ROSWELL SIX - Terra Incognita: beyond the Horizon

Terra Incognita: beyond the Horizon FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 15.04.2009
CASA DE DISCURI: ProgRock Records
 
8.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Roswell Six more
Componenta:
Lana Lane – voce (Josua);
Michael Sadler – voce (Saga);
John Payne – voce (Asia);
James LaBrie – voce (Dream Theater);
Chriss Brown – bas (Ghost Circus);
Mike Alvarez – violoncel;
David Ragsdale – vioara (Kansas);
Martin Orford – flaut (IQ, Jadis);
Erik Norlander – clape (Rocket Scientists);
Chris Quirarte – tobe (Prymary, Redemption);
Kurt Barabas – bas (Amaran’s Plight, Under the Sun);
Gary Wehrkamp – chitara (Shadow Gallery, Explorers Club, Star One, Expedition Delta, Amaran’s Plight)
TRACKLIST:

01.Ishalem02.The Call Of The Sea03.I Am The Point04.Letters In A Bottle05.Halfway06.Anchored07.Here Be Monsters08.The Sinking Of The Luminara (Instrumental)09.The Winds Of War10.Swept Away11.Beyond The Horizon12.Merciful Tides13.The Edge Of The World (Instrumental)

Din cand in cand, casele de discuri specializate pe rock-ul progresiv recurg la o reteta facila pentru a face bani. Aleg cate un membru de la fiecare trupa mai acatarii care scoate albume la ei si formeaza un supergrup, care compune un album ce e lansat cu mare pompa pe piata. Cheltuielile sunt minime, pentru ca inregistrarile se fac intr-o saptamana sau doua. Unii muzicieni isi termina treaba in cateva ore. Albumul se vinde bine, pentru ca o parte dintre fanii fiecarei trupe care participa la afacere vor cumpara cd-ul.

Urmand aceasta reteta Magna Carta a lansat de pilda proiectele Explorers Club (care a scos doua albume: Raising The Mammoth si Age of Impact), si Leonardo %u2013 The Absolute Man precum si cateva albume tribut (ELP, Genesis, Jehtro Tull, Pink Floyd, Rush si Yes). Aceste albume au in comun faptul ca, aproape de fiecare data, vocalistul (sau unul dintre vocalisti) este James LaBrie (Dream Theater) iar la chitara apare Gary Wehrkamp (Shadow Gallery) care este de cele mai multe ori si unul dintre compozitorii principali. Tot la Magna Carta au luat nastere si proiectele Liquid Tension Experiment si Liquid Trio Experiment. Majoritatea acestor productii sunt mediocre si chiar daca pe moment au iscat un oarecare interes, ulterior au cazut in uitare. (Proiectele Ayreon sau Avantasia nu intra in aceasta categorie, pentru ca sunt opera unor muzicieni talentati %u2013 Arjen Lucassen si respectiv Tobias Sammet %u2013 care s-au implicat cu toate fortele in producerea lor).

Acum cativa ani, insa, o parte dintre trupele care scosesera cd-uri la Magna Carta, au parasit casa de discuri din cauza neintelegerilor financiare si s-au mutat la ProgRock Records. Un rezultat al acestei mutari este si proiectul Roswell Six care nu difera prea mult de cele lansate anterior de Magna Carta.

De data asta proiectul este mai ambitios vizand un target mai larg. Shawn Gordon, proprietarul casei de discuri ProgRock Records a avut ideea de a produce un album concept care sa fie lansat impreuna cu o carte in care sa fie dezvoltat subiectul albumului. Pe site-ul casei de discuri se specifica faptul ca renumitul autor de literatura SF Kevin J. Anderson a creat in romanul respectiv un incredibil univers fantastic in care intalnim corabii, monstri marini si cruciade. Desi am citit destul SF nu auzisem de autor asa ca am cautat putin pe Google si am aflat ca majoritatea romanelor lui sunt continuari ale unor romane celebre (de pilda a lui Dune) sau adaptari dupa filme (de pilda aventuri cu personaje din universul Star Wars sau X-files), cu alte cuvinte carti fara nici o valoare.

Chiar daca porneste ca un proiect comercial, Roswell Six nu a produs un album lipsit de valoare. Trebuie sa recunosc ca m-a captivat de la prima ascultare. Tot atunci am sesizat si care era principala slabiciune a lui Terra Incognita. Fiind destinat atat fanilor rock-ului si metalului progresiv cat si cititorilor de Science Fiction si Fantasy trebuia sa fie un produs accesibil persoanelor nefamiliarizate cu muzica progresiva. Datorita acestui fapt, lipsesc pasajele instrumentale complexe, care constituie de obicei esenta oricarei productii de gen. Autorii s-au concentrat in schimb asupra partilor vocale. Rezultatul seamana deci mai mult cu The Human Equation al lui Ayreon decat cu albumele Dream Theater. James LaBrie si Lana Lane se remarca prin prestatiile impecabile, iar dintre instrumentisti, ies in evidenta Erik Norlander si Gary Wehrkamp care reusesc prin interventiile si solourile lor sa adauge un touch? preogresiv. Pe album intalnim atat piese rapide de power progresiv cat si piese cu ritm si structura de rock neoprogresiv.

Albumul debuteaza cu cea mai lunga si cea mai interesanta piesa %u2013 Ishalem %u2013 ale carei armonii vocale sunt, pe alocuri, la fel de catchy ca si cele de pe albumele Shadow Gallery.  Norlander isi demonstreaza aici, prin cateva interventii substantiale, maiestria si inspiratia. The Call of the Sea e o piesa rapida cu accente de power metal. Ritmul alert contrasteaza cu interventiile angelice ale Lanei Lane. I Am the Point combina ritmurile progressive cu cele orientale. Letters In a Bottle e o balada remarcabila cantata de Michael Sadler de la Saga. Ea este urmata de Halfway, o alta piesa in acelasi registru, cu puternice influente Ayreon, pe care partea vocala este sustinuta de data aceasta de catre Lana Lane. Anchored este o piesa in ritm mediu pe care Wehrkamp iese in fata combinand riff-uri care ne trimit la Pink Floyd cu ritmuri de hard-rock. In Here Be Monster riff-uri lui Wehrkamp par desprinse din Kashmir (Led Zeppelin). Partea vocala este sustinuta de data asta de catre John Payne si Lana Lane. The Sinking of Luminara este o piesa instrumentala sufficient de interesanta pentru a retine atentia pe care intalnim printre altele o interventie cu tenta jazzistica a basistului Kurt Barabas si un solo de vioara a lui David Ragsdale. Piesa urmatoare, The Winds of War, este influentata tot de Ayreon insa de data asta de Into The Electric Castle. Swept Away combina ritmuri hard-rock cu pasaje lirice. Beyond The Horizon este o alta balada, mai putin reusita decat cea anterioara, pe care Sadler este acompaniat la pian de Nordlander. Merciful Tides este o alta piesa care nu-mi spune nimic. Ea debuteaza in sunetul flautului lui Orford care-i da o atmosfera de art-rock iar Lana Lane sustine partea vocala a unei melodii banale. Piesa finala, The Edge of the World, reia instrumental majoritatea temelor albumului, combinandu-le intr-un intreg armonios.

In concluzie Terra Incognita: beyond the Horizon este un album care combina art-rockul cu rock-ul progresiv si metalul progresiv intr-o maniera usor comerciala. Rezultatul este un produs melodic si antrenant insa intr-o oarecare masura superficial. Fara indoiala ca multi amatori de metal melodic vor fi incantati de armoniile pe care le vor intalni aici. Punctul slab al albumului sunt influentele vizibile de care autorii nu s-au debarasat pentru a crea un produs cu adevarat original si care uneori pot fi recunoscute cu usurinta.


Arthur more Nota: 8.5


Posted at 13:17 |  09 Iunie 2009  | 3 Comentarii  | 4780 Vizualizari

Comenteaza la: Terra Incognita: beyond the Horizon

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence