concerte

Concert aniversar Celelalte Cuvinte in Hard Rock Cafe

Concert aniversar Celelalte Cuvinte in Hard Rock Cafe
TRUPE: Celelalte Cuvinte

Emotii ma incearca atunci cand trebuie sa scriu despre Celelalte Cuvinte. Ce veti citi acum este ceva rescris deoarece ceea ce scrisesem anterior am aruncat la Recycle Bin. Prea declamativ, prea scurt, prea fara cuvinte. Cuvintele sunt o formatie care merita mult mai mult.
Sunt de acord cu afirmatia “Celelalte Cuvinte sunt o trupa ce se reinventeaza, dar ramane mereu aceeasi”. Am tot auzit aceasta sintagma si poate fi cea mai buna reclama pentru ceea ce reprezinta pentru rock-ul romanesc trupa oradeana.

Am mai scris despre ei cu mult drag si acum trei ani cu ocazia aniversarii a 29 de ani de activitate pe scena din Silver Church. Sincer, sunt extreme de tentat sa revin asupra celeilalte cronici, dar daca Celelalte Cuvinte se pot reinventa ma gandesc sa incerc si eu sa fac asta.
Si iata-ne la aniversarea de 32 de ani in Hard Rock Café, un club mult mai select si pretentios, cu o clientela si servicii pe masura. Poate pentru buzunarele rocker-ului obisnuit preturile de acolo sunt “peste masura”, dar nu vreau sa dramatizez prea mult asupra acestui aspect. Cred ca Celelalte Cuvinte merita sa se afle si pe scenele unor localuri cu pretentii asa ca noua muritorilor de rand nu ne ramane decat sa savuram spectacolul.
Inainte de a trece la disecarea propriu-zisa a concertului vreau sa mai spun ca este pentru prima cand la un concert de rock stau la masa. Asta deoarece organizatorii au impanzit intreg localul cu mese si scaune si mintea mi-a fugit instantaneu la filmul “Goodfellas”, nu stiu de ce, defect professional, dar ne-am simtit exact ca acolo. In completarea acestei impresii a venit si decizia lui Calin Pop de a purta deseori o palarie ce ii dadea un aspect usor exotic, usor balcanic rock.

Semnele sunt bune, iar concertul incepe cu “Scrisori iubite”, balada de inceput a materialului “Celelalte Cuvinte I”. Concertul a fost impartit in doua sectiuni distincte: prima parte a fost acustica, melancolica cu piese ca “O sa am”, “Cina dragonului”, “Despartire”, “Stele”, “Zmeie”, iar in partea rock am avut ocazia sa ascultam “Neam blestemat”, “Balanta”, “Asa e viata mea”, “Cinema”, “Un sfarsit e un inceput”, “Se inchid”. Printre altele am mai avut ocazia sa audiem si “Comoara” sau “Iarba prin par”.
Celelalte Cuvinte au demonstrat ca sunt o formatie care stie cum sa alterneze emotiile transmise inspre spectator, cum sa ii insufle reflectie, caldura, sa il invite sa cante sau cum sa izbucneasca pe ritmuri de heavy/doom de pe un album clasic intitulat “Armaghedon”.
 
Calin Pop este un veritabil show-man, cu comentarii usor ironice, savuroase, plin de sarm si eleganta, dar incendiar in momentele cand chitara electrica ajunge in mainile sale.
Recunosc ca in anumite momente ma deziceam de atmosfera incercand sa ma gandesc la metalistii mei cu cate o bere in mana, pletele desfacute sau cheliile transpirate, tricourile sifonate si zambetul mereu sincer ca si cum Celelalte Cuvinte ne-ar fi propus tuturor sa pasim spre un Armaghedon inevitabil. Sunt obisnuit cu aceasta trupa in postura asta si mi-am adus aminte cu placere de momentul cand am cumparat caseta cu Armaghedon de la prietenii mei din RTMC (Hai Noroc!). Toate aceste amintiri usor involuntare vin din emotia transmisa de pe scena de catre Calin Pop si compania lui selecta.
L-am remarcat din nou pe Marcel Breazu, inconfundabil, retinut, traind undeva in sine acordurile muzicii. Leontin Iovan la tobe este in continuare ca un vulcan care erupe in solo-uri naucitoare si de Tiberiu Pop foarte serios si prezent cu un zdrobitor solo de clape pe “Neam blestemat”. Undeva mai la distanta, Ovidiu Rosu, sunetistul trupei si membru official a imbinat profesionist vocea si mixajul instrumentelor intr-un nucleu organic. Traduc prin faptul ca sunetul a fost ceas, vocea lui Calin foarte clara, iar trecerea de la un instrument la altul se facea in conditii optime. Din coltul meu auzeam foarte clar interventiile lui Marcel Breazu, micile improvizatii discrete pe care acesta le impregna instrumentului sau.

Au zburat cele trei ore ca vantul, le-am cantat si “La multi ani”, iar aplauzele nu au contenit. Dupa incheierea concertului membrii trupei au iesit la autografe, fotografii si la schimbat impresii cu publicul. Comunicativi si cu zambetul pe buze, Celelalte Cuvinte ne-au lasat sa traim o seara speciala. L-am intrebat si eu pe Calin Pop daca exista sansa unei reeditari a albumului “Se lasa rau”, un disc criticat, dar important pentru scena noastra de rock si metal. Din pacate, o reeditare este ceva aproape imposibil si nu imi ramane decat sa ascult ceea ce se gaseste cu greu. Dar ar fi frumos candva.
A fost o seara de neuitat cu Celelalte Cuvinte si cu aceasta ocazie le multumim!
 
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: Celelalte Cuvinte

Data concert:  December 15, 2013  | 0 Comentarii  | 4801 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert aniversar Celelalte Cuvinte in Hard Rock Cafe

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte