METALLICA - Death Magnetic

Death Magnetic
FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 12.09.2008
CASA DE DISCURI: Warner Bros
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.2
NOTEAZA ALBUM: 31 voturi

Top 2008: #263
Metallica more
Componenta:
James Hetfield - voce, chitara; Kirk Hammett - chitara, voce; Robert Trujillo - bas, voce; Lars Ulrich - tobe.
TRACKLIST:

01. That Was Just Your Life02. The End of the Line03. Broken, Beat & Scarred04. The Day That Never Comes05. All Nightmare Long06. Cyanide07. The Unforgiven III08. The Judas Kiss09. Suicide & Redemption10. My Apocalypse

In urma cu cateva zile, mai exact, vineri, 12 septembrie, a fost lansat cel de al noualea album de studio semnat Metallica. Death Magnetic demonstreaza ca este cel mai bun produs al americanilor de la The Black Album, lansat in 1991, incoace, si reprezinta revenirea thrasherilor la... thrash. Multi vor nega acest lucru, altii vor exulta, dar toate aceste lucruri sunt perfect normale pentru o trupa precum Metallica. O trupa ce a murit si a inviat de atatea ori, o trupa ce s-a reinventat cu fiecare album, si careia trebuie sa ii multumim precum fiecarei trupe mari care a reusit sa aduca metalul in lumina reflectoarelor mainstream-ului.

Revenind la Death Magnetic, nu il puteam omite pe Rick Rubin. Rick Rubin este genul de producator pe care daca il inchizi intr-un studio alaturi de o trupa talentata, esti sigur ca rezultatul va fi unul pozitiv. Marturie stau albume precum Danzig - Danzig (1988), Slayer - South of Heaven (1988)sau AC/DC - Ballbraker (1995), ca sa amintesc doar cateva dintre albumele asupra carora si-a pus amprenta Rubin. Din punct de vedere muzical, Metallica impreuna cu Rick Rubin au reusit sa transpuna pe Death Magnetic, influente din asa numita perioada de aur a genului, dar si a trupei, anii '80, pe langa care si-a facut aparitia o influenta Kiss, prin sound-ul albumului Carnival of Souls: The Final Sessions. Va intrebati de ce? Ei bine, ascultati acele materiale si incercati sa mixati rezultatele fiecarei ascultari in memorie, concluzia finala se va numi, Death Magnetic.

Singura piesa care nu mi-a atras atentia de pe acest material este The Unforgiven III, care mi s-a parut putin fortata, si poate in plus in contextul albumului.

(+) idei, productie, rezultat
(-) The Unforgiven III

 


H. more Nota: 9


Cronica unei morti anuntate

In vara acestui an, fanii Metallica din Romania au avut placerea de a asista la un concert de exceptie, sustinut la Bucuresti pe 23 iulie. Atunci Lars Ulrich, bateristul formatiei, anunta aparitia unui nou material discografic pentru toamna acestui an. Si, cum toamna a venit, e vremea sa vorbim despre cel mai nou produs muzical al celor de la Metallica, insa, nu si despre cel mai bun. Numele albumului este Death Magnetic si are zece piese noi. Totodata pe site-ul oficial al trupei a avut loc si premiera ultimului videoclip al piesei The Day That Never Comes.  

Inainte de a trece la discutii despre noul album merita sa amintesc faptul ca, in 2003, Metallica lansa St. Anger, un album considerat de ei o revolutie si de critici un esec lamentabil. Trupa venea atunci dupa mai multe momente de criza cauzate in special de plecarea fostului basist, Jason Newsted, si de internarea lui James Hetfield intr-o clinica de dezalcolizare. Cum era de asteptat, au cazut si capete, producatorul Bob Rock a fost debarcat, iar pentru noul album, Metallica a ales sa lucreze cu un nou producator, in persoana lui Rick Rubin.

In acest context conturat anterior, Metallica promitea sa revina cu un nou album care sa multumeasca fanii si asa nemultumiti de prestatia lor de pe St. Anger. Cu toate acestea Death Magnetic nu a reusit sa faca pasul necesar pentru revenirea la statutul de altadata.

Un sound grosier, datorat mai ales folosirii unui distors crud de amplificator, cautat de trupa si pe albumul precedent, lasa senzatia de material brut, neprelucrat. Structura compozitionala a melodiilor trimite si ea la St. Anger, fiind in mare parte aceeasi, desi pe alocuri remarc un progres. Nu mai sunt piese care par neunitare, desi in continuare lasa senzatia unui jam session, a unei compozitii nascute, ca la trupele tinere, din improvizatie.

In ceea ce-i priveste pe membrii Metallica, remarc cu tristete faptul ca Lars Ulrich, in continuar,e nu gaseste puterea de a reveni la formulele complexe din trecut, in timp ce James Hetfield mi-a lasat permanent senzatia unei voci prudente, atent tinute sub control, pe alocuri o recitare melodica si o permanenta teama de registrele inalte. In continuare cel mai nou membru al trupei, basistul Robert Trujillo, da tot ce are mai bun, fiind, in permanenta, o prezenta si nu doar o piesa de acompaniament. Kirk Hammet nu pare sa se osteneasca prea tare, desi remarc cu bucurie reaparitia solourilor in piesele Metallica. El reuseste sa ramana in continuare o parte a miezului dur al trupei. Impresia generala, la nivelul intregii formatii, este ca accentul cade pe viteza si mai putin pe tehnica si formule ample.

In legatura cu piesele de pe noul album, din trecut pare ca am mostenit o piesa ce a capatat de statut de serial, vorbim despre The Unforgiven III. Tematica socio politica puternic ancorata in prezent i-a afectat si pe membrii Metallica, ei dedicand o piesa si un videoclip – The Day That Never Comes – subiectului soldati, armata, camp de lupta. Totodata as vrea sa mai remarc o problema care tinde sa capete un aspect deranjant, anume faptul ca majoritatea pieselor depasesc bine pragul de sapte minute, unele avand chiar si opt sau noua minute, lasand uneori senzatia ca nu se mai termina. Mai mult chiar la un moment dat am avut senzatia ca deja ascult o alta melodie.

La final raman cu speranta ca poate ii vom revedea pe cei de la Metallica intr-un nou live in Romania, dar si cu gandul ca daca acest album ar fi fost primul pentru ei, cu siguranta nu mai ajungeau ceea ce sunt astazi.

(+) revenirea solo-urilor
(-) un album care pare sa nu fi schimbat mult fata de precedentul, desi acest lucru se impunea


Cristian Pop more Nota: 7


Posted at 10:07 |  17 Septembrie 2008  | 45 Comentarii  | 9599 Vizualizari

Comenteaza la: Death Magnetic

  • Intr/un fel asteptam cu inima stransa cronicile la Death Magnetic. Si asta pentru ca eu sint fan si altii sint,,obiectivi“. Atit de obiectivi incit in peisajul acesta muzical apreciaza mai mult Linkin Park de exemplu.Ceea ce putini dintre cronicari iau in calcul este faptul ca au trecut zeci de ani de la debutul Metallica. DAca ramineau cu exprimarea muzicala acolo de unde au pornit erau acum prafuiti. Daca au spus tot timpul ceea ce au simtit dpdv muzical au iesit din gratii. Si ca un experiment de intelegere, incercati, la ce intrument muzical vreti voi, sa cintati si numai trei note. Asta timp de 25 de ani. O sa vedeti ca o sa le cintati mai lent, mai repede, mai furios, mai vesel sau trist. Se cheama evolutie si sinceritate. Incep sa ii compatimesc pe semi pensionarii de la Metallica. Acum, cind nu mai sint betivi si zurbagii, au familii si pace interioara sint fortati de public sa inventeze sentimete/sounduri similare cu cele exprimate cind erau beti si cu burta goala.....

    1. Posted by alin b | 16 Septembrie 2008 23:27
  • Nu-i forteaza nimeni, bro, pot oricind sa puie chitarile-n cui. Da' ce, ei vor?

    2. Posted by klawz | 17 Septembrie 2008 07:52
  • desi urasc comentariile de la meciurile de fotbal, trebuie sa spun asta: mi se pare ca ascultati alt album! de trei zile ascult albumul si am ajuns la melodia 5 (All Nightmare Long); de ce? pentru ca mi-au placut asa tare primele 4 incat le-am ascultat si ascultat ..... Oameni buni, albumul asta este fresh, are vana, are metal cat cuprinde si este de cea mai buna calitate. daca ati renunta putin la impulsul asta stupid de a critica doar pentru faptul ca este un nume mare (si noua nu ne plac numele sonore, noi dam din cap doar pe formatii underground!!!) ... din pct meu de vedere este un album foarte bun, care m-a prins din prima si cu siguranta peste 5 ani veti spune: noul album metallica nu se ridica la nivelul celui anterior, ... , ..., ... ascultati in plm muzica si mai lasati ifosele astea de genii muzicale!!! "hunting you down without mercy, hunting you down all nightmare long".

    3. Posted by EuSuntDracul | 17 Septembrie 2008 08:12
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence