interviuri rock

UNLEASHED: de ce se cutremura Yggdrasilul?

UNLEASHED: de ce se cutremura Yggdrasilul?
TRUPE : Unleashed

Unleashed a fost mereu o trupa mare, iar Johnny Hedlund un lider de trupa inca si mai mare. Pe Odin! Cu toate acestea, de fiecare data si-a facut timp sa stea de vorba cu noi asa cum stai cu niste prieteni buni, indiferent ca a fost vorba despre ritualurile pagane de la solstitiul de iarna, despre motivele pentru care copacul primordial Yggdrasil se cutremura foarte serios in ultima perioada sau despre ce face un viking adevarat la locul de munca. Cititi si va veti convinge! Si nu uitati: Hail Odin!





Metalfan: Salut, Johnny! Ne bucuram sa vedem ca sunteti tot pe baricade, tinand stindardul viking death metal-ului mai sus ca niciodata, odata cu aparitia noului album. Inainte de toate, avand in vedere ca am ratat sansa de a discuta despre albumul vostru precedent, Hammer Battalion, am vrea sa stim cum percepi acel album in momentul de fata, la aproape 2 ani de la momentul “dezlantuirii” lui si care crezi ca este importanta acestuia in discografiei trupei?
Johnny Hedlund: Salut! Cred ca, la momentul aparitiei sale, Hammer Battalion a fost cel mai bun album Unleashed. Cred ca nu te surprinde deloc raspunsul meu. De asemenea, pare ca a fost foarte apreciat si de catre razbonicii Unleashed, avand in vedere faptul ca la concerte urla dupa piesele de pe discul ala. Cred ca nu exista rasplata mai mare decat asta pentru un muzician.

Metalfan: Revenind la noul album: noi, cei de la Metalfan.ro suntem foarte impresionati de As Yggdrasil Trembles si ne e foarte greu sa credem ca cineva poate simti altfel. Care au fost reactiile de pana acum, au fost exclusiv aprecieri sau ati intalnit si comentarii negative?
Johnny Hedlund: Multumesc! Reactiile au fost neasteptat de bune pana acum. Intotdeauna se mai trezeste cate cineva care are de spus tampenii despre noul album, dar de obicei acest gen de persoane nu apreciaza Unleashed, asa ca cel mai bine e sa fii atent ce reviste citesti in ziua de azi… Ultima oara cand am avut atitea pre-comenzi (inainte de aparitia albumului) a fost in anii ’90, asa ca nu pot fi decat fericit.

Metalfan: Exista vreun motiv special pentru care As Yggdrasil Trembles suna mai complex si mai divers decat oricare dintre albumele anterioare, sau, pur si simplu, asa v-a iesit? A fost cumva o reactie fireasca la faptul ca Hammer Battalion a fost un album direct si agresiv sau pur si simplu rezultatul inspiratiei de moment?
Johnny Hedlund: Multumesc din nou, cred ca am planificat aceasta evolutie a trupei incepand cu albumul Sworn Allegiance. Am dorit ca Frederik Folkare sa aiba mai mult spatiu pe albume, sa demonstreze mai mult ca e un chitarist foarte talentat, si nu ma refer aici doar la solo-uri, ci si la armonii, melodie, etc. Cred ca s-a achitat onorabil de sarcina. Iar atitudinea sa pe album se potriveste de minune cu cu ideea generala si structura muzicala a compozitiilor.

Metalfan: Aveti de gand ca in viitor sa deveniti si mai complecsi sau a fost doar un experiment? Mai e vreo sansa sa auzim pe albumele viitoare stilul aspru si direct cu care ne-ati obisnuit in trecut sau chestia asta apartine, in mod cert, trecutului?
Johnny Hedlund: Asa va suna trupa si in viitor. Am luat-o in directia asta pas cu pas. Nu cred ca e o schimbare majora, ci doar anumite ajustari ale sound-ului, precum si o anumita dezvoltare a propriului stil. Melodii si armonii inspaimantatoare care se potrivesc intre ele si care fac ca variantele finale ale pieselor sa fie extrem de solide. Nu vom deveni insa, niciodata, o trupa tehnica. Cantam pentru public, nu pentru alti chitaristi. Piesele trebuie, insa, sa fie memorabile.

Metalfan: Unele persoane cu care am discutat pretind ca au auzit tuse evidente black metal pe anumite piese, in mod special o anumita influenta Dissection. Ce ai de spus despre asta? Crezi ca albumul are un anumit feeling black metal?
Johnny Hedlund: Daca stam bine sa ne gandim, linia care desparte un riff black metal de unul death metal e destul de subtire… Suntem cu totii un soi de veri, frati si surori. Nu identici, dar destul de asemanatori. Exista, in mod cert, anumite influente black metal in muzica trupei. Apreciem cu totii black metal-ul, astfel incat anumitele influente din zona aia nu ar trebui sa surprinda pe nimeni. Una peste alta, vei descoperi tot felul de influente in muzica noastra, din diverse arii stilistice metal. Nimeni nu e original. Dupa mintea mea, e ok sa fii influentat de chestiile care iti plac. N-as merge, insa, atat de departe incat sa ma refer la o trupa anume.

Metalfan: Ca tot am vorbit despre Dissection, l-ai cunoscut pe Jon Nodtveidt? Ce crezi despre el? Dar despre satanism ca filozofie, ca stil de viata?
Johnny Hedlund: Am schimbat cateva e-mail-uri in anii ’90. Nu am pastrat, insa, legatura foarte mult timp. Nu am nicio parere despre el, pentru ca nu l-am cunoscut foarte bine. Satanism-ul e umanism… daca ai putea sa il intrebi pe regretatul Anthon LaVey. O filozofie de viata nu foarte diferita de a mea. Consider ca modul de viata satanist e extrem de realist si puternic in secolul 21.





Metalfan: Am observat ca l-ai lasat pe Frederik sa iti ia locul in centrul fotografiilor promotionale cu trupa, este chestia asta un soi de rasplata pentru ca a venit cu atatea riffuri si solouri beton pe album? Pe un ton serios acum, Frederik e tot mai bun cu fiecare album nou al trupei.
Johnny Hedlund: Hahaha, o sa ii transmit ce ai spus! Genial, hahaha, serios acum, fotografiile au iesit asa in mod natural, nu a fost nimic planificat. Sunt, insa, perfect de acord ca a progresat enorm ca si chitarist in ultima perioada. Faza e ca Frederik a fost mereu un chitarist competent, numai ca nu a avut curajul sa arate asta pe albumele Unleashed.

Metalfan: Cine e principalul compozitor in trupa? Se intampla sa mai aveti discutii aprinse, in timpul procesului compozitional, despre cum trebuie sa iasa piesele?
Johnny Hedlund: Piesele cele mai bune intra intotdeauna pe albume, asta e filozofia noastra. In momentul de fata, Frederik compune cea mai mare parte din muzica, iar eu cele mai multe dintre texte. Nu e, insa, o chestie batuta in cuie, lucrurile se mai pot schimba uneori.

Metalfan: Nu am avut pana acum ocazia sa citim versurile, asa ca o sa te rugam sa ne ierti pentru urmatoarea intrebare: de ce se zguduie copacul Yggdrasil? Cumva din cauza convingerii cu care canta Unleashed, asa cum am fi inclinati sa credem? Hahaha.
Johnny Hedlund: Haha…ok, o sa fiu de acord cu afirmatia ta! Oricum, daca privesti in jur, lumea se zguduie, si e parca din ce in ce mai rau pe zi ce trece. Si nu se va opri pana la Ragnarok (n.r. Armaghedon, lupta finala dintre bine si rau). Ce va fi dupa, o sa aflati pe viitorul disc Unleashed, asta in aproximativ 2 ani de acum incolo.

Metalfan: Filozofia din spatele muzicii Unleashed e evidenta. Acest lucru se datoreaza parerii voastre cum ca mitologia vikinga se potriveste de minune cu death metal-ul, sau o folositi doar pentru ca sunteti traditionalisti?
Johnny Hedlund: E extrem de compatibila cu death metal-ul. Nu numai Unleashed face asta. Multe dintre trupele de astazi combina traditia vikinga cu muzica pe care o compun, fie ca e death metal, folk metal sau viking metal. E un pas in directia potrivita, indiferent care e stilul muzical preferat. Sunt un traditionalist. As fi facut acelasi gen de texte chiar daca as fi fost intr-o trupa care ar fi cantat alt gen muzical. Sunt radacinile mele, lumea mea si modul meu de viata. Trecutul, prezentul si viitorul.

Metalfan: Textele voastre sunt uneori inspirate de anumite carti, cum ar fi nuvelele lui Tolkien sau Biblia. Mai sunt si alte carti care te-au inspirit la compunerea textelor? Sau anumite filme?
Johnny Hedlund: Nu am fost NICIODATA inspirat de Biblie. Am reactionat, insa, cu dezgust, la habotnicia religioasa care conduce lumea de azi. Modul in care anumite persoane folosesc Biblia pentru a-si profeti minciunile. Se ucid cu propriile arme, daca ma intrebi pe mine. In ceea ce il priveste pe Tolkien, a fost inspirat la randul sau de stramosii mei vikingi, asa cum eu am fost si sunt inspirat de lucrarile lui. Asta nu o sa se termine niciodata. De asemenea, am mai fost inspirat de carti precum “Funky Business” sau “Karaoke Capitalism”. Acestea vorbesc despre chestii financiare, dar si despre modul in care ne traim vietile in momentul de fata. A fi ceea ce esti fara a copia pe nimeni. O sa gasesti destule influente din aceste carti in textele mele.

Metalfan: Tot despre texte, temele si subiectele cu care ne-ati obisnuit sunt la locul lor, dar am observat o anumita orientare spre piese cu atmosfera martiala, care par sa fie predominante pe album. Nu le vom lua, desigur, mot-a-mot, si credem ca nici fanii nu o vor face, dar, totusi, care e treaba asta cu atitudinea asta vadit razboinica?
Johnny Hedlund: Ai din nou dreptate! Si ma bucur ca ai inteles atat de bine esenta textelor Unleashed. Intr-adevar, fanii trupei nu iau textele ad literam, dar totul este despre lupta cu viata. E modul de viata al stramosilor nostri vikingi. Azi, precum si in viitor, vom avea de dat multe batalii si vom intalni multi inamici. Asta se intampla oricarui fan de metal din lume. Si in Romania e la fel! Spiritul de viking se refera la atitudinea de razboinic in lupta cu viata. Nu conteaza din ce tara provii si nici ce culoare a pielii ai. Spiritul viking e ceea ce faci, cum iti tratezi prietenii si familia si ce fel de razboinic esti. Modul in care reactionezi. Totul se reduce la valorile si traditiile vikinge. A merge la razboi, in textele noastre, nu inseamna altceva decat lupta pentru supravietuire a unui fan de metal. Nu vom renunta niciodata la lupta! Niciodata!

Metalfan: Ce i-ai spune unui fan vechi Unleashed care v-ar acuza de o orientare mai accesibila a muzicii trupei?
Johnny Hedlund: Nu aud asa ceva in ziua de azi. De fapt, era o chestie pe care o auzeam in anii ’90. Acum, insa, deloc. Si asta pentru ca Unleashed nu si-a tradat niciodata radacinile si s-a dezvoltat intr-un mod original, nu ne-am lasat luati de val.







Metalfan: Coperta albumului As Yggdrasil Trembles e prima coperta complet alb-negru a trupei. Care e cauza? E, cumva, o incercare subtila de a sugera ca avem de-a face cu un album clasic? Serios acum, decizia v-a apartinut? Cat de mult a fost trupa implicata in procesul creativ?
Johnny Hedlund: Suntem 4 persoane in trupa. Fiecare are ceva de spus. In orice privinta. Cred ca asta e motivul pentru care, in 21 de ani de activitate, nu am schimbar prea multi membri. Sunt de acord, e prima noastra coperta alb-negru. Mai devreme sau mai tarziu trebuia sa se intample si lucrul asta., iar scopul a fost acela de a induce o stare specifica unui album cu tente doom. Pentru asta, trebuie sa ii multumim lui Sebastian Ramstedt, care a facut, din nou, o treaba minunata cu coperta albumului nou.

Metalfan: Ultima piesa de pe album este un cover dupa piesa Evil Dead a trupei Death. De ce Death? De ce piesa asta?
Johnny Hedlund: Death a constituit intotdeauna o influenta semnificativa pentru multe trupe, inca de la inceputurile genului death metal. Ei merita acest gen de recunostinta, iar noi ne-am dorit dintotdeauna sa facem un cover Death. Despre asta e vorba. Putea fi orice alta piesa a trupei, sunt toate foarte bune si vor rezista probei timpului.

Metalfan: Ati fost intotdeauna legati de case de discuri majore: Century Media, SPV si acum Nuclear Blast. Ce asteptari aveti de la Nuclear Blast?
Johnny Hedlund: Foarte mari. Ce pot sa iti spun acum, la inceputul acestei relatii, e ca fac o treaba minunata. Profesionisti si directi.

Metalfan: Nu ai prefera, mai degraba, sa fiti o trupa mare la o casa de discuri medie, decat o trupa mare la o casa mare de discuri, care are atatea trupe importante sub contract?
Johnny Hedlund: Am avut la dispozitie multe oferte viabile inainte de a semna pentru Nuclear Blast. As indrazni sa afirm ca am facut alegerea cea mai potrivita.

Metalfan: Care consideri ca ar fi cel mai mare esec al vostru ca trupa?
Johnny Hedlund: Faptul ca am semnat cu Century Media in 1991. Cat de putine stiam pe atunci despre partile proaste ale industriei muzicale! Nu am avut nici cea mai mica idee ca ce am semnat atunci ne va face sclavi pentru 20 sau chiar 70 de ani. Ai citit bine! Ei sustin ca pentru o asemenea perioada, de 70 de ani, au fost semnate contractele noastre. Imagineaza-ti ce a inteles din chestia asta un pustan de 17 ani. Pentru ca, in 1990, Anders avea 17 ani. Ma rog, nu e momentul acum sa fim tristi din cauza asta, avem mult prea multe chestii mai importante de facut si vom continua sa mergem inainte. Century Media va plati candva pentru chestia asta… si o stiu foarte bine. La timpul potrivit.

Metalfan: Care e albumul tau preferat Unleashed? Numeste unul singur.
Johnny Hedlund: Nu. Nu pot si nu voi face asta. Pot doar sa iti spun ceva ce ti-ar spune orice muzician… cel mai nou album e cel mai bun, pentru ca e cel mai proaspat.. Imi pare rau, dar asta e!

Metalfan: Care sunt trupele voastre favorite? Ce poti sa imi spui despre trupele noi, ai vreuna preferata?
Johnny Hedlund: E o intrebare nebuneasca, pentru ca, in mod sigur, nu ai loc pentru 9 pagini cu trupele mele preferate. Am sa iti enumar, totusi, niste nume de formatii pe care le ascult acum in mod curent: Die Apocalyptichen Reiter, AC/DC, Marduk, Grand Magus, Motörhead, Immortal, Belphegor, Morbid Angel, Entombed, Grave, Necrophobic, MOAB.

Metalfan: Ce crezi despre orientarea recenta a scenei muzicale actuale catre un sound mult mai old school?
Johnny Hedlund: Nu o lua in sensul asta. Cu totii devenim uneori nostalgici cand vine vorba despre clasici. Noul Grand Magus, de exemplu, va fi un album clasic, desi inca nu l-am ascultat. Din motivul asta, muzica metal e inca potenta si plina de valente.

Metalfan: Ai o slujba respectabila de director finaciar. Ce crede seful tau despre faptul ca de finantele firmei se ocupa un adevarat razboinic viking? Nu te-a tentat niciodata, in spiritual rebel al vikingilor, sa bulesti cifrele din situatiile financiare?
Johnny Hedlund: Haha, dracu sa ma ia daca am minarit registrele vreodata. Fostul meu sef a murit si acum lucrez la alta firma, ca director contabil. Actualul sef e de parere ca noul album suna chiar bine. Ciudat, nu? Eu vad lucrurile altfel – ce poate fi mai bine decat sa ai un adevarat razboinic viking care se ocupa de registrele tale contabile?

Metalfan: Daca ai avea sansa sa intalnesti pe Thor, Odin si Frey, ce piesa le-ai canta? Ce i-ai intreba?
Johnny Hedlund: Nu vad lucrurile in felul asta. Thor, Odin and Frey sunt simboluri ale puterii in diferite aspecte ale vietii. Pentru mine, asa cum cred ca au fost si pentru stramosii mei. Nu sunt zei sub forma fizica. Nu au fost niciodata. Oamenii au nevoie de simboluri care sa ii tina impreuna la bine si la rau. Scopul lor e acela de a ne determina sa intelegem importanta anumitor lucruri. Pe Odin, ma duc la razboi! Pe Frey, femeia asta va fi a mea! Suna ceva mai adevarat decat “Femeia asta va fi a mea!” In acest sens, in momentul in care celebrezi un ritual pentru un zeu viking nu faci altceva decat sa savirsesti un ritual pentru tine insuti. De exemplu, iti aduni puterile pentru o viitoare confruntare.

Metalfan: Esti un familist sau un metalist adevarat?
Johnny Hedlund: Si una si alta. Sunt viking, ai uitat?

Metalfan: Cu ce va ocupati cand nu sunteti in studio sau prin turnee? Mergeti la concerte sa vedeti alte trupe?
Johnny Hedlund: Absolut, merg la un numar destul de mare de festivaluri an de an, chiar daca nu sunt pe scena. Din cand in cand imi place sa prind cate un meci de fotbal, hochei pe gheata sau handbal (Hammarby e echipa mea de suflet).

Metalfan: Veniti odata in Romania sau ce naiba faceti??!
Johnny Hedlund: Unleashed si-ar dori enorm sa vina in Romania! Sunt sigur ca tara voastra inseamna mult mai mult decat fotbal [n.r. care fotbal, fratele meu viking?] si ar fi excelent daca am putea sa va vizitam. Salutari tuturor razbonicilor romani! Hail Odin!



Autor: Sake, Klawz, hell9level
Vezi galeriile trupelor: Unleashed

   April 30, 2010  | 18 Comentarii  | 17067 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: UNLEASHED: de ce se cutremura Yggdrasilul?

  • bai, ce baiat!

    1. Posted by hell9level | 30 Aprilie 2010 13:05
  • O trupa de doi lei, un leader de doi lei, un interviu de doi lei.

    2. Posted by GJA | 30 Aprilie 2010 13:08
  • doi lei grei, frate GJA.

    3. Posted by hell9level | 30 Aprilie 2010 13:09
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri