ELVENKING - Red Silent Tides

Red Silent Tides FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 17.09.2010
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.3
NOTEAZA ALBUM: 12 voturi

Top 2010: #66
Elvenking more
Componenta:
Damnagoras - voce
Aydan - chitara
Rafahel -chitara
Elyghen - clape, vioara
Lethien - vioara
Gorlan - bas
Zender - tobe
TRACKLIST:

01. Dawnmelting02. The Last Hour03. Silence de mort04. The Cabal05. Runereader06. Possession07. Your Heroes Are Dead08. Those Days09. This Nightmare Will Never End10. What's Left of Me11. The Play of the Leaves
Now tell me who you are!

As dori (si odata cu mine si fanii primelor albume Elvenking, dar din cu totul alte motive) sa le intorc intrebarea flacailor astora: cine sunteti voi? Tot folkistii aia de pe Heathenreel si Wyrd? Sau titlul piesei Your Heroes Are Dead se refera chiar la voi? Ca intotdeauna, adevarul trebuie sa fie undeva la mijloc. Acolo ii place lui sa stea, chiar daca asta complica lucrurile teribil.

Ce fac baietii astia de la Elvenking dupa un album (The Scythe, 2007) care a enervat la maxim pe cei mai multi dintre fanii lor? Continua in aceeasi directie. Numai pentru asta merita jumatate de punct in plus la nota! Asadar Red Silent Tides ii duce mai departe pe calea acelui modern melodic power/folk metal care le-a adus atitea injuraturi acum trei ani. Si, din punctul meu de vedere, cu rezultate cel putin la fel de bune ca atunci, pentru ca reuseste sa netezeasca diversitatea influentelor intr-un ansamblu unitar, care alunga senzatia de haos ce tot dadea tircoale pina acum. Rafinamentul si ingeniozitatea orchestratiilor m-ar inteptati sa adaug si termenul "progressive" undeva in eticheta de mai sus, dar nu-l mai adaug ca e si-asa destul de lunga, tineti voi minte. Avem metal gothic (Silence de mort) si simfonic (Runereader), avem solouri de power metal pur (pe majoritatea pieselor) si riffuri de swedish (Your Heroes Are Dead), dar avem si doua constante, care nu lipsesc de pe nici una dintre piese: toate sunt melodioase si pe fiecare dintre ele Elyghen alterneaza clapele cu vioara. Poate ca unele bucati ar putea fi acuzate ca sunt prea usurele si cu refrene prea pop-iste, dar lui Elyghen nu-i puteti reprosa nimic. Felul in care minuieste clapele si, mai ales vioara, si le integreaza intre celelalte instrumente, asigura o mare parte din elementul de inedit al discului.

Ambitiile mari ale trupetilor nu pot alunga si banalitatea din unele piese. Din fericire, nu sunt atit de multe incit sa umbreasca placerea auditiei, si nu atit de enervante incit sa ma faca sa sar la piesa urmatoare. In schimb, Your Heroes Are Dead, Those Days si What's Left of Me m-au entuziasmat suficient incit sa vreau sa le mai pun o data. Tendintele moderniste (Elvenking imi aminteste pe alocuri de Bullet for My Valentine) nu-s exprimate superficial, ci sustinute de aranjamente solide, puse cap la cap cu pasiune si pricepere de niste instrumentisti competenti. Nu e un moft, e chiar o evolutie naturala. Asta vor ei sa cinte. Nu sunt eroii aia, ai vostri, pe care vi i-ati inchipuit voi, ci altii. Eroii au murit, traiasca eroii.Chiar nu vad ce argumente ar putea avea cineva sa-i acuze ca-si vind integritatea. Dar vad destule argumente ca sa-i articulez un 9 binemeritat acestui disc. Jumatate de punct in plus, pentru tupeul cu care isi vad, netulburati de corul de injuraturi, de drumul lor!

Klawz more Nota: 9


Posted at 14:12 |  29 Iulie 2010  | 6 Comentarii  | 4544 Vizualizari

Comenteaza la: Red Silent Tides

  • ''melodic power/folk metal care le-a adus atitea injuraturi acum trei ani.'' - Tocmai, ca acel melodic power/folk s-a simtit pe primele trei albume, poate putin si pe experimentul acustic de anul trecut. The Scythe si Red Silent primesc o infuzie deloc binevenita de metalcore (da, e un sound promovat de zumzaitori gen BFMV).

    E o involutie naturala, intr-adevar. Sa treci de la o nisa in care te remarcai vizibil (si erai comparat cu Skyclad-ul primilor ani) la un sound in care solistul care canta in falsetto se chinuie sa faca growling iar violonistul urmareste chitara electrica.

    Stiam de ce i-am dat sapte in recenzia personala. Si la ei si la Human Fortress (fara Jioti), plaga de prost gust numita metalcore si-a lasat mult prea puternic amprenta. E vina si ultimei plecari din trupa (unul din membrii originali).

    Oricum, dupa incadrare, autorul recenziei nu-mi da impresia ca ar fi ascultat prea mult Elvenking (cu sau fara Damnagoras) sau ca ar fi trecut prin materialul de anul trecut .

    1. Posted by krossfire | 18 Septembrie 2010 07:58
  • Relevanta unui album acustic in evolutia unei trupe de metal e prea putin importanta, de-aia m-am raportat la The Scythe.
    In rest, observ ca respingi in masa "plaga" numita metalcore, e dreptu fiecaruia dintre noi sa aiba pareri preconcepute, dar asta nu prea mai lasa loc la discutii.

    2. Posted by Geralt de Rivia | 18 Septembrie 2010 13:11
  • Replica initiala pare putin vitriolica, insa n-am vrut neaparat sa sune asa, dat fiindca-s unul din ''fanii aia suparati'' :)

    Metalcore-ul e o plaga pentru ca , in ciuda catorva trupe interesante din val, a cuprins si multe trupe de metal european, trupe cu un sound distinct in categoria din care faceau parte. E o uniformizare pe care nu o vad cu ochi buni, chit ca genul are inca o groaza de fani.

    In cazul Elvenking, ei aveau oricum o latura mai siropoasa atasata, insa atunci cand incearca sa fie ''rai'' imi par usor ilari. Pe The Scythe sunt cateva piese bune, dar parca tot Heathenreel merita bagat in heavy rotation + considerat ''reprezentativ'' pentru trupa. Wyrd a fost iar un material bun, chit ca n-a fost cu Damnagoras la voce. Se simte schimbarea , dar nu o vad ca pe o ''evolutie naturala''.

    3. Posted by krossfire | 18 Septembrie 2010 18:47
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence