concerte

DIARY OF DREAMS la Bucuresti

DIARY OF DREAMS la Bucuresti
TRUPE: Diary of Dreams, Tiarra

Stilul darkwave si genurile conexe se regasesc mai putin in aria de interes a organizatorilor locali de concerte, numarul evenimentelor cu trupe care abordeaza aceasta muzica fiind nesemnificativ, comparativ cu abundenta de concerte metal si rock, desfasurate in Bucuresti si nu numai.
E drept ca nu exista nici in randul publicului autohton o miscare consolidata de gen, nici presa sau webzine-uri dedicate acestui fenomen, asa cum se intampla in alte tari.  Totusi concertele la care am participat mi-au confirmat ca exista un real interes pentru aceasta zona, care ar merita, zic eu, speculat si dezvoltat. Este tocmai ceea ce incearca The Silver Church, clubul  care si-a castigat reputatia unei locatii excelente pentru concerte, iar acum a trecut la nivelul urmator, cel in care este si organizator de evenimente.    

Diary of Dreams este una dintre cele mai apreciate trupe din aria darkwave, cu o activitate care se intinde pe parcursul ultimilor doua decenii.  I-am descoperit pe nemti acum 3 ani,  cu ocazia show-ului sustinut in cadrul First Romanian Darkfest.  La momentul respectiv mi-a placut foarte mult prestatia lor, asa ca asteptam cu interes reintalnirea cu muzica lui Adrian Hates.
O singura trupa a fost selectata pentru a deschide concertul germanilor, iar oportunitatea le-a revenit bucurestenilor de la Tiarra. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un show special s-a transformat intr-un semi esec,  responsabilitatea fiind in mare masura a sonorizarii defectuoase. Tiarra activeaza din 2004, are in palmares cateva materiale discografice, iar concertul din aceasta seara trebuia sa fie deosebit pentru ca trupa urma sa prezinte atat doi componenti noi, cat si unele piese in premiera.  Din nefericire,  sunetul le-a jucat permanent feste, iar vocile pur si simplu nu s-au auzit in prima parte a recitalului.  Nu inteleg care a fost natura problemei si de ce a durat atat de mult pana a fost rezolvata, in conditiile in care concertul a inceput la ora 22, deci timp pentru probe fusese indeajuns.  Muzica bucurestenilor se inscrie pe coordonatele unui gotic cu influente simfonice, dar pe mine nu m-au convins. Nici nu pot avea o parere 100% obiectiva, cate vreme au avut parte de un sunet asa de slab, poate ca in alte conditii de sonorizare mi-ar fi lasat o alta impresie. Am deslusit ceva elemente interesante la unele piese, dar si multe pasaje de umplutura pe piese excesiv de lungi.  Publicul a  incercat sa incurajeze trupa, dar pe masura ce problemele tehnice se incapatanau sa persiste si spectatorii si-au pierdut, treptat, rabdarea.

 

Dat fiind sunetul de care a ‘”beneficiat” Tiarra, eram ingrijorat de ce si cum vom auzi la Diary of Dreams.  Griji care s-au dovedit nejustificate, nemtii au avut un sunat impecabil, ca pe CD si toate problemele cu care s-au confruntat bucurestenii au disparut ca prin minune. De fapt, Diary of Dreams suna mai bine live decat pe album pentru ca muzica lor capata in concert o alta dinamica, mai multa energie si forta, tocmai si pentru ca folosesc in concerte si turnee un line up complet.

Diary of Dreams a pornit la drum ca proiectul lui Adrian Hates, la sfarsitul anilor ’80. Bun cunoscator al pianului (pe care l-a studiat intens inca din copilarie), Adrian nu a vrut initial sa foloseasca deloc sintentizatorul in perioada de inceput a grupului. Intr-un fel ironic, pentru ca intre timp clapele au devenit cel mai important pilon al muzicii Diary of Dreams si astazi nu exista nicio piesa a trupei, pe care sintetizatorul sa nu joace un rol esential. Trupa a lansat deja pana acum 10 albume de studio, cel mai recent, intitulat Ego:X, aparut in august 2011. Setlistul s-a concentrat in buna masura pe piese extrase de pe acest disc, dar si de pe if, precedentul album din 2009.  Nu au fost omise nici compozitiile mai vechi, foarte cunoscute si apreciate de spectatori precum The Wedding, Amok sau King of Nowhere. Adrian si chitaristul Gaun:A sunt doua personaje carismatice, se misca permanent pe scena, stiu sa comunice cu publicul si sa genereze in randul spectatorilor o atmosfera electrizanta. Atmosfera care a fost intregita de jocul de lumini, cat si de proiectile foarte interesante, care se derulau pe ecranul din spatele muzicienilor. In plus, designul interior al clublui Silver Church, cu ale sale candelabre se potriveste de minune cu acest gen muzical.


 

 
Una dintre trasaturile emblematice ale muzicii DoD este vocea lui Adrian, o voce profunda, cu un timbru grav, dar in care se regaseste permanent si o unda de melancolie.  De fapt si compozitiile sale pastreaza aceeasi caracteristica, fie ca au un ritm alert sau dimpotriva, tind catre o zona mai romantica, ele degaja tristete si melancolie. Ca si celelalte trupe care activeaza in acelasi registru stilistic, muzica Diary of Dreams se supune limitarilor genului si multe piese folosesc aceeasi structura, incat la un moment dat intervine senzatia de monotonie. Totusi, nemtii au multa experienta si au gandit setlistul de asa natura, incat sa existe suficienta diversitate. Astfel ca cele doua ore, cat a durat concertul Diary of Dreams, au trecut foarte repede. 
Publicul, nu foarte numeros (in aceeasi seara se desfasura si concertul Opeth) s-a comportat exemplar, a cantat, dansat si aplaudat permanent. Entuziasmul lor cred ca i-a surprins placut pe nemti, care au revenit de doua ori la bis si au ales sa incheie apoteotic seara cu doua dintre cele mai bune piese ale lor Butterfly:Dance!, respectiv She and Her Darkness.

Am avut asadar parte de un eveniment reusit, cu o organizare fara cusur,  umbrit doar de problemele de sunet din timpul recitalului Tiarra.  Sper ca acest demers sa se repete cat mai curand, si cu alte trupe de referinta din aceasta zona stilistica.

 
Autor: Dragos P.
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Diary of Dreams, Tiarra

Data concert:  February 29, 2012  | 0 Comentarii  | 3093 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DIARY OF DREAMS la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte