stiri rock

Dan Andrei Aldea (SFINX) concerteaza in Bucuresti

Dan Andrei Aldea (SFINX) concerteaza in Bucuresti
 După 34 de ani, Dan Andrei Aldea va susține un concert pe scena Sălii Mari a Teatrului Național Bucureşti în data de 19 octombrie ora 19:00 Pe scenă, alături de el, îşi vor face apariția şi invitați surpriză ce vor fi anuntați în scurt timp.

Dan Andrei Aldea este muzicianul rock şi folk care a trecut graniţele genurilor muzicale fără niciun efort; mai mult, a provocat admiraţia generală cu fiecare melodie, solo ori orchestraţie. Dacă punem la socoteală ceea ce se cunoaşte mai puţin - faptul că de mic a fost considerat un copil-minune al viorii – mulţi se vor întreba de ce nu a urmat o carieră în direcţia muzicii clasice? Răspunsul îi aparţine: la 15 ani a descoperit chitara electrică, într-o epocă în care genul rock a explodat, şi de atunci a făcut o lume întreagă să se rostogolească la vale!
 
La cel mai mare festival pop, în 1971, a apărut cu grupul Sfinx reinventat într-o formulă de trio, uimindu-l inclusiv pe marele Oschanitzky, atunci în juriu! Absolvent al Conservatorului la vioară, a fost urmărit permanent de daimonul creativ şi a încercat dintotdeauna să creeze întru muzică (în cele mai absconse şi neaşteptate forme ale acesteia). Şi i-a reuşit, părerile melomanilor, muzicienilor şi criticilor muzicali au avut mereu contururi superlative! De la muzica cvasiacustică (de care ţine, de exemplu, „Om bun”) ori aceea pentru teatru şi film şi până la compoziţiile de rock ori muzică progresivă edificate cu Sfinx, Aldea a avut mereu coerenţă şi strălucire, că a fost vorba de melodii de-sine-stătătoare ori de un întreg disc, conceptual („Zalmoxe”). A colaborat deopotrivă pe discurile colegilor de scenă, de la folk (Vali Sterian, Anda Călugăreanu şi atâţia alţii) la culegerile de şlagăre internaţionale ale casei Electrecord, iar tuşeul său se simte, unic, şi după decenii.
 
Din păcate, nemulţumit de ceea ce se întâmpla în industria muzicală românească, în 1981 a ales libertatea şi s-a stabilit la Munchen. Acolo a avut ocazia să-şi dezvolte propriul studio şi a lăsat din nou urme în toate producţiile pentru care a fost solicitat, prea puţin cunoscute aici. Că a fost Saragossa Band sau discurile „Faust”, pentru melomanii români contează cel mai mult, credem, colaborarea la ultimele două discuri ale lui Doru Stănculescu, singura cunoscută aici. De altfel, şi în prezent cei doi lucrează la o operă inedită.
 
Pagina oficială de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/885525164866163/
 


MAI MULTE DESPRE Sfinx
Posted by H., at 13:21 |  September 09, 2015  | 0 Comentarii  | 1327 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Dan Andrei Aldea (SFINX) concerteaza in Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri