concerte

LEPROUS la Bucuresti

LEPROUS la Bucuresti
TRUPE: Blindead, Leprous , Taine

Componenta afisului concertului Leprous in Romania s-a inscris intr-o tendinta destul de des intalnita la unele festivaluri importante din strainatate, in sensul adunarii laolalta a unor formatii care nu au foarte mare legatura din punct de vedere stilistic.

Astfel, evenimentul a debutat cu show-ul Taine, o trupa care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Sonoritatile progressive death metal au fost la ele acasa mai bine de jumatate de ora, iar compozitiile de pe EP-ul Resurrection (pentru conformitate, cateva compozitii mai vechi  reinregistrate, remixate, cu un sound mult mai actual + o compozitie noua, cea de titlu) au facut deliciul publicului, care a fost extrem de activ pe durata intregului concert. Am remarcat, in special, piese precum The Genius Way si The Devil Inside, dar si un cover foarte reusit dupa compozitia Cosmos a formatiei  Portal (vorba lui Andy Ionescu – Paul Masvidal anyone?). Sonorizarea marca Fane Panea a oferit compozitiilor Taine multa forta si claritate, afirmatia ca “au sunat ca pe CD” fiind una nu foarte departe de adevar.

Ca Polonia scoate trupe bune pe banda rulanta nu mai e demult un secret, noutatea constand in faptul ca paleta stilistica a acestora s-a diversificat enorm. Daca pana in anii trecuti puteam vorbi, in special, de formatii care se inscriau in sfera metalului dur, acum putem “bifa” si o serie de grupuri care “presteaza” un metal mai melodic si mai modern. Aici ar putea fi incadrata si a doua trupa a serii, Blindead, clasificata de specialisti (nu dam nume!) drept demna purtatoare de stindard a stilului pompos numit progressive doom/sludge metal. Am auzit in jurul meu si pareri (cel putin 2), cum ca trupa canta ba post metal, ba shoegaze, etichete despre care va spuneam ca “[…] imi provoaca un trac teribil”, vorba lui Puiu Calinescu. Concret, am avut parte de o serie de sonoritati grele, strabatute de riffuri apasatoare si vocalize tortura(n)te (chiar si cele clean, predominante in concert), o senzatie de monotonie indusa, sporita de filmuletele de pe fundal, reprezentand tot felul de gagici (posibil sa fie doar vreo 2 de fapt) in ipostaze care mai de care mai stranii.

Pe Leprous i-am vazut in concert de trei ori, de fiecare data promovand un nou album de studio. Dupa auditia albumului de anul asta, mi-am dat seama ca noile piese vor constitui o provocare, atat din perspectiva celui care le interpreteaza, cat si a celor care le audiaza. Asta pentru ca cele mai recente compozitii ale formatiei norvegiene nu sunt nici la fel de catchy si nici la fel de jucause precum cele de pe albumul Bilateral, trupa axandu-se pe ultimul opus mai mult pe atmosfera si inducerea unei stari de tensiune, demers reusit, in opinia mea. Asa se explica faptul ca adevarata explozie in randul publicului a avut loc doar la piesa numarul cinci, Restless (hit-ul discului Bilateral), si parca mai putin pe parcursul primelor patru compozitii din setlist (Foe, The Valley, Chronic si The Cloak – toate de pe Coal).

Ar mai fi de remarcat faptul ca trupa se manifesta la fel de neconventional pe scena, in special vocalistul Einar Solberg, proaspatul beneficiar al unei tunsori conventionale, care nu il impiedica deloc sa sara ca un dracusor zgubilitic pe scena, ba chiar am impresia ca il ajuta. Sonorizarea a fost foarte buna, in special in partea din spatele mixerului (m-am tot mutat pe parcursul concertului), iar piesele interpretate au fost aranjate destul de echilibrat (5 de pe Bilateral, 2 de pe Tall Poppy Syndrome si, asa cum era de asteptat, 7 de pe Coal). Publicul, nu foarte numeros, a reactionat bine si a participat activ pe intregul parcurs al prestatiei Leprous.
Sectiunea merchandise a fost si de aceasta data variata, cei interesati putand opta intre circa 12 modele de tricouri (unul machetat de Costin Chioreanu), toate produsele discografice Leprous si Blindead.

Per total, inca un eveniment muzical reusit, fapt care ma impiedica sa inchei aceasta recenzie intr-un mod mai putin conventional. Consider ca este mult mai important un eveniment reusit decat o recenzie cu o incheiere previzibila, precum cea de fata. Intelegeti voi!
Autor: Sake
Foto: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Blindead, Leprous , Taine

Data concert:  October 23, 2013  | 0 Comentarii  | 6354 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: LEPROUS la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte