concerte

ROTTING CHRIST: razboinicii eleni din nou in Romania

ROTTING CHRIST: razboinicii eleni din nou in Romania
TRUPE: Dark End, Daylight Misery, De Profundis, Omnium Gatherum, Rotting Christ

In interviul  pe care ni l-a acordat in luna februarie a anului trecut,  Sakis Tolis ne spunea ca Rotting Christ va reveni cu siguranta in Romania, pentru a-si promova cea mai recenta creatie de studio, albumul Aealo. Si asa a si fost. Cu ajutorul celor de la Hatework, elenii au sustinut un mini turneu in Romania, cu recitaluri la Cluj, Iasi, culminand cu show-ul de la Bucuresti din 4 mai.

Faptul ca Rotting Christ este una dintre cele mai iubite trupe de catre metalistii romani se reflecta in numarul mare de concerte pe care elenii le-au sustinut de-a lungul anilor in tara noastra. Incepand din 2003, cu recitalul de la Costinesti (ce vremuri!), Sakis&co. au venit periodic in Romania pentru a concerta si a promova cele mai noi discuri.

Prima trupa a serii a fost De Profundis, cinci britanici care practica un stil autoproclamat progressive extreme metal.  Dincolo de aceasta eticheta gasim o fuziune de doom, black si death metal, un stil construit pe scheletul unor piese lungi si cam monotone. Timp de aproape 30 minute, cat a insumat recitalul englezilor nu am remarcat nimic care sa ma faca sa imi doresc un nou concert De Profundis sau sa le ascult discurile.


De Profundis


A venit apoi randul italienilor de la Dark End sa ne arate ca nu este deloc usor sa practici symphonic black metal, ba chiar poate fi extrem de dificil daca nu ai nici inspiratie si nici nu stapanesti bine intrumentele. Admirabila intentia lui Sakis de a lua cu sine in turneu trupe tinere, ca sa le ajute la promovare,  dar in cazul Dark End mi se pare un demers inutil, fiind o trupa fara niciun fel de potential. Cramponati in granitele unui gen anacronic, Dark End mi s-a parut o combinatie nereusita de Graveworm si Cradle of Filth.  Am remarcat atentia pe care italienii o acorda recuzitei si vocalistul cu miscari foarte teatrale, care isi facea de lucru cu o coroana de spini. Cele cateva incercari de solo ale chitaristului au reusit chiar sa genereze amuzament in randul spectatorilor.



Dark End



Odata cu intrarea pe scena a trupei Daylight Misery lucrurile s-au schimbat semnificativ in bine. Grupul provine din Grecia, nu are decat un singur album in discografie (aparut anul trecut si autofinantat) dar se bucura de sprijinul unor nume grele din scena elena (Efthimis Karadimas de la Nightfall, Sakis si George Bokos de la Rotting Christ). In plus, Daylight Misery a castigat in 2010 concursul pentru trupe debutante organizat de revista Terrorizer. Grecii abordeaza un doom death melodic, cu vizibile influente provenind de la trupe precum Amorphis, Paradise Lost, Darkseed si bineinteles Rotting Christ.  Live suna inchegat si au castigat rapid sprijinul publicului, care i-a sustinut pe parcursul a 40 de minute cat a insumat recitalul lor. Au avut si o surpriza, un cover Edge of Sanity (Black Tears) gustat din plin de public.



Daylight Misery



Omnium Gatherum este genul de trupa care in ciuda unei activitati de 15 ani nu a reusit niciodata sa iasa din esalonul doi al trupelor finalndeze de death metal melodic. Poate acum, odata cu noul album New World Shadows si a turneului de promovare, lucrurile sa se schimbe in bine pentru finlandezi. Din punctul meu de vedere, New World Shadows este una dintre cele mai bune aparitii discografice de pana acum ale anului, in materie de death metal melodic.
Astfel ca asteptam cu interes concertul lor, iar Omnium Gatherum nu au dezamagit. Profesionisti, cu o tehnica instrumentala desavarsita, Jukka Pelkonen si colegii sai ne-au transpus treptat intr-o zona muzicala in care agresivitatea si melodia se impletesc permanent. Setlistul a cuprins si ceva piese mai vechi, dinamice si cu tempo alert,  dar in principal compozitii extrase de pe New World Shadows, piese cu o tusa mai progresiva, cu insertii melancolice. Omnium Gatherum au ales sa incheie concertul cu Deep Cold, cea mai lunga, epica si experimentala secventa de pe disc, dar personal cred ca era mai potrivit sa aleaga o compozitie mai energica pentru acest moment. Oricum un concert mai mult decat reusit.



Omnium Gatherum


ΧΑΡΕ ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΨΕ ΜΕ - era de neconceput ca recitalul Rotting Christ sa nu inceapa cu aceste versuri, de pe Aealo, piesa care deschide albumul cu acelasi nume. A fost indeajuns ca Sakis, George, Andreas si Themis sa urce pe scena ca intreaga sala sa erupa intr-o explozie de energie si urale.
Evoluand permanent de-a lungul celor 24 ani de existenta, grupul elen Rotting Christ si-a castigat statutul de legenda in aria metalului extrem. Desi stilistic trupa a cunoscut pe parcursul celor 11  albume editate pana in prezent schimbari importante, un lucru a ramas la fel ca la inceput: intensitatea. Indiferent ca au fost orientati mai mult spre zona unui dark metal melodic sau spre black metalul agresiv, grecii si-au construit un sound unic, usor recognoscibil, fapt care le si confera o pozitie speciala in randul trupelor de metal. In plus, Sakis are calitatile unui lider carismatic, fiind capabil sa transfere catre public pasiunea sa pentru muzica.
Cu un show intens, la obiect, fara pauze intre piese, cele 60 de minute, cat a insumat recitalul Rotting Christ au trecut instantaneu. Cum era si firesc, Aealo a avut cea mai mare pondere in setlist, fara a fi omise si albume mai vechi precum TheogoniaSanctus Diavolos sau Triarchy of The Lost Lovers.
Indelung aclamati de catre spectatori, Sakis (purtand pe cap un coif similar celui de pe coperta lui Aealo) si colegii sai au revenit pe scena pentru a mai canta o singura piesa - celebra Non Serviam.
Am ramas cu regretul ca nu a fost timp si pentru alte compozitii clasice precum After Dark I Feel sau Nemecic, poate data viitoare.



Rotting Christ



Setlist Rotting Christ:
Aealo
Eon Aenaos
Athanati Este
Fire Death and Fear
King of a Stellar War
Sign of an Evil Existence
In Domine Sathana
The Sign of Prime Creation
Phobos Synagogue
dub-sag-ta-ke
Noctis Era

Bis:
Non Serviam

Rotting Christ ar fi meritat un public mai numeros, dar abundenta de concerte din aceasta perioada si faptul ca grecii au mai avut nenumarate recitaluri iin Romania au facut ca numarul spectatorilor sa nu depaseasca 400. Un element nu atat de important incat sa schimbe perceptia pozitiva asupra unui nou eveniment reusit sub marca Hatework.




Autor: Dragos P.
Foto: Koss
Vezi galeriile trupelor: Dark End, Daylight Misery, De Profundis, Omnium Gatherum, Rotting Christ

Data concert:  May 04, 2011  | 3 Comentarii  | 4911 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ROTTING CHRIST: razboinicii eleni din nou in Romania

  • "Cum era si firesc, setlistul a cuprins in ceea mai mare parte a sa piese extrase de pe Aealo".Daca cinci piese din 12 (incluzand si bis-ul) inseamna cea mai mare parte,atunci nu stiu ce sa mai zic.

    1. Posted by darmoth | 05 Mai 2011 19:18
  • Da, am vrut sa spun ca Aealo a fost cel mai bine reprezentat album, am reformulat ca sa fie mai clar.

    2. Posted by Deus | 05 Mai 2011 21:27
  • super,suna mult mai bine asa.Thx.

    3. Posted by darmoth | 06 Mai 2011 09:55
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte