concerte

In turneu cu Rotting Christ

In turneu cu Rotting Christ
TRUPE: Rotting Christ

Imi aduc aminte cum a inceput toata nebunia, cand Marius “Lilker” de la Hatework Booking a ofertat Rotting Christ pentru un show la Bucuresti. Si in cateva ore dupa ce am inaintat oferta initiala, stabilisem deja ca vom organiza doua concerte Rotting Christ in Cluj si Timisoara, ca o prima masura de descentralizare a scenei underground. Tot discutasem pe tema asta, ni se parea incorect ca multi dintre acei transilvaneni ce viziteaza concertele Hatework sa vina de la sute de kilometri departare pentru un show in Bucuresti, asa ca ne-am folosit de ocazia asta, sa le oferim un concert la ei acasa sau foarte aproape de locul in care locuiesc. Asa a inceput povestea…

Ulterior am constatat ca decizia noastra de a organiza un eveniment la distanta mare de locul in care locuim ne va crea probleme, ca vor fi combinatii curioase la nivelul logisticii, dar am ramas optimisti si, dupa promovarea standard a evenimentului pe internet si pe plan local cu ajutorul unor prieteni intreptrinzatori, am plecat spre Transilvania pentru cel mai “evil easter” din istoria metalelor romanesti.
De fapt distractia a inceput de joi seara, adica pe 5 aprilie, cand am petrecut ca niste monstri pana spre orele diminetii in Bikers’ Bar, unde subsemnatul pune muzici in fiecare joi a saptamanii. A doua zi trebuia sa fie mai linistita pentru noi, n-a fost sa fie, inca un party alcoholic combinat in Suburbia si in Fire alaturi de Alex Rector de la Pungent Stench si de consoarta sa, asta e viata rock n’roll, frate! Interzis rucsacelele, pluoverashele si alte asemenea aspecte nefericite ale vietii!

Sambata dimineata, cu un cap cat Himalaya, dupa vreo ora si ceva de somn, m-am indreptat spre Gara de Nord, urcat in acceleratul de Satu-Mare cu destinatia Cluj, alaturi de amicii mei de la Kratos! Scule, bagaje, mie mi-era rau, am tot incercat sa omor raul cu ceva cola si energizant, n-a mers, mi-am revenit abia cand am servit o berica, cui pe cui se bate (nu se scoate)! La Brasov ne-am intalnit cu Adi de la Indian Fall, nice guy sa accepte invitatia de a veni la 9 dimineata in gara la Brasov. Nitel tutun si am adormit! M-am trezit “in the middle of nowhere”, nu se vedea nimic interesant pe geam, asa ca am motait ceva pana cand trenul a oprit in statie, exact faza aia “Orient Express. Urmeaza statia Copsa Mica, oprirea doua minute sau ma rog viata intreaga!” vs. “aseara cand am plecat de la tine de sub pat…”, bat campii pentru cine n-a vazut filumul “Balanta”!

Oricum, la trei dupa masa, in sambata pastelui, am ajuns la Cluj. In gara ne astepta o domnisoara, Simona pe numele ei, o tipa care are legatura directa cu decedatul fanzin Legiunea din Intunerec din Suceava. Ei bine Simona a facut tot posibilul ca sederea noastra la Cluj sa fie cat mai placuta si anume s-a ocupat de cazarea noastra intr-o vila super aranjata, undeva aproape de gara! Excelent, m-am uitat la televizor vreo doua ore, am vazut un film cu Margelatul, Trandafirul Galben, Fratia, oricum Florin Piersic e tare cand mananca seminte de floarea soarelui, oricum si el e tot clujean asa ca totul pica la fix! N-am vazut sfarsitul filmului ca m-au luat baietii si fetele de la Kratos la o plimbare prin centrul Clujului. In final au ajuns si ceilalti Hatework maniacs si impreuna am bagat un tur de forta la cumparaturi pentru evenimentul de a doua zi! Noaptea de pasti ne-a gasit in barul Umbra de Noapte, un loc in care as reveni oricand cu cea mai mare placere, cu niste persoane de mare caracter in spatele barului, ma refer la proprietarii stabilimentului, Atilla si Miriam.

Inca ceva foarte interesant care numai in provincie se poate intampla! Un tabloid local, o foaie de duzina as zice, a publicat pe prima pagina a ziarului o fotografie cu Rotting Christ insotita de textul “scandalos, concert satanist de pasti”! Plus o pagina intreaga in interior cu tot felul de comentarii gratuite in legatura cu concertul de pe 8 aprilie. Mi-a placut in mod special detaliul legat de automutilarile fanilor Rotting Christ care au umplut spitalele de pe traseul turneului “Fuck Christ” din 1993. Scandalos mi se pare faptul ca autoarea articolului n-a cerut o declaratie oficiala a organizatorilor marginindu-se la a contacta purtatorii de presa ai cultelor crestine din Romania. Orice alt comentariu este de prisos, presupun ca o liota intreaga de pensionari s-au oripilat citind articolul, cu atat mai bine!

Si a venit si ziua de 8 aprilie, o duminica cu mult soare si cu strazile Clujului aproape pustii, doar era duminica pastelui. Imediat dupa pranz ne-am prezentat la Clubul Roland Garros, pentru a ne pregati pentru sosirea Rotting Christ. Am pregatit masa pentru cei 21 de oameni care alcatuiau echipa “Theogonia Balkan Tour”. Si la ora 14.15, tour managerul si-a facut aparitia in club, Brobar e un tip super prietenos, care a cutreierat lumea datorita concertelor de metal extrem, ne-am inteles din prima, ei au trecut la masa, am facut cunostinta si cu Mariusz, legenda scenei poloneze, proprietarul Thrash ‘Em All Magazine si al Massive Music, organizatorul turneului Rotting Christ. De asemenea am facut cunostinta cu echipa tehnica a turneului, trei tipi super haiosi, aflati mai mereu in turneu si pe care ii vazusem ulterior alaturi de polonezii de la Vader.

Clubul Roland Garros este o locatie destul de mica, ce include sala de concerte, terasa si restaunrant, cu o scena un pic mai mare decat cea din Club A si cu o sonorizare care a vazut si vremuri mai bune. Oricum, odata scena echipata cu ampurile si setul de tobe al polonezilor, totul a aratat excelent si a si sunat pe masura.
Cand se facuse deja aproape 7 seara, am lasat publicul sa intre in club. Pe cei mai multi dintre cei prezenti la concert ii stiam deja de pe la alte evenimente, mi-am facut si cateva cunostinte noi de pe forumul Metalfan, mi-a placut foarte tare ca am intalnit oameni din alte orase decat Clujul, oameni care venisera din Sibiu, Bistrita, Zalau, Alba Iulia pentru a fi alaturi de noi la acest concert, cu alte cuvinte descentralizarea la care noi visam functiona excelent.

Concertul a inceput la ora 7.30 fix, cu recitalul celor de la Hathor, o jumatate de ora de black / death metal in maniera orceasca din Galati. Hathor si-au lansat cu aceasta ocazie albumul de debut “Ancient”, stim deja cu totii povestea acestui album care trebuia sa apara cu mult timp in urma. Trupa n-a sunat deloc rau, au afisat o mare pofta de cantat, personal imi place mai mult acum, cand au renuntat la clape si alte artificii – e metal extrem, apasat, cantat cu furie si de cele mai multe ori in viteza. Orcii galateni si-au facut treaba in mod corespunzator, un soundtrack perfect al muzicii din Mordor, cum ii place lui Marius sa spuna. Pentru cei mai sceptici, am stabilit cu Marius sa va facem cadou o papusa Saruman la oferta, un fel de Barbie din Lord of the Rings!
Urmatorii pe scena au fost Kratos, nu e nici un secret faptul ca le sunt manager de mai multi ani si ca in duminica aceea am decis impreuna cu trupa ca ei sa nu performeze dupa aproape o jumatate de ora de probe de sunet care n-au dat nici un rezultat. Din cauza faptului ca trupa are nevoie de un sunet foarte clar si de o monitorizare extrema in conditiile in care performeaza cu ajutorul drum machine-ului, concertul din Roland Garros ar fi fost un fiasco, astfel ca asa s-a intamplat ca trupa sa anuleze pentru prima data o aparitie live anuntata. A fost un moment delicat, dar se pare ca am reusit cu totii sa trecem cu bine peste el.

Si a venit randul celor doua trupe grecesti din deschidere! Mass Infection sunt un combo tanar de brutal death metal grecesc, pe felia Suffocation vs. Pyaemia. In acest turneu au avut un tobar de imprumut, de la conationalii Evade, astfel ca au prezentat aproximativ 40 de minute de death metal extrem si in viteza dupa care s-au retras in aplauzele publicului, pentru a lasa locul grecilor de la Suicidal Angels. Vazusem deja trupa acum ceva timp intr-un concert in Underworld, au progresat mult de atunci, stilul e undeva intre thrash metalul din perioada de glorie a triumviratului german Kreator – Sodom – Destruction cu insertii de Slayer si de death metal old school. Foarte okay dupa parerea mea.
Rotting Christ live pentru a patra oara pe o scena din Romania. Sakis, Themis, Andreas si mai tanarul chitarist George au cucerit din prima publicul transilvan. Cu un recital de 60 de minute, trupa a prezentat ultimul album de studio, “Theogonia” pigmentand show-ul cu piese mai vechi din perioada “Sanctus Diavolos” si chiar din perioada clasica a black metalului. La bis am avut marea surpriza, aceea de a asculta live piesa mea favorita “Non Serviam”, n-am mai rezistat si am trecut in primele randuri, organizatorul de concerte a facut loc fanului pentru eliberarea energiei negative.

Seara s-a terminat in acorduri bahice, cu deplasari de la club la apartament si invers pentru ca membrii trupelor sa poata face dus si pentru ca eu ar fi trebuit sa imi fac bagajele pentru concertul de a doua zi de la Timisoara. Am uitat de bagaje si mi-am petrecut ultimele ore de dupa concertul din Cluj impreuna cu echipa tehnica de turneu, au urmat glume porcoase, comparatii intre costurile tarfelor din Romania si Polonia, discutii despre trupe care nu canta muzica (and remember, my friend, Graveland doesn’t play music!) si un taxi care m-a dus la gara pentru ca acceleratul Iasi – Timisoara via Cluj Napoca nu asteapta pe nimeni. In tren, trupa Kratos intr-o stare nasoala dupa anularea concertului din seara aceea si ceva discutii cu cateva cunostinte noi din Sibiu care au folosit acelasi tren pentru a ajunge la Vintu de Jos (probabil cel mai pitoresc nume de asezare romaneasca), am reconsiderat statutul metalistilor extremi “cu corn” (adica chestia aia pe care vocalul de la Amon Amarth o poarta la brau de fiecare data cand canta), adica cei ce beau din corn si cei care doar il poarta fara sa bea din el si uite asa am ajuns pe la 11 dimineata in Timisoara.

Acolo ne astepta Radu, unul dintre cei care au grija ca Metalbox Club sa continue sa existe! Fuga la club, dupa care fuga intr-un hypermarket pentru cumparaturi pentru ca la ora 2 pm trebuia sa ne vedem din nou cu Rotting Christ si compania. Fuck, I love easter! Cumparaturile au fost facute la foc automat, totul a functionat ireprosabil pentru ca nu era aproape nimeni in magazine, astfel ca la ora 1 pm am fost din nou la club, am pregatit “the load-in food” si m-am relaxat un pic la o discutie cu Alin de la Gothic si cu Marius din Metalbox. Nighlinerul de turneu a intarzaiat un pic, adica vreo doua ore, de altfel banuiam ca asa se va intampla pentru ca le recomandasem sa viziteze Castelul Huniazilor din Hunedoara si ii convinsesem ca nu e vorba de castelul lui Dracula. Ulterior am constatat ca explicatiile fusesera de prisos, polonezii intelesesera perfect cum sta treaba cu Iancu de Hunedoara si castelul, grecii mai putin si considerau in continuare ca Dracula trebuie sa fi locuit macar un pic in castelul de la Hunedoara, asa de amorul artei. Oricum foarte okay sa iei lectii de istorie la fata locului si fara ghid!
La Timisoara acelasi program ca si la Cluj, masa, aranjat scena, probe de sunet, intrarea publicului si de data asta Kratos in deschiderea concertului, cu un recital de 40 de minute si cu Alin de la Gothic la mixer. Show-ul a iesit foarte bine, plin de nerv si cu un mixaj aprope de perfectiune, tot respectul pentru Alin, stie sa faca o trupa sa sune in orice conditii. Grecii au cantat dupa acelasi program ca si in seara precedenta, dupa care au urmat cateva ore de baut pe bordura, in club sau in nightlinerul de turneu. Subsemnatul a cedat definitiv la combinatia de vodka cu bere oferita de polonezi, astfel ca a adormit imediat ce a urcat in masina.

The Hatwork skoda s-a oprit un pic la un restaurant pentru ca cei trei muschetari si printesa sa ia masa, dupa care fuga la Bucuresti pentru ca Mr. Dyo trebuia sa mearga la job.
Aventura s-a terminat a treia zi dupa scripturi cand i-am reintalnit pe Rotting Christ, Suicidal Angels, Mass Infection si incredibilii aparatori ai metalelor extreme din Polonia la Bucuresti si am avut onoarea de a le fi invitati la concertul din Preoteasa. Dupa concert m-am lungit la multe beri pe bordura alaturi de tour-manager and some nice chicks, astfel ca am ajuns acasa foarte obosit, in dimineata zilei de 12 aprilie.
Vreo doua zile m-am gandit ca tre’ sa ma las de serviciu si sa incerc sa lucrez intr-o echipa de turneu, gandul asta nu mi-a iesit inca din cap asa ca nu pot sti ce-o sa se intample. A fi in turneu cu Rotting Christ e o onoare si o placere care creaza dependenta!
NE VEDEM LA SUFFOCATION PE 11 MAI!!!

Coro / Hatework Booking

Vezi galeriile trupelor: Rotting Christ

Data concert:  April 08, 2007  | 8 Comentarii  | 62004 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: In turneu cu Rotting Christ

  • cat de adevarata e poza aia :)))

    1. Posted by Slimey | 18 Aprilie 2007 16:27
  • RC nu erau atat de entuziasmati de ce-au vazut la Cluj si Timisoara. asta vorbeau la Bucuresti cu un ochelarist ce parea manager de turneu. dar au scoala de relatii publice si nu puteau sa zica ca nu le-a placut :) ma bucur, mai ales ptr timisoareni, ca au mai vazut RC . la mai mare

    2. Posted by minotaur | 19 Aprilie 2007 14:56
  • Ce anume nu le-a convenit la CJ si TM? Fii mai precis, ca din ce spui tu se poate intelege cam orice....

    3. Posted by Koroviev | 19 Aprilie 2007 15:05
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte