interviuri rock

SUSPERIA: Suntem cu siguranta o trupa live

SUSPERIA: Suntem cu siguranta o trupa live
TRUPE : Susperia

 

 

 

Metalfan: Salutare! Cum mai e viata in Norvegia?
Cyrus: Salut! Viata e minunata, iar eu ma mut intr-o noua locatie asa ca sunt ocupat in aceasta perioada.


Metalfan: Stiu ca tigarile si bautura sunt scumpe ca dracu in tara ta, cum reusiti sa supravietuiti?
Cyrus: Hehehe, da, cred ca sunt scumpe pentru cei care nu locuiesc in Norvegia. Noi nu prea mai bagam in seama preturile. Desigur ca este neplacut cand preturile cresc, dar ne-am obisnuit cu aceste preturi mari inca din momentul in care am fost destul de maturi incat sa chelutim bani. Doar cand primim vizite sau cand mergem peste hotare realizam cat de mari sunt de fapt preturile in comparatie cu alte state. Modul in care intreaga tara este organizata, cu salarii, servicii de sanantate, etc. face posibil ca toti sa surpravietuiasca.


Metalfan: Unii dintre cititorii nostri probabil ca nu cunosc atat de bine biografia voastra. In acest caz, poti nominaliza momentele mai importante ale carierei voastre?
Cyrus: Puteti gasi biografia noastra completa pe site-ul oficial www.susperia.net in caz ca vreti sa aflati mai multe. Eu si Tjodalv am inceput sa compunem impreuna inca din vremea in care Tjoldav era inca membru Dimmu Borgir. Dar lucrurile au evoluat si am vrut sa formam propria noastra trupa, asa incat Tjoldav a parasit Dimmu Borgir si impreuna cu alti tipi am format Susperia. Am inregistrat un demo, care ne-a asigurat un contract cu Nuclear Blast. Am inregistrat doua albume pentru ei, Predominance si Vindication, apoi ne-am mulat la TABU Records. Pana in prezent am lansat la ei discul Unlimited, noul album Cut From Stone si EP-ul Devil May Care. De fapt EPul s-a clasat pe locul 19 in topul norvegian de single-uri, ceea ce a fost fantastic pentru noi. Am fost in turneu de-a lungul timpului cu Dimmu Borgir, In Flames, Testament si WASP, doar ca sa amintesc cateva nume importante alaturi de care am cantat.


Metalfan:Tjodalv si Memnock au aparut pe unul sau doua albume de studio Old Man’s Child. Erau membrii in adevaratul sens al cuvantului sau doar invitati? De ce au parasit OMC?
Cyrus: Memmock a fost invitat, dar Tjodalv a facut parte dintre componentii trupei. Tjodalv a plecat pentru ca era si membru in Dimmu Borgir in acea vreme si era greu sa faca parte din doua trupe in acelasi timp.

Metalfan: Ati avut sansa sa lansati albumul de debut, Predominance sub egida Nuclear Blast. Cum ati reusit sa semnati contractul cu ei?
Cyrus: Dupa ce am infiintat Susperia am inregistrat un demo si l-am trimis la o multime de case de discuri. Au fost o gramada de companii care ne vanau, cred ca 9 sau 10, dar Nuclear Blast ne-au oferit un contract bun si ne-au convins ca pot face cea mai buna treaba pentru trupa, asa ca am semnat cu ei.

Metalfan: Predominance a fost produs de Lars Szoke si mixat de Peter Tagtgren. Sunt persoane cu care se poate lucra usor? Il stim cu totii pe acel Peter Tagtgren din spatele microfonului, cum este el in viata privata?
Cyrus: Sunt tipi foarte misto, cu care se putea lucra foarte bine. Era primul album Susperia si am fost indrumati de ei pentru ca ne doream un album magnific asa ca am ascultat tot ce aveau de spsu. Peter in particular este un tip de treaba, cu care este foarte usor sa colaborezi.

Metalfan: Vindication, cel de-al doilea efort discografic Susperia, a fost lansat un an mai tarziu in aceeasi formula componistica si cu aceiasi oameni la butoane. Albumul include pe booklet o nota in ca se spune : Toate efectele au fost create cu voci si chitari. Nu s-au folosit niciun fel de sintetizatoare pe acest album. Sunt oare clapele si sintetizatoarele naspa si not true, sau care este motivul pentru care ati considerat necesar sa subliniati faptul ca nu le-ai folosit?
Cyrus: La momentul acela clapele erau cu siguranta ceva ce nu doream sa folosim. O multime de trupe le foloseau si am dorit sa ne distantam de acest curent. Era timpul inceputului pentru Susperia si ne aflam inca in cautarea unei identitati muzicale proprii. Nu am nimic impotriva sa le folosesti cand este cazul, dar la momentul respectiv pur si simplu nu se potriveau cu ce ne doream noi.

 

 


Metalfan: 2004 a insemnat pentru Susperia un nou album, o noua casa de discuri si o noua echipa tehnica. Ne poti oferi mai multe detalii despre Unlimited? Care este principala diferenta dintre acest album si primele doua discuri?
Cyrus: Unlimited a insemnat un nou inceput pentru noi.  A fost pentru prima data cand am compus ca si o trupa, fiecare enuntand propriile observatii asupra pieselor. Am plecat pentru cateva saptamani la cabana lui Memnock, am adus niste beri si am compus. A fost un mod diferit de a face lucrurile dar rezultatul a fost cel mai bun al nostru de pana atunci. Unlimited ne-a oferit identitate, a insemnat un pas inanite in definirea propriului sound. Principala diferenta fata de primele 2 album este ca am reusit sa implementam mai multa melodie in piese, fara a stirbi din latura heavy a discului.
 

Metalfan: Dupa aproape un deceniu aveti aceeasi componenta, ceea ce este destul de neobisnuit cand vine vorba despre trupe de metal. De ce este nevoie ca 5 tipi sa se inteleaga atat de bine? Ce va tine uniti?
Cyrus: Suntem impreuna de atata vreme incat stim cum lucreaza fiecare persoana, dar cu toate acestea exista puncte de vedere diferite. A face parte dintr-o trupa este ca si cum ai fi casatorit – credem cu pasiune in ceea ce facem incat uneori ne certam, dar in cele din urma reusim sa depasim aceste momente. Cred ca respectul joaca un rol important aici. De asemenea, faptul ca suntem prieteni si dincolo de trupa ajuta destul de mult.  Ne vizitam tot timpul, bem o bere si discutam despre muzica.


Metalfan: Tjodalv a fost mai intai chitarist si basist, iar in Susperia si-a asumat rolul de baterist.  Stiu de ce este in stare ca si baterist, dar era oare si un bun chitarist? Mai stie sa cante la chitara si bas?
Cyrus: Ei bine, a fost se pare suficient de bun la chitara si bass incat sa inregistreze cu Dimmu Borgir si Old Mans Chlid, nu? Stie inca sa cante un riff sau un acord...


Metalfan: Care sunt numele voastre adevarate?
Sunt toate nume norvegiene, unele usor, altele mai greu de pronuntat. Am ales alte nume pentru noi pentru simplul motiv ca era mult mai usor pentru oameni sa le pronunte.

Metalfan: Sa ne indreptam acum atentia catre cel mai recent album, Cut From Stone. Ce ati taiat in piatra cu acest album?
Cyrus: Hmmmm, ei bine, in ce ma priveste am taiat cel mai bun album al nostru de pana acum. Toate trupele spun ca ultimul este si cel mai bun disc, dar eu chiar cred asta in ceea ce priveste Cut From Stone. A fost cool sa lucram cu Daniel Bergstrand, a adus caldura si feeling intregului album. Piesele sunt foarte umane si am invatat multe de la modul in care lucreaza. Suntem foarte multumiti de rezultat si primim recenzii cu adevarat bune.

Metalfan: Mi se pare ca suna destul de modern, iar unele riff-uri imi maintesc de vechiul Pantera. Daca ar fi sa pui o eticheta muzicii voastre, care ar fi aceasta?
Cyrus: Pantera este una dintre trupele pe care oamenii le mentioneaza cand asculta ultimele noastre albume si inteleg de ce. Fiecare dintre noi cauta o eticheta pentru a putea face comparatii. Pot intelege de ce, dar uneori in metal sunt mult prea multe genuri si clasificari. As descrie muzica noastra drept un thrash melodic. Chiar am vazut recent o recenzice care cataloga stilul nostru blackened thrash!!! Deci iata ca avem o noua eticheta in dictionarul de metal acum, haha.

 

 

Metalfan: Stiu ca acum cateva luni Tjodalv si-a luxat glezna intr-un accident stupid. Poti fi mai exact, ce s-a intamplat de fapt?
Cyrus:Tjodalv descarca niste lucruri din masina si a alunecat pe gheta care se afla sub zapada. Plouase, iar apa s-a transformat in gheata si zapada a acoperit-o apoi. A alunecat, si-a prins piciorul sub el si si-a rupt glezna. A fost nevoie sa fie dus la spital si operat, au trebuit sa ii puna tije in picior si lucruri de genul acesta. De abia acum incepe sa se gandeasca sa bate in tobe din nou. Cred ca vor mai trece cateva luni inainte sa cante la capacitate maxima.

Metalfan: Cum a fost primit Cut From Scene primit de presa si de fani? Ati avut ocazia, luand in calcul recuperarea lui Tjodalv, sa cante noile piese live? Daca da, cum a reactionat publicul?
Cyrus: Din reactia fanilor, inteleg ca le place, ne spun ca albumul e chiar tare! Recenziile au fost in mare masura favorabile pana in prezent, in special in America feedback-ul a fost pozitiv. Cut from stone a fost numarul 1 in emisiunile rock ale posturilor de radio in saptamana cand a fost lansat. Singura reactie negativa pe care am primt-o pana acum a venit din partea a doua reviste din Marea Britanie, ceea ce este ciudat avand in vedere ca am primit comentarii pozitive din partea fanilor nostri de acolo. Reactiile fanilor englezi nu se potrivesc cu cele ale presei britanice. Cat priveste turneele, deja am fost in turneu cu WASP cand albumul a fost lansat. Am fost nevoiti sa folosim un alt baterist pentru acest turneu, Anders Haave de la Blood Red Throne, a facut o treaba buna iar audienta a fost mai mult decat multumita.


Metalfan: Cum ai descrie Susperia, o trupa live sau una de studio? Unde va simtiti mai bine, pe scena sau in studio?
Cyrus: Suntem cu siguranta o trupa live. Cand vine vorba de studio cei mai multi din trupa vor sa isi inregistreze partile lor si sa iasa cat mai repede. Personal, imi plac ambele. Am propriul meu studio si inregistrez permanent noi idei pentru piese. De asemenea, sa canti live este o experienta nemaipomenita, ai o senzatie speciala cand te afli pe scena si canti in fata unei multimi.

Metalfan: Ati filmat vreun videoclip recent?
Cyrus: Nu am realizat pana acum niciun clip la vreo piesa extrasa de pe ultimul album. Suntem in discutii cu mai multe persoane pentru a vedea ce idei au si vom lua  o decizie curand.

Metalfan: In scena de metal norvegiana se pare ca toata lumea e prietena cu toata lumea. Cum ai putea explica situatia asta?
Cyrus: Daca te referi la alte trupe, da, este adevarat. Iesim des cu tipii de la Dimmu si Old Mans Child. Toti ne intelegem de minune, vrem doar sa avem sansa de a face muzica si daca avem nevoie sa ne ajutam, nu ezitam sa o facem. Dupa cum probabil stii, o multime de muzicieni norvegieni nu au doar o singura trupa. Asa cum iti spuneam mai devreme Tjodalv facea parte din Old Mans Child si Dimmu in acelasi timp, iar acest tip de situatie se intampla frecvent. Poate din cauza ca Norvegia nu are o populatia atat de numeroasa…


Metalfan: Ce parere ai despre pentagrame, Satanism, black metal, fete vopsite?
Cyrus: Cred ca timpul lor a trecut. Au fost elemente care au facut parte din metal, au impins granitele muzicii si au atras atentia oamenilor asupra genului. Dar acum nu mai vine nimic proaspat din acea scena. A devenit comerciala si o multime de trupe doar copiaza ce a functionat inainte, nu mai fac nimic nou.


Metalfan: Ce crezi despre injunghierea lui Euronymous de catre Vark Vikernes?
Cyrus: Acum face parte din istorie si trebuie sa ramana acolo.

Metalfan: Ce cunosti despre Romania, tara mea natala?
Cyrus: Ca sa fiu sincer, nu multe lucruri, dar inteleg ca este o locatie foarte potrivita pentru cconcerte. Imi place sa cunosc permanent tari noi, iar turneele imi dau aceasta oportunitate. Din pacate nu am avut pana acum sansa sa cantam in Romania, poate ca acest lucru se va intampla totusi curand.

Metalfan: Este ceva ce ai vrea sa te intreb in mod special?
Cyrus: Da, Ce crezi despre descarcarea muzicii de pe internet?

Metalfan: Ok, deci ce parere ai despre descarcarea muzicii de pe internet?
Cyrus: Este un mod util de a afla despre trupe noi, dar cand oamenii incep sa descarce muzica gratis atunci ei se pacalesc pe ei insisi si pacalesc si trupele. Daca oamenii se asteapta la muzica gratis atunci nu exista viitor pentru muzica noua, deoarce nu vor fi bani pentru casele de discuri. Aud deja despre alte trupe care se plang de faptul ca nu au bani suficienti de la case de discuri pentru inregistrari si promotie, etc. Trupele mari vor supravietui, dar cele mici nu, ceea ce inseamna ca va fi mult mai putina posibilitate de a alege in muzica.


Metalfan: Da-mi te rog mai multe detalii despre planurile voastre de viitor.
Cyrus: Incercam sa plecam in turneu la finalul acestui an, probabil in Europa mai intai. Albumul a obinut critici favorabile in America, astfel ca sper sa ajungem acolo daca se iveste ocazia unui truneu. De asemenea, ne gandim deja la noul album si am inceput deja sa schitez cateva idei pentru piesele viitoare.

Metalfan: n final as vrea sa iti multumesc pentru timpul si rabdarea ta si sa iti urez toate cele bune. Ultimele cuvinte iti apartin.
Cyrus: Multumim tuturor celor care au cumparat noul album. Este declaratia noastra despre cum credem ca thrash metalul melodic ar trebui sa fie. Multumesc pentru interviu!

 


 

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Susperia

   September 11, 2007  | 0 Comentarii  | 14150 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SUSPERIA: Suntem cu siguranta o trupa live

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri