ILLDISPOSED - The Prestige

The Prestige FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.03.2008
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2008: #173
Illdisposed more
Componenta:
Bo Summer - voce;
Jakob Batten - chitara;
Franz Hellboss - chitara;
Jonas Kloge – bas;
Thomas Jensen – tobe
TRACKLIST:

01. Let Go02. The Tension03. Weak Is Your God04. Working Class Hero05. A Song Of Myself06. Like Cancer07. Love Is Tasted Bitter08. She Knows09. A Child Is Missing10. The Key To My Salvation11. ...Your Devoted Slave12. Ich Bin Verloren In Berlin

MOTRSH: Inainte de release, pe forumurile daneze de profil topicul referitor la The Prestige aproape ca se transformase in oficiu de plasat pariuri - o sa sune Illdisposed mai raw sau o sa continue sa se modernizeze, asta in primul rand datorita faptului ca trupa a schimbat casa de discuri de la Roadrunner la AMF. Au mai schimbat ei si un chitarist, dar asta nu inseamna prea multe, Batten taie si spanzura cum vrea el in trupa. Au mai schimbat si producatorul, in loc sa stea la ei acasa si sa continue cu Tue Madsen, au luat calea Suediei, The Prestige fiind mixat si masterizat de Fredrik Nordström (Studio Fredman, Gothenburg).

A circulat o vreme si o frantura dintr-un interviu cu Batten, in care declara ca vrea sa obtina un sound mai natural si mai putin overprodus decat se poarta actualmente in metalul extrem, consider ca obiectivul nu a fost atins, productia e de anul 2008, secolul 21, solourile se aud cristal si-s chiar puse in focus, rifurile (joase-joase as usual) mai zgruntzuroase (as usual), tobele – dozate frumos in mixaj, cat sa asigure un fundal ritmic.

In ceea ce priveste albumul in sine, prima impresie la mine a fost data de titlurile pieselor, cand primul gand care mi-a zvacnit prin sinapse a fost ca numitul Batten - mastermindul si despotul formatiei s-a incurcat, once again, in probleme d-ale inimii si nu prea le-a descurcat bine, ba-n final chiar a ajuns sa se piarda in Berlin, iar daca era singur in Germania, asta nu era de bine. Se remarca un pas inainte in acelasi stil, adica brandul Illdisposed traditional, groove si melodie – Batten – ca intotdeauna – este producator de multe momente inspirate, atat solo-uri, cat si riffuri, dar cam are probleme la integrarea in piese si la construirea unei idei. De aici si o oarecare senzatie de monotonie pe parcurs, poate si pentru ca urechile mele sunt destul de obisnuite cu brandul in cauza. Oricum, fiecare e piesa e antrenanta, saltareata, interpretarea e nervoasa, schimbari la fiecare 5-10 secunde, dar per total toate scamatoriile astea se cam estompeaza in peisaj. Ancore structurale ale fiecarei piese sunt solourile si refrenele sau mai bine zis fragmente de piesa cu functie de refren, pentru ca sunt cazuri in care frantura repetitiva responsabila de groove si potentiala atmosfera live poate sa apara chiar de la primele note ale piesei.

Interpretarea lui Bo Summer este ultra-liniara, groovo-guturalele creeaza, by default, ceva feeling si turbare, dar nu e sufficient, Illdisposed nu se reduce totusi la asta. Pacat ca nu l-au mai imprumutat pe Mikkel Sandager de la Mercenary pentru ceva insertii clean, deoarece felul in care percep acum interpretarea vocala in Illdisposed probabil ca este destul de mult influentat de ultimele doua albume, cand l-au folosit pe Sandager ale carui contributii "clean" au avut darul de a consolida structura interpretarii vocale creand niste momente de focus mai pregnant.

Apar pe album si nelipsitele bancuri – din pacate, cu raza redusa de actiune, adica numai danezii (sau infiatii mumei Danemarca) le pot intelege – pe Weak is Your God se aude, inainte de inceperea propriu-zisa a piesei un mix danezo-german cu trimitere la serialul danez Matador; iar la sfarsitul piesei in germana, un danske jævler (in traducere libera ”danezi ticalosi, nemernici, etc.”). Thomas Jensen face treaba buna la tobe (ca multi alti tobari danezi, de altfel – nu-s de geniu, dar turbati si la obiect).

Ii dau nota 8, mi-a placut mai mult "1-800 Vindication" din 2004, in care fiecare piesa in parte se contureaza clar, inchegat si cu momente memorabile (in sensul ca mi s-au agatat spontan in memorie).

JUDASRISING: Imi place mult albumul asta, death metal modern excelent. Da la inceput intr-adevar o senzatie de repetitie sau monotonie, dar dupa 3-4 auditii personalitatea fiecarei piese se agata foarte puternic de timpan. Mai putin in ce priveste introul si primele 2 piese, care mi se par punctul slab al albumului, prea lente si prea seci. Incepand cu Working Class Zero lucrurile se invigoreaza brusc si o tin din bine-n mai bine.

Varfuri ale albumului: leadurile foarte misto de pe A Child Is Missing si minipasajul atmosferic cu citatul din Snatch, refrenele din Like Cancer si She Knows, rifful principal din Ich Bin Verloren In Berlin.

Nu-s foarte de acord cu afirmatia de interpretare ultraliniara la voce, dupa parerea mea combina excelent growlul de subwoofer cu vocea de black tipata pe unele refrene. Nota mea este 9.

TOM: Fata de precedentul album (Burn Me Wicked - 2006) ii lipsesc parca acele artificii instrumentale de pe piese, acele schimbari de ritm, dar pastreaza aceeasi forta cu care te surprindeau placut.

Sunt de acord pana la un punct cu o anumita liniaritate a pieselor, dar putin mai mult variatie totusi nu strica, lipsesc si ritmurile catchy de pe precedentul album, acum nu m-au mai miscat atat de mult.

Cu vocea lui Summer nu am nimic, isi face bine treaba, albumului ii dau nota 7, pentru mine a fost dezamagitor, cunoscandu-l pe Burn Me Wicked.

ALT LOSER: Nu vine cu nimic special dar este o doza buna de death metal. sunt sigur ca o sa ramana ceva timp in player, nota 8.

ENDLUND: Eu nu o sa ma refer la albumul in discutie (oamenii de mai sus au spus cam tot ce se putea spune), dat fiind ca este prima recenzie de pe acest site facuta in intregime de membrii forumului Metalfan.

Sper ca aceasta initiativa sa prinda si la voi, cititorii acestui site, si prin numarul de vizite si comentarii sa incurajati aparitia a tot mai multor astfel de recenzii (de calitate, zic eu), in cadrul acestei rubrici care se vrea permanenta, VOX FORUMI.


VOX FORUMI more Nota: 8


Posted at 10:50 |  01 Aprilie 2008  | 0 Comentarii  | 7137 Vizualizari

Comenteaza la: The Prestige

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence