OBSCURA - Omnivium

Omnivium FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 04.04.2011
CASA DE DISCURI: Relapse Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 24 voturi

Top 2011: #97
Obscura more
Componenta:
Stephen Kummerer - voce, chitara
Christian Münzner - chitara
Jeroen Paul Thesseling - bas
Hannes Grossmann - tobe
TRACKLIST:

01. Septuagint02. Vortex Omnivium03. Ocean Gateways04. Euclidean Elements05. Prismal Dawn06. Celestial Spheres07. Velocity08. A Transcendental Serenade09. Aevum
Obscura a devenit o trupa cult inca de la lansarea primului ei album, Retribution. Chiar daca piesele erau mai apropiate de death metalul traditional decat cele de pe albumele ulterioare, ele contineau suficiente elemente de noutate ca sa atraga atentia cunoscatorilor.  Tehnica perfecta si lipsa de compromisuri, imbinarea elementelor de death metal tehnic cu cele de natura progresiva, solourile dementiale, melodiile lipsite de orice elemente comerciale au facut ca Retribution sa fie cel mai interesant album de gen al anului 2006.

La succesul albumului a contribuit si faptul ca majoritatea trupelor de death metal melodic de inspiratie suedeza pareau ca si-au atins limitele. Probabil ca acesta a fost si motivul pentru care principalul membru al Obscurei , Steffen Kummerer, a incercat sa reinvie stilul sofisticat pe care l-au creat unele trupe clasice printre care se afla si Gorguts care a compus si albumul ce a dat numele trupei.

Pentru ca primul album a fost un experiment reusit Kummerer s-a hotarat sa transforme proiectul Obscura intr-o trupa adevarata si in acest scop a recrutat cativa muzicieni de valoare: pe Christian Münzner si Hannes Grossman fosti membri ai trupei Necrophagist si pe Jeroen Paul Thesseling basistul trupei Pestilence.  Aceasta formula s-a dovedit reusita pentru ca Cosmogenesis a fost un alt mare success al trupei. Albumul nu mai era la fel de brutal ca si Retribution si continea mai multe elemente de jazz si metal progresiv insa piesele erau la fel de reusite.

Dupa aceste doua albume aproape perfecte era normal sa ne intrebam daca Obscura va reusi sa mai produca un album de valoare. Din fericire nu s-au grabit si au lucrat timp de trei ani la albumul actual iar rezultatul este stralucit.
Omnivium este un album care uimeste la prima auditie si nu isi pierde farmecul nici dupa cateva ascultari. Piesele sunt complexe dar nu aride. Elementele de tehnica nu devin simple demonstratii de virtuozitate ci par necesare in constructia monumentala dar in aceeasi timp delicata a compozitiilor.

Stilul de pe Omnivium are atat elemente asemenatoare cat si elemente diferite fata de cel de pe Cosmogenesis. Inca de la prima piesa, Septuagint, poate fi sesizat acest fapt. Piesa incepe cu acorduri melodioase de chitara iar apoi continua cu o combinatie de ritmuri de death metal si progresiv. Pe Septuagint, ca si pe alte piese, basul lui Thesseling nu se multumeste sa acompanieze arpegiile si solourile lui Kummerer ci tese o melodie paralela care se apropie si se departeaza de tema centrala. Hannes Grossman este un baterist perfect care dovedeste ca poate sa se dezlantuiasca mitraliind intr-un ritm halucinant dar si sa elaboreze ritmuri complicate care completeaza solourile de chitara. Steffen Kummerer este un chitarist inepuizabil care intervine cu solouri superbe si riff-uri inspirate din o mare varietate de genuri.
Omnivium contine mai multe elemente melodice decat Cosmogenesis iar ritmul majoritatii pieselor este mai lent. Agresivitatea nu a disparut insa ea este atenuata de elementele melodice. Fiecare piesa este o mica bijuterie, un filigran lucrat cu minutiozitate si atentie, un labirint sonor pe care trebuie sa-l strabati de mai multe ori pentru a reusi sa-l intelegi.

Ne aflam doar la inceputul anului insa e greu de crezut ca pana la sfarsit va apare un album de death progresiv mai reusit decat Omnivium. Am ascultat ultimele albume ale lui Cynic si Atheist cu multa speranta insa nu pot spune ca m-au multumit pe deplin. Ma asteptam ca albumul Obscurei sa fie bun insa el mi-a depasit asteptarile depasind productiile mentionate.  Nu spun  ca Omnivium este un album perfect insa el este cel mai bun album de gen pe care l-am auzit in ultimul timp si tocmai de aceea ii voi da  nota maxima adaugand de data aceasta si o doza de subiectivitate.


Arthur more Nota: 10


Posted at 10:44 |  16 Noiembrie 2010  | 16 Comentarii  | 5673 Vizualizari

Comenteaza la: Omnivium

  • Nu e nevoie sa asteptam pana la sfarsitul anului, a aparut deja Pestilence-ul, trupa cu care, dupa umila mea parere, Obscura aduce destul de mult (pe undeva de asteptat, avand in vedere ca cele 2 trupe au un punct comun, basistul Thresseling).

    1. Posted by Sake | 10 Mai 2011 11:31
  • Am ascultat si Pestilence insa nu mi s-a parut la fel de bun. E de ajuns sa awsculti prima piesa de pe Omnivium si prima de pe Doctrine (nu ma refer la Predication care e doar un intro ci la Amgod) si vei vedea diferenta.

    2. Posted by Arthur | 10 Mai 2011 12:27
  • Asculta mai bine prima piesa de pe Spheres.

    3. Posted by Sake | 10 Mai 2011 12:31
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence