concerte

God Dethroned in Bucuresti

God Dethroned in Bucuresti
TRUPE: Fleshgod Apocalypse, God Dethroned, Sacramental Blood, Spiritual Ravishment

In data de 3 iulie, in Bucuresti am avut ocazia de a ii vedea pentru prima data in Romania pe deatherii olandezi de la God Dethroned.

 

Henri Sattler (God Dethroned)

 

Henri & compania, pareau sa isi fi revenit din socul anularii concertului ce trebuia sa aiba loc duminica la Oradea. Motivele anularii acestuia fiind cunoscute de toata lumea. Insa inainte de a merge mai departe si a ne indrepta atentia asupra show-ului ce a avut loc la Bucuresti, vreau sa mai fac cateva precizari asupra anularii celui de la Oradea, si de asemenea vreau sa punctez anumite diferente ce sunt prezente in unele aspecte pana si intre Romania si tari vecine precum Ungaria sau Bulgaria. Sa luam ca prim exemplu Ungaria, un stat ce a suferit in trecut precum Romania si multe alte state din Estul Europei de molima unui regim politic totalitar, in care cuvantul cenzura era la ordinea zilei. Un bun exemplu pe care il ofera in acest an este festivalul Rockmaraton ce se desfasoara in perioada 06.07 - 12.07.2009 in Malomvolgyi Arboretum (Parkerdo), la 8 kilometri de Pecs, localitate ce a primit in acest an titlul de Capitala Culturala Europeana. In cadrul acestui eveniment cantand trupe precum Amon Amarth, My Dying Bride sau Korpiklaani printre altele. Cu aceasta ocazie, toti cetatenii membrii ai Uniunii Europene ce au alta nationalitate decat cea maghiara, au dreptul de a intra gratuit la acest eveniment. Pe langa acest eveniment ce va avea loc in acest an, am mai putea puncta si festivalul Sziget, ce in anii precedenti a beneficiat de o scena speciala dedicata metalului numita Hammer World Stage, pe care au urcat in timp rand pe rand nume precum Napalm Death, Exodus, 3 Inches of Blood sau Carcass, ca sa amintim doar cateva, in acest an fiind prezente nume precum Satyricon, Deathstars sau Faith No More.

Un alt exemplu ar fi Bulgaria. Da, din pacate Bulgaria ne surclaseaza la acest capitol, reusind sa dezvolte destul de rapid o ramura de turism cultural, si sa scoata astfel apa din piatra seaca, daca imi permiteti aceasta expresie. In cazul vecinilor nostrii de la sud de Dunare, nu voi aminti decat doua cazuri de apreciat, ce din pacate nu vor fi intalnite in Romania prea curand. In Bulgaria, in Kavarna mai exact, fostul solist al formatiei germane Accept, Udo Dirkschneider, este cetatean de onoare al orasului, precum si solistul formatiei Whitesnake, David Coverdale sau fostul membru al formatiilor Deep Purple sau Black Sabbath, Glenn Hughes, cu totii primind acest titlu din partea primarului Tsonko Tsonev. Al doilea exemplu este reprezentat de concertele gratuite sustinute de catre W.A.S.P. si Twisted Sister in alt oras in Bulgaria, Lovech, in luna mai a anului trecut cu ocazia Lovech Party Fest 2008, un fel de festival al berii de pe la noi, eveniment in cadrul caruia au concertat si alte nume non-metal ce erau foarte la moda pe la inceputul anilor '90 precum Ace of Base sau Dr. Alban.

Este trist ceea ce s-a intamplat la Oradea si sa speram ca acesta va fi primul si ultimul caz de acest gen din aceasta tara a noastra, Romania. O tara cu o politica democrata, un stat membru al Uniunii Europene, un stat care, din pacate, in loc sa preia din afara politicile ce ar putea fi benefice economiei nationale si omului in primul rand (iar aici fac referire la actiunile primarului din Kavarna, Tsonko Tsonev, care prin acest lucru a reusit sa reduca rata somajului si sa aduca beneficii palpabile localitatii de care se ocupa), imprumuta atitudini ce mai degraba aduc cu cele din state precum Indonezia sau Afganistan, iar aici fac referire si la cenzura impusa unor artisti hip hop romani precum Parazitii, ce au "beneficiat" si ei la randul lor de aceste experiente negative. Lucrul cel mai trist din aceasta situatie este reprezentat de faptul unei bune parti din cei ce platesc impozite si taxe si contribuie la bugetul statului, ii este ingradit dreptul la exprimarea libera, un drept garantat de Constitutia Romaniei. Concluziile asupra diferentelor de atitudine din exemplele date mai sus asupra unor aspecte dintre Ungaria si Romania sau Bulgaria si Romania, le puteti trage singuri.

 

God Dethroned

 

Sa revenim insa asupra concertului din Bucuresti din clubul Fabrica. Prima trupa ce a pornit ostilitatile, a fost Spiritual Ravishment din Oradea. Ei isi descriu muzica drept extreme death metal, insa sunt de parere ca ethicheta de brutal deathcore e mult mai potrivita pentru ceea ce propun. A fost a doua data cand am avut ocazia sa asist la un concert al oradenilor, prima data fiind cu ocazia concertului din acest an din Fire Club al americanilor de la Lividity. Pot spune ca in muzica celor de la Spiritual Ravishment s-a produs o schimbare in bine de atunci si pana acum, acestia sunand mult mai omogen si mai inchegat, facand incet dar sigur pasul catre categoria trupelor de la noi din tara ce isi merita cu adevarat numele de trupa. Fara a face nici un fel de supra aprecieri la adresa celor de la Spiritual Ravishment, pot spune sincer ca acestia, cel putin pentru mine au fost ca prestatie a doua trupa a serii, dupa headlinerul God Dethroned.

 

 

Sacramental Blood

Dupa o scurta pauza, a fost randul sarbilor de la Sacramental Blood sa ocupe scena, sa intretina atmosfera si sa incerce sa surprinda publicul prezent la acest eveniment. Pe mine cel putin nu m-au surprins intr-un mod atat de pozitiv si din ceea ce am observat din reactiile celor din jur, nici multi dintre acestia nu au fost atat de surprinsi de muzica acestora, muzica ce din pacate a fost lipsita de forta necesara pentru a starni cu adevarat interesul. Acest lucru probabil datorandu-se si lipsa unei chitari bas din componenta trupei, care sa impuna un sound ceva mai abraziv si care sa sustina mult mai bine blast beat-urile ce isi faceau rand pe rand loc printre interventiile celor doi chitaristi. Doi chitaristi ce in unele momente aminteau de Cannibal Corpse condimentat cu cateva secvente sonore de tip Slayer pe partea de chitara solo. O abordare death metal de tip old school, dar parca prea lipsita de vlaga in multe momente.

 

Fleshgod Apocalypse

 

Cea de a treia trupa a serii a fost Fleshgod Apocalypse, o gasca din Italia ce adauga intr-un mod destul de interesant sonoritati de muzica clasica asupra unui schelet brutal death metal. De notat faptul ca bateristul Francesco Paoli este nimeni altul decat solistul unui alt grup mai mult decat interesant al scenei extreme italiene, Hour of Penance, cu siguranta unul dintre cele mai atractive nume ce reprezinta Italia in acest moment pe felia brutal death metal. Revenind insa la Fleshgod Apocalypse, trebuie sa recunosc ca in ciuda faptului ca trupa activeaza inca din anul 2007, iar Francesco Paoli activeaza si in Hour of Penance a caror muzica nu imi este straina, pana in acest moment nu am avut ocazia sa ascult decat cele cateva piese prezente prin intermediul paginii oficiale de myspace a trupei. O abordare interesanta din partea acestora, insa care din pacate nu este atat de nemaiauzita pana acum. Insa merita apreciat efortul depus de cei de la Fleshgod Apocalypse pe scena clubului Fabrica, efort ce s-a dovedit a fi exact ceea ce trebuia pentru a incalzi atmosfera si spiritele inaintea show-ului ce urmau sa-l sustina cei de la God Dethroned.

 

God Dethroned

 

Iata-ne ajunsi si la headlinerul acestei seri, God Dethroned, cu siguranta unul dintre reprezentantii de seama ai scenei olandeze de death metal alaturi de nume precum Sinister, Asphyx sau Pestilence, ca sa amintesc doar cateva dintre produsele cele mai de seama ale Olandei in materie de death metal. God Dethroned au cantat ca si cum s-ar fi aflat in fata a 2000 de oameni, cu entuziasm si energie si au reusit sa ofere o lectie de death metal. Nu au lipsit titluri precum Soul Sweeper, Sigma Enigma, Villa Vampiria sau Passiondale. Un show bun din partea celor de la God Dethroned si un show bun per total. Pacat totusi de prezenta redusa a publicului de la acest eveniment, insa asa se intampla in business-ul acesta, cateodata iese mai bine, cateodata mai slab. Sper ca pe viitor vom avea parte de mai multe concerte metalice in clubul Fabrica, care s-a dovedit o locatie destul de buna pentru astfel de evenimente, comparativ cu alternativele destul de putine pe care le ofera Bucurestiul. Felicitari lui Coro de la Axa Valaha pentru eforturile depuse, felicitari lui Fane si lui Hertzu' de la Green Sound Team pentru sunetul oferit in acea seara, precum si tuturor celor implicati.

Playlist God Dethroned:
01. Intro
02. Under a Darkening Sky
03. Serpent King
04. Soul Sweeper
05. Nihilism
06. Hating Life
07. Passiondale
08. The Warcult
09. Poison Fog
10. Sigma Enigma
11. The Execution Protocol
12. Drowing in Mud
13. Boiling Blood
14. Villa Vampiria
15. Outro
16. Behind Enemy Lines
17. The Somberness of Winter

 

 


 

Sacramental Blood

 

 

 

 

Fleshgod Apocalypse

 

 

 

 

God Dethroned

 

Foto: Admin

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Fleshgod Apocalypse, God Dethroned, Sacramental Blood, Spiritual Ravishment

Data concert:  July 03, 2009  | 0 Comentarii  | 3691 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: God Dethroned in Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte