concerte

DARK BOMBASTIC EVENING 3 - partea a doua

DARK BOMBASTIC EVENING 3 - partea a doua
TRUPE: Dirty Granny Tales, Hexvessel, Loell Duinn, Roma Amor, Rome, Sunset in the 12th House

 

Cea de-a doua zi Dark Bombastic Evening 3 a inceput cu o restanta de la editia precedenta, si anume Sunset in the 12th House, care ar fi trebuit sa aiba primul concert in decembrie 2010. Dupa o prestatie de un real succes in seara precedenta in formula Dordeduh, Hupogrammos, Sol Faur, Sergio Ponti si Ovidiu Mihaita, alaturi de Mihai Moldoveanu, au urcat pe scena pentru a prezenta in premiera proiectul Sunset in the 12th House. Despre muzica lor stiam doar ca va fi "experimental post-rock, cu atingeri psihedelice si ezoterice", asa ca nu prea stiam la ce sa ma astept. Recitalul a fost insa o surpriza foarte placuta. Noua abordare muzicala se doreste complet independenta de ceea ce artistii fac in Dordeduh, iar singurul element comun pe care l-am remarcat pe parcursul acestui concert a fost dimensiunea transcedentala prezenta in pasajele atmosferice ale ambelor trupe. Setul a inclus compozitii proprii ce vor fi incluse pe un viitor album si un cover dupa piesa Black Sun (Dead Can Dance), dedicat lui Doru Atomei (Kogaionon & DonisArt).
 



Trupa Loell Duinn din Croatia mi-a fost total necunoscuta inainte de a fi anuntata in line-up-ul Dark Bombastic Evening. Muzica lor combina instrumentele clasice cu cele etnice, melodii medievale, renascentiste si baroce, cu influente balcanice, mediteraneene sau orientale, peste care troneaza vocea Oljei Frodo. Pare destul de complicat si haotic, insa toate se imbina foarte bine si poarta publicul intr-o alta lume... onirica. O prezenta eleganta si, cel putin in aparenta, fragila, vocalista croata a cantat impecabil la Alba Iulia. Totusi, impactul muzicii Loell Duinn asupra publicului cred ca a fost destul de mult diminuat de soarele inca arzator de la acea ora. Setul trupei a inclus in cea mai mare parte piese de pe singurul album lansat, intitulat Retrospective.

Setlist:

Untitled (new)
Cantalena (The Construction of Love)
Zlöto Mojé
Green Fairy
Ples Života
Shera Aila
Desert Voice
Silent Oceans
Rising Sun
Untitled (new)
Karpatia






























Hexvessel este proiectul lui Matt "Kvohst" McNerney, cunoscut pentru activitatea sa in Dødheimsgard si Code. Hexvessel este insa trupa care il reprezinta pe muzician in totalitate, celelalte proiecte muzicale fiind privite de catre artist ca niste experimente. Albumul de debut se numeste Dawnbearer, a fost lansat in februarie 2011 si a fost incadrat stilistic in "cutia" (neincapatoare pentru toate elementele prezente pe disc) occult psychedelic folk. Live, lui Matt McNerney i s-a alaturat pe scena grupul finlandez The Death Magicians. Concertul de la Alba Iulia a fost unul destul de eclectic, atat muzical cat si ca aparitie scenica, si mi-a creat senzatia unui ritual in care au fost inserate incantatii oculte. Setul Hexvessel de la Dark Bombastic Evening a inclus si doua piese noi, Superstition si His Portal Tomb. Surprinzatoare pentru mine a fost absenta piesei Solomon's Song, una dintre cele mai frumoase de pe albumul Dawnbearer. Recitalul a fost destul de static, insa a avut un aer sumbru si, in acelasi timp, melancolic ce a incantat publicul, printre care si muzicieni din celelalte trupe prezente la festival.

Setlist:

Intro
Invocation Summoning
Heart of the Mind World
Wayward Confessor
The Death Knell Tolls
Superstition
The Tunnel at the End of the Light
Preacher's Orchard
I Am the Ritual
His Portal Tomb
Your Head Is Reeling (
Ultimate Spinach cover)



Roma Amor
vine din Italia si se considera o trupa de neo cabaret ‘n’ folk. Desi dupa ce am ascultat cele doua albume am fost de acord cu aceasta "eticheta", la concertul de la Alba Iulia elementele de cabaret au iesit prea putin in evidenta. Intregul recital a fost unul minimalist, in ciuda proiectiilor care au rulat in langa foarte expresiva vocalista, Euski. Muzica Roma Amor este in mare parte inspirata din folclorul mediteranean si aminteste de muzica frantuzeasca din secolul trecut, iar versurile sunt cantate in italiana, engleza si franceza. In acest spirit, trupa a cantat la DBE si doua cover-uri Jacques Brel, Next si Dans Les Ports d’Amsterdam, trezind reactii suprinzatoare din partea publicului, care i-a primit pe muzicieni cu caldura.

Setlist:

A Cosa Pensi
Next (
Jacques Brel cover)
Lo lo lo
You Haven't Changed
La Zirinelda
La Borda
Mother Fist
Nightporter
Mon Amour
Les Amants De Saint Jean
Dans Les Ports d’Amsterdam (
Jacques Brel cover)



Rome s-au aflat la cea de-al treilea concert in Romania si al treilea la care eu am participat. Din nou, muzicienii care il acompaniaza pe Jerome Reuter pe scena s-au schimbat, iar trupa a prezentat astfel la DBE 3 noi interpretari ale pieselor mai vechi, din care au disparut aproape in totalitate elementele martial si industrial. Recitalul a inceput cu 10 minute mai devreme decat era programat, iar setul a cuprins aproape exclusiv piese noi, dintre care cinci vor aparea pe triplul album Die Aesthetik Der Herrschaftsfreiheit, ce va fi lansat in 11 noiembrie 2011. Cu aceasta ocazie, Rome vor fi invitatii evenimentului Kruna 3, care va avea loc in clubul Kulturhaus din Bucuresti in 3 decembrie. In comparatie cu evenimentele precedente, Jerome a fost mult mai relaxat si a fost pus pe glume in pauzele dintre piese, chiar si atunci cand trupa a intampinat (mici) dificultati tehnice. Personal, as fi vrut sa cante mai multe piese cunoscute, care ar fi invitat publicul sa ii acompanieze pe muzicieni, mai ales ca noul material va fi prezentat live la Bucuresti peste doar cateva luni. Recitalul a fost unul emotionant, dominat de vocea impunatoare a lui Jerome, si a fost intens aplaudat de cei prezenti. Trupa a revenit pe scena si la un bis care, desi a cuprins doua piese, a parut oarecum grabit.

Setlist:

Intro / Like Flowers
The Consolation Of Man
The Spanish Drummer
Der Erscheinungen Flucht
Das Feuerordal
The Death Of Longing
The Merchant Fleet
To Die Among Strangers
Die Nelke
To Teach Obedience
Sons Of Aeeth
The Torture Detachment
Neue Erinnerung
Swords To Rust-Hearts To Dust



Trupa care a facut senzatie la cea de-a doua editie Dark Bombastic Evening a revenit in cadrul evenimentului pentru a ne oferi un show complet. Grecii Dirty Granny Tales imbina intr-un mod original muzica acustico-experimentala cu teatrul de papusi pentru a crea spectacole complete. Melodii atmosferice, povesti cu elemente gotice, miscari scenice inspirate de kabuki (teatru traditional japonez), dansuri cu tematici dark, corpsepaint... si vocea extraordinara a fondatorului Mouldbreath cu inflexiuni surprinzatoare, toate i-au lasat si de aceasta data pe cei mai multi dintre spectatori fara cuvinte. Acum, trupa a prezentat in intregime show-ul Jealous, ce vorbeste despre dragostea dintre autor si Didi din perspectiva lui Broomman, care traieste doar pentru ea, iar actiunile sale sunt motivate de gelozie. Cu siguranta, concertul Dirty Granny Tales a fost cel mai spectaculos al evenimentului si, in ciuda faptului ca majoritatea celor prezenti stiau vag ce urmeaza sa se intample pe scena, show-ul a depasit orice asteptari prin modul in care toate elementele sale s-au completat, creand o adevarata bijuterie muzical-teatrala.
 



 


Cea de-a treia editie Dark Bombastic Evening a fost cel mai asteptat eveniment al anului pentru mine, reunind in doua zile trupe care se regasesc constant in playlist-ul meu. Insa dincolo de concerte, intregul "pachet" DBE 3 a fost unul special, un eveniment in care participantii, fie ca a fost vorba de artisti, organizatori sau spectatori, s-au bucurat de manifestari artistice de calitate intr-un cadru intim si o atmosfera placuta, relaxata si prietenoasa. Mediul in care s-a desfasurat a fost perfect pentru conceptul DBE si ma bucur ca in 2012 va fi organizata si cea de-a patra editie tot in spatiile RYMA din Alba Iulia. In acest an, evenimentul a avut in medie aproximativ 500 de spectatori pe zi (mai multi in prima zi), insa serile dark-bombastice ar trebui sa fie de neratat pentru toti pasionatii de sonoritati experimentale si avangardiste, fie ca acestia provin din zona metal sau nu.

Autor: Ella
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Dirty Granny Tales, Hexvessel, Loell Duinn, Roma Amor, Rome, Sunset in the 12th House

Data concert:  August 20, 2011  | 0 Comentarii  | 4945 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DARK BOMBASTIC EVENING 3 - partea a doua

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte