stiri rock

Missed hits & cheap thrills: Lucruri noi de la Motörhead, Incantation, Mastodon şi alte apariţii recente

Missed hits & cheap thrills: Lucruri noi de la Motörhead, Incantation, Mastodon şi alte apariţii recente
„Missed hits & cheap thrills” este rubrica în care, de fiecare dată când calendarul indică sfârşitul unei luni şi începutul alteia, comentăm pe scurt câteva apariţii despre care nu v-am vorbit pe tot parcursul intervalului care s-a scurs, pentru că au fost alte manifestări de prezentat sau pentru că timpul nu ne-a permis. Vorbim despre single-uri care vin în formă de videoclipuri clasice sau lyric videos, lucruri care poate că au scăpat anumitor ascultători sau chestii pe care alţii simt nevoia să le reasculte şi să le privească din nou.
 

Una dintre lansările lunii august care a generat probabil cea mai mare doză de entuziasm la nivel global este cover-ul făcut de Motörhead la celebra „Heroes” a lui David Bowie, o preluare care de-abia recent a ieşit în lume, în forma unui videoclip cu secvenţe din concerte, fotografii cu minunatul Lemmy şi cei care i-au fost alături pe drumuri şi pe scene. Aceasta este una dintre ultimele înregistrări realizate sub numele Motörhead, care s-a întâmplat într-una din sesiunile din 2015, în care s-a tras „Bad Magic”, albumul cu numărul 22 în discografie şi ultimul. Cover-ul la „Heroes” face parte din frumoasele obiceiuri pe care le aveau Lemmy Kilmister, Mikkey Dee şi Phil Campbell, care de multe ori alegeau un cântec foarte apreciat de ei, pentru a-l interpreta în purul stil Motörhead. Ca un tribut şi o celebrare în egală măsură, Motörhead va lansa luna asta materialul „Under Cöver”, o colecţie ce curpinde cele mai bune cover-uri făcute de grupul legendar. Ideea de a anunţa această serie de preluări cu melodia lui David Bowie ca single devine o alegere sensibilă care declanşează reacţii emoţionale în rândul mulţimilor, având în vedere că cei doi artişti, Lemmy şi Bowie au terminat socotelile cu viaţa de-aici în aceeaşi perioadă. La aproape două săptămâni după ce Lemmy s-a retras într-o lume necunoscută, a urmat Bowie, iar dispariţiile celor doi au marcat sfârşitul unei ere muzicale care cuprindea două fenomene foarte distincte din dimensiunea rock’n’ roll. „Heroes” nu este singurul cântec făcut public în ultima vreme care răsfaţă ascultătorii cu vocea criminală a lui Lemmy, întrucât a apărut în online şi un duet cu Kilmister şi Annie Marie Lewis, descendenta aşa-zisei primei familii rock’n’roll, fiind nepoata lui Jerry Lee Lewis. Piesa „Trying To Get To You” este un fragment irezistibil de rockabilly blues şi face parte de pe discul „Reckless, Wild & Crazy” creat de Lewis şi un fost colaborator a lui Lemmy de la The Head Cat, Danny B. Harvey, chitaristul care a fondat The Rockats.

 
 
Rămânem un pic în zona populată de figuri legendare care nu mai trăiesc în aceste zile şi menţionăm în treacăt că Anthrax a scos de la naftalină piesa „In the End” de pe „Worship Music” din 2011, cu un videoclip tot cu secvenţe din live-uri şi cu ceva imagini din spatele scenelor, lansat în ziua şi luna de naştere ale lui Dimebag Darrell, adică 20 august. Cântecul nu este dedicat doar lui Dimebag, ci şi marelui Ronnie James Dio, fiind o compoziţie care neapărat merită amintită graţie unei expresivităţi gigantice care se datorează în cea mai mare parte liniei de voce.
 
 
În ceea ce priveşte grupurile care s-au instaurat după anii 2000, adică legendele noi, Mastodon a mai scos un clip la o piesă extrasă de pe noul album, „Emperor of Sand”, probabil cel mai matur album al americanilor, cu mult grunge, multă melodie, refrene super-atrăgătoare şi cu un pic de nebunie progresivă. Pentru piesa „Steambreather”, ei au mai vrut o caterincă pusă-n scenă, ceva care de data asta implică existenţa acelor pseudo-vindecători spirituali care se amestecă cu noţiunile de dezvoltare personală. În videoclipul „Steambreather”, totul porneşte în mod absurd, dar cu tâlc, de la nas, obiect al puterii venerat de şarlatanii în a căror capcană cad oameni din diverse ierarhii ale clasei muncitoare, dar şi un rocker. Oricum, versurile sunt mult mai serioase decât toată această expunere frumos realizată, care îmbină filmarea clasică cu animaţia şi în care cel mai cert lucru e că se lasă cu multe victime.
 
 
În prima parte a lunii august, deatherii din Pennsylvania, Incantation, au mai ieşit cu un lyric video, cu câteva zile înainte de lansarea oficială a celui de-al unsprezecelea album de studio, „Profane Nexus”, material care menţine la cote înalte nenorocirea tipică grupului, cu scheme întortocheate şi compuse pe acel schelet format din structuri de doom, care fac ca muzica să rămână îmbibată cu mult negru, în timp ce două, trei pasaje care mai aduc puţină inovaţie în death metal ies la înaintare.
 
 
Tot din gaşca deatherilor old school de peste ocean, avem un videoclip la „Sentence Day”, piesa cu numărul doi pe albumul omonim al celor de la Obituary, scos în martie 2017. Filmat în timpul unui concert la calitate superioară, însă cu abordare care nu contrazice prea mult estetica death metal, clipul ilustrează un cântec în maniera tipică Obituary, dar cu ceva surprize ivite într-un climax mult mai heavy metal decât ne-am fi putut închipui.
 
 
De la Napalm Records avem ceva pe video care nu conţine nici figuri feminine extravagante sau depăşite de situaţie, nici personaje angrenate într-o turbare folclorică de oarecare origine, ci un videoclip foarte temperat, poate prea temperat ca să-l atragă pe privitor pentru mai multe de două, trei cadre. Însă, pentru cine are chef de un cântec depressive rock cu gothic şi voce à la Peter Steele în cea mai mare parte, „Dark Side Of The Sun” de la End of Green nu iese cu nimic din schemă.
 
 
Pentru că am prezentat recent şi celelalte single-uri de pe noul album Vulture Industries, „Stranger Times” care va fi lansat pe 22 septembrie, nu vom omite nici noul videoclip la piesa „Something Vile”, chiar dacă o parte din redacţia Metalfan a fost implicată în realizarea acestuia, alături de Costin Chioreanu. „Something Vile” este o altă melodie care arată că noul album al norvegienilor a plasat muzica la un nivel mai complex, în care influenţa Devil Doll s-a diminuat considerabil, lăsând loc unei abordări mult mai deschisă spre progressive. Videoclipul a fost filmat în Bergen şi a urmărit o desfăşurare de evenimente cu iz foarte ironic, muzicienii dorind ca personaj principal o figură într-un costum de dinozaur care începe să fie din ce în ce mai văzut pe la festivaluri sau în alte contexte, deşi la momentul acela nimeni nu era la curent cu amploarea acestei „specii” de dinozaur. Chiar daca mulţi sunt tentaţi să asemene acest scenariu cu altele în care personajele umane capătă trăsături animale, cum ar fi „Fast Worms” de la Intronaut dintre cele apărute în ultimii ani, vorbim despre un tip de reprezentare bazat pe antropomorfism care nu va pieri vreodată şi care poate descrie idei de tot felul, chiar dacă de cele mai multe ori se porneşte de la sentimentul de însingurare la care este supus omul de rând în zilele noastre din cauza preconcepţiilor generale sau a naturii sistemelor în care trăieşte, de-aici rezultând nevoia de a dezumaniza apariţia umană prin măşti şi costume. Nu uitaţi că noul album Vulture Industries va fi lansat cu un turneu european şi, astfel, grupul norvegian va fi prezent pe 15 noiembrie în Cluj-Napoca şi pe 16 noiembrie, în Bucureşti.
 
 
În urmă cu două săptămâni vă spuneam că Loud Rage Music anunţa colaborarea cu proiectul de black metal format din membri de la Night in Gales şi Protest Urban, The Wake, al cărui debut e prevăzut pentru lansare în această toamnă sub numele „Earth’s Necropolis”. Între timp, a apărut un lyric video la piesa „The Painter of Voices” care face lumină asupra tipului de black metal abordat de The Wake, unul foarte melodios cu elemente surprinzătoare.
 
 
Alt videoclip cu versuri, dar cu imagini din concerte în loc de elemente grafice, aparţine trioului de psychedelic blues, Radio Moscow. Piesa „New Beginning” ne duce departe în trecut, aşa cum se obişnuieşte în prezent, dar nu se poate reproşa nimic muzicienilor graţie unei execuţii fascinante care tinde să materializeze cea mai vie atmosferă din regnul celor psihedelice.
 

Chitaristul de la Tribulation, Jonathan Hultén, a scos în lume proiectul solo care iese în totalitate din sfera metal-ului, însă asta nu înseamnă că muzicianul suedez se poate descotorosi de latura sa întunecată. Mai jos avem un videoclip la piesa „Anguished Are the Young”, o reprezentare alb-negru în manieră clasică, regizată, filmată şi montată de însuşi Hultén.
 

Practic, această trecere în revistă ar putea cu uşurinţă să nu se încheie, dar undeva trebuie să facem o manevră bruscă şi să punem punct, altfel selecţia n-ar mai fi selecţie. Oricum, în luna septembrie vor apărea şi mai multe lucruri întrucât se răresc un pic festivalurile, dar se înmulţesc turneele bazate pe show-uri de club şi fiecare are nevoie de ceva teasing. Numai de pe 1 septembrie şi până astăzi au apărut o grămadă de single-uri, Paradise Lost are clip nou, Sarke prezintă de asemenea single cu lyric video, şi Broken Hope continuă să vină cu ceva nou, se întâmplă şi lucruri bizare, precum cover-ul acustic făcut de Myrkur la „Welcome Home” de la King Diamond şi să tot fie. Încheiem însă cu un colaj pe ritmuri ritualice şi treceri în jazz de la Five The Hierophant, cu o piesă de pe albumul „Over Phlegethon”, care va fi lansat pe 22 septembrie şi despre care vom vorbi mai pe larg în viitorul apropiat.
 


MAI MULTE DESPRE Anthrax, End of Green, Incantation, Mastodon, Motorhead, Obituary, Vulture Industries
Posted by Gina S., H., at 11:02 |  September 04, 2017  | 0 Comentarii  | 2554 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Missed hits & cheap thrills: Lucruri noi de la Motörhead, Incantation, Mastodon şi alte apariţii recente

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri