BUCOVINA - Duh

Duh FORMAT: MCD
DATA APARITIEI: 13.11.2010
CASA DE DISCURI: Autoprodus
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 63 voturi

Top 2010: #64
Bucovina more
Componenta:
Bogdan Luparu - voce, chitara
Florin "Crivat" Tibu - chitara, voce
Maanu - clape, voce
Vlad - bas
Mishu - tobe
TRACKLIST:

1. Vuiet de negru izvor2. Duh3. Straja4. Mestecanis5. Bucovina, inima mea (varianta acustica)
Stim cu totii cat de dificil este sa scoti un disc in Romania, mai ales daca trupa ta activeaza intr-o zona stilistica de nisa. De aceea mi se par laudabile eforturile trupelor autohtone de metal atunci cand lanseaza un nou produs discografic, in conditiile in care promovarea  si vanzarile sunt la noi ca si inexistente sau oricum, la un nivel foarte scazut.
Patru ani au trecut de la Ceasul aducerii aminte, albumul de debut Bucovina. Poate parea mult, dar in contextul amintit mai sus astfel de pauze sunt un fapt comun in cazul trupelor romanesti. La vremea respectiva mi-a placut acel disc, mai ales ca muzica se incadra intr-o arie stilistica mai putin exploata la noi (pagan/folkmetal). Eram asadar curios sa vad in ce directie au evoluat muzical iesenii si sucevenii.
Aparut la final de 2010, Duh nu este un album in adevaratul sens al cuvantului, ci un EP care contine 5 piese, suficiente insa pentru a ne face sa asteptam cu sporita nerabdare noul disc ce urmeaza a fi lansat, cel mai probabil, in acest an.

Nu stiu daca Duh este produsul discografic cu cel mai bun sunet pe care l-am auzit la o trupa romaneasca, dar cu siguranta se afla in top din acest punct de vedere. Totul suna impecabil, chitarile, sectia ritmica, vocile permit in sfarsit ca sintagma "crystal clear" sa poata fi aplicata fara rezerve si unui disc autohton. Explicatia? De masterizare s-a ocupat Dan Swano, iar alte comentarii pe aceasta tema ar fi de prisos.
Daca din punct de vedere al productiei Duh este net superior albumului de debut, muzical Bucovina si-a conservat identitatea proprie, dar a adaugat si o serie de elemente care dau muzicii un aer modern, foarte actual. In primul rand, folosirea intensiva a clapelor confera compozitiilor o tusa epica si mai multa melodicitate. Daca acest instrument i-a lipsit albumului de debut, pe Duh clapele ocupa un loc important in chimia fiecarei piese. Intr-un anumit sens, Bucovina suna acum ca o varianta moderna a celor de la Phoenix, cu unele influente provenind din metalul trupelor nordice.

Inca de pe Vuiet Negru de Izvor, avem o explozie de energie, dar si un prim riff inspirat de chitara care face trecerea catre Duh, cea mai complexa secventa a EP-ului. Piesa este minutios lucrata, cu unele schimbari de ritm, multe riff-uri de chitara, dar si o pedala dubla care imprima o dinamica deosebita. Compozitia are un aer melancolic, accentuat de vocea solemna a lui Luparu, dar si de corurile solemne prezente la refren. Straja continua in aceeasi maniera, fiind o prelucrare "metal" a unui cunoscut cantec popular despre Bucovina (tinutul, nu trupa), identificat si cules de catre Grigore Lese.
Straja si Duh pot fi reprezentative pentru directia pe care o va avea viitorul album, dar personal mi-as dori ca acesta sa contina cat mai multe piese precum Mestecanis. De departe hit-ul EP-ului, Mestecanis este genul de compozitie care te captiveaza instantaneu si al carui refren ti se imprima imediat in memorie. Este si cea mai in forta bucata de pe material si, de altfel, singura pe care apare din plin growl-ul, vocile clean impunatoare facandu-si simtita prezenta exclusiv la refren.
Bucovina, inima mea incheie de o maniera acustica EP-ul, fiind versiunea mai asezata a piesei similare de pe Ceasul aducerii aminte.

Coperta, realizata de Costin Chioreanu, transpune inspirat la nivel vizual conceptul liric al discului si este in deplina concordanta cu sound-ul natural, organic al muzicii.
Duh este o carte de vizita excelenta pentru Bucovina, iar din aceasta perspectiva baietii au facut o miscare foarte iscusita. Imi imaginez ca produsul a fost gandit ca o prezentare, poate chiar ca un demo foarte atent lucrat si produs, destinat deopotriva publicului, cat si caselor de discuri "de afara". M-as mira ca dupa un asemenea material, Bucovina sa nu primeasca oferte de la companiile care sustin acest gen muzical.


Dragos P. more Nota: 9


Posted at 14:41 |  03 Noiembrie 2010  | 14 Comentarii  | 8020 Vizualizari

Comenteaza la: Duh

  • cruci, prima data cand votez si eu, si apas prost! am vrut sa dau 8 nu 7, cruci, cruci si cruci. toate intoarse!

    1. Posted by crivat | 13 Decembrie 2010 18:16
  • Cred ca toti fanii Bucovina au asteptat varianta de studio a piesei Mestecanis cu sufletul la gura. Super-tare albumul, nici nu ma asteptam altfel de la una din trupele de metal reprezentative pentru Romania.

    Inca ceva: se vede diferenta intre sound-ul din RO si cel suedez. Hai Bucovina M/

    2. Posted by sphynxsoft | 13 Decembrie 2010 18:19
  • tu ai dat 7 din greseala ,eu am dat 1..la dracu cu sistemul asta de votare..si la mine e prima oara

    3. Posted by misu | 14 Decembrie 2010 19:48
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence