune a "camera". Si asta a fost solutia.
Raul: Fratia paturii.

Metalfan: Si exista anume paturi, mai performante?
Tiron: Daca patura miroase inca a sex de noaptea precedenta e cu atat mai bine... pentru voce.
Duddu: De aia Tiron nu vine niciodata cu patura de acasa.
Tiron: Cu patura proprie n-as mai putea cinta in "scarba".

Metalfan: Cum v-ati inteles cu inginerul de sunet?
Duddu: Un dobitoc. Inginerul de sunet a lucrat singur, in liniste, dupa ce a plecat toata lumea. A fost mai greu dupa inregistrari decit in timpul lor. Oricum, probabil ca Tiron o sa aiba ocazia sa vada asta in curind. Am de gind sa ii pasez lui treaba asta.
Boke: Am stat cu Duddu ore intregi pana ajunsesem sa nu mai distingem modificarile sound-ului din cauza oboselii.

Metalfan: Ce alternativa aveati, exista vreun studio in Sibiu unde ati fi putut inregistra? Si daca da, de ce nu ati facut-o?
Gheba: Exista un studio al unui individ de la Riff, dar ei nu prea sunt de acord cu stilurile astea muzicale,  nu cred ca ne-am fi inteles cu ei.
Duddu: Oricum, nu ne-am fi permis din punct de vedere financiar. Inca suntem sub zero la capitolul asta. Deci nu se stie pe cind o sa apara vreun produs Darken my Grief inregistrat profesional.

Metalfan: Cum credeti ca ati reusi sa inregistrati profesional, care ar fi solutia?
Duddu: Nu stiu, o sponsorizare in cel mai rau caz sau o oferta din partea unei case de discuri profesioniste si real-interesate. Sa fim ascultati si apreciati de cineva cu putere de decizie si situatie financiara care sa-i permita sa ne ajute.
Boke: Deocamdata banii pe care reusim sa-i stringem ii bagam in scule.
Tiron: Cit mai multe concerte, reputatie, sponsorizare. Asta pe scurt.

 

Darken My Grief

 

Metalfan: Aveti alte piese compuse, in afara de cele incluse pe demo?
Duddu: Avem un nou demo in lucru. Mai avem de tras clape la doua piese si de inregistrat full un cover/adaptare-surpriza.

Metalfan: Aaaa, deci voi acum sunteti in plina sesiune de inregistrari?
Duddu: Da. Un nou demo, Paingels.

Metalfan: Foarte bine! Si cum decurg, fata de sesiunea precedenta?
Duddu: Cam la fel, din punctul de vedere al sunetului.
Boke: Din punctul de vedere al timpului de lucru, merge mai greu, am cam lenevit.
Raul: Avem citeva instrumente noi: bas, chitara lui Boke…
Duddu: … dar nu se simte acest lucru, din cauza conditiilor. Oricum, piesele sunt... altfel.

Metalfan: Cite sunt?
Duddu: Sunt in numar de 7, incluzind cover-ul. Nu se poate spune daca piesele sunt mai bune sau mai proaste, sunt mai... noi. E o evolutie, inca nu ne dam seama exact ce suna diferit
Tiron: Din punct de vedere instrumental mai complexe si, la capitolul voci, mai agresive. Si liric sunt mai agresive.
Duddu: Si, cu toate astea, mai melodice. Uite titlurile, in premiera! Intro [Onward To the North], Lament of the Hopeless, Angels of Pain, Athean, Soulset, And They Die...

Metalfan: Cum va fi distribuit acest nou demo?
Duddu: Nu stim inca. Ideal ar fi sa nu ne ocupam noi de asta.

Metalfan: Aveti de gind sa-l trimiteti pe la cineva?
Duddu: De gind avem, da' sa vedem ce-o sa fie. Nu stim inca exact unde o sa-l trimitem. Avem niste promisiuni, da' experienta ne-a invatat ca nu e bine sa punem baza pe ele.
Tiron: Media Pro Music, hahaha!
Duddu: Nu, ma, MusicProd. ProMusicProd.
Tiron: Oricum, nu cred ca le vom mai pune de-a moaca pe toate pe net.

Metalfan: Data de lansare?
Duddu: Inca nu putem sa dam o data exacta, dat fiind ca suntem destul de ocupati in perioada asta cu tot felul de activitati extra-muzicale. Tiron are licenta, eu, Boke si Gheba lucram, Dolo e student la Brasov. Dar vom anunta la momentul oportun, care sper sa nu fie prea departe. Avem in plan si niste concertele de promovare a noului material.

Metalfan: Sa vorbim, atunci, despre concerte, cam pe unde ati cintat si cum a fost?
Duddu: Avem aproximativ zece concerte la activ, majoritatea in Sibiu. In rest - Timisoara, Bucuresti, Brasov. Cel mai mult ne-au placut cele de la BMN3 si Brasov. Cel mai slab - la Sibiu, primul concert cind inca mai cintam cu tobele pe CD, nu gasisem un tobar ca lumea. La Timisoara reactia a fost aproape nula.
Tiron: Primul a fost dragut, al doilea a fost teroare! Intr-o crisma in care trebuia sa te feresti de spectatori, sa-i lasi sa treaca, cu un sunetist beat ranga, de vreo 55 de ani, fan Status Quo… Publicul din Brasov rules: au vazut o trupa noua, in afara celor brasovene, nici nu eram trecuti pe afis si in asta a constat surpriza si pur si simplu s-au integrat in atmosfera, au facut show, am avut un feed-back foarte bun dupa concert. La bucuresti, in Viking a fost ok, iar la BMN a fost mult mai bine decit ne asteptam. Sibiul nu se pune, ca,  deh, suntem la noi acasa…
Duddu: La Sibiu parc-am fi My Dying Bride. Da, al doilea a fost foarte amuzant. Oricum, avem in plan citeva concerte pentru perioada imediat urmatoare, precum si citave la scara mai larga, ceva mai tirziu. E posibil ca anul viitor sa cintam la Kaltenbach, in Austria, iar anul asta, prin septembrie - octombrie, cu Darkfall, ce coincidenta! si Goddamn X din Austria si cu Rictus Grin din USA.

 

Darken My Grief live

 

Metalfan: Sunteti sase in trupa, este un avantaj sau un dezavantaj pe scena?
Duddu: In Romania e un dezavantaj clar: n-avem loc pe scena, nu sunt destule microfoane sau scule care sa preia toate instrumentele etc. E mai greu de lucrat cu sase oameni decit cu patru
Tiron: Avantajul este ca rezulta o imbinare de instrumente ce gadila urechea.
Duddu: Alt avantaj: au fanele de unde sa aleaga…
Tiron: Alt avantaj: ti-e mai mare dragu' sa vezi un headbanging general pe scena! In afara tobarului, care nu se vede…
Raul: … sau nu este…
Tiron: … sau oricum n-are pleata!

Metalfan: De ce nu aveti un site? Orice trupa serioasa are site!
Duddu: Ti s-a parut c-am fi o trupa serioasa? Hahaha Nu avem site pentru ca nu ne pricepem la asta si am avut o tona de oferte din care s-a concertizat un numar egal cu multimea siturilor Darken my Grief existente pe net.  Asa ca cine se simte in stare, poate si vrea sa ne ajute, este rugat si invitat sa o faca, cu materialul clientului. Adresa e  dmg.band@gmail.com
Tiron: un start avem... ma apucasem eu la un moment dat... dar mi-am cam prins urechile in java script-uri shi am abandonat din lipsa de timp
 
Metalfan: Am ajuns, iata, la final. Urmeaza traditionalele mesaje pentru fani.
Tiron: Pai ce ar fi de spus... sa vina la concerte sa asculte cu rabdare shi atentie... sa sustina miscarea. E posibil sa scoatem un lot de tricouri cu Darken my Grief,  pentru cei interesati, o sa anuntzam cumva...
Duddu: "you are the ones that bind us together"
Boke: Beti Finlandia... miine poate fi mai rau!

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Darken My Grief

   May 08, 2006  | 5 Comentarii  | 10604 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Noutati de la Sibiu: Darken My Grief

 • Comentariul tau
  ,

  MUZICA DE BLACK METAL ESTI BUNA!
  TRUPA DE DARKEN MY GRIEF ESTI UN TRUPA DE BLACK METAL BUNA.

  1. Posted by ADA RENCIU | 15 Noiembrie 2006 19:22
 • ascult Darken my Grief de vreo 3 zile non stop.si eu nu ascult de obicei black doom etc.cand veniti pe la suceava?

  2. Posted by ratza | 23 Noiembrie 2006 12:27
 • am auzit ca ati trecut prin alba iulia...imi pare rau ca nu am asistat, insa ati lasat o impresie super buna...astept tricourile...numai bine.

  3. Posted by roman | 05 Februarie 2007 09:41
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri