concerte

Monsters on Tour: Mortiis si Combichrist in concert la Bucuresti

Monsters on Tour: Mortiis si Combichrist in concert la Bucuresti
TRUPE: Combichrist, Mortiis

Viva Music se numara printre putinii organizatori de concerte autohtoni care si-au propus sa promoveze o muzica neconventionala, situata in sfera genurilor new wave/electro/industrial.
2011 a debutat pentru Viva Music  in forta cu a treia editie a Darkwave Fest, a urmat luna trecuta tributul inedit Nine Inch Nails, iar pe 1 martie ne-au vizitat alte doua trupe importante ale curentului industrial/EBM: Mortiis si Combichrist.
Daca imi amintesc bine, prima data am luat contact cu muzica Mortiis pe la mijlocul anilor '90, in perioada in care Håvard Ellefsen compunea despre troli, castele intunecate, vrajitori si alte asemenea subiecte de domeniul fantasticului. Retrospectiv, ceea ce facea Mortiis la acea vreme, exclusiv cu sintetizatorul, pare acum mai degraba pueril, dar la momentul respectiv dark ambientul sau avea un anumit farmec. Chiar daca Mortiis s-a distantat radical de tot ceea ce inseamna metal imediat dupa ce a parasit Emperor, el a ramas in sfera de interes a ascultatorilor de rock si metal. In cele aproape doua decenii de cariera, muzica Mortiis a cunoscut transformari radicale, cea mai noua creatie discografica a norvegianului, Perfectly Defect, aratand o inclinatie catre zona experimentala, dar si catre industrialul de inspiratie Nine Inch Nails.
Desi nu am fost deloc incantat de ultimul sau album, am asteptat cu deosebit interes concertul Mortiis, in speranta ca o sa vad live si piese mai vechi, in special cele de pe The Smell of Rain (discul meu preferat). Stiam, de asemenea, ca Mortiis suna mult mai agresiv live decat pe disc, dar nu ma asteptam chiar la o asemenea explozie de furie.



Mortiis


La ora 20 30, impreuna cu cei doi chitaristi (Levi Gawron, Ogee) si bateristul Chris Kling, Håvard Ellefsen a aparut pe scena clubului The Silver Chruch, fara masca de trol, dar cu un machiaj care aducea destul de mult cu cel folosit de Heath Ledger in filmul The Dark Knight.
The Ugly Truth, piesa extrasa de pe viitorul album The Great Deceiver a dat tonul unui show care pe parcursul a 45 de minute avea sa ne arate o fata mai putin obisnuita Mortiis: una foarte energica, heavy, cu puternice accente de industrial si chiar punk pe alocuri! Riff-urile de chitara, sustinute ritmic foarte bine de un baterist talentat au pus in plan secund elementele electro, iar cele ambient au lipsit cu desarvarsire. De altfel si selectia pieselor pentru acest concert a concentrat doar compozitii de pe The Grudge, Perfectly Defect, cat si unele secvente ce vor figura pe urmatorul album.
Håvard nu a comunicat mai deloc cu publicul, nu a prezentat piesele, in schimb s-a agitat permanent, oferind impreuna cu colegii sai o reprezentatie intensa si dinamica. Sunetul a fost bun, cu exceptia primelor 15 minute cand vocea era adesea acoperita de restul instrumentelor, lucru care s-a reglat insa pe parcurs. Din pacate concertul a fost destul de scurt, iar in setlist nu a fost inclus nici macar Parasite God sau o alta secventa de pe The Smell of Rain, spre dezamagirea a numerosi spectatori care venisera in primul rand sa asculte astfel de compozitii mai vechi. Se pare insa ca Mortiis a tras definitv cortina peste ceea ce inseamna era 2 (reprezentata de perioada The Smell of Rain), noua sa metamorfozare muzicala fiind clar in zona industrial. Pe mine nu m-a convins ca e cea mai buna varianta pentru viitorul Mortiis, dar sper ca The Great Deceiver sa ma contrazica.

Setlist Mortiis

1. The Ugly Truth
2. Way too Wicked
3. Gibber
4. Doppleganger
5. Closer to the End
6. Perfectly Defect
7. Decadent & Desperate
8. Scalding the Burnt
9. Demons Are Back

Combichrist este una dintre cele mai apreciate trupe de EBM/industrial a momentului, avand la activ in cei 8 ani de cariera 5 albume de studio si sute de aparitii live. O prezenta constanta la festivalurile de gen (E-tropolis, Wave Gotik Treffen sau M’era Luna), Combichrist a fost trupa de deschidere pentru Rammstein in turneul din 2009-2010 atat in Europa, cat si in SUA.
Pentru a evidentia ca nu degeaba titlul turneului care i-a adus si in Bucuresti este "Monsters on tour",  liderul Combichrist, Andy LaPlegua a aparut pe scena cu un machiaj si o costumatie care il faceau sa arate de-a dreptul grotesc. Fara chitari sau bas, dar cu doua seturi de tobe si o clapa, Combichrist a oferit un concert antrenant, extrem de dinamic si spectaculos.




Combichrist


Chiar daca stilul abordat de norvegieni nu se regaseste in mod frecvent in playlistul meu, trebuie sa recunosc ca live Combichrist este o experienta care nu trebuie ratata.
Un amestec de ritmuri rapide, elemente electro si industriale, la care se adauga o voce agresiva si referene catchy au constituit reteta pentru un show gustat din plin de public. Andy s-a dovedit neobosit, a parcurs scena de la un capat la altul de nenumarate ori, iar cei doi percutionisti - Joe Lets si Trevor Friedrich - au parut ca au resurse inepuizabile de energie.
Cum ere de asteptat, Combichrist a prezentat in mare masura compozitii de pe ultimul album de studio, Making Monsters (lansat de Metropolis pe 28 septembrie 2010). Nu au lipsit nici piese mai vechi, hituri precum Electrohead sau Deathbed la care spectatorii au reactionat frenetic.
Ca fapt divers, cred ca a fost concertul la care a folosit cel mai mult cuvantul fuck, fapt care nu trebuie sa ne mire din moment ce doua dintre piesele cantate de Combichrist la bis se numesc Fuck That Shit si What the Fuck Is Wrong With You?.
"Este prima oara cand venim in Romania, dar cu siguranta nu va fi si ultima" a declarat Andy vizibil impresionat de reactia pozitiva a publicului, feedback care i-a determinat pe norvegieni sa vina de doua ori la bis.

Combichrist & Mortiis a fost cel de-al treilea eveniment oferit de Viva Music in 2011, un nou succes pentru care organizatorii merita felicitati. Astept cu interes sa vedem ce ne vor propune in perioada urmatoare si daca vor mentine frecventa de un concert/luna, asa cum au facut-o pana acum in acest an.

Setlist Combichrist

1. Just Like Me
2. Follow the Trail of Blood
3. Today I Woke to the Rain of Blood
4. Electrohead
5. Throat Full of Glass
6. Get Your Body Beat
7. Deathbed
8. Slave to Machine
8. Fuckmachine
9. Blut Royale
10. They
11. Never Surrender
----
12. Scarred
13. Fuck That Shit
----
14. What the Fuck Is Wrong With You?

 
Autor: Dragos P.
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Combichrist, Mortiis

Data concert:  March 01, 2011  | 0 Comentarii  | 4988 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Monsters on Tour: Mortiis si Combichrist in concert la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte