interviuri rock

TIAMAT: Cand scriu despre iubire e personal, cand scriu despre ura e la fel de personal - Johan Edlund

TIAMAT: Cand scriu despre iubire e personal, cand scriu despre ura e la fel de personal - Johan Edlund
TRUPE : Tiamat

Singurul lucru pe care ar trebui sa-l scriu in aceasta introducere este ca fara ajutorul lui Bogdan si al lui Tier, n-ati fi putut sa cititi acum discutia purtata cu Johan Edlund asa cum o veti gasi mai jos. Daca n-ar fi fost ei, probabil ca ati fi citit-o doar asa cum mi-as fi amintit-o eu. Un reportofon digital, un telefon fix, un car de emotii din cauza carora n-am mai reusit sa dau pe speaker, calculatoare parasite de colegi si lasate cu boxele aproape de maxim, persoane care nu se satura doar cu un buzz, ci trebuie neaparat sa dea cate 4 sau 5 ca sa priceapa ca nu vor primi totusi un raspuns prea curand, un telefon uitat pe birou care a inceput sa sune.... plus emotiile inerente unui interviu telefonic. Ma rog, cred ca v-ati prins macar cat de cat ce-a trebuit sa indur aproape jumatate de ora si ce s-a inregistrat pe reportofonul cu pricina. Deci, daca n-ar fi fost Bogdan si Tier sa aplice fel de fel de efecte si corectii pe toata inregistrarea si apoi pe fiecare raspuns in parte.... totul s-ar fi dus pe apa sambetei.

Trecand peste toate acestea, Edlund a fost un interlocutor placut, cu o voce uneori soptita, ca de spovedanie, si care a raspuns cu multa rabdare tirului de intrebari. Dar gata cu vorbaria, va las acum in compania lui Johan Edlund.

 


Tiamat

 

Primele voastre doua albume sunt etichetate ba ca death metal, ba ca black metal. Care stil crezi ca se potriveste cel mai bine cu muzica acelor materiale?

Vezi tu, a fost intotdeauna prea dificil sa spunem cu certitudine cum se numeste ceea ce facem, asa ca am renuntat sa mai caut etichete cu mult timp in urma. Cred ca intotdeauna am fost interesati de mai multe stiluri, asa ca adevarul ar putea sa fie undeva la mijloc, stii? Noi incercam sa facem ceea ce stim mai bine si depinde de altii cum vor sa ne numeasca.

Inca mai consideri Tiamat o trupa de metal?

Intotdeauna am apartinut scenei metalice. Facem ceva diferit de multe alte trupe de azi, muzica noastra e diferita de cea a unei trupe dure de metal, insa cumva inca mai tinem de scena asta. Cred ca in ultimii zece ani, metalul si-a largit cu mult granitele, adica sunt atat de multe alte lucruri pe care le poti face acum. Trupe ca Opeth sau chiar Anathema, poate, experimenteaza multe alte lucruri si totusi inca sunt trupe de metal. Deci cred ca si muzica Tiamat poate fi descrisa ca fiind metal.

Unul din lucrurile care a insotit trupa inca de la inceput este fascinatia pentru Orientul Mijlociu. Trupa a fost numita dupa o zeita babiloniana, aveti piese intitulate “Sumerian Cry”, “The Whores Of Babylon” si din muzica razbat foarte multe teme de inspiratie estica. Cum s-a nascut acest interes pentru Orientul Mijlociu si cum se face ca nu l-ati pierdut dupa atatia ani?

Cred ca motivul pentru care suntem interesati de Orientul Mijlociu rezida in faptul ca in acel perimetru isi au radacinile multe lucruri. Este un leagan al civilizatiei, religia a inceput tot aici, tot ce avem astazi si toate lucrurile in care credem, chiar si problemele pe care le avem isi au originea aici, s-au nascut aici cu mii de ani in urma si s-au dezvoltat. Totusi, chiar si in ziua de azi este aproape aceeasi situatie ca si atunci, sunt aceleasi lucruri pentru care oamenii se lupta.

Dragostea este una din temele centrale ale muzicii Tiamat. “The Sleeping Beauty” de exemplu este o piesa de dragoste chiar daca instrumentatia este destul de heavy. Apoi aveti “Vote for love”, un alt gen de piesa de dragoste. Spune-mi te rog care este mesajul acestor piese si cum votezi tu insuti pentru dragoste, de exemplu?

Intotdeauna incerc sa fiu sincer cu mine insumi cand compun piese si cred ca este un lucru natural sa scrii despre…. Adica nu incerc niciodata sa scriu fictiune. Eu scriu despre propriile-mi sentimente, despre cum ma simt in acel moment. Iar dragostea face parte din viata fiecaruia dintre noi, este ceva natural. Nu incerc s-o elimin doar pentru ca nu este destul de “metal”…. Scriu ce vreau. Nu dau doi bani pe ce cred altii, nu incerc sa le fac pe plac fanilor metal. Cand scriu despre iubire este ceva personal, cand scriu despre ura este de asemenea ceva personal.

Pe albumul Judas Christ canti “Love is as good as soma”. Sa intelegem deci ca le-ai incercat pe amandoua?

Adica si dragostea, si drogul? Nu stiu ce sa spun… de-a lungul anilor am incercat multe lucruri. Normal, este un lucru pe care il faci atunci cand esti un muzician intr-o trupa de metal. Vizitezi lumea, canti in concerte in multe tari, asa ca este vorba de a incerca mereu lucruri noi.

Si ce crezi despre cei care iau droguri pentru a-si gasi inspiratia, incercand sa devina poate mai creativi?

Nu judec pe nimeni, serios. Adica… stiu ca suntem cu totii in diferite stadii ale vietilor noastre. Nu judec pe cineva care face ceea ce si eu am facut acum cativa ani, doar pentru ca acum nu o mai fac. Avem perioadele noastre in viata si toate sunt importante in felul lor pentru directia in care ne conduc. Tot ce pot sa spun este ca acum nu mai simt nevoia de a lua droguri pentru a fi mai creativ. Personal cred ca ar fi chiar trist daca as simti nevoia sa iau droguri ca sa compun. Pe de alta parte, de multe ori obisnuiesc sa beau un pahar de vin de exemplu inainte sa inregistrez partituri vocale noi. Asa ca depinde de fiecare cum isi compune muzica.

 


Johan Edlund

 

Wildhoney este unul dintre cele mai cunoscute albume Tiamat, este o aparitie atipica pe scena metalica de atunci. De unde a aparut nevoia de a folosi acele elemente psihedelice? A fost cumva Pink Floyd una din sursele de inspiratie atunci cand ai compus muzica pentru Wildhoney?

Da, Pink Floyd a fost cu siguranta o sursa de inspiratie, dar a fost si acea libertate, stii? Libertatea sa iti dai seama ca poti face orice vrei. Cred ca pe albumele precedente pe care le facusem am incercat sa facem pe plac altora, credeam ca daca suntem o trupa de metal sunt anumite reguli pe care ar trebui sa le urmam, stii? Si dintr-o data ne-am dat seama ca motivul pentru care ne-am apucat sa cantam acest gen de muzica a fost tocmai pentru ca am crezut ca nu vor fi reguli. In acel moment am realizat ca putem sa facem orice vrem si am acceptat acest lucru cu usurinta. Atunci a fost momentul in care am simtit ca scena metalica este destul de limitata. Dupa un timp totusi am facut ceea ce am vrut si ce am simtit. Cred ca Wildhoney ne-a deschis ochii un pic.

Unul dintre hiturile Tiamat a fost piesa “In a dream” de pe albumul Clouds. Multe alte piese Tiamat implica conceptele de somn si visare si de asemenea, aveti un album intitulat A Deeper Kind Of Slumber. Crezi ca in somn, prin vise, putem accede intr-o alta realitate?

Nu stiu. Cred ca e interesant sa… adica am fost influentat foarte mult de vise. Poate mai mult in domeniul muzical, dar inca ma intreb de unde vin toate aceste vise pe care le am cand dorm. Simt ca sunt o parte din mine si uneori nu ma recunosc deloc. Asa ca uneori chiar ma sperie, ca atunci cand visezi si cumva in vis apare frica de anumite lucruri de care nu credeai ca ti-e frica atunci cand esti treaz. Stii, iti este frica de un vis doar atunci cand se transforma in cosmar, desi chiar si in cazul viselor obisnuite vorbesti atat despre ele ca si cum ti-ar fi frica de ce ti s-a aratat in vis. Cred ca putem invata multe din vise. Este o modalitate buna de a ajunge sa te cunosti mai bine, sa-ti patrunzi in subconstient. Normal ca trebuie sa faci ceva cu acel vis, nu-l tii doar pentru tine. Il scrii, il notezi pe o hartie. Cred ca facand asta ajungi un pic mai aproape de a intelege ce incearca sa-ti comunice subconstientul, desi e posibil ca acele lucruri sa nu se intample niciodata.

 


Johan Edlund

 

Versurile tale au deseori o perceptie extra-planetara. Vorbesti destul de des despre alte planete, despre Soare, despre stele. Ce crezi ca se afla acolo, in spatiu?

Nu stiu, dar cand scriu versuri… le scriu aproape fara sa fiu constient de ce scriu. De obicei le citesc pe urma si raman un pic socat. Nu sunt socat pentru ca ar fi ofensatoare sau ceva de genul asta, dar nu eram constient de ce anume zace in mine. Nu planific sa scriu tocmai lucrurile alea, asa ca atunci cand citesc rezultatul sunt…. Adica…. Nu stiu de unde vine totul. Cred ca totusi explicatia este ca imi doresc poate sa fiu altundeva, cred ca sunt un pic mizantrop. Cineva m-a intrebat acum catva timp… daca as avea un buton pe care sa-l apas si dintr-o data toti ceilalti ar muri si as fi singur pe lume, daca as apasa acel buton. Am zis “da, imediat!”, nu m-as gandi de doua ori. Nu stiu de ce, nu pot sa-ti raspund de ce, dar pentru mine e un fel de utopie. Urasc multimile de oameni…. Nu ma refer acum la concerte pentru ca m-am obisnuit cu situatia aia si scena este un loc in care ma simt ceva mai confortabil. Dar sa ies in oras, sa ma duc la cumparaturi in marile metropole de exemplu….. nu pot suporta toata agitatia.

Atunci cred ca o sa te sperii de Bucuresti.

Nu cred ca vom avea atat de mult timp, insa am locuit in orase mari foarte multi ani. Am si calatorit mult asa ca sunt obisnuit cu oamenii grabiti si cu locurile aglomerate, doar ca nu imi plac deloc.

Versurile tale (da, sunt multe intrebari referitoare la versuri in interviul asta) se refera destul de des la probleme religioase, site-ul tau este o biserica si ti-ai numit trupa dupa o zeita antica. Te consideri o persoana religioasa si daca da, in ce fel?

Da… cred ca incerc sa aflu exact unde ma situez. Niciodata nu am incercat sa fac sa-mi fie mai usor, adica sunt atatia oameni care au simplificat totul doar spunandu-si “urmez aceasta religie, asa trebuie sa fie si urmez regulile astea si astea, vopsesc ouale de Pasti si sarbatoresc nasterea lui Hristos de Craciun” sau ma rog, ceva de genul asta. Pe bune, cred ca multi oameni ar face asta, asa ca s-ar putea sa nu-si rezolve niciodata problemele…. Eu n-am facut asta niciodata, nici cu trupa, nici in viata sentimentala si cu siguranta nici cu religia. Stii, vreau sa aflu exact unde ma aflu si e posibil ca asta sa fie undeva intre toate religiile care exista. Nu cred ca exista un Dumnezeu. Chiar nu pot sa spun ca exista un Zeu suprem.

Dupa toti acesti ani si atatea albume, care sunt materialele Tiamat pe care le apreciezi cel mai mult?

Cred ca sunt parti bune in fiecare album. Nu cred totusi ca am facut un album complet, total, nu pana acum.

O sa-l faceti totusi?

Puteti sa va asteptati sa incercam sa-l facem (rade). Cred ca vom reusi intr-o zi. Dar daca ar trebui sa aleg acum cele mai bune piese Tiamat pentru o compilatie, cu siguranta si-ar gasi locul acolo piese de pe albume diferite.

Care anume?

Cred ca de exemplu To Have And Have Not de pe Skeleton Skeletron ar fi acolo, probabil The Sleeping Beauty si A Caress Of Stars de pe Clouds, cu siguranta ceva de pe Wildhoney si cateva piese de pe albumele mai noi. Divided de pe Prey, de exemplu, poate Cain. Asa ca ar putea fi… adica eu cred ca atunci cand inregistrezi, inregistrezi tot ce ai pentru ca daca ai o piesa care este extraordinar de buna, cu siguranta ai si altele care nu sunt atat de reusite, dar care merg in contextul albumului. Apoi te straduiesti mai mult data viitoare, cred.

Istoria Tiamat este marcata de schimbari de componenta. De-a lungul anilor ai schimbat si ai incercat multi muzicieni. De ce atat de multi? Oare zvonul cum ca Edlund este un tiran e posibil sa fie adevarat?

Cred ca e un pic exagerat. Daca ai putea sa vezi ultimii cinci ani sau mai mult… aproape zece ani de fapt, ai vedea ca n-am avut chiar o formula stabila, dar cel putin eu, Lars si Anders am fost alaturi inca de la inregistrarea lui A Deeper Kind Of Slumber, care a avut loc cu aproape zece ani in urma. Ei au fost in trupa toti acesti ani. Anders a plecat la un moment dat nu pentru ca l-am fi fortat noi, ci pentru ca el singur a decis sa ia o pauza din cauza ca s-a casatorit si a facut un copil. Nu s-a mai intamplat sa dam pe cineva afara din trupa. Asta a fost cu multi ani in urma.

Asa e, dar oamenilor, mai ales celor din presa, le place sa vorbeasca in continuare despre episodul acela si sa faca supozitii.

Cred ca era in timpul primului nostru turneu cand Anders a decis ca nu mai poate face parte din trupa. Adica, ce puteam eu sa fac? Au fost putine ocaziile in care chiar am spus “nu vreau sa mai cant cu tine”, insa dupa toti acesti ani, comparativ cu orice alta trupa care activeaza de multi ani…. Adica sunt prea putine trupe in care au ramas aceiasi 4 sau 5 oameni timp de 20 de ani.

 


Tiamat

 

Ce vrei sa realizezi cel mai mult cu Tiamat?

Stii, cred ca putem incerca sa mergem in turnee din cand in cand, sa facem ceva… adica mie imi place sa fac albume pentru ca gasesc satisfactie in procesul creativ. Rezultatul a ceea ce faci, adica atunci cand stii ca te apropii de un rezultat sau il intrevezi, iti da o mare nervozitate, un fel de surescitare. Adica atunci cand inregistrezi un album, iti ia foarte mult timp. Incepi sa compui piese, negociezi cu casele de discuri, sunt atatia oameni implicati si… daca albumul este un succes, ai dat lovitura. Acum cativa ani luam foarte multe droguri, din pacate, asa ca stiu ce inseamna acea nervozitate extrema, o simt de sute de ori atunci cand trebuie sa lansez un album despre care nu stiu cum va fi primit. Am atatea emotii si simt o presiune imensa. Poate ca asta e toata chestia, stii? Ai atatea piese, dar mai ai si atat de multe lucruri in cap incat atunci cand in sfarsit albumul este lansat, esti stresat, dar in acelasi timp linistit pentru ca in sfarsit ai scapat.

Cum te vezi in urmatorii zece ani, sa zicem? Si cum vezi Tiamat in aceeasi perioada de timp?

Nu am nici un motiv sa opresc asta… adica, daca am fi… daca ratiunea de a fi a trupei ar fi sa avem succes sau mai stiu eu ce, probabil ca ne-am fi despartit deja. Asa ca sunt sigur, tocmai datorita motivelor pentru care facem asta, sunt sigur ca o sa continuam cu Tiamat

Stiu ca lucrati la cateva piese noi. Ne poti da mai multe detalii despre ele si despre viitorul album?

Da, chiar acum incercam sa finalizam trei piese… si ar trebui sa fie destul pentru a obtine un contract cu o casa de discuri, din moment ce ne-am despartit de Century Media si… sunt destul de brutale, de fapt. Cand i-am trimis primul cantec lui Lars, tobarul nostru, m-a contactat si mi-a zis ca i se pare foarte agresiv. Nu stiu, dar sunt cu siguranta un pic mai… Intrebarea pe care mi-ai pus-o mai devreme, daca inca mai cred ca suntem o trupa de metal, nu cred ca m-ai mai fi intrebat asta daca ai fi ascultat cele trei piese.

O sa cantati vreo piesa noua in Romania sau nu sunteti inca pregatiti sa le prezentati live?

Nu, problema e ca, stii, locuim foarte departe unul de altul si nu putem sa repetam si nu putem experimenta atat de mult pentru ca …. Da, pentru ca nu repetam si trebuie sa ne limitam la ceea ce stim deja… nu avem timp sa repetam piesele noi. Dar vom canta piesele pe care le-am cantat si in Ucraina, poate schimband doar ordinea si poate mai multe piese vechi.

La ce te astepti de la concertul pe care-l veti sustine aici in septembrie?

Nu stiu nimic despre situatia noastra in Romania, nu stiu deloc la ce sa ma astept… nu am nici o idee. Adica am mai facut asta de multe ori, sa cantam in tari in care n-am mai cantat niciodata, in care n-am mai fost niciodata si sper ca vom fi surprinsi de cum vor merge lucrurile.

Ce stii despre Romania in afara de vampiri si usturoiul care ai cerut sa-ti fie adus la concert?

Nu stiu, nu pot spune ca stiu prea multe despre Romania. Abia de curand am invatat ceva mai multa geografie pentru ca acum, de cand locuiesc in Grecia, am inceput sa ma mai uit pe harta si sa realizez de exemplu ca n-am mai fost niciodata in Bulgaria, asa ca am incercat sa merg intr-un weekend in Bulgaria cu prietena mea pentru ca e atat de aproape si eu n-am fost niciodata acolo. As putea chiar sa merg la Bucuresti cu trenul, desi ar lua ceva mai mult, dar.. stii ce? Incep sa devin mai interesat acum pentru ca locuiesc mai aproape decat atunci cand stateam in Suedia. Atunci totul parea atat de departe si n-am fost niciodata bun la geografie (rade). Am calatorit prin lume destul de mult, dar niciodata nu m-am uitat pe harta…

Ei, nu trebuie sa-ti fie rusine, e bine ca te uiti macar acum.

Da… dar abia acum recent, in turneul trecut am stat un pic mai mult in zona asta. Tocmai ne-am intors din Ucraina si cred ca am zburat pe deasupra Romaniei. De asemenea, anul trecut am cantat in Rusia, in Krasnodar, care e tot aproape de Marea Neagra si stii, acum cativa ani Marea Neagra era doar ceva despre care invatasem la scoala.

Vezi galeriile trupelor: Tiamat

   September 12, 2006  | 2 Comentarii  | 28281 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: TIAMAT: Cand scriu despre iubire e personal, cand scriu despre ura e la fel de personal - Johan Edlund

  • MAI MULTA MUZICA
    VA VREAU MAI TARE
    STIU CA PUTETI

    1. Posted by CDGHFXEIWUGFIO;E | 01 Martie 2007 17:20
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri