concerte

Sex in loc de razboi - Concert Umbra et Imago live in Silver Church

Sex in loc de razboi -  Concert Umbra et Imago live in Silver Church
TRUPE: Kratos, Sincarnate, Umbra Et Imago

In urma cu un an, mai exact pe 14 februarie, a avut loc sub titulatura First Romanian Darkfest, un concert darkwave/gothic mai putin obisnuit pentru meleagurile autohtone. Pe aceeasi scena au urcat atunci Diary of Dreams, In Strict Confidence si Das Ich, iar faptul ca evenimentul s-a dovedit un succes m-a facut sa cred ca astfel de concerte vor capata, daca nu o regularitate, macar o frecventa mai crescuta. Paradoxal insa, cu exceptia recitalului Deine Lakaien din martie 2009, nu s-a mai intamplat nimic notabil in aceasta zona muzicala. Pana in ianuarie acest an cand au aparut primele zvonuri ca Umbra et Imago ar urma sa cante in Bucuresti. Zvonurile au devenit informatii certe odata cu anunturile oficiale facute de organizatori, Axa Valaha Productions si Under the Flag Events.

Pe langa faptul ca este una dintre cele mai longevie trupe din aria goth metal nemteasca, Umbra et Imago a reprezentat probabil, alaturi de Lacrimosa, cea mai promovata trupa de gen in Romania in anii '90, pe vremea cand Studio Rock-ul si Heavy Metal Magazine-ul erau cele mai importante surse de informare ale metalfanului roman. Prezenta lui Alex Perin(un chitarist roman) in componenta trupei pe albumul Gedanken Eines Vampirs a contribuit si ea cu siguranta la popularitatea grupului.

Prezentat drept un spectacol special, un soc cultural pentru neinitiati, revoltator pentru puritani, dar un deliciu pentru amatorii de fetisism, BDSM (Bondage & Discipline, Dominance & Submission, Sadism & Masochism) ma asteptam ca acest eveniment sa aiba parte de obisnuitele reactii de scandalizare din partea presei mainstream, avida dupa chestiuni senzationale. Spre surpinderea mea nu am vazut nimic de acest gen (cu exceptia unei incercari timide a Realitatii TV), dar apoi mi-am amintit ca oricum nu prea mai avem presa, si in plus, in acelasi week-end avea loc un alt tip de spectacol, oferit de Congresul PSD.

Inca de la inceput vreau sa precizez ca locul ales pentru desfasurarea ostilitatilor, respectiv clubul The Silver Church este unul deosebit. Dupa ani de zile de hrube sau alte spelunci insalubire este o adevarata placere sa mergi la un concert intr-un asemenea club  stilat, iar design-ul pretentios al lui Silver Church s-a potrivit de minune cu profilul concertului din noaptea de 20 februarie.
Fiind un gen de eveniment cu pronuntat caracter estetic eram curios sa vad cum vor arata spectatorii care vor veni la concert. Asa cum ma asteptam, publicul a fost eterogen, de la costumatiile care oscilau intre tinute extravagante bazate pe latex si casual, pana la varste dintre cele mai diferite.



Kratos



Trupei bucurestene Kratos i-a revenit sarcina de a deschide seara si daca din punct de vedere al imaginii ei s-au incadrat perfect in atmosfera, nu la fel de convingatoare mi s-a parut si muzica pe care ne-au propus-o. Am constatat ca nici acum nu au reusit sa gaseasca un baterist si folosesc tot tobe inregistrate, care inevitabil dau senzatia de artificial. Dar chiar si ignorand acest aspect, trupa  nu a sunat tocmai inchegat, o cauza putand fi si absenta in ultimii 3 ani a concertelor pe o scena bucuresteana. Noua directie muzicala a trupei are un iz industrial,  accentul cade pe partile simfonice, dar si pe duelul vocal Dan - Monica, insa rezultatul nu este in intregime satisfacator.  Un moment inedit, care a imprimat o alta dinamica recitalului Kratos, a fost prezenta ca invitat a lui Marius Popeanga (Avatar) pe piesa Delirium. Marius a transmis o parte din energia sa si publicului, care pana in acel moment urmarea putin cam apatic ce se intampla pe scena.



Sincarnate



Dupa o scurta pauza au urmat cei de la Sincarnate, o surpriza deosebit de placuta pentru mine. Stilul practicat de ei reuseste sa incorporeze elementele doom si death metal de o maniera care nu pare deloc invechita, iar modul in care au sunat in aceasta seara a aratat ca sunt suficient de sudati intre ei incat sa se prezinte ca o trupa adevarata. Playlist-ul a constat intr-un amestec de compozitii vechi si noi, iar cel putin una dintre aceste piese noi ma face sa astept cu nerabdare viitorul produs discografic al bucurestenilor. Publicul a reactionat foarte bine la concertul Sincarnate, oamenii aplaudand cu entuziasm prestatia celor de pe scena. 



Umbra et Imago



Odata cu primele acorduri ale lui Märchenlied seara a atins puncul culminant, iar Mozart (voce), Lutz (bass), Migge (baterie) si Sacha (chitara) i-au introdus pe cei peste 300 de spectatori in universul muzical Umbra et Imago, dominat de postulatul lui Sigmund Freud ca sexualitatea este esenta fiintei umane. Acompaniati de Madeleine Le Roy, care s-a ocupat impreuna cu asistenta sa de latura erotica a spectacolului, Umbra et Imago au facut un periplu prin intreaga lor discografie, fiind alese o serie de piese celebre precum Memento Mori, Dunkle Energie sau Machina Mundi. In tot acest timp, Madeleine folosea cu dedicatie intreg arsenalul de masti, catuse, ace, piercinguri, scripeti, bice si artificii pentru a exprima vizual si cat se poate de explicit conceptiile despre sexualitate care se regasesc in versurile trupei germane. Din acest motiv, cei fara atentie distributiva riscau sa piarda parti importante din muzica Umbra et Imago, prestatia lui Madeleine fiind suficient de provocatoare incat sa capteze interesul si celui mai inversunat ascet.



Umbra et Imago



Mozart a incercat sa fie mai tot timpul comunicativ, singura bariera fiind insa limba engleza, care nu ii este deloc prietena. Cred ca se descurca la fel de bine si in romana, dovada fiind expresiile autohtone folosite intre piese, dar pe care nu le pot reproduce in cadrul acestui articol. Probabil in ideea de a crea o conexiune si mai stransa intre trupa si public, Mozart a incercat si un stage diving, punandu-i la grea incercare pe cei aflati in fata scenei, care s-au vazut nevoiti sa sustina kilogramele (deloc putine) ale vocalistului teuton.
Ca sunet grupul german a fost ireprosabil, fapt care i-a facut pe cei prezenti sa ii ceara de doua ori la bis. Umbra et Imago au revenit pe scena in uralele spectatorilor cu Mea Culpa si Kleine Schwester, inchieind apoteotic cu Rock Me Amadeus.
Singura mea nemultumire a fost ca nu au cantat totusi multe dintre piesele lor de rezistenta, precum Sex Statt Krieg, Viva Lesbian, Goth Music sau Sweet Gwendoline.

Imediat dupa recitalul Umbra et Imago a urmat un moment de acrobatii si suflatori de foc, care a trasat epilogul unei seri memorabile.  Si in aceeasi nota festiva inchei si eu articolul, felicitandu-i pe organizatori si asteptand cu interes urmatorul eveniment de gen.



Foto: Ella


Autor: Dragos P.
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Kratos, Sincarnate, Umbra Et Imago

Data concert:  February 20, 2010  | 13 Comentarii  | 6764 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Sex in loc de razboi - Concert Umbra et Imago live in Silver Church

  • pentru cei interesati is ceva filmari pe contul de facebook al dansatoarei respective :):
    http://www.facebook.com/madeleine.leroy#!/madeleine.leroy?v=wall

    interesante :)

    1. Posted by Eagle | 24 Februarie 2010 18:21
  • Concertul a fost superb! Cronica OK si la obiect. Asteptam trupe noi - L'Aime Immortelle ar putea fi una dintre ele. Mi-as dori sa vina din nou Deine Lakaien, de data asta nu-i mai ratez.

    2. Posted by NTVL | 24 Februarie 2010 19:33
  • Dragul meu Dragos P.

    Daca tot facem o cronica de concert ca un ziarist sau critic muzical ce suntem si-l expunem pe un site respectabil, ar trebui sa ne ridicam si noi cumva la rangul publicatiei on-line, nu?! Ca un critic muzical ce suntem ar trebui sa fim pur obiectiv si sa prezentam evenimentul ca atare, fara a ne expune parerile personale. Pentru astfel de impresii stiu ca se foloseste forum-ul.
    Mai mult, in momentul in care scrii o cronica de concert, o faci fie pentru cei ce nu au fost prezenti la evenimentul respectiv, fie pentru a-ti dezvalui calitatile de critic si anume muzical. Daca scrii pentru prima categorie(pentru cei ce nu au fost prezenti) atunci ar trebui sa lasi ascultatorul sa considere daca o trupa este inchegata sau nu, daca face o muzica buna sau proasta(nu prea reusesc sa inteleg termenul celei din urma) sau daca suna sau nu sintetic.

    Si acum sa te lamuresc cu cateva aspecte:
    1) nu este absolut nici un duel intre vocea feminina si cea a lui Dan si in nici un caz nu exista partea "buna" si "rea" sau mai stiu eu ce bazaconii ne trec noua pe la urechi. Ele se completeaza una pe alta, ambele “intarind” textele sarcastice ce prezinta aspecte sociale sau diverse experiente. Poate singurul "duel" dintre voci este acela de a fi diferite ca timbru.

    2) nu suntem nici prima, nici singura trupa ce canta cu drum machine, iar acest drum machine sintetic contine sunete naturale. Faptul ca nu exista om in carne si oase pe scena este cu totul altceva. Sau mintea noastra nu reuseste sa treaca peste aceasta granita?!

    3) unele trupe invioreaza atmosfera si publicul, altele aduc o nota de sobrietate, la altele publicul se uita pur si simplu si asculta. Lasa auditoriul sa aleaga!

    4) rezultatul nu este satisfacator pentru cine? Pentru tine? Nu cumva scrii o cronica de concert si ar trebui sa fii neutru?

    Lasa ascultatorii sa isi expuna impresiile. Pana la urma ei decid daca o formatie se ridica la inaltimea cerintelor sau nu.

    Cu respect,
    Monica

    3. Posted by Monika | 25 Februarie 2010 10:58
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte