concerte

Rentokiller, Stonegard - Live in Sticky Fingers, Gothenburg, 27 octombrie 2006

Rentokiller, Stonegard  - Live in Sticky Fingers, Gothenburg, 27 octombrie 2006
TRUPE: Rentokiller, Stonegard

Cine naiba mai sunt si Stonegard astia, ma intreba colegul Klawz atunci cand am decis planificarea articolelor pentru updateul curent. Exact aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu inainte de a ma hotari sa ma duc la concertul lor din Gothenburg,din data de 27 octombrie. Doua lucruri stiam despre ei, ca sunt din Norvegia si ca producatorul lor este Daniel Bergstrand (care s-a mai ocupat de In Flames si Meshuggah). Faptul ca recitalul avea sa se desfasoare in celebrul club Sticky Fingers a cantarit decisiv in decizia de merge la acest concert.

 

 

 

Stiam locatia de pe DVD-ul Used and Abused-In Live We Trust, al celor de la In Flames,  dar nu ma asteptam nici pe departe ca clubul sa fie atat de mic. Cred ca mai mult de 300 de oameni nu au cum sa incapa in sala de concert si asta in conditiile in care ar sta probabil ingramaditi ca sardelele.  Asa ca cele aproximativ 80 de persoane cate au fost prezente la concertul din seara zilei de 27 octombrie faceau ca clubul sa nu para foarte gol. Numarul redus de participanti e oarecum explicabil daca tinem cont ca in decurs de 8 zile in Gothenburg au cantat Hammerfall, Stonegard, Poisonblack si Lacuna Coil si s-a desfasurat si un festival de grindcore cu trupe underground. Paleta de optiuni fiind atat de larga, este normal ca publicul sa fie foarte selectiv, alegand sa participe la concertele cu trupele care ii plac cu adevarat.

 

 


Rentokiller

 

Trupa aleasa sa deschida concertul din aceasta seara a fost Rentokiller, un grup suedez, destul de activ din punct de vedere al aparitiilor live, dar fara prea multe produse discografice. Au abordat un hardcore brutal, foarte energic si dinamic, cu influente din genuri diverse, cea mai pregnanta fiind din zona metalcore. Pe alocuri piesele aveau un iz punk, alteori trageau catre Pantera.  In special vocalul era foarte agitat, alergand in toate partile pe scena, in timp ce ceilalti componenti ai trupei incercau sa tina pasul cu el. 

 


Rentokiller

 

Vocea consta in general intr-un screaming agresiv, astfel incat nu prea am inteles mesajul din spatele versurilor. Fara a fi o trupa cu pretentii de tehnicitate deosebita, Rentokiller au avut o prestatie decenta, pe parcursul celor 40 de minute cat a insumat recitalul lor. De prisos sa mai mentionez calitatea sunetului, foarte bun si clar, fara niciun fel de distorsiuni sau microfonii deranjante.

 


Stonegard

 

Dupa o pauza necesara rearanjarii scenei si pregatirii instrumentelor si-au facut aparitia norvegienii de la Stonegard, care nu se aflau insa la prima intalnire cu publicul suedez, astfel incat nu au reprezentat o necunoscuta pentru cei veniti sai ii vada. Cum cele doua limbi sunt destul de asemanatoare, dialogul trupa-spectatori s-a purtat exclusiv intr-un melanj de norvegiana si suedeza din care nu am priceput evident nimic. A fost suficienta o piesa pentru a intelege de ce casa lor de discuri, Candlelight Records, afirma ca e aproape imposibil sa dai o definitie muzicii cantata de norvegieni. Stonegard amesteca o multime de ingrediente diferite in stilul lor, de la stoner, thrash, progresiv pana la doom metal.

 


Stonegard

 

Uneori piesele au o radacina comuna cu muzica Black Sabbath, alteori parca asculti o mixtura de Evergrey si The Black League. Oricum, norvegienii au reusit sa creeze ceva cu adevarat interesant, un stil complex, care oscileaza intre melodie si agresivitate. Punctul critic al celor de la Stonegard este insa vocea lui Torgrim Torve, genul de voce care nu lasa loc compromisurilor, ori iti place, ori iti displace profund.

 


Stonegard

 

Dupa concert si dupa ce am ascultat ultimul lor album am ajuns sa ma obisnuiesc cu timbrul vocal, dar sunt momente in care vocea pare rupta total din contextul instrumental.
Stonegard au cantat timp de aproximativ o ora piese de pe ambele lor albume, Arrows (2005) si From Dusk Til Doom (2006), cu accentul desigur pe ultimul, concertul din Sticky Fingers fiind parte componenta a turneului scandinav de promovare al acestui disc. 

 



Stonegard


Toti cei cinci componenti s-au comportat profesionist pe scena, au cantat cu pasiune si asta in ciuda faptului ca in sala nu erau nici macar 100 de spectatori.  Nu pot sa spun ca dupa acest concert am devenit fan al norvegienilor dar recomand aceasta trupa tuturor celor care vor sa asculte o muzica neconventionala, care nu tine cont de trendurile actuale.

 

 

 

 


 

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Rentokiller, Stonegard

Data concert:  November 07, 2006  | 0 Comentarii  | 5990 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rentokiller, Stonegard - Live in Sticky Fingers, Gothenburg, 27 octombrie 2006

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte