interviuri rock

Rodrigo Morris (Mar de Grises): Cel mai mare impact l-am avut in Europa

 Rodrigo Morris (Mar de Grises): Cel mai mare impact l-am avut in Europa
TRUPE : Mar de Grises

Pana anul acesta, cand am dat absolut intamplator peste albumul Streams Inwards, nu avusesem ocazia sa ascult nicio piesa Mar de Grises. Pentru ca albumul mi-a placut foarte mult, am inceput sa fac o serie de sapaturi si am descoperit ca Chile a produs destule trupe de metal care canta mai mult decat bine. Pasul urmator a fost sa iau legatura cu trupa Mar de Grises, cu scopul de a afla si alte informatii interesante, de data asta direct de la sursa.







Metalfan: Salut si bun-venit la www.metalfan.ro. Avand in vedere ca este prima data cand stam de vorba, ne poti oferi o scurta istorie a Mar de Grises?
Rodrigo Morris: Mar de Grises a luat nastere in anul 2000, ne cunosteam de la universitate si am decis initial sa infiintam o trupa de doom metal sau ceva de genul acela, astfel incat am inceput sa compunem piesele primului demo (reinregistrate mai tarziu sub forma First River Regards). Avand in vedere ca piesele au fost destul de bine primite, ne-am decis sa devenim o trupa serioasa. Am reusit apoi sa semnam un contract cu Firebox Records din Finlanda, in timpul caruia am editat doua albume: The Tatterdemalion Express si Draining the Waterheart. Anul acesta am semnat un contract cu Season of Mist si am editat cel de-al treilea album al trupei, Streams Inwards, iar in decembrie urmeaza sa plecam intr-un turneu european, al treilea pe care il sustinem pe batranul continent.

Metalfan: Ce imi poti spune despre scena metalica din Chile?
Rodrigo Morris: Chile are mai degraba o scena rock decat una metal, scena reala este una destul de mica si lucrurile care conteaza se intampla, in cea mai mare parte, in Santiago, asta si pentru situatia geografica in care ne aflam (ma refer chiar la forma tarii); vorbim de o tara centralizata (Santiago, capitala, este mai mult sau mai putin in centrul tarii) astfel incat este destul de dificil sa sustii multe concerte sau sa ai un turneu mare in Chile. Consider insa ca exista destui muzicieni buni, multe idei bune, insa suntem inca in faza de maturizare, una in care e foarte multa nevoie de comunicare si interes din restul lumii. Oricum, luam lucrurile pas cu pas.

Metalfan: Tara voastra nu are o traditie foarte bogata in metal. Atunci cand va ganditi la debutul trupei, va mai amintiti care au fost lucrurile care v-au determinat sa va doriti sa infiintati o trupa de metal?
Rodrigo Morris: Sa stii ca exista o traditie metalica in Chile, am avut la inceput exemplul trupei Pentagram, o trupa despre care pana si cei de la At the Gates vorbeau atunci cand se refereau la influentele muzicale proprii. Alte trupe importante care au existat in Chile sunt Criminal (actualmente in Europa), Undercroft, Coprofago, Poema Arcanus, acestia din urma avand o influenta importanta asupra trupei noastre; desigur ca am ascultat Anathema, My Dying Bride si celelalte trupe clasice de doom metal, insa consider ca cele mai multe influente le-am primit din tara natala, de la trupe minunate precum Poema Arcanus.

Metalfan: Ce ne poti spune despre primele doua albume ale trupei, The Tatterdemalion Express si Draining the Waterheart?
Rodrigo Galvez: Primele doua albume au fost editade de catre Firebox Records, The Tatterdemalion Express a fost primul album al trupei, contine si piese de pe demo si este cel mai intunecat din discografie. La 4 ani de la aparaitia lui a aparut in trupa si Juan Escobar, apoi am editat Draining the Waterheart, un album despre care unele persoane cred ca este cel mai bun din discografia noastra. Cu acest album am explorat mai mult zona progresiva si post rock/metal, pastrand insa emotia existenta pe demo si pe albumul de debut. La 2 ani dupa, mai exact in urma cu cateva luni, am editat albumul cu numarul 3, Streams Inwards, unul despre impactul caruia este inca prematur sa vorbim.





Rodrigo Galvez




Metalfan: Cum ati reusit sa semnati contractul cu Season of Mist? Sunteti multumiti de termenii acestuia? Casa de discuri face treaba buna atunci cand va promoveaza trupa si albumele?
Rodrigo Morris: Basistul nostru, Rodrigo Galvez, a facut o treaba minunata atunci cand a vorbit cu cei de la Season of Mist. Le-a prezentat materialul trupei, l-au apreciat si au decis ca merita sa incerce sa lucreze cu noi. Dupa cum poate stii, Season of Mist are o retea de distributie importanta, astfel incat inca urmarim ce se intampla pe partea asta, dar suntem, in mod cert, multumiti cu modul in care se ocupa de trupa. Este, de asemenea, posibil, sa nu avem o imagine foarte clara a lucrurilor de aici, din tara noastra indepartata si rupta de lume.

Metalfan: Avand in vedere ca aveti contract cu o casa de discuri europeana si pe continental nostru exista una dintre cele mai importante scene de metal la nivel mondial, nu ati fost niciodata tentati sa parasiti Chile si sa va mutati in Europa? Sau in America de Nord?
Rodrigo Morris: In unele momente am discutat intensiv despre asta, poate ca trebuie sa vedem si ce se intampla cu contractul asta nou semnat, insa este greu sa muti 5 persoane in alta tara; nu avem toti aceleasi planuri si, probabil, nici acelasi entuziasm. Este tentant, dar dificil de realizat, trebuie sa mai asteptam inainte de a lua o decizie definitiva asupra acestui aspect.

Metalfan: Din cate stiu, sunteti destul de cunoscuti pe continental american. Unde a avut muzica trupei cel mai mare impact?
Rodrigo Morris: Hahaha, poate ca nu atat de cunoscuti pe cum crezi. Suntem o trupa mica chiar si in Chile, pentru ca scena e mica, dupa cum ti-am spus mai devreme. Am calatorit mai mult in Europa decat in America de Sud au Chile. Cel mai mare impact l-am avut in Europa, acolo avem fanii cei mai devotati, promotia si vanzarile cele mai semnificative.
 
Metalfan: Am avut ocazia sa ascult toate albumele voastre. Atmosfera pe care o emana este intunecata, depresiva, melancolica, aproape fatalista. De unde vin starile astea? Sunteti tristi? Ce parere aveti despre lumea in care traim?
Rodrigo Morris: E greu sa raspund la  intrebarea asta, cred insa ca pot sa afirm ca nu suntem tristi, suntem oameni obisnuiti, cand fericiti, cand tristi, cand iubitori, cand plini de ura. Asta vrem sa reflecte muzica noastra. Albumele pot suna intunecat si melancolic, insa, mai mult decat orice, vrem ca muzica trupei sa fie intensa din punct de vedere emotional si cred ca am gasit un soi de a ingloba asta in estetica trupei. Cred ca exista si un oarecare fatalism, insa mai mult pe primul album al trupei, insa nu a fost premeditat. Ultimul album, pe de alta parte, are o mai mare inclinatie spre partea spirituala iar viziunea despre viata a trupei este una extreme de pozitiva.
In ceea ce priveste ultima ta intrebare, nu pot sa iti ofer un raspuns complet; e foarte complexa, uneori lumea mi se pare frumoasa, alteori imensa si magica, cred ca cele mai mari probleme le am cu cei care locuiesc in locul asta cristalin.

Metalfan: Hai sa revenim in realitate si sa vorbim despre ultimul album. Ce fel de reactii ati primit pana acum?
Rodrigo Morris: Foarte bune! Presa ne-a tratat foarte bine pana acum, am primit recenzii bune si o gramada de propuneri de interviu, iar reactiile oamenilor fata de album au fost bune si emotionante, suntem foarte fericiti.

Metalfan: Ce imi poti spune despre conceptual liric al lui Streams Inwards, incepand cu booklet-ul, coperta si textele?
Rodrigo Galvez: Booklet-ul si machetarea albumului sunt opera lui Jérôme Cros (Rotting Christ, Destroyer 666, Gnostic, The Old Dead Tree, etc). Am incercat sa facem ceva diferit fata de celelalte albume ale trupei, sa cream niste simboluri si elemente care sa cuprinda esenta albumului. Am vrut sa cream un simbol care sa reflecte ideea de energie, ceva care sa alimenteze legatura dintre sentimentele noastre cele mai profunde si lumea din jur, ceva simplu insa atragator. Nu am vrut ca ruptura fata de conceptele albumelor anterioare sa fie una completa, dar am facut asta fara a mai avea legatura cu elemente tipice gen monstri, cruci, sange, imagini intunecate si toata pleiada asta de elemente nu foarte apropiate de textele trupei. In ceea ce priveste conceptul si textele, Stream Inwards reprezinta un soi de metafora care descrie ideea ca emotiile noastre fac legatura intre noi si lumea din jur. Este vorba despre modul in care se interconecteaza emotiile noastre – lucrurile bune, cele rele, ura, dragostea, totul. Este vorba despre partea umana din noi, ca un soi de experienta spirituala. Pe albumul Draining the Waterheart, provestea a fost despre un process similar: eliberarea acestor curenti, a celor mai pure sentimente omenesti; pe Streams Inwards, incercam sa exprimam opusul, intr-un sens mult mai larg, adica sa vorbim despre modul in care lucrurile astea simple ne definesc natura, modul de viata si cel in care cream.








Metalfan: Ultimul vostru album a primit nota maxima in publocatia noastra, asa ca asteptam sa fie ceva interese din partea cititorilor. Pentru a-i ajuta sa il inteleaga mai bine, ai putea sa descrii fiecare piesa de pe album?
Rodrigo Galvez: Sigur. Albumul debuteaza cu Starmaker, care este una dintre cele mai vechi piese de pe album. Am incercat sa inglobam o serie de idei noi, impreuna cu sound-ul clasic al trupei, insa cu un soi de structuri noi; cred ca abordarea e una mai directa si, prin urmare, avem o exprimare emotionala mult mai clara si fluenta. Suna putin diferit fata de produsele mai vechi ale trupei, dar in final isi propune sa transmita acelasi mesaj. Este vorba despre un moment pur si intens, atat muzical cat si emotional. Acelasi lucru e valabil, din punct de vedere muzical si structural, cu urmatoarele piese, Shining Human Skin, The Bell and the Solar Gust si Sensing the New Orbit, insa fiecare dintre ele are elemente si aranjamente proprii, precum si un rol bine definit in cadrul albumului. Spectral Ocean propune o stare ceva mai pasnica, reflexiva si melancolica fata de prima parte a discului, unde aveam de-a face cu emotii multe si variate. Am pus o piesa cu sunet romantic si introspectiv in mod intentionat dupa primele compozitii ale albumului; este vorba despre Catatonic North, momentul de calm al albumului. Mai incolo, Knotted Delirium si A Sea of Dead Comets creaza momentul cel mai introspectiv si intunecat al albumului; e o explorare complexa si intense a naturii umane.
Streams Inwards, asemenea albumelor noastre mai vechi, nu are o formula unitara a structurilor muzicale si a aranajamentelor; fiecare piesa are caracteristici particulare si reprezinta un moment al povestii.
Piesa bonus a albumului, Aphelion Aura, e un soi de outro mai lung si, in plus fata de asta, o invitatie la calatorie, la un film, un fel de chintesenta a intregului disc. El contine si cateva elemente noi, dar patreaza atomosfera generala a compozitiilor Mar de Grises.

Metalfan: Ce inseamna de fapt si cum ati ales numele asta pentru trupa?
Rodrigo Morris: Nu inseamna ceva in mod special, pentru unii dintre noi reprezinta lumea din jur, pentru altii o fotografie, un peisaj sau o stare. Interpretarea numelui e una libera pentru fiecare persoana, asta a si fost scopul alegerii lui. El provine dintr-un poem pe care l-am scris, insa a capatat alta dimensiune cand am creat conceptul trupei. Trebuie sa retineti ca nu ne-am gandit foarte mult la acest nume, el provine din emotie, astfel incat el nu poate fi exprimat in totalitate in cuvinte.

Metalfan: Cand v-am ascultat muzica, nu am putut sa nu remark anumite influente, cum ar fi Katatonia, Novembre si chiar Anathema. Care sunt influentele muzicale si non-muzicale ale trupei?
Rodrigo Morris: Bineinteles ca poti asocial muzica noastra cu cea a altor trupe, chiar ne plac formatiile amintite de tine, insa influentele sunt mai numeroase. Ascutam de la death metal la pop si muzica contemporana. Acum, de exemplu, suntem intr-o perioada Ihsahn, Gorguts, Victor Jara (compozitor chilian de muzica folk), Erik Mongrain, Ulver, Fausto Romitelli si multe altele! Incercam sa ne lasam influentati de muzica metal si non-metal. In ceea ce priveste influentele extra muzicale, acestea pot fi realitartea spirituala si cosmica, lucrurile care ni se intampla zilnic, problemele… tot ce are un ecou profund in interiorul nostru.

Metalfan: Reusiti sa traiti din muzica sau aveti slujbe? Daca aveti, cum va convingeti sefii sa va lase sa plecati cand aveti un turneu indelungat?
Rodrigo Galvez: Unii dintre noi au slujbe, altii sunt studenti. Nimeni nu traieste doar din Mar de Grises. Juan si Rodrigo Morris sunt muzicieni profesionisti, productie muzicala, inginerie muzicala, pedagogie… De fapt, Rodrigo Morris este profesor la unul dintre cele mai renumite institute muzicale din Chile. Alejandro are un job legat de lingvistica, nu stiu exact cu ce se ocupa haha, dar lucreaza. Eu si Sergio suntem inca studenti. Sergio e inginer de sunet iar acum se ocupa de inginerie industriala civila. In ceea ce ma priveste, acum doua luni am terminat studiile de afaceri. Toti avem aceeasi problema cand vine vorba de trupa, adica o oarecare lipsa de timp, astfel incat cred ca iti dai seama ca uneori nu ne putem ocupa de trupa, nu putem compune sau repeta. Este uneori dificil sa petrecem cateva ore impreuna, singura solutie de a pleca in turneu e sa ne intrerupem studiile sau sa ne parasim locurile de munca, urmand sa ne cautam altele cand revenim. E dificil, dar e singura alternativa.

Metalfan: Care este, dupa parerea ta, cea mai mare realizare ca muzician si ca persoana?
Rodrigo Morris: Ca si muzicieni, cred ca cea mai mare realizare consta in faptul ca avem posibilitatea de a transmite publicului emotiile noastre; ca putem inregistra albume care contin o muzica nu foarte populara, ci intunecata si expresiva, si sa obtinem reactii din toate colturile lumii – este lucrul pe care il pretuim cel mai mult in inimile noastre. Au fost si o serie de lucruri incredibile care ni s-au intamplat, oameni care au calatorit distante imense pentru a putea participa la concertele noastre, cuvinte calde din partea publicului si, in mod special, o scrisoare primita din partea unei fane, care ne spunea cat de mult inseamna muzica noastra pentru ea. Cred ca astea ne implinesc mai mult din punct de vedere uman, pentru ca reusim sa transmitem lumii mai mult decat muzica.

Metalfan: Din cate stiu, incepand cu 1 decembrie veti avea un important turneu european. Sunteti emotionati? E prima data in Europa? Ce asteptari aveti?
Rodrigo Morris: Sigur!! Suntem foarte emotionati, dar nu este prima noastra vizita aici, am mai avut 2 turneee europene mai demult, cu ocazia primelor albume, insa acesta din urma este cel mai mare, cel mai bine promovat. De asemenea, faptul ca avem ocazia sa fim insotiti de doua trupe minunate este extraordinar, speram ca totul sa iasa bine si oamenii sa aprecieze spectacolele si muzica trupei, mai ales pentru ca ne punem toata energia in demersul acesta.
 
Metalfan: Stiu ca veti canta impreuna cu Swallow the Sun and Solstafir. In ciuda asemanarilor stilistice, trupele voastre vin din colturi diferite ale lumii. Ce stii despre aceste trupe?
Rodrigo Galvez: Am fost colegi de casa de discuri cu Swallow the Sun in cadrul companiei finlandeze Firebox Records. Acolo a fost debutul ambelor trupe. Ii cunosc de acum mai bine 8 ani de zile, de la primul lor demo hehe. Cred ca in momentul actual, ei constituie una dintre cele mai reprezentative trupe de doom metal. Au foarte bune albume reusite si lucreaza cu una dintre cele mai importante case de discuri, Spinefarm-Universal, ceea ce inseamna ca sunt o trupa buna si profesionista, iar muzica lor e buna si eficace. Tot respectful meu pentru Swallow the Sun, o sa fie o placere pentru noi sa concertam alaturi de ei. In ceea ce priveste cvartetul islandez Solstafir, trebuie sa recunosc ca el constituie una dintre trupele care m-au impresionat cel mai mult in ultima perioada. Muzica lor este originala, interesanta si intensa. Concertele lor sunt sincere si rup. Cred ca acest turneu va fi minunat pentru toate trupele si sunt sigur ca la final si fanii vor fi satisfacuti.




Rodrigo Morris




Metalfan: Ce faceti in timpul liber? Aveti timp sa mergeti la film, sa cititi, sa mergeti la concerte? Daca da, spune-mi care au fost ultimul film vizionat, ultima carte citita si ultimul concert care te-a impresionat.
Rodrigo Morris: In ultima perioada nu mai avem asa de mult timp, cu toate lucrurile pe care trebuie sa le facem pentru trupa si pe plan personal. Suntem cam depasiti de situatie, dar da, ne place sa mergem la film, iar in ceea ce ma priveste, ultimul film care m-a impresionat a fost The Fountain. Nu e un film nou, insa este extraordinar! Despre concerte, cred ca cel sustinut de Bjork, fata asta e de pe alta planeta. Despre ceilalti colegi din trupa nu pot vorbi, stiu doar ca Rodrigo Galvez a participat la Hellfest si la alte cateva concerte, a vazut multe trupe si mi-a spus ca Alice in Chains la Glasgow a fost extraordinar.

Metalfan: Daca ne-am intalni intr-un magazin de muzica si nu as avea bani decat pentru un album, cum m-ai convinge sa cumpar ultimul album Mar de Grises?
Rodrigo Morris: Cumperi albumul unei trupe care a facut istorie in tara ei natala, a spart toate barierele… O trupa care a semnat un contract cu o casa de discuri importanta, si asta nu pentru ca muzica pe care o compune e comerciala, ci pentru ca a fost mereu sincera si a transmis emotiile cele mai profunde ale trupei. Si pentru ca exista persoane care ne-au numit… o bijuterie din inima Anzilor.

Metalfan: Am observat ca sunteti foarte activi pe internet. Imi vine in minte o intrebare: ce parere aveti despre raspandirea muzicii pe internet si despre libera circulatie a fisierelor tip mp3?
Rodrigo Morris: Cred ca in momentul de fata e inutil sa spui ca fisierele tip mp3 ar trebui sa nu fie pe internet si toaa lumea ar trebui sa cumpere albumele originale, asta nu se intampla si nu intrevad nicio schimbare. Evident ca daca achizitionezi produsul original poti avea o imagine completa asupra partii artistice si ajuti si trupa sa editeze albume mai competitive pe viitor. Asta e ceva ce mp3-urile nu reusesc sa faca, insa au capacitatea de a raspandi muzica mai usor pe internet si asta e cea mai buna promovare (poti astfel sa ajungi chiar sa cumperi albumul original, eu sper sa o faci haha). Nu stiu daca e bine sau rau, lumea se schimba, nu avem ce face.

Metalfan: Ce crezi ca ar trebui sa stie cititorii nostri despre tara ta natala, Chile?
Rodrigo Morris: Chile e o tara foarte speciala, putem sa spunem ca se afla la capatul lumii din mai multe motive. Suntem marginiti pe o parte de Oceanul Pacific si pe de cealalta de Muntii Anzi, astfel incat e foarte dificil si costisitor sa iesi din tara asta. Pe de alta parte, asta confera lucrurilor care se intampla aici un aspect exotic, si ascultatorii nostri recunosc asta (din pacate noi nu reusim sa ne dam seama). Chile e o tara separata de restul lumii, si asta e, poate, un lucru bun.

Metalfan: Ce planuri de viitor aveti?
Rodrigo Morris: Speram sa continuam sa compunem muzica, sa editam un nou album si sa sustinem cat mai multe concerte reusite, inca suntem sub efectele celui de-al treilea album al trupei, asa ca avem destul de mult de discutat despre viitor. Ceva interesant o sa se intample foarte curand.

Metalfan: La revedere si multumesc pentru ca ati acceptat sa facem acest interviu. Spune ceva fanilor romani!
Rodrigo Morris: Iti multumim tie si tuturor fanilor care urmaresc activitatea trupei noastre, poate ca vom avea ocazia sa ne intalnim cu ocazia unui concert, sa bem 2 beri sau orice alta bautura alcoolica. Ascultati-ne muzica, vine dintre cele mai sincere sentimente, iar daca va place, cumparati albumul. Salutare!!


Autor: Sake
   November 16, 2010  | 0 Comentarii  | 10628 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rodrigo Morris (Mar de Grises): Cel mai mare impact l-am avut in Europa

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri