concerte

Iron Maiden in concert la Cluj-Napoca

Iron Maiden in concert la Cluj-Napoca
TRUPE: Cargo, Iron Maiden

Printre multele evenimente rock / metal desfasurate anul acesta, cu siguranta ca unul dintre cele mai importante si vizibile a fost concertul Iron Maiden din Cluj.
Programat intr-un weekend aglomerat din punct de vedere al concertelor (festivalul medieval de la Bistrita in cadrul caruia au concertat Haggard si festivalul Artmania de la Sibiu), concertul britanicilor a adus in zona parcarii Polus Center din Cluj-Napoca aproximativ 30.000 de metalisti.
Asteptarea plina de surescitare este aproape palpabila la toti cei cu care intru in contact in drumul pana la parcarea ce are sa gazduiasca evenimentul, asa ca nu imi pare in nici un fel ciudat ca la ora 17 sa gasesc parcarea destul de plina, iar lumea aranjata frumos si destul de dens in fata zonei de checkpoint.
Reusim sa intram in cele din urma, iar lumea se disperseaza un pic intre punctele de cumparat jetoane, dozatoarele de bere si zona de merchandising.

Dupa ce asistam la soundcheck-ul foarte meticulos al celor de la Cargo, reusesc sa aflu ca se poate intra in zona A pe baza unor bratari oferite in mod gratuit la checkpoint-urile de pe fiecare parte a scenei. Singura limitare este numarul total al bratarilor, si implicit al celor carora li se permite accesul (aproximativ 5000).
Dupa o asteptare destul de lunga, pe scena apar Cargo. Nu ma asteptam sa suscite atat de mult entuziasm, asa ca surpriza este foarte placuta sa aud publicul cantand impreuna cu vocalul Adrian Igrişan si raspunzand pozitiv la elementele de comunicare ale trupei. Show-ul imi pare destul de scurt si fara elemente scenice deosebite. Cu toate acestea se creeaza o legatura destul de puternica intre public si trupa si, judecand dupa modul cum se manifesta trupetii, lucrul acesta se simte pe scena.
Setlist: Ziua vrajitoarelor, Anarhia, Daca ploaia s-ar opri, Calare pe motoare, Batacanda, Doi pasi in urma ta, Aproape de voi.

Dupa incalzirea oferita de Cargo, e timpul pentru o noua perioada de asteptare febrila si de hidratare cu un ultim rand de bere inainte de aparitia headliner-ilor.

Iar headlinerii nu se lasa asteptati foarte mult timp: la 20:50 Iron Maiden intra pe scena intr-o explozie de lumina si bucurie din partea publicului cu The Wicker Man. Este momentul sa-mi reamintesc cat de incredibila poate fi atmosfera la concertele britanicilor. Scena pe doua niveluri cu diverse elemente de decor, pe care Bruce Dickinson o parcurge cu energia ce-l caracterizeaza, luand contact vizual cu toate zonele publicului, cu restul trupei grupandu-se periodic pentru diverse elemente de coregrafie, acesta este fundalul pe care continuam sa cantam, sa aplaudam, sa scandam si sa dam din cap pe Ghost of the Navigator. In mod total neasteptat pentru mine in acest moment al concertului, auzim Wrathchild, care nu face decat sa sporeasca incantarea si energia de care da dovada publicul.
Urmeaza cateva momente de respiro si comunicare ale lui Bruce Dickinson cu publicul, inaintea unor piese mai recente, atat de pe The Final Frontier cat si de pe albumele precedente. Sunt momentele in care remarc cum se schimba imaginea din fundalul scenei in functie de albumul de pe care face parte piesa care urmeaza.

Fara sa fi ascultat cele mai recente albume Maiden n-am pretentii sa recunosc piesele ce urmeaza, asa ca pana la Blood Brothers este o perioada mai calma din punctul meu de vedere. Nu si al restului publicului insa, care savureaza fiecare piesa. Una dintre piesele pe care personal le apreciez foarte mult din prima este No More Lies.
Destul de memorabil este momentul (care asa cum ne-au obisnuit Maiden, nu putea sa lipseasca) aparitiei pe scena a unei „incarnari” a lui Eddie. De data acesta in forma de pe The Final Frontier, Eddie se „dueleaza” cu trupetii, parcurge toata scena si spre finalul aparitiei inhata o chitara pentru a „participa” si din punct de vedere muzical la show. Un moment spectaculos din puct de vedere vizual si plin de umor ca realizare.
In continuare remarc din nou un public ce se manifesta incredibil pe Brave New World. Cu toate ca stiu la ce sa ma astept, pasiunea cu care absolut toata lumea canta pe Fear of the Dark ma lasa fara cuvinte; in asemenea momente se vede, poate mai bine decat oricand, cat de iubiti si asteptati sunt britanicii.

Este momentul ca publicul sa ceara revenirea trupei pentru bis. Ne este oferita o portie serioasa de piese pe cat de celebre, pe atat de gustate: The Number of the Beast si Hallowed Be Thy Name. Se apropie momentul de final al show-ului, dar nu inainte ca Bruce sa multumeasca toturor pentru atmosfera extraordinara si sa ne ofere o ultima piesa, Running Free.
Un concert intens asteptat, care nu a dezamagit. Un setlist echilibrat, care a reusit sa imbine albumele recente cu piesele care au facut istorie. O trupa care stie perfect ce sa faca si un Bruce Dickinson comunicativ. Si poate mai mult decat atat, un public superb, plin de pasiune si energie.

Up The Irons !

Setlist:

1.    The Wicker Man 
2.    Ghost Of The Navigator 
3.    Wrathchild 
4.    El Dorado 
5.    Dance Of Death 
6.    The Reincarnation Of Benjamin Breeg 
7.    These Colours Don't Run 
8.    Blood Brothers 
9.    Wildest Dreams 
10.    No More Lies 
11.    Brave New World 
12.    Fear Of The Dark 
13.    Iron Maiden 
14.    The Number of the Beast 
15.    Hallowed Be Thy Name 
16.    Running Free


Autor: Goss
Vezi galeriile trupelor: Cargo, Iron Maiden

Data concert:  August 15, 2010  | 0 Comentarii  | 3840 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Iron Maiden in concert la Cluj-Napoca

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte