stiri rock

STRATOVARIUS: confirmati oficial la Rockin' Transilvania 2009

STRATOVARIUS: confirmati oficial la Rockin' Transilvania 2009

Celebrul grup finlandez de power metal STRATOVARIUS va cânta pentru prima dată în România în luna iunie, la Sibiu, în cadrul festivalului Rockin' Transilvania. Grupul va susţine un spectacol de excepţie la ediţia a doua a festivalului, în ziua de duminică, 14 iunie. Menţionăm că acesta va fi singurul concert al grupului în România în anul 2009!

Stratovarius a luat fiinţă în anul 1984 în Finlanda sub numele Black Water. La început, grupul a trecut printr-o serie de schimbări de componenţă, stil şi nume. Membri fondatori ai grupului au fost Tuomo Lassila, Staffan Stråhlman şi John Vihervä. În 1985, grupul şi-a schimbat numele în Stratovarius (o combinaţie între Stratocaster şi Stradivarius), iar chitaristul şi vocalistul Timo Tolkki l-a înlocuit pe Stråhlman. Tolkki a devenit forţa conducătoare şi sufletul grupului, asumându-şi rolul de compozitor. El a adus stilului muzical al grupului nu numai influenţe puternice de rock, ci şi o nuanţă neoclasică. În anul 1989 apare pe piaţă albumul de debut al grupului, intitulat Fright Night. După câteva schimbări în componenţă şi lansarea celui de-al treilea album de studiou, intitulat Dreamspace, avându-l la bass pe noul membru al grupului, Jari Kainulainen, este cooptat şi un nou solist vocal: Timo Kotipelto.

Lansarea în anul 1995 a albumului Fourth Dimension (cu Kotipelto la voce) a fost un mare succes, dar anumite discuţii interne, în special referitor la linia muzicală a grupului în viitor au cauzat plecarea membrilor Tuomo Lassila (tobe) şi Antti Ikonen (keyboard). Grupul recrutează doi membri noi: suedezul Jens Johansson (keyboard, ex-Yngwie Malmsteen), and germanul Jörg Michael (tobe). Cu albumul Episode (1996), Stratovarius şi-a găsit în final un sound propriu şi o componenţă puternică. Episode a fost un proiect important, realizat în colaborare cu un cor mare şi o orchestră de corzi. A readus în atenţie câteva dintre cele mai mari succese ale grupului, precum Father Time şi Will The Sun Rise. În această componenţă grupul a editat trei albume de un imens succes: Visions (1997), Destiny (1999), şi Infinite (2000). Cu fiecare album, grupul a devenit tot mai renumit şi numărul de fani crescut tot mai mult, grupul câştigând tot mai mulţi simpatizanţi în tările din afara Scandinaviei, în special în Japonia. În 2003, Stratovarius editează cel mai epic proiect, un set constând din două albume, intitulat Elements. Cu acestea, grupul a atins un punct culminant în stilul său progresiv şi simfonic. Primul dintre aceste albume, Elements pt. 1, a fost editat la începutul lui 2003, şi a fost urmat de un turneu mondial. A urmat albumul Elements pt. 2, editat de asemenea la Nuclear Blast în acelaşi an.

În ianuarie 2005, Stratovarius a înregistrat un nou album purtând drept titlu numele grupului şi editat la casa de discuri Sanctuary Records. În iunie 2005, Jari Kainulainen a părăsit grupul, locul său fiind luat de Lauri Porra. Pentru Stratovarius a urmat un timp dificil, datorat dificultăţilor financiare în care s-a aflat casa de discuri a grupului. Grupul a susţinut peste 100 de concerte şi a participat la numeroase festivaluri. O perioadă lungă de turnee obositoare prin Europa, japonia şi America de Sud a început. Grupul a luat parte la turneul Monster Metal Madness împreună cu Shakra şi HammerFall. A fost un „pachet de lux” de power metal, cucerind Europa ca o avalanşă. Pentru a-şi putea edita noul album, Stratovarius s-au văzut nevoiţi să intre în proces cu casa lor de discuri. Această „bătălie” a durat mai bine de un an, şi a sleit spiritul grupului. Pentru Tolkki, aceasta pare să fi fost prea mult. El a părăsit Stratovarius în 2008 şi le-a dat celorlalţi membri ai grupului dreptul să facă ce vor cu grupul şi cu porcesul respectiv. Ceilalţi membri ai grupului Stratovarius au început să lucreze totuşi la un nou album. Grupului i s-a alăturat tânărul şi foarte talentatul chitarist finlandez Matias Kupiainen. În
septembrie 2008, grupul s-a retras într-un loc liniştit pentru a se recrea şi pentru a crea noi cântece.

Rezultatul este un nou album, cu un sound melodic dar viguros, şi bine elaborat tehnic. Intitulat Polaris, înregistrat în toamna lui 2008 şi mixat de vechiul prieten al grupului, Mikko Karmila, albumul a devenit o altă stea polară pe cerul nordic. Melodii cu un sound puternic, aranjamente sofisticate, şi piese de calibru heavy compun acest album plin de energie şi muzicalitate. Este un album pe care cu siguranţă toţi fanii Stratovarius îl vor adora. Polaris urmează să fie lansat în întreaga lume spre finalul lunii mai a acestui an şi va fi promovat de către grup prin concerte susţinute în întreaga lume în 2009 şi 2010.

Biletele de intrare la Rockin' Transilvania 2009 vor fi disponibile începând de luni, 4 mai, prin reţeaua Eventim (www.eventim.ro) , la preţ redus de 90 RON pentru biletele valabile numai pentru o zi (13 iunie sau 14 iunie) şi 130 RON pentru abonamente valabile pentru două zile (13 iunie şi 14 iunie). Oferta de bilete la preţ redus pentru Rockin' Transilvania 2009 va fi valabilă numai până duminică, 10 mai 2009! Biletele urmează să fie vândute şi internaţional, prin reţelele Evetim din alte ţări.

Rockin' Transilvania este un eveniment cultural organizat de Asociaţia Rockin' Transilvania. Rockin' Transilvania este o acţiune co-finanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.



MAI MULTE DESPRE Stratovarius
Posted by Rockin' Transilvania, at 00:00 |  April 30, 2009  | 0 Comentarii  | 4488 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: STRATOVARIUS: confirmati oficial la Rockin' Transilvania 2009

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Stiri