concerte

NEGURA BUNGET: Spirit of the Land la Sibiu

NEGURA BUNGET: Spirit of the Land la Sibiu
TRUPE: Negura Bunget

Intre 15 si 19 aprilie Negura Bunget, cea mai apreciata trupa romaneasca de metal a momentului, a intreprins un turneu national de promovare a celor mai recente realizari discografice (Virstele pamintului si Maiestrit), turneu care a inclus concerte in Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iasi si Bucuresti. Italienii The Way of Purity si spaniolii Kathaarsys au fost cei alesi pentru a deschide evenimentele. Din pacate, turneul nu a debutat tocmai cu dreptul, iar la Timisoara, din cauza unor evenimente neprevazute si neplacute, concertul a intarziat foarte mult, incheindu-se inspre dimineata. Acest lucru a avut repercusiuni asupra urmatorului episod, iar la Cluj, trupele de deschidere nu au mai avut posibilitatea sa isi prezinte piesele pregatite si Negura Bunget au fost nevoiti sa-si scurteze setul la aproximativ 40 de minute, intrucat acordul cu proprietarul clubului nu permitea extinderea evenimentului dupa ora 23.30. Membrii trupei si organizatorii si-au exprimat ulterior regretul pentru cele intamplate si incearca sa reprogrameze cele doua concerte. Biletele achizitionate deja sunt valabile si pentru noile date care vor fi stabilite.

Concertul de la Sibiu nu a fost nici el ocolit de probleme, insa acestea nu au fost atat de serioase incat sa pericliteze desfasurarea evenimentului. Prima reactie pe care am avut-o la intrarea in Clubul Lasermaxx din Sibiu a fost ca acesta este un loc excelent pentru concerte mici de pana la 300 de oameni. Mai tarziu am aflat, oarecum amuzata, ca locul era atat de spatios pentru ca era in renovare. In consecinta, nu mai exista niciun obiect de mobilier, in afara de cel (probabil) adus special pentru trupe, iar oferta de la bar a fost minimala.




The Way of Purity
au urcat pe scena in jur de 20.30, cu o jumatate de ora mai tarziu fata de ora programata, in fata unui public de aproximativ 100 de persoane. Stilul muzical abordat de trupa este o combinatie de metalcore si elemente black metal, cu cateva intro-uri industriale, iar acest turneu vine imediat dupa lansarea albumului de debut Crosscore. The Way of Purity si-au facut aparitia pe scena purtand cagule sau masti pe fata si, desi sustin ca doresc sa distraga atentia de la persoanele lor nedezvaluindu-si identitatea, cred ca efectul este tocmai invers. Din pacate, sunetul nu i-a ajutat in prestatia lor, fiind foarte aglomerat, si a fost destul de greu de inteles ce se intampla pe scena, mai ales ca eram la prima auditie. Muzicieni entuziasti, insa show-ul mi s-a parut unul liniar, fara momente memorabile care sa justifice o aprofundare a muzicii prezentate, cel putin pentru mine. Publicul sibian, caruia nu i se ofera posibilitatea de a participa la astfel de concerte prea des, i-a primit foarte bine si in primele randuri s-a facut headbanging inca de la prima piesa. The Way of Purity au cantat aproape tot albumul proaspat lansat si au putut fi ascultate Sinner, Egoist, 23rd Circle Breeds Pestilence, Lycanthropy, Anchored to Suffocation, The Rise of Noah, Burst si Deathwish.




Urmatoarea trupa a fost o alta premiera pentru mine, desi Kathaarsys are o istorie de cinci ani si patru albume. Metalul extrem cu pasaje progresive sau experimentale si numeroase ruperi de ritm a determinat in mintea mea niste asociatii cu Opeth. In acest moment calitatea sunetului s-a imbunatatit simtitor, posibil si din cauza muzicii mult mai aerisite si a instrumentelor care se completeaza, nu concureaza. Prestatia trupei m-a surprins si a fost o adevarata bucurie sa-i vad pe membrii acesteia atat de implicati si total absorbiti de ceea ce faceau pe scena. Dintre piesele cantate am retinut The Advent of Madness, Lack of Comprehension, No Guide si The Dawn Leaves Pieces of Rotteness. La Sibiu, publicul a cerut si un bis celor de la Kathaarsys, insa trupa s-a retras multumind si a eliberat scena pentru cei de la Negura Bunget.



Negura Bunget a devenit un nume controversat in comunitatea metalica de la noi dupa scindarea din 2009. Nu voi face insa analiza acestei impartiri a trupei in doua fractiuni, nefiind aici locul potrivit pentru asa ceva. Fara a face comparatii (pana la un punct inevitabile) cu trecutul si fara a agrea influentele puternice ale folclorului romanesc in muzica metal, am mers la concert pentru a vedea live o alta trupa Negura Bunget decat cea pe care o stiam pana anul trecut. In consecinta, nu am mers la concert pentru a vedea cum suna Negura Bunget cu noii membri, ci pentru a vedea noua trupa romaneasca a carei album Virstele pamintului, productie 2010, se bucura de cronici foarte bune in publicatiile de specialitate din Europa.



 

Cum era de asteptat, setul a fost dominat de piese de pe ultimul album. Negura Bunget au deschis concertul cu Tara de dincolo de negura si Pamint si au reusit sa creeze inca de la inceput o atmosfera frumoasa. Membrii trupei sunt destul de austeri pe scena, concentrandu-se fiecare pe instrumentul sau, fara a interactiona intre ei sau cu publicul, nota discordanta (ca sa spun asa) facand doar prestatia energica a basistului Gadinet. Am avut senzatia ca live, partile muzicale traditionale si cele experimentale/ambientale sunt dominante, iar cele extreme sunt impinse undeva in planul doi de unde confera greutate setului - mult mai putina decat fanii mai vechi ai trupei si-ar fi dorit. In ciuda tuturor discutiilor in contradictoriu, cei aproximativ 150 de oameni au primit trupa cu caldura, aplauze si mult headbanging. Alte piese prezentate au fost Arborele lumii, Hora soarelui, Chei de roua, Norilor, A-Vint In Abis (varianta maiestrita), Dacia hiperboreana si Iarna. Concertul s-a incheiat putin dupa miezul noptii, iar promisa petrecere de dupa cu animatoare si concursuri... alternative nu a mai avut loc din pricina sus-mentionatei renovari.

In privinta comunitatii metalice sibiene, in ultimii ani au avut loc foarte putine evenimente de club aici si aceasta perioada "arida" s-a vazut in reactia publicului prezent la concertul de sambata. Inchei cronica sperand ca, odata cu seria de concerte inceputa de curand, lucurile vor intra pe fagasul normal si ne vom bucura de mult mai multe evenimente metal de-acum inainte.


Autor: Ella
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Negura Bunget

Data concert:  April 17, 2010  | 0 Comentarii  | 3918 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: NEGURA BUNGET: Spirit of the Land la Sibiu

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte