stiri rock

Libertatea de exprimare si libertatea de constiinta amenintate in Romania

Concert de protest in piata Constitutiei
Sambata, 28 octombrie 2006, ora 18:00

 

Parlamentul Romaniei urmeaza sa voteze, in curand, o lege care, daca va fi adoptata in forma sa actuala, va limita grav libertatea de exprimare si libertatea de constiinta, doua drepturi fundamentale ale fiintei umane. Drept consecinta, anumite carti, filme, spectacole tv, piese de teatru sau concerte rock vor putea fi interzise sau cenzurate in tara noastra.

Pentru a atrage atentia asupra gravelor implicatii ale acestei initiative, sambata, 28 octombrie, va fi organizat, in Piata Constitutiei, un concert care va fi un prilej de atentionare a autoritatilor ca nu pot vota legi care sa incalce drepturile fundamentale ale cetatenilor acestei tari.

Organizatorii vor cere Parlamentului sa respinga articolul 13 din Proiectul de Lege al cultelor iar Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea, in caz ca ea va contine totusi o astfel de prevedere.

Proiectul de Lege al cultelor este asumat de catre guvern si, in articolul 13, votat deja in Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si in Comisia juridica, de disciplina si imunitati, se prevede ca: "In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase."

Numai in aparenta, textul vizeaza impunerea unei anumite decente in discursul si exprimarile publice. In fapt, insa, el poate deschide calea unei noi cenzuri. O serie intreaga de carti de filosofie sau beletristica va putea fi considerata ofensatoare pentru unele culte si interzisa. Romane si
ecranizari precum Codul lui Da Vinci, piese de teatru precum Evanghelistii de Alina Mungiu sau concerte cu formatii considerate "sataniste" ar putea fi, de asemenea, interzise. Urmeaza ca, in curand, plenul Camerei Deputatilor sa consfinteasca, prin vot, aceasta incalcare a drepturilor
fundamentale.

Tarile europene, dupa secole de conflicte si persecutii, au stiut sa isi asume acele valori care au transformat continentul intr-un spatiu al tolerantei confesionale si al libertatii de a critica si chestiona orice autoritate sau doctrina, fie ea politica sau religioasa. Aceste valori au devenit parte constitutiva a respiratiei democratice de tip european. Dar ele nu se impun nicaieri de la sine si nu vor rezista dec at in masura in
care sunt aparate in permanenta fata de noile amenintari. Instinctele democratice ale unei tari se verifica in astfel de situatii critice, cand drepturile fundamentale risca sa fie restrictionate.

Invitam organizatii neguvernamentale, artisti, personalitati publice si cetateni sa ni se alature in acest demers pentru a impiedica votarea unei legi cu prevederi periculoase si cu implicatii negative pentru fragila democratie din Romania.

Evenimentul nu va fi o manifestare antireligioasa, ci va afirma importanta respectarii in Romania a acestor doua drepturi fundamentale: libertatea de exprimare si libertatea de constiinta.

Organizatii sustinatoare:

Cristian Pirvulescu – Asociatia Pro Democratia
Emil Moise – Ombudspersons for National Minorities
Gabriel Andreescu – Centrul de Studii Internationale
Ioana Avadani – Centrul pentru Jurnalism Independent
Iustina Ionescu – Centrul de Resurse Juridice
Mircea Toma – Agentia de Monitorizare a Presei
Mihai Burcea – Militia Spirituala
Romanita Iordache – Accept

Organizatori:

Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Contact: Remus Cernea – Director executiv
0727.583.594
remuscernea@gmail.com
www.humanism.ro

 

Mai multe informatii:

Consiliul National Pentru Combaterea Discriminarii
Autoritate De Stat Autonoma
Piata Valter Maracineanu nr. 1-3, sect. 1 Bucuresti
Tel/fax: 021-312 65 78, 021-312 65 79

COMUNICAT DE PRESA
Bucuresti, 21.09.2006


Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a luat act cu ingrijorare de faptul ca Parlamentul Romaniei urmeaza sa voteze in curand proiectul de lege a cultelor, care prevede la art. 13 ca: "In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase."

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii este solidar cu societatea civila, considerand ca aparent, textul vizeaza impunerea unei anumite decente in discursul si exprimarile publice, insa in fapt acest articol poate conduce la aplicari abuzive ale legii cu efect de limitare a libertatii de exprimare si de constiinta, doua drepturi fundamentale ale omului.

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a analizat aspectele mai sus mentionate, precum si anumite prevederi din legislatia romaneasca, precum art. 2 (6) din Ordonanta Guvernului 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, care prevede ca „(6) Prevederile prezentei ordonante nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie si a dreptului la informatie".

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sustine demersul societatii civile de clarificare a sensului articolului 13 din proiect si recomanda eliminarea articolului ori completarea proiectului de act normativ in sensul de a preciza ca prevederile art. 13 nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, a dreptului la opinie si a dreptului la informatie.

Persoane de contact:

Asztalos Csaba Ferenc – Presedinte
0720.722.633

Corina Macoveanu – Purtator de cuvant
0722.261.571

Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

 


Romania intra in UE cu voal pe chipul libertatii de exprimare


In sedinta comuna de miercuri, 21 iunie, a.c., Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati nationale si Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor au luat in dezbatere cateva articole din Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul general cultelor.

Cultul Musulman a propus un amendament acceptat si de alte culte recunoscute si insusit de Ministerul Culturii si Cultelor, prin secretarul de stat Adrian Lemeni, prezent la lucrari. Acest amendament introdus la art. 13 din proiectul de lege afirma ca "In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase."

Textul a fost votat cu doar doua abtineri ale reprezentantilor PNL (Mircea Iustian  si Mona Musca care il inlocuia pe Calin Popescu Tariceanu).

Introducerea ideii ca este interzisa defaimarea religioasa si ofensa adusa simbolurilor religioase intra in evidenta contradictie cu libertatea de expresie, asa cum este ea formulata de Pactul international privind drepturile civile si politice, in Conventia europeana a drepturilor omului si in Constitutia Romaniei. Mai mult insa, formularea amendamentului face abstractie chiar de faptul ca apararea libertatii religioase este o componenta a libertatii gandirii, constiintei si religiei. O enunta Pactul international privind drepturile civile si politice in art. 18 (1): "Orice persoana are dreptul la libertatea gandirii, constiintei si religiei; acest drept implica libertatea de a avea sau de a adopta o religie sau o convingere la alegerea sa, precum si libertatea de a-si manifesta religia sau convingerea, individual sau in comun, atat in public cat si in particular, prin cult si indeplinirea riturilor, prin practici si prin invatamant."

Conventia europeana a drepturilor omului, la care Romania este de asemenea parte, reia aproape identic principiile de mai sus, iar Constitutia Romaniei le asuma prin art. 29. Or, sub protectia acestui articol se afla simultan si ideile care pot fi considerate de catre unii credinciosi defaimatoare sau ofensatoare. De altfel, in opinia sa din 1993, Comitetul Drepturilor Omului al ONU sustine fara dubii acest principiu: „Articolul 18 [al Pactului international privind drepturile civile si politice] protejeaza credintele teiste, non-teiste si ateiste, ca si dreptul de a nu profesa vreo religie sau credinta. Termenii credinta si religie trebuie sa fie ganditi intr-un sens larg.

Articolul 18 nu se limiteaza in aplicarea sa la religiile traditionale ori la religiile si credintele cu caracteristici institutionale sau la practici analoage celor ale religiilor traditionale.

Amendamentul intentioneaza, de fapt, sa creeze un monopol al cultelor in domeniul credintelor si opiniilor. O serie intreaga de carti de filosofie sau beletristica va putea fi considerata
ofensatoare pentru unele culte si interzisa. Romane şi ecranizări precum Codul lui Da Vinci, piese de teatru precum Evanghelistii de Alina Mungiu sau concerte cu formatii considerate "sataniste" ar putea fi, de asemenea, interzise. Tineri care poarta tricouri cu anumite trupe rock ar putea fi sanctionati in baza acestui amendament.

Numeroase opinii critice fata de anumite atitudini religioase reprobabile precum cazul de la Tanacu nu ar mai putea fi exprimate in presa. Libertatea de exprimare din Romania se va integra in Uniunea Europeana cu voal pe chip.

Cerem plenului Camerei Deputatilor sa elimine acest articol din Proiectul de lege privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor.

Bucuresti, 25 iunie 2006

Emil Moise – Ombudspersons for National Minorities
Gabriel Andreescu – Centrul de Studii Internationale
Ioana Avadani – Centrul pentru Jurnalism Independent
Iustina Ionescu – Centrul de Resurse Juridice
Remus Cernea – Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta
Romanita Iordache – Accept

Contact:
Iustina Ionescu – 0722.253.789, iionescu@crj.ro
Remus Cernea – 0727.583.594, remuscernea@gmail.com



MAI MULTE DESPRE General
Posted by Nebelhexa, at 00:00 |  October 01, 2006  | 12 Comentarii  | 10705 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Libertatea de exprimare si libertatea de constiinta amenintate in Romania

  • Felicitari! Spiritul european a libertatii de constiinta trebuie sa devina "lege" si pentru romani. Trebuie sa ne ridicam din balcanismul mintilor noastre si obidienta fata de bigotismului ortodox.

    1. Posted by marian nica | 16 Noiembrie 2006 20:59
  • MASS MEDIA CHIAR NU POATE EXISTA FARA MANIPULARE ?

    SA LUAM MASURILE CUVENITE SI PRECIS, VOM REUSI !

    28 iunie 2007

    Dupa cum am observat, in relatiile internationale actuale, locul central il constituie noua configuratie a relatiilor de putere, cu implicatii nemijlocite asupra securitatii nationale si internationale.

    Lumea in care traim este o lume interdependenta, asistam la progrese imense pe baza celor mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii. Este o naivitate sa credem ca toate problemele pot fi rezolvate manipuland la nesfarsit masele.

    Cu totii stim ca alinierea la 1 ianuarie 2007 - la statele europene membre ale UE reprezinta evenimentul strategic cu cel mai mare impact in realitatea imediata si de perspectiva.

    Legatura cu cele afirmate, dar si cu asertiunea unuia dintre foştii secretari de stat ai Statelor Unite, că " razboiul impotriva terorismului este razboiul viitorului", nu este intamplatoare. Fara indoiala ca preocuparile de analiza si prefigurare a particularitatilor sale sunt mai mult decât necesare si vom lua astfel in calcul orice tip de interese, politice, de afaceri, sociale, etc.

    Deocamdata, pentru cercetatori si guvernanti, manipularea presei si nu numai, este un paradox sau un concept "nebuloasă". Va recomand sa cititi articolul regretatului Ralu Filip " Cat de mult inghite presa, fara sa mestece? " si veti intelege destul de clar realitatea. Exact la fel, se intampla si in cazul televiziunilor private, de ce si pana cand ?

    Ce pareri aveti, ne gandim si la o initiativa de protectie sigura si rapida a jurnalistilor si chiar la institutii mass media de talia BBC-lui ?
    Daca vom continua sa mintim poporul, inseamna ca avem aceeasi mentalitate comunista demagogica si acelasi stil de munca " de suprafata " .


    Sursa : MCP PRESS AGENCY

    2. Posted by Mihail Georgevici | 28 Iunie 2007 21:52
  • SUNT DIN PLOIESTI SI AM O FIICA,ELEVA IN CLASA A X-A.FELICITARI PENTRU MODUL FERM IN CARE ATI PROTESTAT IMPOTRIVA INTRODUCERII RELIGIEI IN SCOLI,CA DISCIPLINA OBLIGATORIE,DE CATRE NISTE RETARDATI MINTALI.SA NU UITAM CA CEAUSESCU NE BAGA PE GIT ORE DE EDUCATIE POLITICA SI INCERCA SA NE FACA PE TOTI ATEI!

    3. Posted by FENICHIU ION-MARIUS | 29 August 2007 15:12
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri