concerte

Despre concertul de lansare a noului album Valerinne

Despre concertul de lansare a noului album Valerinne
TRUPE: Mytrip, Valerinne

Joi seara, pe 11 februarie, bucureştenii de la Valerinne au lansat cel de-al treilea album, „Monumenta”, aşa că au dat un concert în Control Club. A venit o grămadă de lume şi cred că a fost un eveniment numai bun, spectatorii au părut să fie receptivi, s-au auzit mai puține vorbe decât mă aşteptam să aud pe parcursul concertelor şi, aşa cum se obişnuieşte când vine vorba de clubulul Control, muzica a fost redată prin intermediul unui sunet excepțional. 
 
Invitat special în deschiderea show-ului Valerinne a fost bulgarul Angel Simitchiev, care a venit să prezinte ceva din ce a creat pentru proiectul său, numit Mytrip. Trebuie să specific mai întâi de toate că numele proiectului este unul foarte descriptiv pentru sunetele animate de Angel Simitchiev, nişte sunete ce atrag ascultătorul către o experiență destul de intensă care, paradoxal îl face să aprecieze condiția de singurătate atunci când se află în mulțime, adică fiecare cu trip-ul lui, cu o călătorie individuală care formează un fenomen general. În fine, cred că ar trebui să vorbesc mai degrabă în numele meu şi să precizez că din motive ca astea tind să mă bucur la genul ăsta de live performance bazat pe ambient, drone şi noise, care aduce un bun prilej de a lăsa gândurile să fie alungate de simțuri.  
 
Mytrip

Angel Simitchiev şi-a format o experiență complexă în dimensiunea muzicii, aşa că a avut de-a face cu stiluri precum hardcore şi punk, ca apoi să se concentreze pe un punct de interescție al artelor care apelează la medii diferite. Nu m-a mirat să aflu că Simitchiev este bine şcolit în disciplina sunetelor, având masterat în Muzică Eleoctroacustică şi Multimedia, iar în prezent este conferențiar în disciplina dedicată artei sunetelor la Academia Națională de Arte din Sofia. Proiectul Mytrip există de prin 2005 şi de-atunci au tot apărut casete cu experimentele lui Simitchiev, iar anul trecut materialul “Empty” a fost scos pe vinyl 7”. Unii dintre voi vă amintiți poate de acest muzician, întrucât a mai tot venit prin spațiul românesc, un exemplu fiind la concertul Nadja din 2014, în Bucureşti, când Simitchiev s-a alăturat cu proiectul Leaver. Aşa cum s-a observat şi la show-ul din Control, experiența Mytrip e una audio-vizuală, aşa că la concertul respectiv am asistat la o manevrare graduală a frecvențelor joase şi am urmărit nişte imagini proiectate pe un zid de cărămidă, imagini care arătau maşini şi oameni vechi şi alte detalii abstracte ce portretizau un soi de urâțenie a lumii înconjurătoare. Simitchiev a lucrat la câteva butoane, fiind dotat cu un laptop, un mixer şi alte device-uri legate, inclusiv un telefon cu care a tras nişte voci afectate de efecte supraomeneşti, care au rămas în loop ca să contureze o stare de asediu. La prima vedere eşti tentat să crezi că sunetele astea sunt consecințele unui zbor spațial efectuat cu o navetă care se defectează treptat, dar de fapt, amalgamul ăsta de vibrații este ceva din lumea asta, ceva ce începi să auzi când umbli pe străzile oraşelor mari şi ignori sunetele de suprafață, concentrându-te pe ceva care vine de undeva de dedesubtul picioarelor. 
 
Mytrip

Imediat a urmat şi concertul celor de la Valerinne, în care au prezentat muzica de pe albumul proaspăt lansat, “Monumenta”. E de ajuns să priveşti coperțile materialelor precedente semnate de Valerinne ca să poți identifica evoluția acestui grup axat exclusiv pe instrumental. De la compoziții organice, forme melodioase şi culorii vii s-a trecut la abstractizare, la o întărire a structurilor şi la o schemă dominată de griuri, iar cuvintele astea se referă strict la muzică, doar se întâmplă ca ele să caracterizeze într-un mod fidel şi imaginea trupei. Aşa cum am observat la concert, secțiunea ritmică din muzica celor de la Valerinne a căpătat un accent demn de toate laudele, iar contribuția basului este mai importantă ca niciodată. Oricum, greutatea acestui instrument a făcut parte întotdeauna din mărcile acestei muzici, alături de o frumoasă întrebuințare a efectelor de delay sau reverb pe chitară. Dar, părerea mea e că “Monumenta” pune în prima plan sintetizatorul, ceea ce determină desfăşurarea unei abordări mult mai poetice comparativ cu ceea ce ştiam din discografia Valerinne, iar asta nu poate decât să-mi placă foarte mult. Bineînțeles că aportul chitarei nu se diminuează sau ceva de genul, ci doar se înrădăcinează foarte adânc în compoziția de ansamblu. 
 
Valerinne

Partea şi mai bună e că această formă blândă de abstractizare nu scade intensitatea stărilor ivite în compania acestei muzici, ba din contră, ea face ca gradul de expresivitate să se păstreze la un nivel înalt şi constant. Pot spune, mai precis, că la concertul Valerinne din Control nu a fost nicio secundă care să mă facă să-mi imaginez ceva ce nu s-ar putea lega cu soundtrack-ul creat de grupul bucureştean. Oricum, synth-ul acela mă trage la închipuirea unor poveşti de explorare interioară şi exterioară spuse în maniera literaturii ruseşti, mai ales că în cântecele noi compuse de Valerinne există pasaje în care se formează o tensiune destul de puternică. Tobele şi basul sunt intrumentele responsabile de astfel de manifestări, în timp ce chitara are de-a face cu momentele de culminație. Ce ar mai fi de specificat în legătură cu acest concert este că tobele au avut un sunet minunat, pe care nu îl auzi foarte des. A fost un concert care a beneficiat de asemenea de nişte proiecții cu imagini asociate corespunzător muzicii şi apoi, mi-am dat seama că nu pot să-i încadrez pe cei de la Valerinne într-un gen anume chiar dacă au multe structuri familiare pentru majoritatea ascultătorilor, iar lucrul ăsta îmi pare a fi ceva okay. E muzică şi e marfă! Apoi, cred că pe acelaşi principiu a fost şi cea mai mare parte din oamenii care au venit la show, întrucât părea că se apreciază considerabil ceea ce se petrece pe scenă, aşa că s-a aplaudat, s-a cerut bis şi s-au bifat toate obiceiurile pozitive potrivite pentru un astfel de context. 
 
Valerinne
Autor: Gina S.
Foto: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: Valerinne,

Data concert:  February 11, 2016  | 0 Comentarii  | 2744 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Despre concertul de lansare a noului album Valerinne

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte