interviuri rock

Peavy Wagner: Speak of the Rage

Peavy Wagner: Speak of the Rage
TRUPE : Rage

Nu mai e mult pina cind Peavy Wagner si colegii sai din Rage se vor dezlantui pe scena de la Arenele Romane din Bucuresti. Ne-am imaginat ca Peavy are multe de povestit in ajunul acestui eveniment, dar, ori nu avea, ori nu a vrut sa ni le povesteasca noua. Totusi, chiar daca raspunsurile au fost scurte si rastite, sunt ceva chestii interesante de citit in cele ce urmeaza, despre Mekong Delta, despre fratii Ephtimiades sau despre setlistul de la concert, care va fi cel mai tare posibil:

 

Rage 2007: Andre Hilgers, Peavy Wagner, Victor Smolski

 


Metalfan: Ai crescut intr-un mediu dominat de muzica clasica, dar pana la urma te-ai apucat de heavy metal. Cum s-a intamplat asta? Adica in general cei care iubesc muzica clasica nu reusesc sa inteleaga zgomotele alea incredibil de tari si de distorsionate facute de trupele metalice, hahaha. Cum ai facut tranzitia de la clasica spre heavy metal?
Peavy Wagner: Muzica clasica si heavy metal-ul nu sunt genuri chiar atat de indepartate unul de altul. In primul rand, cand eram mic imi placeau The Beatles, apoi am dat de Motörhead si am trecut la bass.

Metalfan: In ce moduri crezi ca muzica clasica se inrudeste cu heavy metal-ul? Crezi ca exista vreo conexiune intre ele?
Peavy: Exista o similaritate, doar instrumentele sunt diferite, as spune.

Metalfan: Care sunt dificultatile si satisfactiile cand imbini metalul cu muzica clasica? Care sunt probleme cu care cineva se confrunta cand face asta?
Peavy: Aranjamentele metalice trebuie sa fie mai usoare, sa existe mai mult spatiu pentru intrumentele aditionale (ale orchestrei). In plus, asta iti ofera mai multe posibilitati sa faci aranjamente complexe. Doar ca e foarte mult de lucru…

Metalfan: Ce alte formatii te-au impresionat cu abilitatea lor de a combina heavy metalul si sonoritatile clasice? Ce parere ai despre Therion, Nightwish, Yngwie Malmsteen?
Peavy: In ce sens acesti artisti lucreaza cu muzica clasica??? Doar pentru ca au cativa coristi sau clape sau canta in alte game decat cea pentatonica? Dupa parerea mea, nu este suficient. Nu, Deep Purple au facut-o primii in ’69, ascultati-i pe astia. Sau incercati John Mclaughlins Mahavishnu Orchestra, este ceva cu adevarat bun…

Metalfan: Cum crezi ca a evoluat muzica trupei? Criticii au parerea lor despre albumele din discografia voastra, dar cum le vezi tu? Cat de departe este Rage din zilele noastre fata de Rage din anii ’80?
Peavy: De fapt ne-am dezvoltat ca muzicieni. Acum lucram intr-un mod profesionist si facem o treaba buna ca interpreti, compozitori si aranjori. In anii ’80 eram niste pustani carora le placea metalul si care faceau ce puteau, dar faceam o muzica destul de limitata. Astazi stim ce exact ce facem, ce vrem si cum sa ajungem la rezultatul dorit, din punct de vedere muzical adica. Si asta se datoreaza in special faptului ca acum il avem pe Vic [Victor Smolski] in trupa, este un muzician extraordinar care a invatat muzica din copilarie asa cum poate n-a facut-o nimeni altcineva din scena asta.

 

Peavy Wagner

 

 

Metalfan: Cam cate piese ai scris pana acum? Mai mult de 100? Le mai stii pe toate? Riffurile, succesiunea acordurilor? Daca te-as ruga sa canti o piesa de pe primul album, ai putea s-o faci pe loc?
Peavy: Numai Prayers of Steel poate, sau inca una sau doua pe care mi l-as aminti spontan, insa nu e mare lucru sa ascult albumele si sa imi reamintesc. Cred ca am scris si-am publicat cateva sute de piese de-a lungul acestor 23 de ani. Cele mai multe sunt lansate pe albume, altele exista macar ca demo-uri sau ca note…

Metalfan: Care a fost cea mai mare schimbare la care ai asistat in cei 20 de ani de cariera pe scena metalica?
Peavy: Sunt mult mai multe trupe astazi. Cand am inceput erau numai cateva. Scena este mult mai divizata in segmente diferite dar in linii mari totul a ramas la fel…

Metalfan: Am niste intrebari in legatura cu muzicienii cu care ai cantat pe parcursul carierei tale alaturi de Rage. Sa incepem cu Jörg Michael. A fost membru fondator al trupei, pe timpul cand se numea Avenger, in 1984. Cum l-ai intalnit si cum era pe atunci? Cum a fost sa lucrezi cu el si de ce a parasit trupa? Sunteti inca prieteni, v-ati mai intalnit de atunci?
Peavy: Bineinteles ca ma mai intalnesc cu Jörg cateodata, lucreaza pentru fosta noastra agentie de booking si este unul dintre organizatorii festivalului Wacken. Ne intelegem bine. L-am gasit prin intermediul unui anunt pe care l-am dat pentru Avenger in ’83. A plecat impreuna cu alti membri din primul line-up, pentru ca vroiau sa faca din Rage o trupa de hard rock. N-am fost de acord, asa ca am luat-o de la capat cu Rage impreuna cu alti muzicieni.

Metalfan: Si Manni Schmidt? Cum v-ati intalnit si ce-ti vine prima data in minte cand te gandesti la vremurile cand canta la chitara in Rage?
Peavy: Imi amintesc numai lucruri bune. Si cu el ma inteleg bine in continuare. Un prieten ne-a spus despre el in ’87 si l-am invitat la o cintare. A plecat mai apoi in ’93 deoarece vroia sa se concentreze pe viata de familie.

Metalfan: Si Manni si Jörg au continuat sa cante cu alte trupe, dar ce s-a intamplat cu fratii Eftimiadis? Parca au disparut dupa ce-au parasit Rage.
Peavy: Idiotii aia au pus pe picioare o trupa pop dupa ce-au plecat. Porcaria aia s-a spart dupa un timp si ei au disparut acolo unde le e locul: in marele nimic. Hai sa vorbim de ceva mai bun, tipii astia ne-au tratat pe toti, pe mine si pe fani foarte prost. Sa-i ia dracu’.

Metalfan: Ce-ar fi de spus despre Mike Terrana? Cum l-ati cooptat in trupa? Si de ce-a vrut apoi sa plece? Parea sa se simta foarte bine si trupa a avut cel mai tare line-up pe atunci.
Peavy: Compania noastra de management ni l-a recomandat prin ’99. Am petrecut 8 ani impreuna, a fost cu siguranta un line-up puternic si-am fost dezamagiti ca s-a terminat asa cum s-a terminat. In ultimul sau an petrecut cu Rage s-a schimbat enorm, a devenit inchis in sine si avea un comportament foarte agresiv. Intr-un final nu mai vorbea deloc cu noi. Am incercat sa ne vedem cu el de mai multe ori, dar nu a vrut sa vina, asa ca anul trecut in decembrie n-am avut de ales si a trebuit sa renuntam la el.

 

Andre Hilgers

 

 

Metalfan: Andre Hilgers l-a inlocuit pe Mike la inceputul acestui an. Cum este sa lucrezi cu un nou tobar dupa ce atatia ani erati obisnuiti cu modul lui Mike de a canta?
Peavy: Sa stiti ca este mult mai bine sa lucram cu el. Mike a fost intotdeauna un fel de solo star, pe cand Andre lucreaza bine in echipa. Stilul lui ni se potriveste un pic mai bine, canta mai metal, in timp ce Mike facea destul de multe chestii fusion. Nu ne este dor de el. Nivelul calitativ este cel putin la fel de inalt ca si inainte, poate este chiar un pic mai omogen si cu siguranta ne distram mai mult…

Metalfan: Cooptarea lui Victor Smolski in trupa s-a dovedit a fi inca o alegere inspirata din partea ta. Cum te-a convins ca este omul potrivit? Este un compozitor foarte prolific si banuiesc ca este mai implicat la nivel compozitional decat ceilalti chitaristi.
Peavy: Pe Vic l-am cunoscut pe vremea cind lucra in studio si m-a ajutat sa termin inregistrarile la albumul Ghost. Se descuca mult mai bine ca muzician si astazi este indrumatorul nostru muzical. Nimeni nu se compara cu el…

Metalfan: Ce schimbari a produs venirea lui in modul de lucru asupra pieselor sau a modului in care va prezentati pe scena?
Peavy: De cand a venit Vic, am devenit cu adevarat profesionisti. Am invatat foarte multe lucruri despre compozitie si aranjamente, chiar si ca vocal…

 

Victor Smolski

 

 

Metalfan: Cu atatia muzicieni venind si plecand din Rage de-a lungul anilor, cineva ar putea crede ca stii toti instrumentistii de heavy metal din Germania J Serios acum, cum este scena, va stiti intre voi, sunteti prieteni cu cei din alte trupe?
Peavy: Asta chiar nu este adevarat! Rage exista de foarte mult timp. Nu am avut mai mult de patru line-up-uri diferite si cateva schimbari mai mici, cum e acum cand Andre l-a inlocuit pe Mike. Fiecare line-up a durat cel putin 5 ani, iar cel cu Manni si cel cu Mike chiar si mai mult. Sunt multe alte trupe care au avut mai multe schimbari de componenta decat Rage. Si apoi gandeste-te ca schimbarile pur si simplu se intimpla. Oamenii se schimba si incep sa aibe idei diferite si alte planuri in viata dupa cativa ani, este o chestie normala. Trupele care isi pastreaza aceiasi membri pentru o perioada foarte lunga de timp au de cele mai multe ori un foarte mare succes, asa ca banii ii tin pe oameni impreuna chiar daca altfel se urasc de moarte, gandeste-te si la asta… Dar in general, bineinteles ca stim cam toate celelalte trupe si pe ceilalti muzicieni si exista un fel de prietenie intre noi toti.

Metalfan: Cea mai mare parte a timpului Rage a fost un trio, dar au existat si perioade cand au fost si patru membri in componenta. Care varianta merge mai bine si de ce?
Peavy: Trio-ul imi place mai mult… e mai pe gustul meu.

Metalfan: Te consideri un basist care si canta sau un vocal care canta si la bas?
Peavy: Sunt pur si simplu ambele, poti sa interpretezi cum vrei… si nu uita sunt si compozitor.

Metalfan: Esti in trupa de la inceput si din anii ’80 esti si singurul membru fondator ramas. Cat de departe este Rage (sau a fost in trecut) de a fi proiectul tau personal?
Peavy: Este trupa mea si viata mea, dar n-a fost niciodata proiectul meu solo. Altfel n-as mai imparti toate veniturile cu ceilalti membri, nu?

Metalfan: Care a fost implicarea ta in legendara trupa progressive Mekong Delta? Ai compus vreun cantec sau ai cantat pe vreunul dintre albumele lor? Stii ca s-au reunit si planuiesc sa lanseze un nou album?
Peavy: Legenda? Folosesti cuvantul asta cu foarte multa usurinta. Am fost implicat ca si chitarist (pe primul demo), am cantat ca vocal si am scris versurile pe primele doua albume (Jake Jenkins era pseudonimul meu), iar pe al treilea Ralph a vrut sa ia el banii mei de la Gema [asociatia compozitorilor si muzicologilor din Germania] asa ca am fost dat afara (merci omule, sa stii ca n-am uitat asta). Am noul lor album, dar nu m-a dat pe spate…

 

 

 

Metalfan: Rage a devenit cunoscuta ca trupa de power metal fara compromisuri, asa ca lansarea in 1996 a albumului Lingua Mortis, urmata de XIII si Ghosts a fost o schimbare de directie neasteptata. Ce anume ti-a redesteptat interesul pentru muzica clasica?
Peavy: Nu l-am pierdut niciodata (cum poti sa crezi asta) si intotdeauna am visat sa fac ceva de genul asta, inca de la inceput. Cand s-a ivit ocazia, am profitat de ea…

Metalfan: Care sunt diferentele intre a inregistra un album de heavy metal si un album mai simfonic, cum este Speak Of The Dead, cu o orchestra intreaga?
Peavy: Speak Of The Dead nu este “mai simfonic”. Este format din doua parti. The Suite este o piesa in intregime orchestrala, cam aceeasi chestie ca si pe albumele Lingua Mortis si XIII, dar mai buna. Cealalta jumatate din Speak Of The Dead este doar metal. Le-am fi lansat ca doua CD-uri separate, dar casa noastra de discuri, Nuclear Blast, a respins ideea asta.

Metalfan: Vorbeste-ne despre mascota voastra, aceasta creatura biomecanica ce este personajul principal pe Soundchaser. A mai aparut pe copertele albumelor voastre cu mult inainte de Soundchaser, ati avut vreo poveste pentru el inca de la inceput? Care este povestea lui, cine l-a creat si cum a devenit ce este astazi?
Peavy: Este inventia lui Joachim Luetke si apare pe copertele noastre din ’88. Povestea este explicata in booklet-ul CD-ului Soundchaser, ai fi stiut daca l-ai fi cumparat… [Am cumparat Cdul, tocmai de aceea intrebam de mascota, nu de personajul Soundchaser…]

Metalfan: Speak Of The Dead are partea clasica si partea metalica, este neobisnuit, este ca si cum in momentul in care l-ati inregistrat nu stiati exact in care parte sa va indreptati… A fost planuit inca de la inceput sa aveti un asemenea tip de material?
Peavy: A fost a zecea aniversare de la faza cu Lingua Mortis, asa ca am facut ceva nou in aceeasi directie, doar ca n-am vrut sa avem numai atat. Asta e tot…

Metalfan: Ce face noua echipa in ceea ce priveste compunerea pieselor noi? Pe compilatia aniversara Nuclear Blast putem auzi un cantec nou, asa va suna urmatorul album Rage sau a fost doar o sesiune de incalzire?
Peavy: Vic si cu mine scriem piesele, ca de obicei, asta nu s-a schimbat…

Metalfan: Ce te inspira sa scrii muzica?
Peavy: Viata si pasiunea de a o trai…

Metalfan: In final, spune-ne te rog ce asteptari aveti de la concertul vostru din Romania de pe 8 septembrie, cam la ce sa ne asteptam de la voi pe scena? Si transmite-le si un mesaj celor care vor veni acolo sa va vada.
Peavy: Puteti sa va asteptati la un show metalic beton, cu cel mai bun setlist. Abia asteptam sa va vedem, sa fiti acolo prieteni! Numai bine, Peavy.

Autor: Klawz, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Rage

   August 28, 2007  | 28 Comentarii  | 14871 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Peavy Wagner: Speak of the Rage

  • arogant individ. As fi preferat un interviu cu smolsky, ala e muzicianul din trupa.

    1. Posted by fingers | 28 August 2007 23:29
  • pai are de ce sa fie arogant

    2. Posted by IUDA | 29 August 2007 02:06
  • O fi avand, dar e arogant intr-un mod cat se poate de neplacut.

    3. Posted by Oana | 29 August 2007 06:47
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri