interviuri rock

TROOPER: se gindesc la Vlad Tepes

TROOPER: se gindesc la Vlad Tepes
TRUPE : Trooper

Cind am auzit ca Trooper vor sa faca un album conceptual despre Vlad Tepes m-am si repezit la Balaurul (chitara): "Mosule, trebuie sa stam de vorba neaparat!" Am intentionat sa facem un fel de discutie scurta despre proiectul asta, mai putin obisnuit pentru Trooper, dar si pentru scena rock romaneasca. Dar cind stai de vorba cu Balaurul nici nu iti dai seama cum discutia scurta se transforma intr-un interviu in toata regula. Asa ca am aflat chiar mai multe decit speram si vi le impartasim si voua pe toate, in cele ce urmeaza.

 

 

 


Metalfan: Balaure, multumesc ca ai acceptat sa stai de vorba cu noi citeva minute despre acest subiect hot, viitorul album  Trooper, albumul conceptual despre Vlad Tepes. E un subiect  foarte interesant care m-a facut curios si cred ca nu doar pe  mine. Mai intii as vrea sa te intreb e devreme sau nu? Au  trecut  doar cinci luni de cind ati lansat RNR+, si deja va  ginditi la urmatorul disc, asta e ritmul vostru normal de  lucru?
Balaur: Salutare din nou tuturor Metalfanilor. Nu prea stiu cum sa incep, pentru ca e un subiect foarte delicat. Initial ne-am gandit ca nu e momentul sa vorbim despre urmatorul disc in perioada in care promovam albumul curent. RNR+ a iesit pe 28 nov '08 si ne aflam si acum in plin turneu de promovare a lui. Insa la un moment dat Coiot a auzit ca le-a venit si altora ideea asta, asa ca am fost intr-un fel nevoiti sa dam drumul stirii. Ne place sa spargem noi primii gheata mereu (zimbeste). Deci da, e foarte devreme sa vorbim despre viitorul material, cu Vlad Tepes, dar daca altfel nu s-a putut, iata ca vorbim acum (ride). Referitor la ritmul nostru de lucru: intr-adevar asa se lucreaza in formatia Trooper, suntem 5 oameni in trupa si toti venim cu idei, ideile se strang mereu, ele nu stiu daca ai scos disc sau nu, ele vin constant, ceea ce e bine. In felul asta se poate strange mult material, din care mai apoi poti tria. Mai e mult pana la lansarea povestii lui Vlad, si pana acum avem aproximativ 30-40 minute de muzica noua. O sa compunem de vreo 5 ori pe-atat si apoi incepe trierea.

Metalfan: RNR+ a fost un album de rock'n'roll, direct, ritmat, fara  inflorituri prea multe. Cum a aparut ideea unui album conceptual? E ca o  reactie la RNR+? Dupa ce ati dat friu liber instinctelor, acum va  explorati latura intelectuala, ca sa zic asa?
Balaur: Povestea e in felul urmator: ordinea a fost inversa. Am lansat Electric, cel de-al treilea disc al nostru, la finele lui 2006. In 2007 am concertat si in paralel am compus niste muzica noua. La un moment dat ne-a venit ideea de a face un Musical, cu actori, cu mai multe voci, pe roluri, cu noi live pe spate. Am inceput sa scriem muzica pentru acest disc la sfarsitul lui 2007. Prin primavara lui 2008 ne-am dat seama ca de fapt timpul si munca ce trebuie alocate acestui material erau mai mult decat puteam noi in acele momente. Eram in 2008, mai era putin si deja se faceau 2 ani de la Electric, iar noi nu lansam nimic. Atunci am luat piesele scrise in 2007, am mai scris cateva noi si am lucrat la un disc clasic pentru noi, adica scris in maniera in care eram deja obisnuiti de 3 discuri incoace, am pus pauza la proiectul cu musicalul si am lucrat la RNR+. Acum avem tot timpul din lume sa lucram la discul cu Vlad Tepes in paralel cu promovarea lui RNR+

Metalfan: Da, inteleg, era si pacat sa v-o ia altii inainte dupa ce voi pastraserati secretul un an si ceva si deja incepuserati chiar sa scrieti piesele. Ce vreau eu sa te intreb in continuare e: de la inceput ati ales ca subiect pe Vlad Tepes? De ce Vlad Tepes? Doar pentru ca sunteti din Tirgoviste, o  veche resedinta domneasca, unde imaginea lui este inca vie,  sau e un substrat social al povestii, vreti sa-l aduceti  inapoi, ca Eminescu, sa faca ordine? Faceti vreo referire la  Dracula? Ce fateta a personajului vreti sa prezentati?
Balaur: Ideea a evoluat, ca orice idee a noastra. La inceput ne-am gandit doar sa scriem un disc conceptual, despre o carte sau o epopee sau o poveste a unui personaj celebru. Apoi ne-am gandit la epopeea lui Ghilgames. Fireste ca trebuia sa fie ceva unic, despre care nu se mai compusese nimic. Apoi am avut o propunere din partea unor factori de decizie din Tirgoviste, care ne-au propus sa facem toata treaba ca o piesa de teatru cu muzica, adica un musical, pe scena, cu actori, cu Coiotul in rol principal si multi alti vocalisti in alte roluri. Dupa care au venit alegerile si s-a schimbat "factorul de decizie" in orasul nostru natal, Tirgoviste. In aceasta clipa teatrul Tony Bulandra fiind in pericol de a fi inchis, poate ati aflat, e chiar acum un scandal in desfasurare. Asa ca am regandit totul. Un prieten de-al nostru, Vasile Lupasc, a facut studii aprofundate despre viata si domniile lui Vlad Tepes, studii finalizate cu o carte care i-a aparut recent, asa ca a fost la indemana sa-l alegem pe Vlad drept idee de musical. Noi am mai cochetat cu ideea asta in 2005, cand am scris o piesa pe versurile lui Vasile, piesa care se numeste chiar Vlad Tepes, trebuia sa intre pe Desant, insa pana la urma a aparut ca piesa bonus...
Metalfan: Habar n-aveam de piesa asta! Deci pina la urma a fost la descarcat pe site, sau cum?
Balaur: Desant a aparut pentru prima oara pe CD in 2007, in cadrul boxsetului aniversar Trooper - 12 ani Amintiri, acolo am bagat Vlad Tepes ca piesa bonus. Asa. Vasile a scris versuri pentru acest disc conceptual, iar noi am inceput sa scriem muzica si sa adaptam textele astfel incat sa se potriveasca pe note. Ideea de a face ceva mai special nu a fost abandonata si am discutat cu Marian Boghici, un alt unchi al meu si al lui Coiot, care este inspector si profesor la Conservatorul din Tirgoviste... (zimbeste) da, stiu, ne tragem dintr-un neam foarte "muzical"...
Metalfan: Pai sa faceti copii multi!
Balaur: (ride) Ne-am gandit cum putem orchestra o parte dintr-o filarmonica pentru a o avea laolalta cu noi pe disc si in concertul de lansare, ma refer aici la viori, viole si violoncele. Sigur ca ideal era sa avem si suflatori si un cor, insa ideea evolueaza incontinuu, dupa cum spuneam, si cine stie cum va fi rezultatul final. Deci ideea cu Vlad nu a venit pentru faptul ca suntem din Tirgoviste, asta e doar un bonus (ride). Si nici nu vrem sa invie sa imparta lumea « in smintiti si in misei.../sa dea foc la puscarie si la casa de nebuni... » (ride). Mitul lui Dracula nu va fi invocat pe discul asta...
Metalfan: Nu? Pacat! Ar fi fost rock, totusi! Cu singe si gore!
Balaur: (ride) Sigur ca ar fi fost, dar sunt sigur ca acolo, undeva, o trupa scrie versuri fix despre treaba asta, asa ca nu mai are rost s-o facem si noi. Noi ne vom referi la faptele istorice, asa cum s-au intamplat si cum au fost documentate de cronicari in inscrierile vremii. Versurile fac referire la viata lui Vlad Tepes si la domniile sale, care noua ni se par mult mai interesante decat mitul cu Dracula. Omul a fost prizonier al turcilor de mic, pentru ca turcii voiau sa se asigure ca tatal lui va conduce tara asa cum ii dicta Constantinopolul. Apoi a luptat toata viata impotriva turcilor si cine stie cum ar fi aratat Romania astazi daca nu domnea el.

Metalfan: Tocmai mi-a venit o idee geniala si nu mai pot de ris. Mi-l imaginez pe Coiot la lansare, in rolul lui Vlad Tepes, cu ditamai mustata! (ride)
Balaur: Man, (ride) nu cred ca o sa-si lase mustata de-aia de Vlad, el are ceva mustacioara si ceva cioc, dar cam atat.
Metalfan: Atunci daca nu-si lasa, trebuie sa-i lipiti una, ca sa intre in rol mai bine!
Balaur: Mosule, el nu e Vlad Tepes, el doar canta despre Vlad...
Metalfan: Deci pina la urma, desi ai lasat cumva deznodamintul deschis, e exclus sa mai faceti un musical din proiectul asta?
Balaur: Nimic nu e exclus, insa noi ne autofinantam. O sa fie greu sa aducem pe banii nostri acea parte din filarmonica despre care vorbeam mai sus, daca mai luam si actori care trebuie sa fie si buni vocalisti, pretul creste.

Metalfan: Spuneai mai devreme ca ati vrut sa faceti un disc diferit de ce s-a mai facut.
Balaur: Intotdeauna incercam sa facem asta.
Metalfan: In rockul romanesc au mai iesit discuri conceptuale. Uite acum imi amintesc de exemplu de Kripton - Lanturile...
Balaur: Da.
Metalfan: Parca prin 92 sau 93. Si de Magica - The Scroll of Stone. La Kripton, nu mai stiu eu exact, eram mic pe vremea aia, dar totusi, parca imi amintesc ca nu era o poveste propriu zisa, piesele erau legate de un concept, lanturile, privarea de libertate, comunismul, etc. La Magica, e vorba de o poveste, e fata aia, care are o o treaba de facut, pleaca intr-o calatorie, noi mergem cu ea si vedem ce se intimpla. Cum va fi la Vlad Tepes, o sa fie o poveste? Mai ales ca vad ca aveti un om care cunoaste bine subiectul. Si de unde incepeti?
Balaur: E o poveste reala, daca vrei sa-i spui poveste. Incepe de cand era Vlad cocon la curtea sultanului, apoi trece prin bataliile lui cu turcii. Ideea care razbate din versurile alea este ca Vlad a luptat impotriva turcilor, nu s-a intors cu spatele la ei... am zis asta in toate sensurile (ride)
Metalfan: Da, cum a facut frati-su.
Balaur: Cu totii avem sentimentul ala de mandrie atunci cand evocam o batalie intre romani si turci, unde turcii au plecat batuti mar acasa, aia care mai puteau sa mearga. Si Stefan cel Mare, si Vlad, si Mihai Viteazu... asta a fost ideea. Ok, omul era supercorect si nu prea tolerant, tragea in teapa, taia maini si nasuri, dadea foc, era jale daca intrai intr-o disputa cu el, dar a facut ce a facut pentru ca a crezut ca asa isi poate apara tara de cei din est.

 

 

Metalfan: Stau si ma mir citeodata, din ce in ce mai des in ultima vreme, cit de atipic a fost omul asta pentru un roman, pentru ca era atit de riguros si corect, cind la noi totul merge pe lasa-ma sa te las, pe omul e supus greselii, sa iertam, ca oameni suntem, a gresit si el si iertam tot, gasim repede scuze pentru orice. Ca daca erai in locul lui ce faceai, si asa mai departe, stii? Intelegi ce zic?
Balaur: Da. Inteleg exact.
Metalfan: Delasarea asta care pare definitorie pentru romani.
Balaur: Da, e in ADN.
Metalfan: Si cum naiba a iesit asta deodata, de unde a aparut asa de zbir, in sensul bun? Tu ce crezi?
Balaur: Au mai fost si altii dar Vlad a avut intelepciunea de a sti ce sa faca sa preia tronul, a trebuit sa fie dibaci. Daca urla inainte ceva de genul "mama, sa vedeti ce va fac cand ajung pe tron", cred ca n-ar fi avut nicio sansa. A stiut cum sa faca sa-si atraga boierii de partea lui, sa-l sprijine sa ajunga pe tron. Asa a facut si Hitler, numai ca fiecare si-a folosit puterea cum a crezut de cuviinta.
Metalfan: Dar totusi, mi se pare cumva asa... uite acum mi-a venit ideea asta: ca Vlad Tepes, eu il admir, e domnitorul meu preferat, dar mi se pare ca nu e reprezentativ pentru spiritul romanesc. Mi-as dori sa fi fost, dar nu cred ca e. Tu crezi ca e?
Balaur: Da, inteleg ideea ta de la inceput. Dintr-un popor caracterizat de mitul Mioritei, a iesit Vlad Tepes. Mai discutam asta mai demult, nu mai stiu cu cine despre Miorita, femeia ciobanului roman. Intelegeti de aici ce vreti. Afla ca alti 2 ciobani vor sa-l elimine pe primul cioban din schema, ca avea mai mult decat ei. Ceea ce se intampla si azi, pe principiul "sa moara capra vecinului, daca nu putem s-o furam chiar noi". Si cretinul ala ce face ??? Se apuca si-si scrie testamentul!!! Deci intelegi cum se pune problema ?
Metalfan: Da, cred ca daca s-ar face un film dupa Miorita ar fi un esec comercial. Adica te astepti ca eroul principal sa se inarmeze pina-n dinti, sa puna capcane, sa cheme lupii-n ajutor, ca deh, comuniunea om natura... e potential de super film.
Balaur: Daca era altul in locul lui, ar fi intrebat: "cand vor sa faca aia operatiunea de commando? Maine noapte? Aaa, e bine, inseamna ca ii omor eu la noapte!", Bruce Willis style. Sau Chuck Norris. Deci tampeniile astea de mai sus le sunt predate copiilor la scoala. Deci romanul invata ca mitul Mioritei e cel care caracterizeaza poporul roman. Daca mai adaugi la asta hotia, manelizarea si toti tampitii care apar la « Acces direct », o sa intelegi care e treaba, intelegi de ce-ti da cu minus dupa ce tragi linie. Deci aia ii au pe Bruce Willis si Chuck Norris si Arnold, noi avem Miorita, Tarky, eleva porno si scheunatorii care canta pe nas pe Taraf tv. Daca ma intrebi de unde a aparut Vlad din aluatul asta, asta numai Dumnezeu stie. Banuiesc ca e o exceptie. Pacat ca sunt rare exceptiile astea.

Metalfan: Da, ca deh, altfel n-ar mai fi exceptii si n-am mai avea noi despre ce discuta. Revenind la discul conceptual: aveti vreun model? Alte discuri conceptuale care sa va fi inspirat, sa fie preferate de toata trupa? Ati discutat de chestia asta: sa facem asa cum au facut cutare pe discul cutare?
Balaur: Nu am discutat nimic (ride) Am inceput sa scriem muzica, ne-am propus doar sa nu facem ce am mai facut pana acum.
Metalfan: Si in ce fel se va schimba muzica? Adica stilul vostru ce schimbari va suferi? Va mai fi rock? metal? metal simfonic? neoclasic? Ce va fi?
Balaur: Din ce s-a compus pana acum, iti pot spune ca e un soc chiar si pentru mine. Daca discurile de pana acum au fost unitare in diversitatea lor, materialul nou in varianta demo nu seamana cu nimic, in primul rand datorita viorilor, dar si datorita ideilor in sine. Nu vreau sa folosesc un cliseu si sa spun ceva de genul: "astsa o sa fie cel mai heavy disc al nostru", sau cel mai melodios, sau ceva de genul asta. Cu siguranta o sa fie cel mai atipic material al nostru, insa incercam sa conservam anumite chestii de sound si de structura care sunt caracteristice pentru Trooper.

Metalfan: Si cit de lung va fi? De exemplu, aveti deja albume destul de lungi, ca Desantul, ca Electric...
Balaur: Minim 60 minute cred eu. Intre 60 si 80 minute, asta e cert. Versurile sunt multe.
Metalfan: Nu va fi dublu?
Balaur: Nu, nu va fi dublu. Nu sunt chiar atat de multe versuri (ride). Sigur ca am putea umple cu parti instrumentale mai multe, dar atunci ar aparea problema cu costul de productie si se stie ca trupele nu supravietuiesc azi din vanzarile de discuri.

 

 

Metalfan: Deci versurile sunt deja gata toate si voi lucrati acum doar la muzica, inteleg?
Balaur: Da. Insa versurile trebuie adaptate, pentru ca noi compunem ce compunem, iar apoi adaptam versurile la partiturile scrise. Nu am compus niciodata muzica in jurul unor versuri, mereu a fost invers, muzica a fost gata prima. Acum, desi versurile sunt gata primele, ele vor suferi ceva modificari pentru a se mula pe partiturile vocale scrise de noi. Fireste ca incercam sa nu alteram intelesul lor.

Metalfan: Deci din ce ai spus pina acum, inteleg ca la versuri at lucrat impreuna cu Vasile Lupasc, cel care v-a si dat ideea, omul cu conceptul sa zicem. Mai sunt si alte persoane din afara trupei cu care lucrati la album?
Balaur: Da, am zis mai devreme. Marian Boghici, unchiul nostru, cel care va orchestra partile pentru coarde. Noi ii vom da un material brut, cu o partitura scrisa sumar, rudimentar, el va orchestra mai apoi si va scrie partiturile finale pentru toate aceste instrumente. Noi am vrea sa fie minim 20 de instrumente cu coarde. In ultima instanta, vom lucra cu muzicienii care vor canta la aceste instrumente, vom face cateva repetitii, dupa care vom da spectacolul de lansare impreuna cu ei. Fiind un eveniment unic, deoarece nu putem merge prin tara cu acei muzicieni, vom incerca sa imortalizam totul pe un DVD. Vom vedea, pentru ca idei sunt multe. Vom face socoteala si vom vedea ce putem face.
Metalfan: A, excelent, va doresc succes cu DVDul, ar fi ca o revansa pentru episodul ala de trista amintire din 2003, cu Kreator...
Balaur: Exact, sa nu-l mai amintim.

Metalfan: Unde veti inregistra discul? Tot in studioul vostru din Tirgoviste? Sau aveti nevoie de alte conditii, avind in vedere ca e un altfel de album, e mai complicat de inregistrat?
Balaur: Tobele probabil ca le vom trage tot in studio la Vita de Vie, stim care e treaba acolo, suntem prieteni cu ei, suntem multumiti de ceea ce ofera ei, deci nu avem motive sa schimbam ceea ce functioneaza. La fel, chitarele si vocile le vom imprima la Tirgoviste in studioul nostru. Mai complicat va fi cu coardele, care sunt multe si dificil de preluat, o sa ne trebuiasca un studio mare si multe microfoane. Imprimarile vor fi probabil in toamna, asa ca nu ne-am gandit la toate aspectele inca. Momentan promovam RNR+ in concerte, ne pregatim pentru concertul in deschidere la Nazareth de pe 26 aprilie, apoi mai e si proiectul cu Paul DiAnno la care trebuie repetat intens. Suntem in faza de compozitie, cand intram in studio pentru discul cu Vlad Tepes, cu siguranta va vom anunta.

Metalfan: Inainte de intrebarea de incheiere despre proiectele din viitorul apropiat spre care tu mi-ai dat acum un cot discret, mai am o curiozitate legata de Vlad Tepes.
Balaur: E chiar un raspuns complet, nu un cot discret!
Metalfan: Bun, atunci o consideram raspunsa. Dar, revenind: presupunind ca, in traditia Trooper, versurile vor fi in limba romana...
Balaur: Chiar sunt in romana!
Metalfan: ...si luind in considerare ca va fi un disc greu de promovat prin concerte, cum va ginditi sa il promovati, totusi, si spre alt public care ar putea fi interesat? Adica subiectul ar putea fi interesant si pentru un public din afara tarii, dar versurile sun o bariera, ar fi bun sprijinul unei case de discuri cu posibilitati de promovare care sa inlature barierele. Va ginditi la asa ceva?
Balaur: Ne gandim. Avem proiectele pieselor, vom compune versuri in limba engleza si le vom imprima peste celelalte trackuri cu instrumente. Nu e foarte dificil, dar trebuie sa fie cu adevarat nevoie sa facem asta. Poate vom face un demo in limba engleza, cu 4-5 piese din cele existente, si sa-l trimitem in strainatate, sa vedem ce se intampla.

Metalfan: Asadar, ne-ai spus deja ca in viitorul apropiat se vad concertele cu Nazareth si Paul DiAnno, despre cel cu Paul poate o sa vorbim mai pe larg cind o veni mai aproape...
Balaur: Sigur.
Metalfan: Asa ca in chip de incheiere as vrea sa te intreb, previzibil: ce vreti voi sa realizati cu acest disc? Adica ce v-ar placea sa zica lumea, atunci cind o sa-l auda, despre el si despre Trooper?
Balaur: Speram sa le placa si lor cel putin la fel de mult cum ne-a placut noua sa-l concepem. Si imi mai doresc sa mai adaugam o noua fateta muzicala pentru Trooper, nu ne dorim sa demonstram ca putem canta si altceva, nu vrem sa fie un experiment, ci inca o experienta a noastra pe teritoriul vast al rockului. Cam asta e.

Metalfan: Pai atunci, Balaure, nu imi mai ramine decit sa va urez mult succes, pentru ca eu abia astept sa il aud si sunt sigur ca si cititorii nostri sunt in asentimenul meu, ca alfel nu ar mai fi citit pina aici. Si multumesc inca o datat pentru interviu.
Balaur: Mersi mult pentru tot. Pana in toamna, cand ne dorim sa va dam vestea cu intratul in studio pentru discul cu Vlad Tepes, vrem sa va vedem pe cat mai multi dintre voi la concertele RNR+, la Nazareth si la festivalurile din vara. Aveti grija de voi, sa auzim numai de bine!

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Trooper

   March 16, 2009  | 50 Comentarii  | 8765 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: TROOPER: se gindesc la Vlad Tepes

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri