interviuri rock

Tiina Teal (Détente): Dawn ar fi fost mandra de aceasta continuare

Tiina Teal (Détente): Dawn ar fi fost mandra de aceasta continuare
TRUPE : Détente

Pe Tiina Teal, vocalista celui de-al doilea album al formatiei americane de thrash underground Détente –Decline- am abordat-o pe Facebook [nu glumesc]. Am avut de-a face cu o persoana foarte deschisa si prietenoasa, si trebuie sa zic ca a fost foarte placut sa fac interviul cu ea.




Metalfan: Buna Tiina si iti multumesc ca ai acceptat sa stai de vorba cu noi!

Tiina Teal: Eu va multumesc, este o onoare sa vorbesc cu voi si multumesc pentru ca sustineti metalul adevarat!

Metalfan: Ai fost solista vocala pe ultimul album Détente, care a aparut la o diferenta de 24 de ani de la Recognize no Authority . Cum au mers inregistrarile? Te-ai inteles bine cu ceilalti membri ai formatiei?
Tiina Teal: S-a intamplat atat de repede, incat de-abia am avut timp sa ma gandesc la orice! Il cunoscusem pe Caleb (chitaristul) la petrecerea unui bun prieten, insa nu am avut vreo asteptare de la aceasta intalnire, pentru ca eram doar o fana si stiam ca ei erau deja in turneu si inregistrau cu Ann Boleyn (Hellion). Dar apoi, cateva luni mai tarziu, mi-a cerut din senin un demo, si doua saptamani mai tarziu, de ziua mea (ceea ce este PREA ciudat) Steve (Hochheiser) mi-a trimis niste piese pentru care sa scriu si de acolo a pornit totul. Nu imi venea sa cred – cel mai tare cadou! Versurile si sesiunile de inregistrari eu mers SUPER repede: Mi se trimiteau pe mail 2 melodii si aveam la dispozitie o sapatamana sa scriu versuri, linii vocale, idei, aranjamente si  sa le inregistrez singura acasa (toate astea in timp ce ma duceam si la serviciu). Apoi, ii trimiteam aceste idei brute lui Steve ca sa-si faca o parere si, la inca o saptamana dupa aceea, ma duceam la studioul lui Bill Metoyer, unde aveam la dispozitie 3 - 4 ore sa inregistrez acele doua piese. Pare o  perioada oarecum decenta de timp, insa pentru o linie vocala care nu a fost repetata, finalizata sau macar scrisa efectiv, este foarte rapid! Adesea, in studio Steve mai imi rearanja ideile, sau lucram impreuna sa aranjam totul in asa fel incat sa sune cat mai bine si asa ajungeam la si mai multe idei. In mare, cam asta s-a intamplat si pentru cineva venind cu vocea neexersata, nestiind noile piese, necunoscand oamenii, nestiind asteptarile etc este destul de intimidant si stresant. Un vartej total nebun, mai ales pentru ca nu mai inregistrasem niciodata un album. Dar am fost norocoasa, pentru ca absolut toata lumea din formatie si Bill Metoyer au fost foarte ok, respectuosi si de treaba cu mine. M-au sustinut foarte mult, in timp ce lucram creativ cu totii sa facem totul cat se putea de bine. Si voi fi mereu recunoscatoare pentru aceasta experienta datorita careia am devenit un artist si un muzician mai bun. Si da: m-am inteles excelent cu formatia. Dupa turneu, deja gasisem porecle prostesti pentru fiecare… am tinut si un jurnal de turneu, pe care intr-o zi poate vom avea ocazia sa-l publicam.

Metalfan: Cat ai lucrat ca sa termini Decline?

Tiina Teal: Am inceput la sfarsitul lui octombrie 2009 si la jumatatea lui decembrie 2009 era gata, nemaifiind nevoie decat de niste mixuri finale. Formatia inregistrase deja o mare parte din muzica dinainte, si niste idei cu Ann deasemenea, dar cand chestia asta a picat, ei deja erau mult in urma asa ca atrebuit sa vin in forta si sa fac totul calumea. Daca nu..

Metalfan: Cum descrii perioada petrecuta la Détente?
Tiina Teal: Uluitoare, stresanta, ireala, incitanta, apreciativa, frustranta, ciudata, infricosatoare, amuzanta, si per total super tare. Bine, si putin trista… intotdeauna exista amintirea sfirsitului tragic al lui Dawn Crosby si istoria tulbure a formatiei se simtea si in prezent. Sunt multe povestiri pe care mi le-au zis baietii si stiam ca implicandu-ma in asta imi asumam un rol si am respectat enorm asta. Si o voi face mereu.

Metalfan: Spune-mi cum au reactionat vechii fani Détente, care poate au apucat  sa vada formatia in formula veche, la noul album si la showuri.
Tiina Teal: Asta este o intrebare fantastica – pentru ca dupa cum stii – FOARTE putini fani au avut ocazia sa vada Détente in vechea formula, cu Dawn Crosby & Ross Robinson, deoarece s-au despartit (trupa) imediat dupa ce a aparut primul album. A fost infricosator sa ies pe scena stiind ca fanii aveau, in mod justificat, asteptari mari, si presiunea a fost cu atat mai mare cu cat eu nu eram Dawn Crosby. Dawn este inca o figura indragita a muzicii, cum ar si trebui sa fie, si a fost dificil sa ii urmez, si sa am grija ca mostenirea ei va fi tratata cu respect si demnitate si in acelasi timp sa ma asigur ca muzica nu va avea de suferit pentru ca altcineva se ocupa de partea vocala. Imi amintesc ca la un moment dat in Olanda un tip foarte mare, paros si putin beat, m-a luat de brat cam dur in timp ce ne descarcam echipamentele si mi-a spus intr-o engleza stricata “Nu ma dezamagi!” incepand apoi sa imi povesteasca despre cat de mult a insemnat Dawn pentru el si despre ce loc important a avut formatia in viata lui personala, si in mare parte informandu-ma ca as face bine sa nu o dau in bara cu chestia asta. Cam asa se rezuma inceputul fiecarui concert, cu fani sceptici in legatura cu felul in care vom suna, insa multi au fost dispusi sa imi dea o sansa sa arat ce pot. Din fericire dupa absolut fiecare show aceiasi fani se strangeau in jurul meu si imi spuneau ca au fost foarte impresionati, ca asteptau sa vada Détente de 25 de ani si ca toate asteptarile lor au fost depasite (sper ca nu minteau! Haha). WHEW! M-am simtit atat de usurata, nici nu pot sa iti spun cat de tensionata eram inainte de fiecare show si cat trebuia sa beau dupa, ca sa ma relaxez! Dar, deasemenea, putinii care au vazut-o pe Dawn cu 25 de ani in urma, mi-au spus ca era ca si cum simteau prezenta (fantoma) lui Dawn acolo, fiind din nou printre ei. Pentru ca spiritul rebel si energia bruta pe care ea si formatia o aratau, erau din nou acolo intr-un fel si se potrivea totul perfect. Dar multumesc sortii, pentru ca daca fanilor nu le-ar fi placut ce cantam [atat melodii noi cat si vechi] sunt destul de sigura ca existau sanse sa nu ma intorc in America cu capul la locul lui.

 

 

Metalfan: Care au fost sursele tale de inspiratie din punct de vedere licric pentru versuri?

Tiina Teal: Liric, m-am inspirat intotdeauna din situatiile sociale si politice din lume. Unul din motivele pentru care trupa m-a ales pe mine a fost ca munca mea ca vocal era foarte similara cu a lor si a lui Dawn. Nu scriu melodii de dragoste, sau despre relatii – pur si simplu nu pot. Chiar am incercat in trecut si nu este ceva care imi vine usor, nu este genul meu – si, oricum, sunt deja destui in lume care se ocupa de rahatul asta, asa ca e bine acoperit subiectul! Sau chiar chestii si mai tembele gen dragoni, mitologie, chiar nu le inteleg. Astfel, pentru Decline totul s-a potrivit perfect, pentru ca am putut scrie natural, despre lume, asa cum am facut mereu, si s-a potrivit perfect cu ceea ce voia formatia si cu mostenirea formatiei. Pot spera doar ca Dawn ar fi fost mandra de aceasta continuare si de fundatia pe care a turnat-o nu numai pentru Détente, dar pentru toate femeile puternice din metal care au creier si nu le e frica sa se exprime.

Metalfan: Dawn Crosby A fost prima vocala a formatiei. A devenit oarecum o legenda a metalului Underground. Ai fost inspirata sau motivata de activitatea ei in cadrul formatiei? Sau ai vrut sa conferi o imagine si un sound nou? Ce reprezinta pentru tine Recognize no Authority?
Tiina Teal: Cu siguranta Dawn a fost in mintea si spiritul meu tot timpul. Ceea ce este mai ciudat e ca inainte sa cunosc trupa, cand eram doar o fana, am simtit o conexiune foarte puternica cu Dawn, aproape mistica. Un bun prieten imi dauduse un album Fear of God [n.red. cealalta formatia lui Dawn Crosby, dupa despartirea Détente] cu 4 ani in urma spunandu-mi ca sunam asemanator. Nu auzisem pana atunci de Dawn, iar cand am ascultat-o, am fost foarte impresionata… pentru ca eu deja cantam de ceva ani, aveam deja stilul meu vocal si asa mai departe si nu auzisem niciodata o vocalista care sa fie asemanatoare ca stil de a canta, continut liric si vibe general. Si cand am descoperit Détente, dupa asta am fost si mai uimita cand am vazut ca versurile sunt atat de asemanatoare! Si de atunci am cam”vorbit” cu ea in capul meu, am intretinut conversatii cu ea… chiar am facut asta… asa ca atunci cand am fost chemata sa cint cu Détente a fost o experienta atat de nebuna, de parca Dawn ar fi facut ca asta sa se intample, de oriunde o fi acum. Ar fi stiut cat de dedicata voi fi, pentru ca am trait sentimente atat de similare legate de muzica, lume, femei, societate etc.

Nu am vrut niciodata sa confer formatiei o imagine noua si oricum nu era locul meu sa fac asta, cu toate ca formatia a fost foarte deschisa catre mine, facand ceea ce voiam sa fac si lasindu-ma sa fiu eu insami. Ceea ce am si facut. Este FOARTE tare ca totul s-a potrivit perfect odata ce am inceput sa lucrez la muzica, pentru ca cu totii proveneam din medii similare. Evident vocea mea este putin diferita de a lui Dawn, asta pentru ca vremurile sunt diferite, iar vocea este a mea, proprie. Am o voce mai joasa si am exersat mult metal extreme, asa ca am o voce mai cu growl… asa ca am reusit sa incorporez un sunet de metal extrem mai “nou”, sunet care s-a potrivit foarte bine cu soundul agresiv si dur pe care formatia si l-a mentinut si desavarsit de-a lungul anilor.

Recognize No Authority – La dracu titlul in sine inseamna totul pentru mine, cum imi traiesc viata! Albumul, si inspecial versurile, sunt foarte inspirationale, pe toate planurile. Sa auzi o femeie atat de feroce, puternica si brutal de pasionala luandu-te de gat cu sentimentele ei si tarandu-te in lumea ei care este adesea dureroasa, f***ta si intunecoasa… Dawn va ramane intotdeauna singura vocalista pe care am auzit-o care imi provoaca acest sentiment. Multe femei si barbati incearca sa sune asa si se forteaza sa fie brutali, insa in comparatie cu Dawn sunt doar o gluma, pentru ca ea traia fiecare cuvant, fiecare senzatie, nu poti mima asta, si putini au o asemenea forta. Multi oameni nici nu s-ar descurca cu un asemena realism, asta este probabil motivul pentru care nu a juns niciodata o vedeta. Dar este inspiratia cea mai mare pentru mine, ca om si ca artist, ma identific cu ea atat in experiente cat si in muzica.

Metalfan: Cum vezi scena de metal underground? Si ce crezi ca ar trebui facut pentru a o imbunatati? Dar scena thrash?
Tiina Teal: Nu stiu ce sa zic despre scena underground, nu am apartinut niciodata de ea, sau de vreo alta scena de altfel. Iar unde locuiesc eu, Los Angeles, CA, dupa parerea mea nu exista scena de metal autentica: orasul este plin de oameni uimitor de talentati, dar o mare parte din ei isi vad doar de treaba lor si de interesele lor, ceea ce cumva este de inteles, insa asta creeaza un mediu inospitalier pentru o comunitate unita, care deci nu exista. Insa nu am avut de-a face cu vreo astfel de comunitate nicaieri si am locuit in multe locuri, asa ca nu stiu cum este in restul lumii. Mi-as dori sa fie mai bine si mai multa sustinere. Nu stiam prea multe nici despre scena thrash in afara de trupele mari pana sa ma alatur Détente.

Nu-s de prea mare ajutor, nu?! Insa pot sa iti zic ca am auzit niste povesti destul de misto de la baietii din Détente despre scena de thrash si hardcore a anilor ’80. O data Tom Araya s-a ocupat de lumini la un concert Détente; Gene Hoglan lucra uneori ca roadie pentru ei; Dave Mustaine si Dave Lombardo locuiau cu Dawn si Dennis si mai “sareau” peste facturi ceea ce la un moment dat a rezultat intr-un scandal la un concert Megadeth; povesti despre petreceri / droguri; bataile de pe Sunset Strip cu formatiile de hair/glam… sunt multe lucruri atat de marfa la care a luat parte Détente, ar trebui sa fie mentionati mai des in istoria metalului.

Metalfan: Ce muzica iti place sa asculti si ce muzicieni te-au influentat de-a lungul timpului?
Tiina Teal: Le-am zis intotdeauna oamenilor ca ascult orice, atat timp cat muzica este facuta cu pasiune, sincera si are ceva de transmis. Poate fi un muzician/compozitor sau o trupa norvegiana de death metal. Conceptul asta in general exclude cel putin 80% din muzica mainstream. La inceput cantam la tobe, asa ca aveam influente ca John Bonham si Stewart Copeland si inca mai consider ca tobarul poate sa faca sau sa distruga o trupa. Cand am inceput sa cant, ascultam multa muzica soul a anilor ‘60/’70 ca Curtis Mayfield, Aretha Franklin, pentru ca sunt foarte placute de cantat, stii? Si cand invatam sa cant la chitara cantam Neil Young, The Clash, Bob Marley, si chair si The Cramps – tot ce avea 3 corzi si adevarul! Dar in ceea ce priveste inspiratiile muzicale, evident sunt atat de multe, ca in cazul oricarui iubitor de muzica dealtfel, asa ca sper ca nu  te voi plictisi cu raspunsurile mele! Cred ca printre formatiile si artisti “vreau-ca-astea-le-iau-cu-mine-in-sicriu” se numara Strapping Young Lad/Devin Townsend, Tool, Jeff Buckley, Nina Simone, Patti Smith, Concrete Blonde, muzica orientului mijlociu (de care sunt obsedata si pe care incerc mereu sa o cant), Pantera, Alice In Chains, System of a Down, Led Zeppelin, Soundgarden prima perioada, multi artisti de muzica electronica. Deasemenea imi plac foarte mult formatii ca Ministry, Ween si The Butthole Surfers, care nu numai ca au aptitudni tehnice incredibile, dar si imping limita sociala la un nivel absurd si cu feel psihedelic. Si ca multe din formatiile timpurii de punk, aduc sentimentul atat de necesar de pericol in rock’n’roll. Si caruia i se simte grav lipsa in deceniul asta. In special in cazul femeilor – ca veni vorba, de-asta iubesc la femei ca Wendy O. Williams, a fost al dracu de tare! Mai sunt o tona de formatii de metal care imi plac, dar in ceea ce priveste influentele, am fost oarecum saraca, am crescut cu cativa prieteni si numai un radio, asa ca a trebuit sa invat de una singura si sa caut mult.

 

Foto credit: Miguel Cima


Metalfan: Care a fost cel mai dificil moment de-a lungul carierei tale cu Détente?
Tiina Teal: Probabil tuneele, pentru ca nu mai cantasem cu formatia si nu ii cunoasteam atat de bine si am avut aproximativ 8 repetitii in TOTAL, si cam asta a fost tot timpul pentrecut cantand ca o formatie inainte sa plecam in turneu in Europa. Asta e o chestie destul de intens, omule. Nu ii cunosteam pe tipii astia ca oameni, locuiam in orase diferite, nu petrecusem deloc timp impreuna inainte, asa ca a trebuit sa imi schimb toate conceptiile pe care le aveam despre a face parte dintr-o formatie, deoarece situatia asta era atat de unica si diferita. Nu era ca si cum eram in formatie cu niste prieteni, scriem cateva cantece, cantam in niste baruri, obtinem un contract, plecam in turneu si asa mai departe… asa zisa “ruta normala”. A fost aproape invers, si eu nu mai cantasem de cativa ani asa ca a fost o senzatie de doua ori mai intensa pentru mine, trebuia sa incerc sa fiu stapana pe situatii, situatii cu care nu ma mai intalnisem DELOC de mult timp. Mai ales ca femeie si mai ales ca trebuia sa pasesc pe urmele cuiva atit de important ca Dawn Crosby, si chiar si ale lui Ann Boleyn care canta/inregistra initial cu trupa.

Metalfan: Ai cantat intr-o trupa de metal old school. Esti genul de persoana old school?
Tiina Teal: Din unele puncte de vedere da, insa nu m-as defini asa. Adica sunt o persoana mai de moda veche din unele puncte de vedere, cred in respect, politete si asumarea responsabilitatii pentru propriile actiuni. Banuiesc ca asta inseamna sa fii old school. In ceea ce priveste muzica, ador sa descopar formatii si muziceni mai vechi, care au ajutat la modelarea industriei muzicale si imi place sa invat de la ei. Dar sunt o persoana care gandeste in perspectiva: suntem in continua evolutie pe toate planurile, inclusiv artistic. A fi deschis, curios, si a sustine progresul sunt unele dintre cele mai bune calitati pe care le putem avea ca indivizi, nu numai in viata de zi cu zi, dar si in tot ceea ce faci in viata. Respectand si incercand sa imbunatatesc ambele stiluri m-a ajutat sa cresc si ca persoana dar si ca artist. Exista o cantitate egala de muzica asa zisa old school si de artisti noi pe care ii ascult. Orice te unge pe inima, nu?

Metalfan: Care ar fi apogeul tau ca muzician de metal?

Tiina Teal: Wow! Ce intrebare interesanta, dar banuiesc ca e o chestie la care toti artistii (inclusiv tu) viseaza, nu! Trebuie sa spun ca este un concept pe care nu il pot define, pentru ca ceea ce privesc ca fiind un punct de minim sau de maxim se poate schimba de la o zi la alta, depinzand de ceea ce experimentez si invat in viata. Telurile sunt excelente si foarte necesare, dar trebuie de asemena sa fie putin flexibile pentru ca asa e si viata – viata nu este vreun tabel rigid. In mare parte nu poti preconiza cum iti va decurge viata.
Dar dat fiind toate cacaturile alea ezoterice voi spune doar atat: daca as avea vreodata posibilitatea sa cant si sa inregistrez o piesa cu Devin Townsend sau cu tipii de la Tool cu siguranta m-as simti al dracu de bine! Dar chiar si cu Détente si pentru ce am facut cu ei ma simt destul de mandra!

Metalfan: Johnny Rotten de la Sex Pistols a zis intr-un interviu ca “obiceiurile vechi mor greu”. Care e cel mai rau obicei al tau?

Tiina Teal: Intrebare periculoasa. Bietul, bietul Johnny, stia foarte bine despre ce vorbea. Majoritatea obiceiurilor au si o parte buna si una rea, asa ca prefer sa privesc lucrurile din punctul asta de vedere. Iubesc berea buna, un vin bun… am un ficat finlandez puternic asa ca sunt sustinuta de gene bune, haha! Am reusit sa beau mai mult decat irlandezi de 130 kg, dar nu pot bea prea mult cand cant cum o fac altii, nu functioneaza la mine. Dar dupa concert… hai!!

Metalfan: Cu ce muzician (muzicieni) ti-ar placea sa colaborezi in viitor? Thrashul este genul preferat de metal?
Tiina Teal: Pai, stii tu, Devin Townsend e in capul listei, evident, este un guru pentru mine din mai multe puncte de vedere. Pe canalul meu de Youtube m-am si inregistrat cantand cateva parti dintr-o piesa Strapping Young Lad, facand o armonie cu vocea lui Devin. Sunt atatia artisti cu care m-as simti onorata sa lucrez incat nu as putea sa te plictisesc enumerandu-i pe toti… Ar fi extraordinar sa lucrez cu Daron si Serj de la System of a Down. Cu oricare din baietii de la Tool care este una dintre trupele mele preferate de mult timp. Henry Rollins, Machine Head, Patti Smith, Jarboe, Butthole Surfers, Mastodon, Buckethead, Gene Hoglan, Bill Laswell, The Melvins, Jello Biafra… OK o sa ma opresc acum, devine ridicol!

 


Metalfan: Ai mai cantat in alte formatii inainte de Détente? Te-ai intoarce daca trupa s-ar reuni?
Tiina Teal: Am facut parte din cateva formatii in trecut. Au fost cateva in care cantam la tobe, in nord-vest (statul Oregon, statul Washington). Aici in L.A. am decis ca vreau sa ma concentrez pe cantat si am format o trupa dupa ce m-am mutat, in 2001. Formatia a ajuns sa se numeasca Burn the Empire si avea doua chitariste exceptionale si o sectiune ritmica bestiala. Legatura noastra era incredibila, aproape magica si as putea fi convinsa sa revin daca este nevoie.

Metalfan: Recent ai aparut in videoclipul lui Vincent Mclean “Tortured Souls”. Povesteste-mi un pic despre asta.

Tiina Teal: Multumesc ca ai intrebat! Tortured Souls este proiectul lui Vincent de cativa ani si implica o distributie variabila de vocali si uneori si de instrumentisti. Componenta principala si stabila a formatiei consta in Vincent si principalul vocal Ryan Mantione. Ryan este un foarte bun si foarte talentat prieten al meu, asa am devenit implicat in acest proiect. Videoclipul pe care l-am inregistrat este doar un segment din intreaga poveste si din film, scrise si regizate de multi-talentatul Vincent. Filmul va debuta la un festival in Los Angeles la sfarsitul lui 2011 si, probabil, albumul formatiei va debuta la scurt timp dupa.

Metalfan: Multumesc mult pentru interviu, Tiina! Ai vrea sa le transmiti ceva fanilor din Romania?
Tiina Teal: Iti multumesc din nou tie si familiei noastre de metalisti din Romania! Sper ca intr-o zi sa apuc sa va cunosc personal si sa stam la cateva (sau mai multe) beri!
 
Stay strong, keep resisting conformity and always keep an open mind and open heart. 

Fotografii: Liz Huston / http://www.photomonium.com
Vezi galeriile trupelor: Détente

   October 05, 2011  | 0 Comentarii  | 9379 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Tiina Teal (Détente): Dawn ar fi fost mandra de aceasta continuare

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri