concerte

Sabaton la Bucuresti: Stormaktstiden!

Sabaton la Bucuresti: Stormaktstiden!
TRUPE: Eluveitie, Sabaton

In 2010, la finalul unui foarte reusit concert, desfasurat in clubul bucurestean Silver Church, Joakim Broden ne promitea ca Sabaton se vor intoarce negresit in Romania.
Prin urmare, am decis deja in septembrie anul trecut, cand am aflat ca Sabaton a inclus pe harta turneului Swedish Empire si Romania, unde o sa ma aflu in seara zilei de 19 martie. De altfel, as fi curios sa aflu cati dintre cei care au participat la concertul din Silver Church nu au revenit pentru a-i vedea din nou pe Sabaton la lucru.

Nu mai este de ceva vreme un secret ca Sabaton a devenit un produs premium al celor de la Nuclear Blast. S-au pompat suficiente resurse financiare in aceasta trupa, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. Grupul suedez a cunoscut un trend ascendent in ultimii ani, culminand cu succesul de casa inregistrat de cel mai nou album, Carolus Rex, disc certificat cu aur atat in Suedia, cat si in Polonia. Mai mult, o serie de concerte din noul turneu, Swedish Empire, au devenit rapid sold out .
Sigur, cu tot sprijinul casei de discuri, tot acest succes nu ar fi fost posibil fara o muzica de calitate, iar Carolus Rex, ultimul produs discografic semnat Sabaton, reprezinta fara indoiala unul dintre cele mai solide si pline de substanta albume lansate in 2012.

Programat initial sa se desfasoare tot in Silver Church, concertul a fost mutat intr-un spatiu mai generos (Turbohalle) in urma epuizarii rapide a biletelor puse initial in vanzare. Eticheta de sold out pentru un concert de metal nu este foarte frecventa la noi, ceea ce spune multe despre succesul de care se bucura suedezii pe plaiurile romanesti.
Turbohalle este un concept foarte popular in tari precum Germania sau Marea Britanie, dar care a prins mai greu in Romania. Mai exact, transformarea unor vechi hale sau fabrici dezafectate in spatii de evenimente. In mod cert, Turbohalle este o locatie foarte potrivita pentru concerte medii, cu public de 1000-1300 de persoane, care in mod evident nu ar incapea in cluburi mai mici.

Aveam insa oaresce ingrijorari legate de acustica salii, dar toate indoielile mi-au fost demontate inca de la prima piesa a trupei de deschidere. Daca sunetul mi s-a parut corect, fara probleme majore, nu in acelasi mod as putea califica muzica celor de la WIsdom. Grupul, provenind din Ungaria, practica un soi de heavy metal cu accente power, fara a devia nicio clipa de la cliseele genului. Sursele de inspiratie pentru muzica maghiarilor pot fi identificate rapid in muzica celor de la Helloween, Statovarius sau Gamma Ray. In cele aproximativ 30 de minute cat a insumat recitalul WIsdom, singurul lucru pe care l-am remarcat a fost reactia pozitiva a publicului, care i-a intampinat cu multa caldura pe vecinii nostri. Atlfel, cel putin mie, muzica Wisdom nu mi-a spus nimic si nici nu m-a facut curios sa le ascult albumele.



Eluveitie
 



Eluveitie este o trupa cunoscuta publicului autohton, concertul din 19 martie fiind cea de-a patra prezenta a lor pe o scena din Romania. Elvetienii sunt  o trupa cel putin ciudata din punct de vedere stilistic. Pe de o parte, muzica lor contine nenumarate influente din folclorul celtic, dar in acelasi timp inglobeaza si pasaje metal rapide la care se adauga vocalize death metal, astfel incat reuseste sa ii indeparteze atat pe puritanii metalului extrem, care nu agreeaza fazele soft, cat si pe adeptii genului folk/pagan, deranjati de pasajele brutale  Cred ca reteta asta functioneaza foarte bine pe unele compozitii, cum ar fi Thousandfold, dar per ansamblu consider ca trupa ar avea de castigat daca s-ar canaliza mai mult pe una dintre cele doua directii.
Cert este ca Eluveitie nu duce lipsa de sustinatori nici la noi, lucru evident din reactia mai mult decat entuziasta a spectatorilor, care i-au aplaudat pe elvetieni, au cantat alaturi de ei, ba chiar au si organizat un mosh pit la indicatiile vocalistului Chrigel Glanzmann. Nu este chiar genul de manifestare pe care te-ai astepta sa o vezi cand pe scena se canta la fluier, vioara si alte instrumente traditionale, dar a fost amuzant.
Grupul elvetian este format in mod normal din opt componenti, dar in aceasta seara au cantat fara Anna Murphy (voce, hurdygurdy) care s-a imbolnavit pe parcursul turneului.
Cum era de asteptat, setlistul a fost in mare alcatuit din piese incluse pe ultimul album de studio, Helvetios, dar nu au lipsit nici compozitiile clasice, precum cantecul marinaresc breton, Iris Mona.

Setlist Eluveitie
Helvetios
Luxtos
Thousandfold
Neverland
Sanatorian Shores
Home
Inis Mona
The Uprising
Uxellodunon
Havoc

Cu 3 minute inainte de ora anuntata in program in sala se aprind toate reflectoarele si se aud primele acorduri din…The Final Countdown a celor de la Europe! Amuzanta alegerea acestui intro de catre Sabaton, dar umorul este o calitate prezenta din plin la suedezi, asa ca aceasta optiune nu surprinde pe nimeni.
Ghost Division a fost  piesa care a dat startul recitalului asteptat cu nerabdare de mai bine de 1000 de oameni, veniti sa (re)vada la lucru masinaria de razboi suedeza.
Reactia mai mult decat electrizanta a spectatorilor il surprinde pana si pe Joakim Broden, care marturiseste(probabil sincer) ca l-au trecut deja de doua ori fiorii in primele 5 minute. Probabil ca tocmai in reactia publicului rezida energia care iti da forta de a fi capabil sa canti aproape zilnic in alta tara, sa calatoresti mii de kilometri in autocar, luni la rand. In acest turneu, Sabaton au sustinut pana sa ajunga in Romania peste 130 de concerte, iar traseul lor continua. Este de inteles atunci de ce am sesizat la ei o usoara plafonare, mai multa rutina si mai putin dinamism si energie, comparativ cu recitalul din 2010.
Cu toate acestea, suedezii s-au comportat profesionist si au fost vizibil impresionati de modul in care i-au primit romanii. Joakim a dialogat, deja in stilul clasic, cu audienta, ba mai mult a propus si un fel de joc prin care publicul sa decida ce piesa sa cante: Joakim sugera doua compozitii, iar trupa o canta pe cea aleasa in functie de uralele spectatorilor. Am avut astfel parte de Into the Fire, A Lifetime of War (interpretata in suedeza) si Uprising in loc de Attero Dominatus, The Carolean's Prayer, respectiv Midway.




Sabaton
 




Un moment inedit l-a reprezentat The Hammer Has Fallen, cu Joakim Broden la clape, acompaniat de chitari clasice. In rest, Sabaton s-au concentrat pe promovarea albumului Carolus Rex, dar am ramas placut surprins sa vad cum multa lume stia versurile si canta alaturi de trupa, inclusiv pe compozitiile noi. De mentionat ca Sabaton au cantat fara clapar si acest lucru nu a dat prea bine, mai ales ca pe ultimul album partiturile de clape au un rol important in structura pieselor.
Buna dispozitie, glumele (mai mult sau mai putin inspirate) au definit un concert bun, dar care nu s-a ridicat, cel putin ca impact, la nivelul celui din 2010.  Din nefericire, tehnicienii de la mixer au decis ca e bine sa forteze la maxim instalatia de sunet si au ridicat volumul mult prea sus. Mai tare nu inseamna neaparat mai bine, iar daca te pozitionai inspre boxe nu prea se distingea mare lucru. De neinteles aceasta decizie, nu este prima data cand se intampla si chiar as fi curios sa aflu ce il face pe sunetist sa ia o asemenea decizie.

Dincolo de acest aspect, organizarea a fost fara cusur si chiar tin sa salut decizia lui Nelu Brandusan si a echipei sale de la Promusic de a muta concertul intr-un spatiu mai mare.
Nu stiu daca prin acest concert Sabaton si-a castigat noi fani, cert este ca eu o sa ma duc sa ii vad si data viitoare. SI nici nu va trebui sa astept foarte mult, daca este sa ii dam crezare lui Joakim Broden…

Setlist Sabaton:
Ghost Division
Gott Mit Uns
Carolus Rex
Poltava
Cliffs of Gallipoli
Into the Fire
 40:1
En Livstid i Krig
The Lion From the North
The Hammer Has Fallen
Uprising
Swedish Pagans
Encore:
The Art of War
Primo Victoria
Metal Crüe

Autor: Dragos P.
Foto: Max
Vezi galeriile trupelor: Eluveitie, Sabaton

Data concert:  March 19, 2013  | 0 Comentarii  | 2805 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Sabaton la Bucuresti: Stormaktstiden!

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte