concerte

OST Fest - ziua 2

OST Fest - ziua 2
TRUPE: Europe, Manowar, Trooper

Dupa o prima zi promitatoare a festivalului OST iata ca in partea a doua, organizatorii au preferat sa fie ceva mai specifici si au ales pentru asta o tema ceva mai clasica: hard rock si heavy metal. Lista de trupe a fost compusa din Desant, Mistery, HolyHell, Trooper, Europe, Manowar la Main Stage, iar la scena a doua au performat Steelborn, Gothic, Syn Ze Sase Tri, Addiction si Incipient.

Am ajuns la HolyHell, o formatie pe care o respingeam datorita gusturilor mele, dar totusi am fost surprins sa ascult un power metal melodic si simfonic crescut in umbra celor de la Manowar. Din nefericire, solista lor a plecat repede de pe scena, iar interventia lui Joey DeMaio anunta faptul ca trupa are de prins un avion. Restul componentilor s-au mobilizat si au interpretat o piesa instrumentala, dar finalul brusc a recitalului lor a lasat o urma de indoiala deoarece vocalista ar fi avut o problema medicala si din acest motiv a parasit scena intr-o astfel de maniera. Noroc cu Trooper care au inveselit atmosfera. Plini de voiosie, indurand canicula extrema, un show heavy metal autohton pe cinste. Au cantat ¨Nimic nu mai conteaza¨, ¨Tari ca Muntii¨, ¨Un Singur Drum¨, ¨Solii Turci¨, ¨Strigat¨, ¨Voodoo¨, si ultima ¨Vino cu Mine¨. Trooper sunt o formatie foarte apreciata mai ales de segmentul tanar de public care isi doresc sa auda o trupa romaneasca influentata de Iron Maiden, Black Sabbath si Judas Priest. Formatia a oferit si surprize si probabil inspirati de Motley Crue, baietii au adus pe scena niste dansatoare rock care au incins si mai tare atmosfera. Combinatia de fete senzuale si bannerul cu Vlad Tepes arborand doua cadavre feminine in tepe a fost cel putin ciudata, dar picanteriile nu strica niciodata mai ales la o formatie de heavy metal.

O surpriza placuta pentru mine si sunt sigur ca si pentru multi altii a fost prestatia suedezilor de la Europe. Cel mai recent album “Bag Of Bones” lansat anul acesta a strans recenzii pozitive si aprecierea ascultatorilor de hard rock care admira faptul ca trupa a revenit la sonoritatile mai dure in detrimentul melodicitatii imprimate pe albumele trecute.  Am avut ocazia sa audiem de pe acest album piesele “Demon Head”, “Firebox”, “Not Supposed To Sing The Blues”, “Riches To Rags”. Hard Rock in mare verva cu rabufniri de heavy metal, un sunet cristalin si aerisit, vocea lui Joey Tempest nu si-a pierdut din vigoarea de la inceput. Cu o activitate care numara trei decenii pe scena Europe sunt o formatia care au reusit sa se reinventeze, sa aduca un suflu nou in muzica pe care o presteaza, iar rasplata nu a intarziat sa apara. Un pic surprinzator faptul ca multi ascultatori de varsta mea (20-21 de ani) fredonau extaziati toate versurile pieselor inclusive la hit-urile care nu putea lipsi din program. Au cantat clasicele “Rock The Night”, “Carrie” si ultima, dar nu cea din urma “The Final Countdown”. Aplauzele au rasunat prelung si s-au retras de pe scena cu promisiunea ca vor reveni curand.

Se lasa seara. La fel si caldura care ne paraseste si observ cum lumea umple spatial de la Normal Circle. In Golden deja e plin. Urmeaza Manowar pentru a treia oara in Romania, iar asteptarile raman la fel de mari. Un intro grandios ii cheama pe scena. Steel, Sword,  Fight, Warrior, Hail, Kill, Metal. Cuvintele de ordine ce defines conceptul Manowar. Un show ce a sarit de doua ore presarat cu de toate: heavy metal, momente solistice oferite de fiecare component in parte, speech in limba romana din partea lui Joey DeMaio, comunicare intensa cu publicul si un foc de artificii mai ceva ca la Revelion, dar un show care va ramane intiparit in memoria fanilor infocati.
Setlist-ul a cuprins piese ca “Gates Of Valhalla”, “Brothers Of Metal”, “Metal Warrior”, “King Of Metal”, “Sign Of The Hammer”, “Manowar”, “Sons Of Odin” si multe altele pe care nu mi le mai amintesc acum. Observati cat metal si cata regalitate? Manowar s-au incoronat singuri si cum spunea un prieten “Manowar au rupt marile”. Mie nu imi plac in mod special, dar intotdeauna voi respecta un show heavy metal de mare clasa. Momentele culminante s-au succedat ametitor. La un moment dat Joey DeMaio provoaca pe scena un fan cu abilitati de chitarist sa cante impreuna cu trupa. Un rocker s-a afisat imediat, a primit bere si o chitara cu semnatura lui Karl Logan si dupa cateva acorduri zapacite, a prins schema si a intrat in joc. Eric Adams nu a fost foarte multumit exclamand la un moment dat “No fuckin’ way!” semn ca ceea ce se petrecea pe scena avea toate datele unui circ burlesc.

Sunetul lor a fost cel mai bun din tot festivalul, fara retineri, iar speech-ul lui DeMaio a fost destul de inaltator pentru cei mai devotati dintre “Immortals”-ii nostri, dar si amuzant prin cuvinte ca “plaiuri mioritice”. Evident, lauda de sine si-a facut loc printre picaturi cu fraze de genul “Ce trupa mai ofera fanilor 5000 de copii digitale ale albumului pe gratis?”. Exista multe formatii care isi lasa albumele la free download si as vrea sa spun de ce am scos toate aceste lucruri in evidenta.

Unde se termina spectacolul, luminile, vorbele si unde incepe muzica? Pentru ca la Manowar pare sa fie o delimitare clara. Sunt ireprosabili din toate punctele de vedere, dar marele neajuns este acela ca este prea mult. O fie vreo motivatie subiectiva, dar Manowar si-au consolidat un statut de trupa-vedeta la festivalurile de metal, cel putin europene. La OST asta a fost impresia pe care am receptat-o din partea lor.
Show-ul s-a incheiat cu “Nessun Dorma” cantata de Eric Adams, o alegere care scoate in evidenta latura epica pe care trupa a imbratisat-o de la inceputul carierei pana in prezent.
Un foc de artificii de vreo 10 minute a luminat OST Fest, aplauzele si uralele nu mai conteneau, iar eu am plecat cu gandul la W.A.S.P., Megadeth si Motorhead.

Vezi galeriile trupelor: Europe, Manowar, Trooper

Data concert:  June 16, 2012  | 0 Comentarii  | 3083 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: OST Fest - ziua 2

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte