interviuri rock

Ron 'Bumblefoot 'Thal (GUNS N'ROSES): Chinese Democracy, un album unic

Ron 'Bumblefoot 'Thal (GUNS N'ROSES): Chinese Democracy, un album unic
TRUPE : Guns N'Roses, Ron 'Bumblefoot' Thal

Ron 'Bumblefoot' Thal, chitaristul solo al trupei Guns N'Roses a avut amabilitatea si a raspuns unui interviu pentru Metalfan Romania. Bumblefoot a vorbit despre concertul pe care trupa il va sustine in aceasta vara in Bucuresti in cadrul festivalului Rock the City, despre discul Chinese Democracy, planurile de viitor ale trupei, dar si despre proiectele sale solo si despre recunostinta pe care i-o poarta lui Joe Satriani pentru faptul ca l-a recomandat atunci cand Guns N'Roses se aflau in cautarea unui nou chitarist.
 

 
Metalfan: Salut, Ron si bine ai venit in paginile Metalfan!
Ron 'Bumblefoot' Thal: Placerea e de partea mea, multumesc!

Metalfan: Cum te-ai ales cu porecla asta?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Porecla e de fapt numele trupei mele, am tot facut muzica Bumblefoot in ultimii 15 ani. Inainte sa devina numele formatiei, a fost numele primului meu album: The Adventures of Bumblefoot, aparut la Shrapnel Records la mijlocul anilor ‘90...   Titlul materialului vine de la un cantec numit Bumblefoot care s-a regasit pe un CD-compilatie cu mai multi chitaristi, lansat la inceputul anilor ’90. Piesa asta a dat numele albumului. Am scris-o cand o ajutam pe prietena mea sa invete; ea era la medicina veterinara si bumblefoot, cunoscuta sub denumirea stiintifica de pododermatitis ulcerosa, era une dintre bolile de animale despre care invata ea.

Metalfan: Vara asta Guns N' Roses se vor intoarce in Romania sa cante la Tuborg Green Fest. Iti amintesti ceva special legat de primul spectacol din tara asta? A fost in 2010.
Ron 'Bumblefoot' Thal: Imi amintesc de concertul de acum doi ani, ne-am distrat! Un public extraordinar! Si imi amintesc mancarea. Eu mereu imi amintesc mancarea, haha... Mi-am dorit sa fi putut sta mai mult timp pe-acolo...

Metalfan: Te-ai alaturat formatiei in 2006. Cum ai obtinut postul?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Joe Satriani m-a recomandat in urma cu opt ani. Eram ocupat cu propriile albume, eram ocupat cu turneele, cu productia muzicala si chiar predam productie muzicala la o universitate din New York. Asta se intampla cu un an si jumatate inainte ca noi (eu si Guns) sa incepem sa cantam impreuna in 2006.

Metalfan: La doi ani dupa ce ai intrat in formatie ati lansat Chinese Democracy. Majoritatea pieselor (daca nu chiar toate) erau finalizate demult, deci putem presupune ca n-ai avut un aport prea mare in compunerea lor, insa ai avut o contributie la inregistrari. Poti sa ne dai detalii despre aceste subiecte, cat ai contribuit la compozitie si cum s-au desfasurat inregistrarile?
Ron 'Bumblefoot' Thal: N-am scris eu cantecele, erau gata cu multi ani inainte sa apar eu. Mi-am scris pasajele de chitara, am cantat fiecare piesa; e multa chitara fretless pe albumul asta. Petreceam zilnic cam 14 ore in studio – timp de mai multe saptamani – si veneam cu (la propriu) 100 de idei pentru fiecare melodie si vedeam care merge cel mai bine si ce s-ar potrivi si cu celelalte piese.
 

 
Metalfan: Albumul a avut parte de reactii contradictorii de la critici si de la fani. Cum vezi tu acum acest material, cum crezi ca a trecut testul timpului? Cat de important a fost el pentru cariera ta de artist?
Ron 'Bumblefoot' Thal: E un album unic – indiferent de ce crede fiecare, cred ca suntem cu totii de acord ca nu exista un material in istoria muzicii care a avut parte de o calatoria atat de lunga in faza de creatie. Sunt mandru ca am luat parte la acest proces.

Metalfan: Formatia a promovat intens acest album printr-o serie de concerte in ultimii ani. Ati inceput deja sa discutati despre un nou album sau e un subiect pentru  viitorul indepartat?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Fiecare membru al trupei e un compozitor bun si am putea scoate un album al dracului de bun. Numai ca am bagat turnee la greu – vom vedea ce urmeaza dupa asta, habar n-am ce ne rezerva viitorul.
 
Metalfan: Dar un album live sau un DVD? Ati dat foarte multe concerte in noua formula. A existat vreun spectacol pe care l-ati inregistrat cu echipament profesional ca sa il puteti difuza la o data ulterioara?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Daca ar fi depins de mine, am fi avut un DVD pentru fiecare concert din fiecare turneu, inclusiv cu interviuri, inregistrari din culise si faze haioase, ar fi fost o duzina de continuari la documentarul Spinal Tap, hahaha. Ma rog...

Metalfan: Care e melodia ta favorita de la Guns N' Roses si de ce?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Dintre piesele vechi imi place Don't Cry. Cand am inceput sa concertez cu Guns cantam o versiune solo a acestei melodii si tot publicul canta cu mine, a fost un moment foarte emotionant pe parcusul spectacolelor. Dintre chestiile noi imi place Shackler's Revenge – cant la o chitara cu doua grifuri - unul cu taste, si unul fara – si schimb grifurile in timp ce fac a doua voce, chiar depun mult efort la cantecul asta.
 

 
Metalfan: Ce crezi despre toata povestea cu includerea Guns N’ Roses in Rock and Roll Hall of Fame?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Cred ca Axl spus ce era de spus despre chestia asta, haha...
 
Metalfan: In 2010 ati lansat un teaser la videoclipul Better, in regia lui Dale Resteghini. De ce videoclipul n-a fost inca lansat?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Da, multa lume aduce in discutie subiectul videoclipului Better de cativa ani, eu nu stiu exact care sunt planurile. Ce am vazut eu era un material facut inainte sa-l contactam pe Dale si nu era genul de videoclip cu o poveste. Eu pot vorbi doar despre munca mea; anul trecut am terminat si am lansat patru albume: am produs Alexa Vetere cu Breathe Again (http://www.reverbnation.com/alexavetere) si Poc cu Rise Above  (http://www.reverbnation.com/pocnation), Am facut partile de chitara, plus mixajul si mastering-ul final pentru rapper-ul Scarface cu Work Ethic. Am filmat doua videoclipuri pentru piesa Invisible cu Bumblefoot (http://bit.ly/bumble2vids)  si tot pentru Bumblefoot am lansat noua single-uri anul trecut, fiecare dintre ele cu transcriere, cu negativ si canale separate (www.bumblefoot.com/discography.php). Si asta in conditiile in care am fost in turneu cel putin jumatate din timp si mi-am revenit dintr-un accident de masina care m-a dat complet peste cap. Trebuie doar sa ai incredere in tine, sa ai credinta, sa nu ai ezitari, sa nu te gandesti prea mult si o sa reusesti sa faci o groaza de lucruri.
 
Metalfan: Ne poti da cateva detalii despre felul in care cinti? Care sunt influentele tale? Trupe, albume si chitaristi...
Ron 'Bumblefoot' Thal: Am inceput sa cant la varsta de sase ani, dupa ce am ascultat albumul Alive al celor de la Kiss, in anii ’70, chiar atunci cand a aparut. Kiss m-au facut sa vreau sa fac ce fac acum, iar Beatles m-au facut sa iubesc muzica, melodia si sa inteleg cat de creativ poti fi cand orchestrezi o piesa. Dintre chitaristi am ascultat mult Eddie Van Halen, Jimi Hendrix, Brian May...   Cred ca lucrurile care i-ar putea interesa pe alti chitaristi sunt cantatul pe un grif fretless si tapping-ul “cu degetar” – tin intotdeauna un mic dop metalic (practic, un degetar) pe degetul mic de la mana cu care ciupesc corzile si il folosesc ca sa obtin note mai inalte decat as obtine in mod normal pe grif. Ambele tehnici – cantatul “cu degetar” si cantatul pe un grif fretless cer o precizie foarte mare a degetelor – o exactitate intalnita in mod normal doar atunci cand canti la vioara sau violoncel. E un mod de a canta la chitara care nu e prea des intalnit, pentru ca de regula nu ai nevoie de o asemenea precizie cand canti pe o chitara cu taste. Exemple ale ambelor tehnici puteti gasi pe melodiile Guitars Suck (Bumblefoot, albumul 9.11) si Guitars Still Suck (Bumblefoot, albumul Abnormal).

Metalfan: Cate chitari ai si pe cate dintre ele le folosesti de fapt? Inca mai ai prima chitara? Care de chitara ta preferata?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Nu stiu exact cate am, nu le mai pot numara, haha.Totusi, nu sunt chiar atat de multe. Nu-s mare colectionar. Am chestiile pe care am cantat in ultimii 30 si ceva de ani... poate 15 chitari? Prima mea chitara a fost o copie Sunburst de Les Paul de la o firma numita Pace, asta era la sfarsitul anilor ’70. Inca o am, dar a suferit niste modificari de-a dreptul indecente. La 12 ani am inceput sa fac si sa modific chitare si intrumentelor mele le-am facut tot felul de schimbari bizare... (www.bumblefoot.com/gear.php)  Preferata mea a fost mult timp chitara Swiss Cheese, apoi Flying Foot, iar acum e clar un Vigier (www.vigierguitars.com) cu doua grifuri – unul cu taste si celalalt fara – pot face orice vreau cu instrumentul ala, e arma mea favorita.

Metalfan: Folosesti des chitari cu doua grifuri in concert. Toti marii chitaristi din istoria rock-ului au folosit astfel de instrumente la un moment dat. Sincer, cat e nevoia ta de a impresiona publicul si a iti face imagine de mare chitarist si cat ai nevoie cu adevarat, tehnic?

Ron 'Bumblefoot' Thal: Nuuuu, chiar am nevoie de alea doua grifuri. Fac atatea treceri intre ele in timpul unei melodii, imi trebuie mult de tot. Cred ca toti chitaristii care folosesc doua grifuri o fac din motive intemeiate – gandeste-te ca unul dintre griffuri are 12 corzi la un astfel de instrument.
 

 
Metalfan: In 1995 ai lansat primul tau album solo - The Adventures of Bumblefoot. Cum il vezi acum, dupa atatia ani?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Nici nu am avut intentia ca primul mei album sa fie unul instrumental, asta a vrut casa de discuri – Shrapnel Records. Eu am vrut de fapt sa am o trupa, asta mi-a dorit dintotdeauna. Dar n-avea sens sa ma opresc doar pentru ca lucrurile nu se intamplau din prima exact cum am vrut eu. Viata nu e oricum exact cu ti-o planifici tu, faci multe compromisuri, dar asta nu e intotdeauna un lucru rau. Pana la urma s-a dovedit a fi un album special pentru vremea lui (1995). L-am re-editat in 2010 cu piese suplimentare, de la coloana sonora a unui joc video inregistrata in 1996. Am lansat si o carte de 200 de pagini cu transcrierea albumului, mi-a luat aproape un an de munca. Eu am transcris totul foarte exact: ce degete folosesti, cum ciupesti corzile, adnotari muzicale, partituri – la fiecare track al fiecarei piese.
 
Metalfan: Povesteste-ne despre single-urile pe care le-ai lansat anul trecut, ai scos cate unul aproape in fiecare luna. Desi ai fi avut material suficient pentru un album, ai decis totusi sa scoti single-uri, cum ai luat decizia asta?
Ron 'Bumblefoot' Thal: Sunt atat de ocupat cu turneele si cu productia muzicala incat n-am timp sa hibernez timp de noua luni ca sa concep un album. A fost mult mai logic pentru mine sa scot piesele in momentul in care erau gata, o melodie pe luna, ca sa tin un flux constant in loc sa astept ani in sir sa termin un album si sa-l lansez. Oricum, nu stiam cate luni voi putea sa continui procesul asta, dar am reusit sa lansez noua cantece inainte sa o iau iar din loc. Cel mai recent e versiunea mea a temei din Pantera Roz, pe care o cantam cu Guns ca solo de chitara, si toti membrii trupei canta pe ea. Cat despre aceste noua piese – e mai mult decat lansarea unui MP3 in fiecare luna – fiecare melodie e scoasa cu optiuni de rezolutie mare, transcrierile pentru chitara solo cu adnotari despre cum am mixat si cum am grupat canalele, astfel incat oamenii sa-si poate face propriile mix-uri (www.bumblefoot.com/discography.php). Asta e ce mi-as fi dorit eu sa am la melodiile cu care am crescut.

Metalfan: Cel mai recent album solo al tau e scos in 2008. Ce ne poti spune despre urmatorul?

Ron 'Bumblefoot' Thal: Cred ca piesele scoase in 2011 au fost ca un album, doar ca lansat intr-o maniera neconventionala. De fapt, aproape ca un album, pentru ca un album e ca o carte unitara, pe cand melodiile mele sunt ca o serie de nuvele. Despre ce va urma? Nu stiu. Pur si simplu las viata sa-si urmeze cursul, iar muzica pe care o voi compune va fi o reactie la lucrurile pe care le-am trait. Dar nu stiu ce va fi... viata e plina de surprize, nu planific nimic, mai degraba imi place sa ma surprind.

Metalfan: Multumim pentru raspunsuri si timpul acordat, Ron. La sfarsit, vrei sa adaugi ceva sau sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri?

Ron 'Bumblefoot' Thal: Multumesc pentru ocazia de a va spune cate ceva tuturor. Si multumesc pentru intrebarile bine gandite. Ne vedem curand in Romania!

~ Ron 'Bumblefoot' Thal

www.bumblefoot.com

www.facebook.com/bumblefoot
www.twitter.com/bumblefoot
www.reverbnation.com/bumblefoot
www.youtube.com/bumblefoot
 Foto: Danette Bartholomew
Autor: Klawz, H.
Vezi galeriile trupelor: Guns N'Roses,

   May 21, 2012  | 0 Comentarii  | 16862 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ron 'Bumblefoot 'Thal (GUNS N'ROSES): Chinese Democracy, un album unic

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri