concerte

Demonical la Bucuresti

Demonical la Bucuresti
TRUPE: Demonical

Sunt aproape sigur ca show-ul sustinut de suedezii de la Demonical ar fi fost primit cu mult mai mult entuziasm daca nu era programat cu doua zile inaintea masinii de thrash teutonice – Sodom (se coace cronica cu emotii).
Bineinteles, nu au lipsit figurile familiare concertelor death metal din Capitala, semn bun, avand in vedere ca deja putem vorbi de o paleta de fani devotati, care platesc sa vada trupe underground foarte bune.
Voi incerca in randurile de mai jos sa compun o mica introducere in istoria destul de scurta a celor de la Demonical. Sa vedem ce-o iesi:
Promovat ca un supergrup death metal de sorginte nordica, infiintat in 2006 de catre fosti componenti Centinex (grupare etalon pentru scena death metal suedeza si nu numai), Demonical se pot lauda cu o discografie compusa din trei albume, ultimul, intitulat Death Infernal, fiind lansat pe 15 aprilie de Cyclone Empire. De asemenea, merita mentionate si doua split-uri, in compania celor de la Absu si Paganizer. Componenta trupei este urmatoarea: Sverker “Widda” Windgren (voce; ex-Diabolical), Johan Jansson (chitara, voce; ex-Centinex, Interment, Regurgitate, Dellamorte), Martin Schulman (chitara bas; ex-Centinex, Interment), Ronnie Bergerstahl (baterie; ex-Centinex, Grave). Odata cu lansarea ultimului album, un turneu de promovare nu s-a lasat prea mult asteptat, iar Romania a fost trecuta pe lista cu trei vizite: una la Cluj, pe 2 noiembrie in Euphoria Music Hall, a doua la Bucuresti in Fabrica Club si ultima la Sibiu in Bohemian Flow.

Demonical nu au venit singuri, ci insotiti de conationalii (atat ca tara, cat si ca stil muzical) de la Vulturyon, cat si maghiarii de la Slytract. Nicio trupa mioritica nu a fost invitata in deschidere, dar ne multumim cu ce avem si pornim plini de energie catre Fabrica. Surprizele nu intarzie sa apara. Cativa metalisti (maxim 20) inghetau de frig in fata intrarii. Ok, poate soundcheckul se face in cadru discret, deci se poate accepta. Mai o tigara, mai o gluma, care usor, usor se ingroasa pe masura ce timpul trece si frigul nepasator ne intra in oase (imi aminteam cu teama de conditiile de la Pain Of Salvation si speram sa nu ne fie frig inauntru). Intarzierea a trecut, usa s-a deschis, am pasit usor inauntru, am stat cateva minutele la coada pentru bilete si acreditari, toata lumea si-a aruncat geci, hanorace, ghiozdane, pungi, plase la garderoba (orice in afara de haine a fost gratuit, un gest frumos) si ne-am linistit odata ajunsi in fata scenei. Putina lume, ca de obicei, figurile deja le recunosti, e o placere sa le revezi chiar daca nu le cunosti, iar eu inca nu sunt poet, dar ma dau.

Nu trece prea mult si iata ca ungurii de la Slytract sunt pe scena, fac ultimile pregatiri, nerabdatori sa inceapa. Un death metal melodic nu iesit din comun, pe filiera Goteborg (In Flames, Dark Tranquillity, Soilwork, etc), dar si cu cateva insertii sud-central europene, cu o gravitate mai mare la voce si multa, multa daruire. Daca va veti aminti cu drag de Slytract, este macar pentru vorbele frumoase pe care le-au impartit micului public de la noi. “Sunteti cei mai buni, cei mai tari, suntem mandri de voi, va multumim si va iubim…” si cate si mai cate, dar am vrut sa mentionez acest lucru deoarece am simtit (si probabil nu-s singurul) ca vorbele veneau de undeva din interior si nu e gluma, entuziasmul merita respectat si aplaudat.

Publicul nu se inmultise semnificativ, iar in club temperatura era suficient de potrivita pentru a putea sta linistit in tricou. Vulturyon dau drumul la recital, decorul parca se schimba, mai multa sobrietate, dar aceeasi vitalitate sustinuta, un death metal simplu ca un pahar de votca sec, fara suc sau artificii, headbanging, oamenii se dezmortesc, trupa simte si da mai vartos din coate. E mult de munca ca sa te poti face remarcat, dar Vulturyon au tot viitorul inainte si sa speram ca il vor fructifica cu multa atentie.

Publicul parca si-a dublat numarul, cum se intampla de obicei, inca o data si greu imi e sa inteleg mecanismul. Si trupele din deschidere merita o sansa, asa ca nu are rost sa o irositi atata vreme cat ati dat banii pe bilet. Urmeaza un show death metal old school, asa ca cei mai in vana se posteaza in fata scenei, pregatiti de ostilitati. 3,2,1 si suedezii sunt pe scena, isi fac introducerea si auzim riffurile nordice care ne ung pe suflet, iar mintea zboara aproape inconstient catre Dismember, Grave, vechiul Illdisposed si multe altele. Death metal batranesc, old school, riffuri grave, baterie zguduitoare, rabufniri in viteza, ce ne aduc aminte de americani via Tampa, Florida, publicul este in delir, se face moshpit, ceva crowdsurfing, Titus Constantinescu de la merchandise da din cap fara sa ii pese de  ce e in jurul lui, eu si cu altii de langa mine ne miscam gaturile pe acordurile zguduitoare de death metal.
Singurul impediment a fost durata mult prea scurta a recitalului, putin peste 50 de minute, cu tot cu bis, iar atmosfera a fost atat de grea, incat la un moment dat am crezut ca solistul va sari in valsul toxic din fata scenei. Dadea necontenit din cap, activ si implicat in show. Ceilalti instrumentisti, cu multi ani in spate pe scena, s-au achitat de datorie cu profesionalism si fara greseli.
Cum ziceam si mai sus, Demonical ar fi meritat un public mai numeros, sper ca la Cluj si Sibiu s-au inghesuit mai multi oameni, dar cei prezenti in Fabrica au avut de ce sa se bucure: 100% Pure Swedish Old School Death Metal!
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: Demonical

Data concert:  November 03, 2011  | 0 Comentarii  | 3358 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Demonical la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte