concerte

Maris Fest 2016

Maris Fest 2016
TRUPE: Bronx, Cryptal, E-an-na, Frozen Skin, General, Hara, Nevergreen, Truda, Vespera

Weekend langa Complexul Weekend! Suna stupid, stiu… A doua editie a festivalului Maris Fest 17-19 iunie 2016 care, pana la urma s-a prelungit  pana in data de 20, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile.
Maris Fest-ul este un eveniment 2 in 1, si ca sa fiu mai explicit, asa mai din Ardeal, o corcitura intre un festival moto si un rockfest… si spun rockfest pentru ca au cantat si trupe mai mainstream gen Iris sau Hara. Nu am putut ajunge la prima zi de eveniment, desi mi-ar fi placut sa trag cateva cadre primelor motoare ajunse la fata locului, si la o adica si baietilor de la Cargo, in fond, am luat contact cu muzica lor inca din frageda pruncie.
Sambata dimineata m-am trezit la 6, morocanos, evident (ca na, trebuie spalata si pleata si  pregatite necesitatile primare pentru zilele de fest). Daca vreti sa ma intrebati mai mult sau mai putin discret, nu, nu mi-am gasit tricoul cu Metallica dupa baita. Si da, pleata a fost cat se poate de stralucitoare. Pentru ca (nu dau nume de brand) si meritam. Am pregatit si cate-o cafeluta musafirilor care au innoptat la noi si ... le-am dat trezirea molustelor somnoroase. Dupa consumarea lichidului magic am pupat copilu’ pe blanita (ghemotocul nostru de pitipoanca fitoasa de felina) si cine mai stie pe unde. Si iata-ne ajunsi si in autogara din Cluj. Aici, situatie deloc  amiabila. Se pare ca dispecerul ne-a dezinformat putin zilele trecute cand am sunat la autogara sa ma interesez de autocar. Mersul care trebuia sa porneasca la 8:40 era unul inexistent. Mai era un alt microbuz care pleca spre Mures la 9, dar ghici ce… ghinion (pentru noi evident), se pare ca nu mai erau locuri libere. Ne-am refugiat pe o banca izolata, mai ferita de ochii curiosi ai trecatorilor din autogara  si-am desfacut o bere rece din geanta amicului care ne insotea. Amicului i-a venit ideea sa luam un Pony. Nu incerc sa fac reclama, este vorba de un serviciu de car sharing foarte practic in anumite contexte. Inainte de intrare in Targu Mures s-a format o coloana destul de mare si am asteptat vreo 15 minute pana sa intram in parcarea mall-ului Promenada, unde s-au strans motocicletele, iar imaginea cu motoarele  din parcare a fost absolut incantatoare.
Am admirat un pic vehiculele pe doua roti si am facut o scurta plimbare intre ele. Din cate mi-am dat seama motocicletele aveau loc de adunare delimitat, separate pe categorii: choppere si naked-sport. Parada frumos organizata a pornit din parcarea mall-ului, tranversand cartierul Mureseni, atingand zona centrala, cartierul Tudor, 7 Noiembrie, dupa care iarasi a intrat in zona centrala, iar, pe langa cartierul Unirii au ajuns la locatia de desfasurare a evenimentului (zona 7 Plopi). Mototcicletele au inceput sa se adune inca de la ora 11, iar parada moto a pornit exact la ora 13 din parcare.
Aria festivalului a fost amenajata frumos, zona era plina cu motociclete parcate iar in arsita, lumea s-a asezat urgent la mese la cate o bere rece/pahar de suc. Evident si eu, dupa ce m-am intalnit cu ceva prieteni din Targu Mures pe care nu-i revazusem de mai bine de un an. Motociclete, bere rece, caldura de peste 30 de grade, raiul pe pamant pentru mine! Au fost concursuri moto de frumusete, de indemanare la viteza redusa , de “cel mai zgomotos motor” sau cea mai frumoasa burta. Si si alte concursuri mai distractive gen concursul de baut bere in viteza, prins gaina sau tipa-te pe linoleu.… In acelasi timp au mai fost si  alte activitati de exemplu a fost un cort cu Mures Airsoft Team unde se putea trage la tinta sau lectii de prim  ajutor cu cei de la Smurd, in caz de accident moto. Mai era prezent si un stand cu echipamente moto al celor de la MotoEmotion. Pentru cei care au vrut sa ramana peste noapte organizatorul a pus la dispozitie loc de campare gratuit si dusuri. S-a organizat si o tombola al carei bilet costa 5 lei, premiul constand intr-o chitara semnata de membrii trupelor Cargo, Hara, Moby Dick, Iris și Nevergreen, iar suma care s-a strans va fi va fi donată pentru achiziționarea de către statul român a statuii Cumințenia Pământului.

Vineri,in jurul orei 17:00 a cantat formatia germana Frozen Skin, una prea putin cunoscuta in tara. Din pacate multa asistenta nu a reusit sa se stranga in fata scenei, iar cei prezenti erau pusti si domnisoare de 12-15 ani. Cel putin  ei s-au simtit in largul lor… Setlist-ul lor a aratat in urmatorul fel:
1. Intro
2. Psychotic Breakdown
3. In this Dying World
4. Condemned Forever
5. I spit On Your Grave
6. Shadow Of Society
7. Dark Paradise
8. Rot in Peace
9. Wie ein Tier
Encore:
10. No escape
11. Face to Face
M-a amuzat cand vocalul lor a anuntat ca urmatoarea piesa se numeste” I spit on your grave”, o secunda m-am intrebat daca s-au inspirat din filmul care se mandreste cu acelasi titlu, nu am ajuns sa analizez  textul piesei, care in momentul respectiv  nu a contat foarte mult, mai mult mi-a captat atentia cum alerga si sarea vocalul pe scena.
Dupa aceea urma sa cante o formatie numita AC/DC Transylvanian Tribute. Din pacate recitalul a fost destul de scurt fiindca programul trebuia micsorat ca trupele sa se poata incadra in timp.
Au aparut pe scena folk-metalistii din Sibiu, E-AN-NA,care canta soi de mioritic metal, o formatie “tanara” si la propriu si la figurat care s-a nascut la inceputul anului 2015.
Pe langa cei 15-20 de pusti care s-au ametit deja de la headbanging s-a mai strans ceva ceva lume care a continuat petrecerea de data asta decorand harnic dansul cu sarituri si tipete combinate cu tonul vesel al fluierului...A fost un adevarat party ciobanesc cu pogo si tot tacamul!
S-a continuat cu Vespera din Cluj. Asistenta, daca nu era inca total ametita de la riff-urile mioritice, s-a lasat acum vrajita de vocea Teodorei, care a reusit sa atraga in plus cateva priviri prin miscarile ei de dans oriental. Este o formatie a carei muzica imbina elemente de industrial, hardcore, death si oriental metal. Aparitie cu o atitudine hotarata, voce puternica si fina in acelasi timp, dans continuu, dinamism si muzicieni foarte buni.
Dintre piesele interpretate pot aminti : “Desert of The Real“, Flashback” care e o piesa de pe noul lor album “Imago” , “Point in the Circle“,(Overture) , “Cupid’s Birth“,“Lullaby“,“Afterglow,Fame“,“Trough The Neon Lights“ sau “Your Weakness“.
Dupa Vespera,au urmat cei de la Hara. Nu prea ascult eu genul respectiv, dar au strans la prestatia lor audienta semnificativa care a dansat si a cantat impreuna cu ei. Oricum muzicieni de nota 10 toti. Stiu ca Nunu, bateristul trupei a activat in trupa dejeana Funeral Ceremony activa intre anii 1996-2000, lansand albumul Intersideral Mental Dimension in 1999 la casa de  discuri Promusic Productions, material pe are il ascult si in ziua de azi cu zambetul pe buze.
Formatia care a pus capat serii a fost Nevergreen, originara din Ungaria si Serbia. S-au format la mijlocul anilor ’90 si abordeaza genul gothic doom metal. Au facut o proba de sunet de cel putin 20 de minute, nu pot sa aproximez exact, dar au si sunat cat se poate de bine. Dupa 2 decenii de experienta, numeroase concerte si materiale discografice nu am de ce sa fiu surprins. Au pregatit un playlist alcatuit din 15 piese, pe care nu au reusit sa-l termine. Din pacate, pana la ora 23:00 Nevergreen trebuiau sa  coboare de pe scena pentru ca jandarmii erau amplasati la coltul scenei si amenintand cu amenda in cuantum de 5000 lei.
Interesant! Situatie similara cu cea de la concertul Akela din Cluj-Napoca din decembrie 2015… dar nu vreau sa dezbat acest subiect acum.
Am apucat sa schimb cateva vorbe cu vocalul celor din Nevergreen care a fost total dezamagit de toata situatia.
Playlist-ul lor :.
1.Gotikus Erotika
2.Eros, Mint a Halal
3.Idegen ver
4.Sir a csend
5.Uj sotet Kor
6.Sotetsegbol Feny
7.A harang Ertunk Szol
8.Most es Minorokke
9.Frozen
10.Feher Orosz
11.Dermedt Angyal Szarnyan
12.Szemet Szemert
13.Az Elveszett Vilag
14.Furor Christiani
15.Amok
 Dupa un show de aproximativ 40 de minute au sarit la ultima piesa din playlist-ul lor,la “Amok” si si-au luat ramas bun de la public. A urcat pe scena unul dintre organizatori si a  comunicat audientei incheierea serii de sambata. A fost o zi plina de evenimente si concursuri distractive si am ferma si convingere ca multi dintre participantii care au parasit calm fata scenei  sau mesele din incinta, au dus, totodata, cu ei atmosfera fest-ului pana in corturi sau acasa.
In urmatoarea zi a fost canicula, am ajuns sa observ cum curge apa de pe fruntile celor care  au avut curaj sa iasa in  soarelele arzator si sa-i vada pe cei din Cryptal, primul recital pe ziua de      duminica. Targu-Muresenii au cantat de la cap la coada noul lor demo, compus de Vampir si inca doua piese mai vechi : Sick Anthem si Mistress. Formatia a luat fiinta inca din 2004 si dupa mai multe schimbari de componenta si o perioada de repaus, intre 2006-2008, Vampir reia activitatea si devine leader-ul noii componente. Aceste schimbari duc spre un nou stil in muzica lor, stilul cu care au pornit, death-grind-ul, metamorfozandu-se intr-un stil death-black. Urmeaza inca o pauza in existenta lor, dupa care Vampir, in decembrie 2015 compune noul demo, intitulat “Demonophilia”, care si-a facut aparitia recent.
Demo-ul despre care am vorbit mai sus, “Demonophilia”, a rasunat pe  malul Muresului, iar ca o ultima piesa, au  scos din tolba magica un cover: Tiamat “The Sleeping Beauty”. A fost o surpriza placuta, iar interpretarea ei  a sunat mai mult decat decent.
Bronx a fost a doua formatie dintre cele  trei care au reusit sa cante  inainte de napasta care a reusit sa puna pe fuga  asistenta. Originara tot din Targu. Mures , genul abordat fiind hard-rock. Am audiat primele doua piese, mi s-a parut ca suna cam naspa, mi-a pierit tot cheful sa mai trag doua, trei cadre si m-am refugiat sub umbrelele cu sigla Ciuc si m-am cinstit cu o blondina rece. De la masa, deja sunetul s-a imbunatatit considerabil si am reusit sa savurez si muzica lor, cat si berica. Cred ca baietii au avut ghinionul sa fie oaia de sacrificiu al sunetistului, sau poate au avut ceva probleme tehnice, fiind si o trupa mai mica.
Urmeaza si  Truda, “sfinti“  clujeni de-ai mei care s-au prezentat ca fiind oameni care au placerea sa faca mult, mult sex…cu mana dreapta. Au interpretat “Niciodata nu pierd”, ”Patriot”, ”Am Dreptul”, ”Idiot”, ”Te nasti trudesti si mori”, ”Popa”, ”P**a-n cur”, ”Violu’ ” si “Moasca”.. Cand truditii au inceput concertul toata lumea, cu mic, cu mare s-a adunat imprejurul scenei, sau oriunde au apucat sa se infiltreze,mai ceva precum cozile dupa alimente de pe vremea raposatului. Rockemonii, desi a inceput sa picure nu s-au lasat si au facut o moasa pe cinste de au ridicat praful de pe jos. Din pacate peste putin timp, locul prafului a fost ocupat de mocirla… Cat ai clipi cerul s-a facut negru, a inceput sa bata vant puternic formandu-se o furtuna destul de terifianta.
Din pacate formatiile care trebuiau sa mai cante, Iris si Moby Dick au fost reprogramate pe ziua urmatoare, astfel festivalul prelungindu-se cu inca o zi. Imi pare rau ca nu am apucat sa-i vad pe thrash-erii din Moby Dick, ultima data vazandu-i prin 2009 la Samfest. Organizatorul ne-a comunicat, ca si ziua de luni a fost una reusita.
In cele 4 zile de festival au fost 13000 de participanti, iar la parada moto de sambata au participat peste 1000 de motociclete, in contextual in care anul trecut au fost in jur de 300. Toata consideratia mea pentru Maris Fest! Sa va bucurati de cat mai multi participanti si la anul! A fost un eveniment mai mult decat reusit, civilizat, atat pentru bikeri cat si pentru rockeri, loc in care echipa Metalfan s-a simtit la superlativ.
 
Vezi galeriile trupelor: Bronx, Cryptal, E-an-na, Frozen Skin, General, Hara, Nevergreen, Truda, Vespera

Data concert:  June 17, 2016  | 0 Comentarii  | 5453 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Maris Fest 2016

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte