interviuri rock

Visele digitale ale lui Alex Pascu (Thunderstorm)

Visele digitale ale lui Alex Pascu (Thunderstorm)
TRUPE : Thunderstorm

Alex Pascu, basistul grupului bucurestean de Heavy/Power Metal, Thunderstorm, a avut amabilitatea de a accorda primul interviu pentru Metalfan. Alex ne-a vorbit despre cel mai recent album de studio al lor, "Vise Digitale", despre cum a luat nastere Thunderstorm si nu in ultimul rand despre prezenta pe scena alaturi de Manowar.

Metalfan: Salut Alex! Cum mai merg lucrurile in ultima vreme cu Thunderstorm?
Alex Pascu: Salut! Lucrurile merg din ce in ce mai bine. Acum suntem prinsi cu repetitiile pentru urmatoarele concerte si compunem de zor piese pentru un nou album.

Metalfan: Acesta este primul vostru interviu pentru Metalfan si ar fi minunat daca ai putea sa ne  prezinti o scurta istorie a trupei, sunt sigur ca exista unii metalisti care nu stiu atat de multe despre voi…
Alex Pascu: Totul a pornit de la ideea mea fixa de a face o trupa de metal. Nu stiam sa cantam la instrumente, insa asta n-a prea contat. In 1998, desi abia tineam chitarile in brate, am tras primul demo. Si desi era varza, am fost incurajati si am decis sa continuam. Intre timp am mai invatat si noi cate ceva, ne-am consolidat formula si am inceput sa cantam mai bine. In 2001 am scos un LP autoprodus, “Beyond the Dawn”, care a fost foarte bine primit la vremea lui. Au urmat apoi cativa ani in care am cantat prin Bucuresti si prin tara si ne-am facut o multime de noi prieteni. In iarna lui 2004 ne-am apucat de lucrul la “Vise Digitale”, pe care l-am lansat anul trecut la Arene, la Lot of Rage. Cam asta ar fi foarte pe scurt. 

Metalfan: Vise Digitale a fost lansat sub egida Metalfan Records Division, unde a fost inregistrat? Cine s-a ocupat de productie?
Alex Pascu: Inregistrarile, mixajul si masteringul s-au facut in mare parte in studiourile Sfera, cu ajutorul bunului nostru prieten Costin Dumitrache. A fost bine sa avem input-ul cuiva din afara trupei, care ne mai tragea un sut in fund cand voiam sa facem faze prea cliseistice sau cand pur si simplu nu aveam inspiratie. Cred ca Costin este omul potrivit sa ne produca albumele, in special pentru faptul ca nu ii place neaparat heavy/power-metalul si incearca sa ne tina departe de retetele si cliseele extra-tocite ale stilului. Funny fact: Pentru ca inregistrarile au inceput cand studioul era inca in faza de amenajare, s-au folosit sculele din studio si in alte locuri, de exemplu corurile si backing vocals-urile au fost inregistrate intr-un laborator izolat fonic din spitalul ORL. Noroc ca pe acolo sunt mai mult pacienti surzi, deci nu am avut plangeri, hahaha…

Metalfan: Ne posti oferi o scurta descriere a pieselor? Exista o legatura intre ele…?
Alex Pascu: Exista cu siguranta o legatura, insa nu este neaparat intentionata – am dorit insa sa pastram tema asta “digitala” pe tot albumul  si cred ca ne-a reusit, in special la capitolul sound. Desi cum bine spunea un personaj intr-un film (nu mai tin exact minte care) “a vorbi despre muzica e ca si cand ai dansa despre arhitectura”, o sa incerc totusi sa iti descriu pe scurt piesele.

In “Vise digitale” este vorba despre era digitala, in care devenim cu totii sclavii tehnologiei, fiind dependenti de ea in fiecare secunda a vietii noastre cotidiene. “Curenteaza” este cea mai “riff-oriented” piesa – foarte “in your face” si cu un sound un pic mai agresiv. Este vorba de momentul cand te trezesti dintr-un cosmar si te simti efectiv “curentat”. “Cer in flacari” e o calatorie introspectiva in psihicul uman si are si un “edge” religios. Refrenul de la sfarsit este unul dintre momentele cele mai frumoase ale albumului, dupa parerea mea. “Avertizare” – probabil o stiti, lumea canta cu sete refrenul la concerte si as putea sa spun ca este si meritul vostru, pentru ca piesa a fost pe metalfan.ro la download in cadrul Metal Kombat. “Soapte pierdute” este singura balada a albumului, momentul de calm de care este nevoie pentru a aprecia “furtuna” de piese de dupa, care incepe cu “Vortex”, o piesa “straightforward”, condusa de un lead extrem de simplu, dar catchy si, bineinteles, revenirea temei “digitale”. “Timpul” o considera multi cea mai reprezentativa piesa a noastra, nu stiu daca e asa, insa aici sunt destul de clare radacinile muzicale ale trupei. “Dimensiunea X” – am vrut o piesa instrumentala cu o atmosfera SF, nu clasica piesa instrumentala de pe albumele heavy in care instrumentistii isi “arata muschii”. Poate o sa facem la un moment dat si una de-aia, dar mai trebuie sa tragem de fiare, hehehe… Urmeaza “Ultimul drum”, o piesa pe care multi o cunosc si care noua ne face mare placere sa o cantam live pentru ca are un tempo apasat si niste riffuri care ne ung pe suflet de fiecare data. Finalul apoteotic, “Secretele noptii” este piesa mea preferata. Am vrut sa facem o piesa epica si eu zic ca ne-a iesit. Este de fiecare data o provocare sa o cantam live, insa ne place foarte mult cum a iesit si cred ca un final mai bun pentru album nici ca se putea. Cam asta e, nu cred ca v-am lamurit prea tare, sunt curios cum ar descrie cititorii piesele...

  

 

Metalfan: Ce simbolizeaza artwork-ul albumului?
Alex Pascu: Artwork-ul a fost realizat de prietenul nostru Costin “13” Chioreanu, cred ca cel mai bine il intrebam pe el ce simbolizeaza. Dupa ce ne-am certat saptamani intregi intre noi pe zeci de idei pentru coperta (una mai proasta ca cealalta), am hotarat sa ii dam pur si simplu lui Costin Chioreanu un CD cu niste rough mix-uri ale albumului si l-am rugat sa faca exact ce ii transmite lui muzica. In doua-trei zile ne-a aratat coperta si am ramas masca – ne-a placut la nebunie. Cred ca ideea in spatele artwork-ului e data de piesa “Vise Digitale”, stiti voi… omul sclavul erei digitale. E o tipa, prinsa intr-un televizor, care vrea sa evadeze de acolo, desi locul unde vrea sa ajunga este un peisaj postnuclear/post-razboi-cibernetic (cred). Mi s-a parut o idee foarte misto si a iesit al naibii de bine, daca ma intrebi pe mine.

Metalfan: Am observat ca noile piese sunt in limba romana, ati renuntat sa compuneti piese in engleza? De ce s-a produs aceasta schimbare?
Alex Pascu: In 2003 am facut o piesa la care am facut texte in limba romana (nu ma intreba de ce, pur si simplu asa ne-a venit). Am botezat-o “Ultimul drum”. Am postat-o pe defunctul site HMM, am ars-o pe cateva zeci de CD-uri pe care le-am impartit la festul de la Buzau si am cantat-o o data in concert (tot la Buzau). A doua oara cand am cantat-o live, de data asta la Bucuresti, aproape tot publicul canta versurile si simteam ca s-a produs o legatura mult mai puternica intre public si muzica noastra. “Ultimul drum” a devenit cea mai cunoscuta si apreciata piesa a noastra, asa ca evident ne-am pus problema de a face un intreg album cu versuri in limba romana, fara sa devenim penibili. Nu stiu daca am reusit, asta sa ne ziceti voi, hahaha. Asta nu inseamna ca nu vom mai face piese in limba engleza. Vom vedea…

 

 

Metalfan: Stiu ca urmeaza sa deschideti concertul trupei Manowar, ce asteptari ai de la acest eveniment?
Alex Pascu: Pai… ce asteptari sa avem?! Si noi ca tot rocstaru… sa ne remarce Nea Puiu, sa ne luam toti masini si vile si sa facem dupa aia un album cu Bob Rock si dr. Cristian “9595” Andrei, dupa modelul St. Anger. Acu serios vorbind, sincer inca nu am procesat inca bine stirea si nu stiu cum sa abordez inca problema cu asteptarile si sperantele. Dar sunt sigur ca o sa fie unul dintre cele mai frumoase momente din cariera trupei.

Metalfan: Sa spunem, acum 10 ani de exemplu, iti imaginai ca vei canta pe aceeasi scena cu Manowar?
Alex Pascu: Acum zece ani nu imi imaginam nici ca o sa ajungem la “Intalnirea de la miezul noptii” a lui Petre Magdin – mi se parea cea mai mare realizare posibila… Iti dai seama ca suntem extrem de bucurosi ca avem sansa sa cantam cu Manowar, care este una dintre trupele mele preferate. Da, nu sunt snob sa nu recunosc asta (am vazut ca mai nou e o moda sa te iei de Manowar, desi “in liceu” erai cu Sign of the Hammer pe tine)!

Metalfan: Am observat faptul ca "Snatch" se numara printre filmele tale preferate, care este scena ta preferata din film?
Alex Pascu: Pai, tot filmul mi se pare absolut genial – pot sa iti spun insa una dintre replicile mele preferate: “Do you know what "nemesis" means? " A righteous infliction of retribution... manifested by an appropriate agent." Personified, in this case, by a horrible cunt: Me.”

Metalfan: Trupe precum Iron Maiden, Judas Priest sau Manowar se numara printre preferatele tale, ce parere ai despre trupe mai tinere de Power/Heavy Metal care se bucura de foarte mare success, trupe precum 3 Inches of Blood, DragonForce?
Alex Pascu: Pe DragonForce ii stiu de cant se numeau Dragonheart si aveau un demo cu 5 piese destul de reusit. Pe vremea aia mi s-au parut interesanti, insa nu pot sa zic ca ce scot acum este exact pe gustul meu. 3 Inches of Blood nu am ascultat, dar promit ca pana data viitoare o sa iti spun si despre ei. Mie din “garda noua” de power/heavy imi plac insa alte trupe, ca Orden Ogan si Sabaton de exemplu. Trebuie sa marturisesc insa ca nici nu prea am mai ascultat trupe noi de heavy-power in ultima vreme. Cred ca imbatranesc… hahaha…

Metalfan: Crezi ca se mai poate aduce ceva nou in Heavy Metal in momentul de fata? Dar in Metal in general?
Alex Pascu: Din punct de vedere muzical, nu cred.  Trupele si albumele viitoare vor suna insa diferit/mai bine datorita progreselor in domeniul instrumentelor si a sculelor din studiouri. Cred ca in 5 ani o sa deschizi un template nou intr-un program unde vei putea alege sa suni ca trupa X albumul Y… Loading… Go!

Metalfan: Cantati de mai bine de 10 ani, credeti ca ar fi momentul sa lansati un "Best of"? Sau un material pe care sa includeti piese rare de pe primele materiale, piese nelansate daca sunt sau inregistrari din concerte?
Alex Pascu: O, nu, in nici un caz. Peste inca zece ani poate, sau poate la sfarsitul carierei. Chiar cred ca mai avem multe lucruri de spus in piese noi. Nu am vrea sa irosim pretiosul timp al angajatilor UCMR si ORDA pt best-of-uri. Vom reinregistra insa trei dintre piesele noastre mai vechi, pe care le vom include ca bonus tracks pe urmatorul disc. Daca cei  care ne asculta isi doresc piese rare sau needitate, ne pot scrie si le vom pune la download, pe site.

Metalfan: Ce parere aveti despre DVD-uri? Sunt acestea utile pentru o trupa de Heavy Metal? Pe cand un DVD semnat Thunderstorm?
Alex Pascu: DVD-urile sunt extrem de utile. In primul rand sunt o carte de vizita mult mai buna pentru o trupa, deoarece iti faci o idee mult mai clara despre mai multe aspecte ale unei trupe decat muzica in sine – scenografie, lumini, magnitudinea show-ului, carisma membrilor (sau lipsa ei) etc. Noi ne dorim foarte mult sa filmam un DVD cat mai curand, asta si daca exista oameni interesati de asa ceva, bineinteles. Oricum, pentru sectiunea “bonus tour/home /studio videos” avem deja materiale sinistru de amuzante, asa ca cel putin pe partea asta suntem acoperiti, hahaha…

 

 

Metalfan: Care este albumul tau preferat din 2007? De asemenea care este cel mai bun dar si cel mai prost album Metal pe care l-ai ascultat vreodata?
Alex Pascu: Hmmm, grea decizie… cred totusi ca “ThresholdDead Reckoning” a stat cel mai mult in CD player anul trecut. Cat despre cel mai bun album metal… foarte greu de zis… Extrem de subiectiv “Iron Maiden - Somewhere in Time” mi se pare un album ireprosabil din toate punctele de vedere. Cel mai prost? Doamne, sunt atat de multe… O sa iti spun insa care mi se pare cel mai prost album multi-platinum… “MetallicaSt. Anger”… Astept injuraturile de rigoare, dar mi se pare ca a fost o bataie de joc ce au facut cu albumul ala, in special ca sound. Daca ma intrebi si de cel mai prost album al anului 2007, marele favorit este ultimul Helloween, pe care prefer sa nu il iau in considerare ca facand parte din discografia lor, pentru ca sunt un mare fan al nemtilor – vreau sa cred ca a fost un accident nefericit.

Metalfan: Cu ce se ocupa Alex Pascu in viata de zi cu zi? Crezi ca se va poate trai din Metal in Romania in viitor?
Alex Pascu: In viata de zi cu zi lucrez ca designer la un trust de presa, deranjez vecinii cu muzica, mananc nesanatos, poluez atmosfera, ma duc la repetitii/studio, ma uit cu sfintenie la cateva seriale (Lost, Prison Break, 24), deranjez vecinii din nou (de data asta cu sforaitul), dupa care o iau de la capat, cu mici variatii. Iar in ceea ce priveste intrebarea a doua… Sidex Galati s-a privatizat deci in biznisul cu otelul, metalul si alte cele nu prea mai ai unde sa investesti. Acum serios vorbind, mi-as dori din toata inima sa pot sa traiesc din metal, insa deocamdata situatia nu se arata prea favorabila in acest sens. Daca as putea trai bine din asta, as fi cel mai fericit basist de pe planeta.

Metalfan: Ce asteptari ai de la noul an? Este posibil sa ne surprindeti cu un nou album de studio?
Alex Pascu: Asteptarile pentru noul an sunt extrem de mari, am crescut mult in ultima perioada si vrem in primul rand sa cantam la cat mai multe evenimente, pentru ca ne place al naibii de mult pe scena. In vara vom intra in studio pentru a imprima un nou disc, pentru care avem planuri mari. Dar nu va zicem nimic deocamdata, doar ca, spre sfarsitul anului, sper ca veti avea parte de un nou produs Thunderstorm, care va fi mai frumos, mai destept si mai devreme acasa (la voi) decat “Vise Digitale”. Stiu, stiu… asa zic toate trupele despre albumele “under construction”, dar ce vrei daca asa e, hahaha…

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele acordate, in final ai dori sa transmiti ceva cititorilor Metalfan?
Alex Pascu: Si eu va multumesc si va urez bafta si as vrea sa inchei cu traditionalul “Stay Metal!” si umanitarul “va rugam cumparati-ne cu totii albumele, ca sa ne putem muta si noi in case mai mari, cu garajele pline de SUV-uri si cu bazine olimpice in gradina. Va multumim.”

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Thunderstorm

   March 13, 2008  | 4 Comentarii  | 6974 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Visele digitale ale lui Alex Pascu (Thunderstorm)

  • nice...chiar imi place cum canta baietii...as veni cu cea mai mare placere la concert...daca nu era bacu asta!...:D...

    1. Posted by Lars_the_drummer | 14 Martie 2008 11:11
  • Intrebare pt Ales si pt Metalfan: cum putem procura cd-ul?...

    2. Posted by Mihai | 17 Martie 2008 16:01
  • Mihai, daca vrei sa comanzi cd-ul, da un mail la pr@metalfan.ro.

    Cheers!

    3. Posted by alex | 17 Martie 2008 23:41
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri