TYPE O NEGATIVE - Bloody Kisses

Bloody Kisses FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 17.08.1993
CASA DE DISCURI: Roadrunner
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
9.3
NOTEAZA ALBUM: 44 voturi

Top 1993: #3
Type O Negative more
Componenta:
Peter Steele – voce, bas
Kenny Hickey – chitara, voce
Josh Silver – clape, voce
Sal Abruscato – tobe
TRACKLIST:

01. Machine Screw (Intro)02. Christian Woman03. Black No.1 (Little Miss Scare-All)04. Fay Wray Come Out and Play (Interlude)05. Kill All the White People06. Summer Breeze07. Set Me on Fire08. Dark Side of the Womb (Interlude)09. We Hate Everyone10. Bloody Kisses (A Death in the Family)11. 3.0.I.F. (Interlude)12. Too Late: Frozen13. Blood & Fire14. Can't Lose You

“Maurul si-a facut datoria, maurul poate sa moara!”

 Peter Steele a murit, de data asta pe bune, acum 6 zile. Vorba aia cu “don’t know what you’ve got till it’s gone” e patetica, insa se spune ca nu mori cu adevarat decat in momentul in care lumea te-a uitat. Asta inseamna ca daca eu ascult acum un Type O Negative, the “Green Man” lives on, macar asa un pic, nu ca ar conta foarte tare.
Ce regret cel mai tare si, pe undeva, imi e si rusine ca se intampla asa, e ca mi-a venit ideea sa scriu despre Bloody Kisses (despre care mai si pretind ca e album de top 5 personal) tocmai acum, in cel mai de rahat moment cu putinta. Asta spune ceva despre mine, dar nu cred ca in directia asta ar trebui dusa discutia.
Am ascultat prima data albumul de fata in 1994, la o petrecere, cap-coada, si nu imi mai amintesc decat ca mi s-a parut ceva extrem de dubios. Dupa care am uitat de el. Dupa care am sustinut admiterea la facultate, dupa care am cunoscut un om care in 1995 a fost la Cluj si a adus cu el o caseta audio cu Bloody Kisses (coperta xerox color, texte complete – era sa zic booklet). Si cum ascultam noi asa, baieteste, la casetofon, ne-a surprins foarte tare modul in care rasufla, ofta si gafaia Peter Steele pe piese, chestie nemaiauzita si care ni s-a parut foarte tare la momentul ala. 
Cert e ca albumul a primit, in final, un 10 solid din partea noastra, pentru ca aveam obiceiul de a acorda calificative albumelor si trupelor, de a alcatui topuri, nestiind cat de mult ne anticipam astfel traseul ulterior, pentru ca amandoi am avut si avem legatura cu site-ul metalfan.ro, intr-un fel sau altul. A, si sa nu uit! Chinul dracu’ sa stabilim ce stil canta trupa, alta deformatie profesionala. Ma rog, pana la urma am conchis ca e doom/gothic, more or less, si ca e o muzica destul de atipica pentru o trupa americana, chestii cu care sunt si acum de acord, in ciuda faptului ca piese precum Kill All the White People si We Hate Everyone demonstreaza contrariul, fiind destul de tipice scenei HC/thrash New York-eze, din care Type O Negative isi trage seva (sper sa vorbim despre Carnivore, trupa din care a provenit Peter Steele si cu care e editat 2 demo-uri, 1 EP si 2 albume full-lenght, cu alta ocazie). 
In alta ordine de idei, ar trebui mentionat faptul ca nu am ascultat discografia in ordinea ei cronologica, in sensul ca Slow, Deep and Hard (1991) si The Origin of the Feces (1992) mi-au ajuns la urechi dupa Bloody Kisses (1993) si October Rust (1996). Personal, cred ca a fost mai bine asa, atat din punctul de vedere al relevantei, cat si din cel al atractiei fata de muzica trupei.
Discul de fata a scos definitiv trupa din underground si a insemnat pentru casa de discuri Roadrunner atat primul disc de aur editat (ulterior de platina, cu peste 1 milion de unitati vandute), precum si primul hit radio. Nu stiu daca Monte Conner (vicepresedinte) a declarat asta doar pentru ca Peter Steele a murit si a vrut sa zica si el ceva de bine, cert e ca faza cu discul de platina e pe bune. Meritat, zic eu, atat din punctul de vedere al originalitatii, al calitatii materialului prezentat, cat si din cel si al influentei asupra scenei metal mondiale.
Pe album exista, intr-adevar, unele piese mai bune (sau, daca preferati, mai inspirate) decat altele, dar e eronat sa vorbim despre un disc care contine fillere sau unul inegal muzical, pentru ca Bloody Kisses e foarte compact atat in ceea ce priveste partea lirica, cat si partea compozitionala. Black No.1 si Christian Woman sunt highlight-urile albumului, iar optiunea de a fi alese ca videoclipuri de promovare a fost o consecinta fireasca a acestui fapt. Vorbim despre doua compozitii senzuale, dark, gotice, catchy si, nu in ultimul rand, destul de inedite, plasate in mod extrem de inspirat in deschiderea albumului. Sansele sa te mai surprinda ceva neplacut la acest disc sunt infime, mai ales daca si dupa ce te-au lovit cele doua piese mentionate mai sus. 
Femeia e si ea omniprezenta pe acest disc, fie ca vorbim despre adolescenta care are fantezii cu our sweet lord J.C. (Christian Woman), despre vrajitoarea gotica, care se intalneste la miezul noptii cu our other sweet lord, S. (Black No.1), despre tipa care l-a aprins pe Mr. Steele (Set Me on Fire), despre Fay Wray, alergata de King Kong (Fay Wray Come Out and Play), sau despre cea care l-a parasit si pe care el nu e pregatit sa o piarda iremedeiabil (Can't Lose You). Despre toate, numai de bine, mai ales ca si Peter Steele parea sa fi revenit la sentimente mai pasnice vis-à-vis de sexul opus, trecand, se pare, de faza cu “Hey, Pete, where are you going with that axe in your hand?”
Musically wise, perechea Silver/Steele a facut o treaba remarcabila, actionand ca 2 emisfere ale aceluiasi creier, unul cu bass-ul si vocea baritonala, impozanta si foarte expresiva, iar celalalt sustinandu-l cu partituri de clape aproape simfonice, dark si hipnotice. La randul lor, chitara lui Kenny Hickey e fix unde trebuie si suna de mama-mama, iar Sal Abruscato reuseste sa scoata un sound de tobe usor spart, dar foarte de efect pentru atmosfera generala a albumului. 
Cred ca, incepand cu albumul de fata, nu e deloc eronat sa vorbim despre reteta in cazul Type O Negative. Piese dark si uneori aproape dansante, atmosfera gloomy si incarcata de un romantism depresiv, dar nu de sa te sinucizi, ci doar cat sa fii trist si sa te simti bine facand-o, clape mistice, texte personale si sincere, naturalete.
Restul e istorie!


Sake more Nota: 10


Posted at 18:58 |  28 Februarie 2010  | 7 Comentarii  | 6329 Vizualizari

Comenteaza la: Bloody Kisses

  • de ce sa moara maurul? n-ar fi mai crestinesc sa-l lasam sa plece?

    1. Posted by L M G | 21 Aprilie 2010 12:29
  • Si sa nu uitam de superba "Summer Breeze".

    2. Posted by Paul Slayer | 23 Aprilie 2010 12:11
  • makes me feel fine, asa este

    3. Posted by Geralt de Rivia | 23 Aprilie 2010 13:15
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence