ANGEL WITCH - Angel Witch

Angel Witch FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 20.02.1980
CASA DE DISCURI: Bronze Records
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 17 voturi

Top 1980: #8
Angel Witch more
Componenta:
Kevin Heybourne - voce, chitara
Kevin Riddles - bas
Dave Hogg - tobe
TRACKLIST:

01. Angel Witch02. Atlantis03. White Witch04. Confused05. Sorcerers06. Gorgon07. Sweet Danger08. Free Man09. Angel of Death10. Devil's Tower
Trebuie sa fie foarte frustrant sa fii la locul potrivit, in momentul potrivit, cu sunetul potrivit si, cu toate astea, sa ajungi pana la urma doar o nota de subsol in istoria rock-ului. Aceasta e povestea celor de la Angel Witch, una dintre cele mai promitatoare trupe din NWOBHM, a carei piesa Baphomet a figurat pe celebra compilatie Metal for Muthas (1980), dar pe care instabilitatea componentei, managementul prost si ghinionul au scos-o din joc mult prea devreme. Trupa exista si azi (din formula clasica mai e doar Kevin Heybourne la voce/chitara) si chiar e activa live – in august a participat la Festivalul Hole in the Sky, din Norvegia, alaturi de Cathedral si Venom. Insa numele ei ramane legat in principal de albumul eponim de debut.

Prin anii 1979 – 1980, Angel Witch imparteau scenele cluburilor underground britanice alaturi de Iron Maiden, Girlschool, Def Leppard, Saxon si altii; se zice ca, uneori, erau cei mai buni; la fel, legenda zice ca, in seara in care un reprezentant al EMI a venit la clubul in care cantau, cu intentia de a le oferi un contract, baietii de la Angel Witch s-au imbatat atat de tare si au cantat atat de prost, incat EMI au ales, in cele din urma, pe Maiden… iar restul e istorie. Cert e ca primul single, Sweet Danger, a fost lansat de EMI, dupa care, casa de discuri a abandonat trupa. Angel Witch au reusit sa scoata, totusi, primul album in 1980, album despre care vreau sa-ti spun in continuare.

Prima impresie pe care o ai este ca asculti un “Best of”, asa de bune sunt piesele. Ca sa-ti faci o idee, imagineaza-ti un Judas Priest mai ocult sau un Venom mai cizelat, ceva din Black Sabbath si ceva din Atomic Rooster, totul suprapus pe primele doua albume Iron Maiden. Dar Angel Witch nu erau, in nici un caz, o copie. Proveneau din acelasi “melting pot” ca si Maiden, in care elementele de blues din sunetul marilor trupe ale deceniului precedent se topeau in agresivitatea si etica DIY punk. Pe Angel Witch, avem de-a face cu 10 bucati de metal clasic, cu riff-uri heavy, refrene catchy si versuri intunecate, din care, cel putin cateva ar trebui incluse in orice retrospectiva heavy metal: Atlantis (piesa rapida si heavy, care aduce a Priest), White Witch (alta bucata rapida, cred ca era de mare efect in concerte), Sorcerers (atmosfera elaborata, in stil Sabbath), Free Man (cu solo-uri ce parca spun ca anii ’70 nu erau chiar asa de departe), Sweet Danger (exemplu pur de NWOBHM), Angel of Death (nu e piesa Slayer, dar e un bun precursor). Si, bineinteles, piesa Angel Witch, cu un riff pe care il recunosti instantaneu si care isi are locul alaturi de Number of the Beast sau Breaking the Law.

Dupa primul album, trupa s-a destramat, apoi s-a reformat, a mai scos cateva albume, a incercat sa se mute in SUA, apoi s-a destramat din nou si asa mai departe. Au ratat trenul, dar au castigat, in timp, statutul de trupa cult.

Gedi more Nota: 10


Angel Witch este unul dintre cele mai importante nume ale curentului New Wave of British Heavy Metal, la fel de important precum Judas Priest, Iron Maiden si Saxon. Si asta, in ciuda faptului ca britanicii prezinta un numar scazut de materiale  discografice in comparatie cu cele trei nume enumerate mai sus. Angel Witch este una din acele trupe care, la fel ca Pentagram sau The Obsessed,  nu au avut nevoie de prea multe discuri pentru a isi face "rodajul" ca muzicieni si pentru a ajunge la o maturitate precum Judas Priest, de exemplu. Iar aici nu caut sa-i discreditez in nici un fel Rob Halford & co. si nici sa le cant in struna lui Kevin Heybourne & co., Sad Wings of Destiny (1976), Sin After Sin (1977), Killing Machine (1978) ramanand si acum pietre de hotar pentru heavy metal. De ce nu am inclus si British Steel (1980) in ecuatie? Pentru ca British Steel este cu atat mai special, este pentru Priest cum este albumul Angel Witch pentru formatia Angel Witch. Un clasic absolut!

Muzica celor de la Angel Witch are ceva din atmosfera intunecata a anilor de inceput a conationalilor de la Black Sabbath condimentata cu tehnica Deep Purple si pasaje slow ce amintesc de Led Zeppelin. De la lirica puternic orientata spre subiecte fantastice sau oculte, la riff-urile taioase si solourile pe alocuri doomy ale lui Kevin Heybourne, ceva ii face pe Angel Witch, intr-un fel, mai speciali pentru NWOBHM. Desigur, nu pot fi negate influentele Iron Maiden, Saxon, Motorhead, Venom sau Judas Priest (stiu, este o lista mult mai lunga) pentru NWOBHM. Dar titluri precum Angel Witch, White Witch, Sweet Danger sau Angel of Death, ca sa numesc doar o parte din piesele ce figureaza pe materialul de fata, propuneau o abordare la fel de solida ca predecesorii lor, dar cu un alt aer, o alta dinamica fata de cei contemporani lor.

 Si ca tot am vorbit de ce trupe au influentat Angel Witch, in polul opus al trupelor care citeaza ca influenta Angel Witch regasim Metallica, Slayer, Testament sau Triptykon, adica nu tocmai niste neica nimeni cand vine vorba de sonoritati metalice.

In incheiere, nu mai ramane decat sa spun ca albumul de debut al britanicilor de la Angel Witch este must have si must listen pentru orice iubitor de heavy metal, pentru oricine doreste sa aiba o imagine completa (sau mai bine zis o privire de ansamblu) asupra genului, asupra a ceea ce a insemnat cu adevarat NWOBHM.

H. more Nota: 10


Posted at 23:10 |  22 Noiembrie 2010  | 3 Comentarii  | 5119 Vizualizari

Comenteaza la: Angel Witch

  • Hellhammer, cum naiba sa le trebuiasca Priestilor multe albume sa se maturizeze? Al doilea album a fost Sad Wings, care e probabil atat cel mai matur al lor cat si cel mai inovator si de altfel unul din cele mai importante albume din metal ever. Nu poti sa zici de o trupa al carei al doilea album e un monstru ca SWOD ca s-a maturizat greu, ce naiba, e fractura logica! Cat despre British Steel, e f overrated si sub restul de albume ale lor din anii 70, exceptie Rocka Rolla.

    Angel Witch rulz, debutul e de nota 10, dar nici Screeming n Bleeding si Frontal Assault nu-s de lepadat deloc.

    1. Posted by JudasRising | 30 Noiembrie 2010 09:53
  • @JudasRising: 'Sad Wings of Destiny' este un album bun atat pentru Priest cat si pentru heavy metal, insa consider ca 'British Steel' si 'Painkiller' sunt discurile care definesc cel mai bine Judas Priest. 'British Steel' pentru Priest este la fel de importat precum este 'Angel Witch' pentru Angel Witch, 'Toys in the Attic' pentru Aerosmith sau 'Stay Hungry' pentru Twisted Sister.

    2. Posted by Hellhammer_x09 | 01 Decembrie 2010 04:18
  • Hellhammere, British Steel nu numai ca este ultra mega overrated, dar e albumul prin care Priest intra in zona mainstream, radio-friendly, de tip disco-metal (United, Living After Midnight, apoi Heading Out To The Highway, etc), areal in care si-au pierdut anii 80, adica exact decada de aur a metalului.

    JR, cam ce e inovator in Sad Wings?

    3. Posted by Piece of Mind | 06 Decembrie 2010 14:47
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence