concerte

Aura Noir / Bloodway în Bucureşti

Aura Noir / Bloodway în Bucureşti
TRUPE: Aura Noir, Bloodway

Nu pot numi următoarele rânduri „Cronică de concert”, pentru că o cronică de concert se scrie, în mod civilizat, la câteva ore de la respectivul eveniment. Fiindcă au trecut mai bine de 2 săptămâni, le voi intitula „Reflexii  vis-à-vis de concertul Aura Noir / Bloodway, care a avut loc pe 28 mai 2016, în Club Fabrica, organizat de The Guest”.

Pentru Bloodway, a fost primul concert după o pauză de mai multe luni şi unul dintre puţinele care vor avea loc în România, anul acesta. Costin Chioreanu, mult mai vorbăreţ decât în alte ocazii, remarca faptul că este primul concert pe care-l susţine în „Lumea Nouă”, o referire ironică la legea anti-fumat. În ciuda acestei pauze în activitate (ale cărei motive le găseşti aici, într-un amplu interviu cu Costin), trupa a sunat impecabil, navigând cu mult chef prin compoziţiile complexe, cele mai multe de pe albumul Mapping the Moment with the Logic of Dreams (2015). În opinia mea, Bloodway e un caz atipic. Majoritatea celor cu care vorbesc despre muzică apreciaza instrumentaţia, în schimb, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte vocea; cam la fel se întâmplă şi „la nivel internaţional”, dacă citeşti, de exemplu, comentariile la cronica bună pe care ultimul album a avut-o pe site-ul Angry Metal Guy. Cu toate că, la început, şi mie mi s-a părut ciudată vocea, după mai multe ascultări fac parte din categoria celor care-o consideră drept un instrument important, ce contribuie la crearea atmosferei Bloodway; cred că un banal growl n-ar face decât să reducă din originalitatea muzicii. Sper doar ca leader-ul trupei să aibă, şi în viitor, suficient timp pe care să-l dedice acestui concept (by the way, excelentă coperta noului Spiritual Beggars - după atâtea imagini atroce, a reapărut iguana care-i conectează la esenţa lor psihedelică, cu toate că muzica sună acum mai mult a Purple şi Whitesnake!).

În continuare, cele aproximativ 150 de persoane prezente, au asistat la un memorabil spectacol de black metal „atmosferic”! Nu e vorba, însă, de atmosfera creată de nişte pseudo-vampiri palizi, care cântă mai mult la clape, ci de atmosfera de acum 30 - 35 de ani, când Venom, Motörhead, Slayer, Kreator, Sodom şi alţi grobieni scuipau pe establishment şi îngrozeau lumea bună cu lipsa lor de virtuozitate. Aura Noir, trupă formată din muzicieni norvegieni aparţinând celui de-al doilea val de black metal, demonstrează că muzica extremă de inspiraţie optzecistă este la fel de relevantă şi acum. În definitiv, lumea în 2016 nu este un loc nici mai bun, nici mai generos, nici mai luminos decât era în 1986, ba din contră, aşa că de ce ne-am rafina protestul?

Şi în cazul Aura Noir, este vorba de o trupa atipică: nu concertează foarte des iar membrii săi sunt răspândiţi din Norvegia până în Portugalia. Ne-au mai vizitat în 2013, la November to Dismember Metal Fest, iar Costin Chioreanu le-a făcut coperta de la ultimul album Out To Die (2012). Se simt bine la noi, după cum recunoaşte aici şi chitaristul Rune Eriksen (Blasphemer), care pusese muzică în Private Hell, cu o seară înainte. Toate astea s-au reflectat în atitudinea relaxată a trupei, basistul / vocalistul Ole Jørgen Moe (Apollyion) împărţind beri, pe tot parcursul concertului, către cei din primele rânduri şi discutând cu chitaristul / vocalistul Carl-Michael Eide (Aggressor) ce să mai cânte, neavând prestabilit un setlist anume.

Aura Noir şi-au început concertul concis, cu două bucăţi de pe Deep Tracts of Hell (1998): Blood Unity şi Swarm Of Vultures. Au urmat obişnuitele Son of Hades, Conqueror, dar nu şi Black Thrash Attack. Surprizele au continuat când Aggressor a anunţat Black Deluge Night, pe care a spus că n-au mai cântat-o de ani buni. Tot Aggressor (aflat tot timpul pe un scaun, în urma accidentului ciudat de acum 10 ani) a introdus piesa The Stalker întrebând audienţa dacă îi place rock-ul; întrebarea a fost bună, având în vedere că bucata respectivă este 100% Motörhead. A mai urmat Angel Ripper, pe care nu l-au cântat data trecută şi au încheiat cu Condor, pe care Apollyon îl promisese cuiva cu o seară înainte (dar nu mai era foarte sigur cui, a zis ceva de „my new brother”).

Bineînţeles că au fost bis-uri şi aici am avut parte de o nouă surpriză: două cover-uri, ceea ce Aura Noir nu prea face în concerte. Mai întâi Venom - Heaven’s on Fire (acum mi-am dat seama cât de mult seamănă cu Ace of Spades), urmată de Kreator  - Flag of Hate (piesa pe care Apollyon a spus că o cântau acum 20 de ani).

Cu Apollyon ne-am reîntâlnit după concert la bere şi am vorbit despre rock-ul clasic, cum ar fi albumele Scorpions din anii '70, asta fiind muzica pe care-o ascultă ei în mod constant – vezi şi interviul cu Blasphemer. Dar asta-i o altă poveste... 
   
Textul ăsta e dovada vie că o astfel de experienţă învinge şi cea mai nemiloasă formă de procrastinare!
Autor: Gedi
Vezi galeriile trupelor: Bloodway,

Data concert:  May 28, 2016  | 0 Comentarii  | 4341 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Aura Noir / Bloodway în Bucureşti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte