concerte

DARK TRANQUILLITY la Bucuresti

DARK TRANQUILLITY la Bucuresti
TRUPE: Dark Tranquillity, eyeSEEred

Inainte de lansarea celui de-al zecelea album - Construct, 27 mai - Dark Tranquillity au iesit la  o tura mica, de incalzire: Tunis-Bucuresti-Istanbul. Concertul de la Bucuresti a avut loc pe 3 mai, la Arenele Romane si l-a avut in deschidere pe Tudor Turcu featuring eyeSEEred.
Organizatorul, Phoenix Entertainment, poate spune, vorba lui Dan Bittman, "am ales si rau si bine". In primul rind, organizarea unui concert in mini-vacanta dintre 1 Mai si Pasti, cind majoritatea populatiei are alte preocupari mintale (eventual si spirituale), poate parea o initiativa cu mari sanse de esec. Dar pina la urma, chiar daca au venit mai putini oameni, au venit cei cu adevarat interesati sa vada trupa, asa ca am avut o seara intima, ca intre prieteni, cu un public preocupat sa urmareasca prestatia trupei, nu sa o filmeze/fotografieze cu telefoanele mobile.
O alta alegere care initial mi s-a parut nepotrivita, mai ales ca vremea era perfecta pentru un concert in aer liber, a fost organizarea concertului in cort. Dar, privind starea avansata de darapanare in care au ajuns Arenele Romane, am zis ca, pina la urma, mai bine stau in cort decit sa-mi cada vreo bucata de tencuiala in cap, sa vina vreunul la vale cu scaunul peste mine din tribune sau sa cada vreo coloana romana peste scena. Oricum, cortul s-a dovedit mai mult decit spatios pentru numarul celor prezenti. Apa, bere, vin si Jagermeister se vindeau de o parte si de alta a cortului. La standul de merchandise se vindeau trei modele de tricouri (70 lei bucata), nici unul cu grafica noului album, nelansat inca, si nimic altceva, CD, sau DVD, pentru ca, de fapt, trupa nu e in turneu, desi ei cam asa vroiau sa ne faca sa credem. Nu s-a fumat in cort, nu s-a facut nici prea cald, dar au bagat dinspre scena la un moment dat un fum gros de sa-l tai cu cutitul (cum faceau ostenii lui Stefan cel Mare la lupta de la Podul Inalt).

Recitalul lui Tudor Turcu feat. eyeSEEred a inceput cu punctualitate, la ora anuntata, in fata a aproximativ 100-150 de persoane. eyeSEEred e o trupa de "modern melodic death metal" (conform paginii de Myspace) din Medias, care s-a transformat in Tudor Turcu feat. eyeSEEred dupa ce Tudor Turcu, adica vocalistul, a cistigat ceva emisiune-concurs la televizor. Se pare ca trupa a trecut si printr-o schimbare recenta de componenta, pentru ca basistul si tobarul sunt nemti si nu stiu romaneste mai mult de "multumesc, Bucuresti" si "te iubesc, Bucuresti". Intreg concertul eyeSEEred mi-a lasat impresia de improvizatie, incepind de la imaginea neunitara a trupei si terminind cu directia nehotarita a pieselor prezentate. Elementele de death metal melodic sunt la fel de prezente ca si cele de gothic sau de hardcore in muzica lor, si permanent am avut senzatia ca lipseste o a doua chitara, desi prestatia chitaristului Mathe Albert Eduard a fost punctul forte al recitalului (pentru basist ar fi fost totusi imposibil sa iasa in evidenta, pentru ca nu s-a auzit aproape deloc). Publicul a reactionat cu entuziasm moderat, am vazut, totusi, citeva reprize razlete de headbanging, spre satisfactia lui Tudor Turcu, care si-a considerat eforturile de a incalzi atmosfera rasplatite si ne-a multumit pentru ca am venit in numar atit de mare (nu stiu daca glumea sau era serios). Mi-au atras atentia piesele Nothing in Between (o stiam dinainte, e disponibila online), Endless si Lost in Words. Au cintat 40 de minute si au incheiat cu Only for the Weak, un cover In Flames. Sunetul a fost bun pentru o trupa de deschidere, dar foarte tare. Tudor Turcu a multumit tututor, organizatorului, sunetistului Bubu Cernea, lui Misu Cernea, eyeSEEred au facut o plecaciune si si-au luat la revedere.

Dupa o pauza de jumatate de ora a inceput concertul Dark Tranquillity. Mie sunetul mi s-a parut ingrozitor inca de la inceput, dar cei din jurul meu au zis ca sunt prea critic si ca, de fapt, din unele piese s-a mai inteles cite ceva. E primul concert la cort la care particip, se spune ca e greu sa scoti un sunet bun in cort, poate nu eram eu obisnuit, dar au fost momente in care imi era greu sa inteleg ce se intimpla pe scena. Abia pe la finalul primei piese mi-am dat seama ca trupa cinta fara basist, am aflat ulterior ca s-au despartit de Daniel Antonsson cu doua luni in urma, inaintea inceperii inregistrarilor la noul disc. Oricum chiar si cu basist pe scena, nu cred ca ar fi fost vreo diferenta. Sunetul mi s-a parut haotic si, chiar daca volumul scazuse, era in continuare prea tare.
Dar asta nu i-a impiedicat pe cei 200-250 de spectatori sa se bucure si sa sustina cu entuziasm trupa pe tot parcursul concertului, spre satisfactia evidenta a vocalistului Mikael Stanne, care multumea cu mina pe inima dupa fiecare piesa. Desi e deja a treia oara cind Dark Tranquillity cinta in Romania si n-au mai lansat nici un album nou intre timp, desi trupa nu se afla in cea mai buna forma concertistica, Dark Tranquillity au fost primiti ca dupa o lunga asteptare, cu aplauze, urale si cu scandari indelungi.
Recitalul a fost alcatuit in principal din hituri. De pe noul album, inca nelansat, nu s-au cintat decit cele doua piese care au putut fi deja ascultate on line - The Science of Noise si For Broken Words. In rest, un setlist care a trecut in revista discografia trupei, cu obisnuitele ThereIn, Monochromatic Stains, Lost to Apathy, Final Resistance, Lethe si The Wonders at Your Feet. Deschiderea s-a facut cu piesa care obisnuia sa inchida concertele recente ale trupei (Terminus) in timp ce inchiderea a facut-o energica The Fatalist, care era de obicei printre primele cintate. Surprizele s-au numit The Sun Fired Blanks (de pe Projector) si Zero Distance, o piesa care a fost lansata ca bonus pe editia de turneu a lui We Are the Void, dar care, intre timp, a fost re-evaluata si careia i s-a filmat si un videoclip.
Interactiunea cu publicul a fost asigurata, ca de obicei, cu mare verva, de Mikael Stanne, care a alergat toata scena si si-a consumat si ultimele resurse de energie, in timp ce chitaristii, sobri si recent tunsi, cu atentia concentrata pe masinaria de riffuri, s-au miscat foarte putin, doar Martin Henriksson indemnind, din cind in cind, publicul sa se agite.
Ecranul din spatele scenei a completat prestatia trupei cu videoclipuri si colaje de imagini realizate de chitaristul Niklas Sundin.
Trupa a anuntat ca nu se va intoarce pentru bis, pentru ca, dupa terminarea concertului, cei inscrisi in Fanclubul romanesc Dark Tranquillity (inscrierea se facea pe loc) au fost invitati la vizionarea in premiera a noului videoclip, filmat pentru o piesa de pe noul album, nefacuta publica inca, Uniformity. E vorba de un performance-clip realizat de Patric Ullaeus. E o piesa mai lenta, cu voce clean pe refren, care aminteste de ThereIn. La a doua ascultare, asemanarea cu ThereIn nu mi s-a mai parut atit de evidenta, era evident insa ca, din cauza calitatii sunetului mai mult nu puteam intelege din piesa.
Am plecat spre iesire, cu sentimente amestecate: am vazut o trupa fara basist, dar totusi, energica si foarte bine asezata pe scena; un vocal inepuizabil si cu chef de cintat, dar totusi, un sunet neinteligibil; un public restrins, dar dedicat si entuziast. Cum spunea si comunicatul organizatorului: un eveniment de exceptie, intr-adevar.

Playlist Dark Tranquillity:

01. Terminus  (Where Death Is Most Alive)
02. In My Absence
03. The Wonders at Your Feet
04. The Treason Wall
05. The Science of Noise
06. Lost to Apathy
07. Mundane and the Magic
08. The Sun Fired Blanks
09. Lethe
10. Monochromatic Stains
11. Inside the Particle Storm
12. Zero Distance
13. Misery's Crown
14. For Broken Words
15. ThereIn
16. Final Resistance
17. The Fatalist
Autor: Klawz
Foto: Claudiu Vidu
Vezi galeriile trupelor: Dark Tranquillity, eyeSEEred

Data concert:  May 03, 2013  | 2 Comentarii  | 5342 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DARK TRANQUILLITY la Bucuresti

  • Daca il tineau in Fabrica, cu Fane Panea la butoane, sigur ar fi iesit ceva de povestit la nepoti. Mai naspa era cu lipsa basului...

    1. Posted by Fantotzii | 04 Mai 2013 18:38
  • Totul punctat la obiect, profesionist, fara omisiuni. Cronica perfecta!

    2. Posted by rionescu77 | 15 Iulie 2013 13:33
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte