interviuri rock

Olof Wikstrand (ENFORCER): interesul pentru heavy metal a creat aceasta trupa

Olof Wikstrand (ENFORCER): interesul pentru heavy metal a creat aceasta trupa
TRUPE : Enforcer

Anul trecut, Enforcer lansau cel mai recent album al lor, Death by Fire, ceva ce s-a dovedit a fi o manifestare monumentală de heavy metal, un disc care odată pus cu greu poate fi oprit. Însă, mai devreme sau mai târziu, acest material trebuie lăsat în raft, deoarece tinerii suedezi lucrează cu spor la ceva nou şi cu siguranță că interesul este la fel de mare pentru fiecare fan. Am vorbit un pic cu chitaristul şi solistul lor, Olof Wikstrand care ne-a povestit despre cum fac ei muzică şi cum o percep, sau despre ce-i lipseşte heavy metal-ului modern. Nu m-am putut abține să nu pun ceva întrebări puerile, dar consider că uneori face parte din entuziasmul tipic pentru un ascultător de heavy metal. Aşadar, iată ce ne spune Olof.

 

Metalfan: Salut, Olof! Ce faci? Să înțeleg că Enforcer lucrează deja la cel de-al patrulea album…
Olof Wikstrand: Bine. Da, aşa este. Încă nu am făcut mare galagie pe tema asta, dar lucrăm la ceva nou şi am ajuns destul de departe. Am închiriat un studio pentru ultima săptămână din august şi vedem atunci cum merg lucrurile. Deja avem majoritatea materialului gata.

Metalfan: Ok, deci procesul de compunere s-a cam încheiat…
Olof Wikstrand: A fost destul de omogen de data asta. În acelaşi timp, niciodată nu ştii dinainte să începi cum vor suna lucrurile. Sună într-un fel în sala de repetiții şi e complet altceva după ce înregistrezi, aşa că vedem ce sa va întâmpla. Măcar suntem pe calea cea bună.

Metalfan: Cum funcționează pentru tine toată partea asta creativă atunci când scrii un album?
Olof Wikstrand: Mereu e altfel. Ţine de cum stau lucrurile în acel moment, iar fiecare album a fost diferit în comparație cu cel precedent. Cand am făcut primul album eu am scris tot şi apoi doar am mers în studio şi am înregistrat tot ce aveam în minte. La al doilea album am improvizat împreună, toți cei din trupă. Iar la al treilea, eu şi Jonas am scris întregul album mai mult sau mai puțin, dar cred că aici întreaga trupă a participat la procesul de compunere. Am venit toți cu ideile, apoi am improvizat în mod foarte, foarte intens la sala de repetiții doar ca să avem piese pe care le să le simțim cum trebuie atunci când le cântăm. Ăsta a fost un lucru foarte bun la acest album. Ceea ce facem acum este atât de autentic pentru că creăm totul de la început, prin a improviza până când simțim treaba. Aşa cum am spus, procesul de compunere este mereu diferit. De obicei se întâmpla ca oricare dintre noi să aibă o idee despre ceva.

Metalfan: Câtă muzică asculți când lucrezi la un album? Iei în considerare vreodată că pot apărea influențe accidentale?

Olof Wikstrand: Păi, întotdeauna e important să asculți multă muzică atunci când scrii multă muzică, pentru a avea diferite informații şi diferite idei despre ceea ce creezi. Cred că a asculta multă muzică contribuie la a fi creativ şi în acelaşi timp, a avea idei şi inspirație. Aşa că ascult toate tipurile de muzică şi orice ne poate inspira, nu numai un gen de muzică ce întâmplător sună similar cu ceea ce facem.
 


Metalfan: Pentru mine, stările de spirit care izvorăsc din heavy metal construiesc uneori un soi de paradox. În unele momente pare să fie vorba despre un sentiment dezrobitor, o atmosferă pozitivă dar şi distracție, iar altfel, heavy metal-ul poate avea de-a face cu un fel de dramă. Dacă ar fi să-ți dau un exemplu de la Enforcer, acela ar fi piesa Take Me Out of This Nightmare. Consider acest aşa-zis paradox un lucru frumos deoarece soluția care rezolvă această dramă este, din nou acea atmosferă pozitivă despre care vorbeam. Aşadar, ce înseamnă heavy metal-ul pentru tine?
Olof Wikstrand: Păi bineînțeles că heavy metal-ul înseamnă tot. Nu este doar ceva ce ascult, ceva ce cânt, sau ceva ce fac pentru a mă distra. Eu sunt heavy metal, iar heavy metal-ul este o parte din mine, aşa că nu pot spune mai mult decât atât despre asta. Dar când vine vorba de a scrie muzică, totul se leagă de a crea o tensiune şi a o elibera… Construieşti o atmosferă     specifică şi apoi nişte aşteptări… Ăsta e un lucru distractiv când vorbim despre a face muzică, este faptul că poți crea diferite oscilații şi că te poți duce oriunde vrei prin muzică şi stări de spirit. Până la urmă muzica se referă la aceste stări şi la a le crea pentru cel care ascultă. Cred că ăsta e un lucru cu adevărat important pe care muzica îl face.

Metalfan: De asemenea cred că heavy metal-ul include unul dintre cele mai poetice şi melodice feluri de a face versuri…
Olof Wikstrand: Cred că direcția heavy metal-ului implică în mod tradițional nişte elemente cu care te poți juca foarte mult. Te poți juca de asemenea cu muzicalitatea, cu schimbările de tempo, cu orice ca să creezi o atmosferă prin muzică, folosind foarte multe elemente diferite.
 
Metalfan: Versurile pe care le scrii sunt inspirate din fapte concrete sau din stări abstracte?
Olof Wikstrand: Când scriu versuri îmi place să le fac mai abstracte, dar în acelaşi timp mereu am un gând despre ceva anume. Doar că nu vreau să fiu atât de clar în versurile pe care le fac. Mai degrabă las loc ascultătorilor să-şi găsească propriile asocieri cu versurile. Când scriu, majoritatea versurilor au de fapt un soi de conexiune cu realitatea, sau cel puțin pentru mine, mă gândesc la diverse când scriu, dar vreau să las spațiu ascultătorilor şi să nu fiu atât de al dracului de precis cu privire la nimic. Aşa îmi plac mie versurile, mai abstracte ca să lase loc pentru gandurile tale. Apreciez chestia asta şi la alte trupe.

Metalfan: Am înțeles că voi vă ocupați şi de sunetul Enforcer şi tot ce ține de editare audio. Care e cel mai experimentat dintre voi la înregistrări, mixaje şi „masterizări”?
Olof Wikstrand: Ne ocupăm de asta la un nivel profesionist şi în afara activității muzicale. Aşa că eu şi Jonas înregistrăm şi mixăm şi pentru alte trupe şi facem asta de mai mult de zece ani, ocupându-ne de funcționarea studiourilor şi înregistrarea trupelor. Tot eu şi Jonas lucrăm de asemenea în televiziune, Jonas scrie muzică şi face mixaje pentru emisiuni TV, iar eu mă ocup de înregistrări pentru emisiuni, filme, seriale şi lucruri de genul ăsta. Aşa că avem destulă experiență şi în cadrul acestui gen de muzică, ceea ce face lucrurile foarte uşoare pentru că mereu putem avea sunetul, producția şi piesele exact aşa cum le vrem. Este un lucru foarte important pentru noi deoarece putem manevra producția la fel de mult cum putem manevra muzica ca să creăm un vibe, o atmosferă şi prin producție. Producția este de asemenea un instrument. Este ceva care s-a pierdut în muzică de-a lungul ultimilor douăzeci de ani. Totul sună la fel. Producția muzicală din ziua de astăzi nu are absolut deloc suflet, oricare ar fi ea şi vrem să aducem asta înapoi, în special pentru muzica metal, să arătăm oamenilor că producția are o valoare însemnată dacă o faci cum trebuie. Ea dă muzicii foarte multă atmosferă. Este foarte important pentru noi că avem posibilitatea de a face lucrurile fix în felul ăsta. Dacă te duci la un producător, nu poți să-i explici spunând că „vreau să am sunetul într-un anume fel” pentru că e imposibil să explici ce ai în minte. Singurul mod prin care poți înfăptui asta este să o faci singur şi cred că suntem norocoşi că ne putem ocupa de asta prin noi înşine şi că avem totul 100% în modul în care noi vrem să prezentăm lucrurile.

Metalfan: Dar despre imaginile pe care le folosiți pentru coperți de albume sau materiale promoționale? Cine le crează şi cât de mult conțin ele ideile voastre?
Olof Wikstrand: Sunt doar ideile noastre. Sunt oameni din trupă, sau foarte apropiați de trupă care fac grafică, modele de tricou, etc. Fiecare parte a esteticii, de la producție muzicală, la coperți şi tricouri sau orice vrem să fie realizată de noi, să fim în stare să prezentăm trupa în felul în care noi vrem să fie prezentată, nu în cel în care vrea să o prezinte o casă de discuri,     sau cineva care vrea să vândă ceva. Vrem să fie ceva ca o viziune completă, iar acest lucru se-nvață de-a lungul anilor, dar acum suntem liniştiți făcând totul în jurul trupei pe cât e posibil.

Metalfan: Îmi poți spune care sunt coperțile de albume heavy metal pe care le preferi?

Olof Wikstrand: Mereu e altceva, cred că treaba cu o copertă e că ar trebui să prezinte o atmosferă care merge mână-n mână cu albumul. Câteodată îți place ceva ce e atât de simplu, e mai mult ca o lovitură în față, iar alteori e o imagine de la care poți crea întreaga atmosferă a albumului. Ţine doar de ceea ce vrei să prezinți. Cum a fost pentru ultimul nostru album, Death by Fire, fiindcă muzica era destul de directă, am vrut o grafică directă, ceva ce arată poate ca un print de tricou din anii ’80 sau ceva de genul şi de aceea am folosit doar două colori. Dacă era ceva diferit, am fi făcut ceva diferit. Imaginea trebuie să lucreze împreună cu muzica, asta-i important.

Metalfan: Colecționezi CD-uri şi viniluri cu muzică? 
Olof Wikstrand: Da. Colecționez discuri pe cât pot de mult, iar interesul pentru heavy metal a creat până la urmă această trupă. În orice caz, pe când eram adolescent am început să descopăr din ce în ce mai multă muzică din afara celei comerciale, îngropându-mă şi mai adânc în demo-uri pe viniluri 7 inch şi albume din colecții private ale anilor ’80. Asta a devenit o obsesie pentru mine, să găsesc în fiecare zi o nouă piesă, sau să găsesc o nouă inspirație care în cele din urmă a condus la crearea acestei trupe. Adică asta e pasiunea care a creat formația noastră de la început, de a colecționa şi a găsi mereu muzică nouă pe care nimeni nu a ascultat-o înainte, nu doar să ne agățăm de trupe faimoase şi să copiem ceea ce fac trupele mari. Totul se rezumă la a descoperi o nouă muzică şi o nouă inspirație de fiecare dată. În comparație cu trupele noi de heavy metal, multe dintre ele doar copiază Iron Maiden sau Judas Priest şi gata, pentru mine lucrurile astea deja s-au făcut. Nu-i nimic interesant aici, trebuie să cauți inspirația în altceva nu doar în trupele de succes; dacă ne gândim la Iron Maiden, nimic nu poate fi mai bun decât ei, oricum. Mai bine e să ai mai multă inspirație unică şi să faci ceea ce este al tău decât să copiezi trupe mari.

Metalfan: Cred că ăsta e un motiv pentru care am observat anumiți oameni şi anumite păreri care consideră că Enforcer e o trupă potrivită pentru generațiile tinere…
Olof Wikstrand: Primul public pe care l-am avut era format din fani heavy metal conservatori, colecționari de heavy metal… Primii oameni care ne-au apreciat spuneau ceva de genul: „Uite asta e ceva care sună a ce am asculta noi.” În final am reuşit să dezvoltăm acel ceva, să-l transformăm în ceva ce oricine poate asculta, fiind mai uşor accesibil. Dar aşa au început lucrurile.
Vorbind însă despre copiat, există o uriaşă tendință, cel puțin în Suedia, sute de trupe copiază Black Sabbath şi nu e absolut nimic interesant în asta.

Metalfan: Am văzut că sunteți incluşi pe afisul mai multor festivaluri de vară din acest an. E unul dintre ele pe care-l preferați mai mult datorită unor experiențe anterioare sau ceva de genul?

Olof Wikstrand: Eu nu prea gândesc aşa. Încercăm să facem din fiecare show pe care-l avem cel mai bun concert posibil, chiar dacă e în fața a 200 de oameni, sau în fața a 20 000 de oameni, nu contează. Mereu trebuie să faci ce e mai bine şi să ai cel mai bun concert făcut vreodată. Nu separ show-urile unele de altele.

Metalfan: Din ce ştiu, tu ai cântat şi la tobe. Mai foloseşti aceste instrumente?
Olof Wikstrand: Da, am făcut asta pentru primul demo, dar acum nu mai cânt la tobe. A fost ceva ce am făcut când eram foarte la început pentru că nu aveam tobar, aveam piesele şi trebuia doar să le înregistrez. Dar nu sunt un bun tobar şi îl am pe Jonas care e cel mai bun tobar din lume, aşa că nu trebuie să mai cânt la tobe.

Metalfan: Astfel chitara rămâne prima şi principala ta pasiune…
Olof Wikstrand: Mereu a fost principalul meu instrument şi mi se potriveste. Cu siguranță sunt mai mult chitarist decât vocalist dar cineva trebuie să cânte şi la voce, prespun…
 

 
Metalfan: … Şi de asemenea ai cântat şi la bas în prima fază a trupei Tribulation…
Olof Wikstrand: Da, ştii, în mare parte e cam acelaşi lucru ca şi când ai cânta la chitară. Arvika este un oraş mic, iar noi eram o gaşcă de oameni care făceau lucruri împreună.

Metalfan: Oricum, cred că e parte din tradiția suedeză în ceea ce priveşte metal-ul, ca trupele minunate să fie alături unele de altele…
Olof Wikstrand: Da, ceva de genul asta… Iar toată lumea a fost în toate trupele din acest mic oraş. Timp de ceva ani l-am avut şi pe Adam chitarist în Enforcer, fiind chitarist şi în Tribulation, aşa că am împărțit mai mulți membri.

Metalfan: Care-i treaba cu celelalte proiecte muzicale? Se mai întâmplă ceva cu Corrupt/Corrupted?
Olof Wikstrand: Corrupt e o trupă chiar veche, e prima trupă adevărată pe care am avut-o dar nu mai e nimic activ. Nu am mai cântat din 2006 şi de aceea nu mai e activă. E ceva de care sunt încă mândru. Am ascultat câteva piese acum câteva săptămâni şi m-am simțit foarte bine ascultându-le, dar acum totul stă 100% în Enforcer. Pentru moment nu mai avem timp de această trupă. Dar niciodată să nu spui niciodată, uneori putem simți că poate avem inspirație pentru a face ceva nou şi poate chiar vom face ceva, dar în acest moment suntem total concentrați pe Enforcer.

Metalfan: Bun! Cam asta e tot. România adună la rândul ei ceva grupuri de fani Enforcer şi cred că ultimele cuvinte din acest interviu ar trebui să se îndrepte către ei.
Olof Wikstrand: Nu am avut niciodată legătură cu prea mulți oameni din România, dar apreciem fanii de peste tot, iar dacă avem mulți fani sau fani dedicați în România, vom face tot ce putem să venim şi să cântăm pentru ei, nu contează că sunt zece sau o mie. Asta e important pentru noi, să mergem să cântăm în fața oamenilor care ne susțin. Vom încerca să ajungem acolo dacă există vreun interes.
Autor: Gina S.
   July 21, 2014  | 0 Comentarii  | 11276 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Olof Wikstrand (ENFORCER): interesul pentru heavy metal a creat aceasta trupa

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri