interviuri rock

SHADYON: acesti francezi care vor sa ne controleze din umbra

SHADYON: acesti francezi care vor sa ne controleze din umbra
TRUPE : Shadyon

Spuneti-mi repede trei trupe franceze de metal melodic!
Nu-i asa usor, nu? Nu va vin prea multe nume-n minte. Poate o sa va ajute interviul asta. Poate ca Shadyon e unul dintre numele pe care le cautati, si habar n-aveati pina acum. Bravii nostri bretoni tocmai au scos al doilea album din discografie (Mind Control) si incearca, evident, sa va controleze mintea cu combinatia lor de rock melodic si metal progresiv. Maël Saout si Emmanuel Creis, cei doi membri de baza ai trupei, ne ajuta sa risipim umbrele din Shadyon.





Metalfan: Salut si bine ati venit pe Metalfan.ro! Comment ça va? Ce mai e prin Franta, pe la Brest?

Maël: Salut si multumesc pentru interviu, suntem bine. In perioada asta, Brest-ul e sub zapada!!
Emmanuel: Acum e foarte frig aici!!! Nu-mi place deloc perioada asta a anului! Haha

Metalfan: Nu avem ocazia sa stam prea des de vorba cu trupe frantuzesti, pentru ca... ei bine, nu stim prea multe trupe frantuzesti. Si as spune ca nu suntem noi cei care avem o problema, haha, metalul francez nu e tocmai foarte cunoscut, ce ne puteti spune despre situatia lui, cum e scena, cum e publicul? De ce atit de putine trupe ajung sa fie cunoscute si afara?
Maël: Asa e, scena metalica franceza nu e prea cunoscuta, mai ales daca vorbim de scena de metal melodic. Dupa parerea mea, cea mai cunoscuta trupa franceza de metal este Gojira si e o trupa cu o abordare mai extrema. Comunitatea metalica franceza e compartimentata, e foarte greu sa imparti scena cu alte trupe, Franta nu are o traditie in ceea ce priveste rockul si metalul, presa are o viziune limitata asupra muzicii, metalul este considerat un subgen si e foarte greu sa razbesti si sa fii difuzat. Cred ca multa lume, atunci cind se gindeste la scena metalica franceza are imaginea unor trupe vechi din anii 80 si e o imagine gresita, pentru ca undergroundul metalic francez este foarte activ.
Emmanuel: Stii, e foarte greu pentru o trupa melodica sa-ti faci cunoscuta muzica si e si mai greu sa gasesti concerte, organizatori pe care sa-i intereseze o trupa franceza necunoscuta. Asa cum a spus si Maël, doar Gojira e cunoscuta pe plan international, dar sunt multe trupe bune de metal aici in Franta si sper ca situatia sa se schimbe in curind!

Metalfan: Orasul vostru de origine este Brest, in vestul Frantei. Cum e sa faci o trupa in Brest? Gasesti usor oameni, ai unde sa cinti? V-ati gindit vreodata sa va mutati intr-un oras mai mare?
Maël: Ne-am mutat  din Brest, nu mai stam acolo dar trebuie sa-ti spun ca Brest e un loc unde poti sa cinti, de unde apar multi muzicieni si trupe, scena e foarte activa, asa ca poti gasi muzicieni peste tot si sunt multe locuri unde poti cinta. Nu cred ca e nevoie sa ne mutam intr-un oras mai mare pentru ca in Bretania putem lucra in liniste si pentru a avea expunere in media pentru Shadyon folosim internetul. Nu stiu daca stiti zona asta, e un loc superb, plin de inspiratie si asta e un motiv in plus sa raminem aici.
Emmanuel: Asa e, traim intr-o zona misto, plina de legende, un tinut frumos. Apar multe trupe aici, dar, asa cum am mai spus, cele melodice sunt mai putine, gasesti mai multe trupe extreme decit melodice sau de metal progresiv. Nici eu nu cred ca e necesar sa ne mutam intr-un oras mai mare, multumita internetului avem acces usor la intreg mapamondul.

Metalfan:  Dupa ce se recunoaste o trupa franceza de metal, are ceva ce nu au alte trupe? E ceva in muzica voastra care sa va tradeze originea?
Maël: Nu sunt sigur ca o trupa franceza poate fi recunoscuta asa. Putem spune „oh, asta e o trupa suedeza sau asta e metal german” dar, asa cum ai spus mai devreme, metalul francez nu e atit de cunoscut. Sper, si as fi mindru daca oamenii ar spune cind ne-ar asculta: „oh, asta e muzica in genul Shadyon!!” hahaha Nu cred ca e ceva care sa spuna ceva despre originea trupei... poate numele noastre, hahaha! Si motivul principal este ca influentele noastre vin din scena internationala de rock si metal.
Emmanuel: Deocamdata cred ca nu exista un anume stil de metal francez, pentru ca nu avem o traditie in ceea ce priveste metalul. Din pacate, muzica noastra avem de intimpinat tot felul de pareri preconcepute, cei mai multi sunt surprinsi atunci cind asculta Shadyon pentru prima data, pentru ca nu-si inchipuiau ca metalul poate sa sune si asa! Hahaha Si da, am fi foarte mindri daca cineva ar spune: „piesa asta e in stilul Shadyon”!




Emmanuel

Metalfan: Spuneti-ne cum ati inceput sa cintati si care au fost primele voastre influente? Emmanuel, esti si vocalist si chitarist, cu care ai inceput?
Maël: Emmanuel si eu eram vecini si am inceput sa cintam niste chestii acustice in garaj, am constatat ca aveam idei apropiate despre muzica pe care vroiam s-o cintam, asa ca ne-am hotarit imediat sa compunem niste piese proprii. La inceput am fost influentati de Dream Theater, Metallica, Iron Maiden si de scena AOR si de coloana sonora de la  Miami Vice!! Dupa aceea am trecut la trupe mai diverse ca Devin Townsend, Soilwork, Winger, Danger Danger , Last Tribe, Dali's Dilemma, In Flames si o trupa foarte importanta pentru mine si Emmanuel, Evergrey.
Emmanuel: Am inceput cu chitara si apoi, cind l-am cunoscut pe Maël, el m-a incurajat sa cint si cu vocea, a zis ca am o voce buna, dar am lucrat mult la ea si inca mai iau lectii de canto.

Metalfan: De ce Shadyon? Nu e un nume chiar usor de tinut minte (vorbesc din experienta, haha) ma duce cu gindul la un loc sau la o planeta acoperita de umbre... La ce v-ati gindit cind l-ati ales?
Maël: E exact asa cum ai spus, unloc ascuns, nu stii exact cum arata, trebuie sa ti-l imaginezi. N-am vrut un nume pe care sa-l poti cataloga imediat, e la fel ca muzica noastra, iti trebuie timp ca sa o apreciezi, nu e usor de ascultat, are atmosfera si o multime de detalii.

Metalfan: Trupa s-a infiintat in 2002, v-au trebuit 4 ani ca sa lansati primul album si apoi inca 4 ca sa-l scoateti pe al doilea, recentul Mind Control. Ce s-a intimplat intre timp? Chiar ati lucrat 4 ani la fiecare album, sau au fost probleme care v-au impiedicat sa le lansati mai devreme?
Maël: Al doilea album a fost gata din 2008, dar am schimbat 2 membri (clape si tobe) asa ca am hotarit sa ne intoarcem in studio cu cei doi membri (Jorris si François) si sa re-inregistram albumul. Dupa aceea ne-a luat foarte mult timp sa gasim o casa de discuri convenabila, asta e explicatia intirzierii, dar ca sa stiti: avem peste 15 piese aproape finalizate pentru al treilea disc, problema nu este sa compunem muzica, ci sa gasim timp, bani si ocazia de a o inregistra si a o lansa.

Metalfan: Lucrati cu o casa de discuri suedeza, Inner Wound Recordings, e cam departe, nu? Cum i-ati gasit, sau v-au gasit ei pe voi?
Emmanuel: Am luat legatura cu Emil Westerdahl in septembrie 2009 si i-a placut imediat albumul, i s-a parut ca avem ceva special. Dupa ce am masterizat albumul, ne-a intrebat daca ne intereseaza un contract cu Inner Wound Recordings si am acceptat. Avem o relatie foarte buna cu el. Ne sprijina cit poate de bine si ii suntem recunoscatori!

Metalfan: Din cite am inteles, voi doi scrieti piesele. Colegii vostri au avut vreo sugestie sau au fost multumiti cu propunerile voastre si le-au acceptat ca atare?
Maël: Da, Emmanuel si cu mine am fost pina acum principalii compozitori, dar asta se va schimba incepind cu al treilea album pentru ca vrem sa participe si ceilalti membri la scrierea pieselor. Mi-e foarte usor sa compun piese impreuna cu Emmanuel pentru ca noi cintam impreuna de la inceputul experientei noastre muzicale si nu vorbesc aici doar despre Shadyon. Structura de baza ia forma imediat, dar e adevarat ca ne place sa lucram pe indelete la orchestratii. Emmanuel face liniile vocale si eu orchestratiile. E partea care imi place cel mai mult (sa adaug detalii si surprize in piese) de la o structura de baza poti sa duci piesa din power metal in AOR, depinde de felul in care faci orchestratia. Jorris vine cu partile de clape. Scopul este sa facem o piesa in piesa, sa avem piese catchy, pe care sa vrei sa le asculti iar si iar, pentru ca mereu descoperi noi detalii pe care nu le observi imediat.

Metalfan: Despre ce e vorba in versurile de pe Mind Control? Unele titluri duc cu gindul la subiecte SF, e vorba doar de povesti imaginare, fara experiente personale sau chestii profunde?
Emmanuel: Ai dreptate, cele mai multe versuri de pe Mind Control au teme SF, despre activitatea paranormala si sunt doar povesti imaginare, dar e vorba si despre confruntarea fiintei umane cu aceste fenomene. Sunt un mare fan al serialelor Zona Crepusculara, Lost si tot ce a scris Stephen King si genul asta de versuri se potriveste perfect cu muzica Shadyon, te ajuta sa intri in atmosfera fiecarei piese.

Metalfan: V-ati gindit vreodata sa cintati in engleza? Stiu o trupa franceza care o face, Manigance, si mi se pare ca suna excelent si le da si un oarecare exotism, ce parere aveti?
Maël: Manigance e o trupa foarte buna, au cintece foarte misto, dar eu prefer limba engleza. Dupa parerea mea, e o limba mai muzicala.
Emmanuel: Sunt de acord, engleza e mai potrivita pentru genul de muzica pe care il cintam, pur si simplu suna mai bine decit franceza. Dupa parerea mea, franceza e potrivita pentru literatura, dar nu pentru muzica.




Maël


Metalfan: Majoritatea recenziilor albumului Mind Control l-au descris ca fiind o combinatie de metal progresiv si rock melodic, o chestie, de altfel, evidenta. Unii ar putea spune ca rockul FM, AORul sunt prea moi ca sa fie considerate metal. Care e raspunsul vostru?
Maël: Da, e adevarat, unii ascultatori ar putea spune ca e prea melodic ca sa fie metal si prea metal ca sa fie AOR, dar nu cred ca trebuie sa schimbat ceva. De fapt, asta e muzica ce ne place: riffuri agresive si refrene melodioase. Daca unii nu ne considera o trupa de metal, nu ma deranjeaza, as prefera ca oamenii sa spuna ca suntem Shadyon si atit, nu simtim nevoia sa intram intr-o categorie sau alta, e pur si simplu muzica, muzica noastra, avem cu totii tot felul de influente si incercam sa le amestecam in asa fel incit sa cream o experienta muzicala unica.

Metalfan: Cit de spontana este combinatia asta? O ginditi, o planificati sau vine natural? Cum mentineti echilibrul intre partile mai complexe  si melodie? Se intimpla vreodata sa ziceti: „hei, stai, devine prea complexa treaba” sau „stop, e prea siropoasa”?
Maël: Asa cum am mai spus, nu stam prea mult pe ginduri atunci cind compunem: daca ni se pare ca o chestie suna bine, o pastram. Cred ca asta face Shadyon o trupa unica, imi plac partile siropoase si partile mai proggy, deci, normal ca piesele mele ies avind combinatia asta. Trebuie sa recunosc ca mie imi plac mai mult partile melodioase, iar Emmanuel e responabil de influentele prog, hahaha! Orchestratiile nu pot impinge decisiv amestecul asta intre prog sau AOR, elementul care de individualizeaza este vocea, ea aduce impresia asta de AOR, dupa parerea mea.
Emmanuel: Hahaha, da, Maël are dreptate, am tendinta sa scriu piese mai progresive, pentru ca genul asta de muzica e cel mai complet, in el gasesti si melodii frumoase si riffuri pline de forta. Combinatia elementelor de progressive metal si AOR cu o tusa de metal scandinav face din Shadyon o trupa unica, dupa parerea mea, cu un plus adus de orchestratiile incredibile pe care le face Maël!

Metalfan: Multe dintre recenzii considera productia si mixajul ca fiind punctul slab al albmului, vi se pare o critica justificata? Ati lucrat cu un producator sau v-ati descurcat singuri? Cum o sa procedati in viitor?
Maël:
Sunt de acord cu cei care critica productia, nu e cea mai buna din lume, dar suna natural si organic, fara sa fie ultra-procesata. Pentru mine, asta face albumul mai putin plictisitor si depersonalizant. Nu avem nici timpul si nici banii necesari sa ne ducem in studiouri cunoscute, lucram cu studiourile Dramatic si Capricorn din Lorient, un oras de linga Brest, cu Louis Esvan si Gwen Kerjan si vreau sa le multumesc pentru ca au facut o treaba grozava cu albumul asta si ne-au ajutat si la orchestratii. Pe viitor o sa continuam sa lucram cu ei, dar o sa stam mai mult timp in studio, ca sa avem un rezultat mai bun.

Metalfan: Pina acum intrebarile s-au referit la ce au comentat ascultatorii despre muzica voastra. Dar e ceva anume ce ati fi dorit sa fie remarcat? Vreun aspect al albumului de care sunteti deosebit de mindri?
Maël:
Sper ca cei care ne asculta sa remarce ca avem o abordare personala a muzicii, ca nu copiem nici o alta trupa, ci ca incercam pur si simplu sa facem ce ne place, ca suntem sinceri atunci cind compunem. Sunt foarte mindru de intreg albumul si cred ca e un album la care revii iar si iar, pentru ca de fiecare data descoperi ceva nou.

Metalfan: Majoritatea pieselor de pe Mind Control au fost scrise acum trei ani, in ce masura mai reprezinta ele trupa astazi? Vom vedea o fata nou a trupei pe noul album? Am inteles ca ati inceput deja sa lucrati la el.
Maël: Da, avem mai mult de 15 piese gata de a fi inregistrate. O sa ne pastram stilul, dar cred ca veti descoperi o abordare mai extrema, cu chitari de metal suedez si mai multe linii vocale de AOR ca pina acum!! Hahaha! Ascult noul James LaBrie Static Impulse si noul Soilwork – The Panic Broadcast, sunt doua influente puternice pentru ce scriu acum. In plus, Emmanuel si cu mine am intrat intr-o faza Journey si Steve Perry, asa ca va las sa va imaginati cum o sa sune viitorul album Shadyon...

Metalfan: Care sunt cele mai importante concerte pe care le-ati avut pina acum? Biografia voastra mentioneaza un turneu brazilian in 2006, cite concerte au fost si cum vi s-a parut scena braziliana?
Emmanuel:
Stii, e foarte greu pentru o trupa ca noi sa prinda multe concerte, pentru ca suntem o trupa necunoscuta si organizatorii si casele de discuri nu investesc in trupe noi. Trebuie sa ne facem un nume si sa-l facem cunoscut si sa multumim revistelor on-line, cum este si a voastra, ca ne ajuta!
Turneul brazilian pe care l-am facut in 2006, dupa lansarea primului album a fost incredibil, oamenii de-acolo sunt nebuni dupa metal, foarte pasionati. Am stat doua saptamini si am avut patru concerte. Ne-am intilnit cu baietii din Angra si Shaman, am cinta la festivalul Roça’n’Roll, in fata unui public de 3000 de persoane. Deci avem amintiri frumoase si speram sa ne intoarcem acolo!

Metalfan: Ce ne puteti spune despre concertele pe care le pregatiti pentru promovarea albumului nou? Vi le aranjati singuri sau aveti o agentie de booking care se ocupa de asta?
Maël:
E foarte dificil sa gasim concerte (trupa de deschidere sau festivaluri) acum cautam sa obtinem un loc ca trupa de deschidere intr-un turneu, ne ajuta si casa de discuri, dar e o treaba foarte dificila, sa vedem ce-o iesi.

Metalfan: Albumul Mind Control a primit, in general, recenzii favorabile si asta v-a adus o expunere importanta, credeti ca va va fi mai usor de acum inainte? Sunteti una dintre marile sperante ale scenei metalice franceze acum?
Maël:
Cred ca albumul asta ne va ajuta la promovarea trupei si la expunerea numelui Shadyon pe scena metalica. Cred ca lucrurile vor merge mai usor, dar trebuie sa confirmam asteptarile cu al treilea album si trebuie s-o facem repede. Daca vrem sa consolidam pozitia pe care am cistigat-o trebuie sa ne mentinem in atentia ascultatorilor. Sper ca vom avea ocazia sa prindem mai multe concerte, pentru ca, in primul rind, suntem o trupa de scena.

Metalfan: Multumim pentru timpul acordat, mai aveti ceva de adaugat?
Maël:
Multumim pentru interviul asta grozav, va multumesc foarte mult pe curând! [in limba romana in textul original n. red.]
Emmanuel: Va multumim ca v-ati interesat de Shadyon si speram sa cintam in Romania! Keep Rocking!!




Foto: www.myspace.com/shadyon1


Autor: Klawz
   December 06, 2010  | 0 Comentarii  | 10324 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SHADYON: acesti francezi care vor sa ne controleze din umbra

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri