interviuri rock

Rob 'the baron' Miller (TAU CROSS, ex-AMEBIX): TAU CROSS are toate semnele unui punct viitor de referinta

Rob 'the baron' Miller (TAU CROSS, ex-AMEBIX): TAU CROSS are toate semnele unui punct viitor de referinta
TRUPE : Amebix, Tau Cross

Dupa destrămarea grupului Amebix, Rob "the Baron" Miller se întoarce pe scena cu Tau Cross, un super-grup în care cântă alaturi de Michel "Away" Langevin (Voivod), Andy Lefton (War//Plague) şi Jon Misery (Misery). Trupa va lansa albumul de debut în acest an prin intermediul Relapse Records, şi trebuie să admit că acest disc este un "instant classic". Rob a fost amabil, aşa cum este întodeauna, şi a acceptat să discute cu noi despre trecut, prezent şi viitor.


 

Metalfan: Salut, Rob! Bine ai revenit în paginile Metalfan.ro! Nu la mult timp după lansarea albumului Sonic Mass, trupa Amebix s-a desființat. Ce s-a întâmplat?
Rob 'the Baron' Miller: Lumea se aştepta ca Amebix să facă din nou turnee, ca o urmare a albumului Sonic Mass, dar a existat o problemă care a împedicat acest lucru, iar noi, de asemenea, am socotit că nu suntem în stare să comunicăm cum se cuvine, prioritățile erau diferite pentru fiecare. Pentru mine a devenit evident faptul că nu putem continua. A fost foarte dificil să pierd o trupă şi un nume din care am făcut parte atât timp. Am decis că, pentru a fi cinstit, nu mai pot să folosesc Amebix ca un nume, atât timp cât fratele meu nu mai este implicat [n.red. chitaristul Stig Maximus], aşa că era cazul să încep cu totul altceva.

Metalfan: Anul ăsta ai format un super-grup cu Michael „Away” Langevin (Voivod), Andy Lefton (War/Plague) şi Jon Misery (Misery). Cum a început totul? Ai putea să ne spui cum v-ați întâlnit cu toții şi ați înființat Tau Cross?
Rob 'the Baron' Miller: Tau Cross s-a format în 2014 pentru a se lucra la un material care era conceput pentru noul Amebix. Inițial s-au înregistrat patru piese în L.A. cu Roy Mayorga, înainte să apuc să iau legătura cu Andy şi Jon, cu intenția de a-i avea pentru părțile de chitară. Roy a devenit foarte ocupat cu alte angajamente, fapt ce a deschis conversația cu Away care a venit imediat în studio să lucreze tobele pentru primul demo al trupei. Am refăcut toate piesele din acel punct, având o altă sesiune de înregistrări pentru tobe într-un studio din Montreal, în vreme ce Andy şi Jon au găsit un alt studio pentru partile de chitară în Minneapolis.
Între timp, eu am înregistrat vocile şi basul la Skye, în vreme ce James era în procesul de finalizare cu întemeierea propriului său studio de înregistrări, aflat la câteva mile de litoral.
Demoul a fost trimis la trei case de discuri înainte să fie ales de Relapse, care reprezintă acum casa de distribuție a trupei.
Detaliile despre album vor fi anunțate curând. Suntem cu toții foarte mândri de ceea ce am realizat împreună în acest scurt timp şi sper că ne vom putea pune la drum anul viitor.

Metalfan: Poți explica cititorilor noştri ce înseamnă numele Tau Cross? Ştiu că este o formă a  simbolului creştin al crucii…
Rob 'the Baron' Miller: Este simbolul care precedă Creştinismul, deşi a devenit asociat mai mult cu franciscanii. Speram să restabilesc acest simbol străvechi drept unul etern, aşa cum se întâmplă în culturile egiptene şi mesopotamiene, la fel ca şi în cazul simbolului mai recent al zeilor fierari, ciocanul lui Thor, ceea ce e destul de relevant pentru munca mea ca săbier. 

Metalfan: Pe 18 mai, noul album Tau Cross va fi lansat prin Relapse Records. Poți să ne spui mai multe despre procesul de compunere şi cel de înregistrare?
Rob 'the Baron' Miller: După Sonic Mass, am scris toate piesele şi le-am înregistrat cu Roy în L.A., dar el a devenit foarte ocupat, aşa că am continuat să fac un demo brut, în final dând materialul lui Jon şi Andy, după ce diverşi chitarişti nu au putut să-şi asume acest proiect, am început să înregistrăm demoul în modul potrivit şi, odată ce Away a venit la bord, a tras tobele în studioul din Montreal, ne-am trimis unul altuia piesele folosind Dropbox şi le-am tras apoi într-o sesiune, aici la studioul Skye, iar în Minneapolis vorbeam de asemenea prin Skype despre idei şi forma materialului pe măsură ce progresa, aşa că nu a fost ca o sesiune în studio live, dar a fost pe cât de aproape am fost capabili să avem. Prietenul meu, James Adams s-a ocupat de mixaj, în final. Odată ce demoul a fost gata, ne-am pus în căutarea unui label şi apoi, am reluat acelaşi proces dar cu un nou echipament şi coarde noi.

Metalfan: Cum ați semnat cu Relapse Records? A fost singura ofertă de pe „masă” sau a fost cea mai bună?
Rob 'the Baron' Miller:  Într-adevăr, m-am uitat după câteva case de discuri, dar inițial am fost refuzați, în special din cauza altor angajamente ale label-urilor, iar apoi am trimis o copie a demoului către Brad Boatright, la Audiosiege şi el ne ajutat, trimițând piesele mai departe spre Relapse şi ajutându-ne prin deschiderea acestei porți. Relapse a însemnat o experiență foarte pozitivă pentru noi, cu materialul Amebix trebuia să fac toată munca, publicitate, promovare, etc.. Este o mare diferență să ne putem concentra doar pe muzică şi să lăsăm casa de discuri să scoată ceva pentru noi.

Metalfan: Grafica discului arată foarte înfiorător.
Rob 'the Baron' Miller:  Am fost dornic în a mă asigura ca grafica să nu fie făcută nici de mine, nici de Away, din moment ce ambele stiluri sunt conectate în mod intim fie cu Voivod, fie cu Amebix, având în vedere că acest album trebuia să fie ceva de sine stătător, fiindcă am pus bazele unei noi trupe. Orion Landua a fost sugerat ca fiind omul din interiorul Relapse şi chiar mi-au plăcut câteva dintre copertile pe care le-a făcut, aşa că am avut o conversație cu el. Am vorbit despre starea particulară evocată de muzica însăşi, despre acea atmosferă pământească şi magică, aflată în special în piese ca Lazarus, Hangman’s Hyll şi Midsummer. Am vrut să fac o conexiune cu acel sentiment, ceva precum coperta primului Black Sabbath, doar că să fie cumva mai pământesc. Orion a sugerat ideea de a face de fapt figura „tau” la modul fizic şi apoi să o ducem la țară pentru a fi fotografiată, el a construit-o şi apoi a lăsat-o să se usuce afară timp de câteva luni, înainte de a o duce pe câmp. Sunt foarte mulțumit de ceea ce a făcut din asta, e ceva destul de unic.

 

 
Metalfan: Am ascultat single-ul Lazarus şi pot să spun că sună ca o versiune ciudată de Motorhead. E Motorhead o influență pentru Tau Cross? Şi dacă da, ne poți spune care e albumul tău preferat de la Motorhead şi de ce?
Rob 'the Baron' Miller: E bizar că multă lume aude Motorhead acolo, când eu nu văd asta, dar da, bineînțeles că Motorhead a avut o uriaşa influență asupra noastră, tuturor, la un moment sau altul, dar cu siguranța asta nu a fost în mintea mea când am înregistrat. Mă interesează cum oamenii interpretează asta, fiindcă în mod categoric e ceva diferit aici, în acelaşi fel în care Amebix a manifestat un tip particular de energie, aşa că acest lucru a continuat cu un nou adaos de viață şi idei.
Albumul meu preferat de la Motorhead a fost întodeauna No Sleep ‘til Hammersmith – acesta a captat minunata putere a trupei live.

Metalfan: Ar fi interesant dacă ai putea să ne spui mai multe lucruri legate de temele despre care vorbeşti în cântecele tale…
Rob 'the Baron' Miller: A devenit evident că e un număr egal de piese care îşi au baza tematică în secolul al XVII-lea şi în cel de-al XXI-lea, de asemenea, aşa că albumul a fost împărțit în consecință. Nu am să îndrept oamenii către felul în care eu văd materialul, sper că versurile vor permite ascultătorului să-şi construiască tabloul.

Metalfan: Anumite albume sunt definite ca „instant classic”. Ce face un album să fie clasic? Tau Cross se află în această categorie selectivă?

Rob 'the Baron' Miller: Nu sunt convins că un „instant classic” este întotdeauna recunoscut până când nu trece mult timp de la lansarea lui, de-aici şi termenul retrospectiv „clasic.” Când am ascultat primul album Bad Brains am ştiut că e ceva mare, dar nu a devenit un „instant classic”. Un album trebuie să intre în subconştientul grupului pentru o vreme şi să fie evaluat de-a lungul timpului pentru a afla dacă mai ține sau nu steagul sus. Arise! este un clasic considerând aceste instrumente de măsură, dar cu siguranță că niciodată nu a fost recunoscut aşa la vremea lui.
Tau Cross are toate semnele unui punct viitor de referință, are destule pentru a ieşi în relief ca ceva total diferit față de orice altceva, iar asta se poate considera de asemenea ceva care face ca un lucru să fie clasic.

Metalfan: Tau Cross are un logo misterios. Poți să ne spui mai multe despre acesta?
Rob 'the Baron' Miller: Acesta este simbolul Rădăcinilor pământului şi al luminii lunii, limbajul subconştientului care se manifestă în întuneric şi iese prin pământ în Lumea conştientă.

Metalfan: Cât de importante sunt repetițiile pentru o trupă? Te întreb asta pentru că anumite trupe par să nu ia prea mult în serios acest lucru când vine vorba de muncă…
Rob 'the Baron' Miller: Jon şi Andy pot să se întâlnească o dată pe săptămână şi să parcurgă materialul Tau Cross, mi-ar plăcea să fiu acolo, dar în acest moment nu pot. Când vom merge în turneu, intenția este să avem o lungă perioadă de repetiții, în acelaşi fel în care Amebix repeta în mod serios înainte de turneele din Statele Unite. Distanța este singura noastră problemă, dar asta nu va opri trupa din a face ce trebuie să facă.

Metalfan: Anumiți artişti cer bani fanilor în schimbul semnării articolelor de merchandise.

Rob 'the Baron' Miller: Este ridicol.

Metalfan: Pink Floyd au lansat în 2014 un nou album numit The Endless River. Ai avut şansa să-l asculți? Ce crezi despre Pink Floyd în general? Există legături între Pink Floyd şi muzica Tau Cross?
Rob 'the Baron' Miller:  Nu l-am ascultat încă. Cred că întrebarea asta mă va face să-l cumpăr acum. [n.red. zâmbeşte] În ceea ce mă priveşte, Pink Floyd a fost mereu o mare influență, din nou, pentru că ei sunt diferiți de oricine altcineva, energia lor este total altfel. În Amebix mereu i-am respectat şi sunt câteva momente în Tau Cross când acest lucru este clar.

 

 
Metalfan: Noi, aici la Metalfan suntem fani ai mix-tape-urilor. Ai putea să alegi 10 piese de la 10 trupe preferate de tine pentru noi? Care ar fi numele compilației?
Rob 'the Baron' Miller: Nu, chiar ar trebui să-i întrebați pe ceilalți băieți asta, gusturile mele muzicale sunt foarte ciudate, de asemenea nu am prea multă cunoaştere de muzică nouă fiindcă m-am rupt de tot acum 20 de ani. Andy şi Away ştiu foarte bine ce se întâmplă acum, de la mine ai putea să ai doar o listă cu muzica din anii ’70 şi ’80. [n.red. zâmbeşte]

Metalfan: E o carte anume care te-a impresionat în mod special? Ți-ar plăcea să faci un album la un moment dat despre cartea respectivă?
Rob 'the Baron' Miller: Am citit mult în viața asta şi am o grămadă de cărți care mi-au adus inspirație dar nu aş apela neaparat la ele pentru muzică, cu siguranță iau ideile pe care le citesc şi apoi le încorporez, dar  nu cu întreaga temă a unei cărți, încă mă lupt să-mi articulez propria narațiune prin muzică şi versuri, ca să-mi scriu propria carte în acest fel.

Metalfan: Mulțumim pentru timpul şi răspunsurile tale! La sfârşit, ai vrea să adaugi ceva sau să transmiți câteva cuvinte cititorilor noştri?
Rob 'the Baron' Miller: Pentru cei care nu ştiu, Amebix, Voivod şi Misery au o istorie lungă care merită cercetată, Tau Cross este în mod firesc un amestec al acestor oameni şi idei. Până acum a adus roade peste aşteptările noastre, sper că veți participa la această călătorie.
Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Amebix,

   May 15, 2015  | 0 Comentarii  | 7824 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rob 'the baron' Miller (TAU CROSS, ex-AMEBIX): TAU CROSS are toate semnele unui punct viitor de referinta

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri