concerte

SPIRITUAL RAVISHMENT: lansare "Children of the Atom" la Bucuresti

SPIRITUAL RAVISHMENT: lansare
TRUPE: AbnormyNdeffect, Mediocracy, Spiritual Ravishment

Unul dintre cele mai asteptate evenimente din aceasta toamna, pentru scena underground autohtona, a fost concertul de lansare a albumului Children of the Atom, primul din cariera oradenilor de la Spiritual Ravishment. Evenimentul, ce a fost anuntat inca din data de 28 octombrie 2010, s-a dovedit a fi unul reusit nu numai pe hartie, Days Before Disappearance, Mediocracy, Abnormyndeffect si Spiritual Ravishment dovedindu-se a fi cartile castigatoare pentru un eveniment reusit.

Inainte de toate, haideti sa va spun cateva vorbe despre locatie, clubul Cage, fostul Live Metal Club. Probabil in mintea multora apare intrebarea: "Cum e dom'le Cage asta? E tot LMC-ul dar cu un alt nume?", ei bine, NU. Din toata afacerea asta a mai ramas doar locatia, sau mai bine zis cladirea in sine. Locatia s-a transformat precum se transforma broscoiul fermecat peste noapte in printul sau printesa (nu mai stiu cum era treaba asta) din basme. Mult mai spatios, cu un sunet net superior si mult mai aerisit (chiar poti sa respiri fara sa trebuiasca sa tai fumul cu sabia), per total cum ar trebui sa fie orice locatie menita sa gazduiasca evenimente culturalo-muzicale, bahico-muzicale sau cum vreti sa le spuneti.

Revenind la concertul in sine, prima trupa a serii a fost Days Before Disappearance, o gasca pe care am avut ocazia pana acum sa o mai vad doar o singura data si care, pana la acest show, nu imi spusese foarte multe. Ei bine, lucrurile s-au schimbat in tabara Days Before Disappearance, gasca inregistrand o reala evolutie la capitolele tehnica si muzicalitate. Mai pe scurt, o trupa care a trecut printr-o schimbare la fel cum multe state au trecut la sfarsitul anilor '80, de la comunism la democratie. Cu alte cuvinte, o revolutie incununata de succes. Daca sunteti amatori de sonoritati deathcore/metalcore sau death metal, nu stati foarte mult pe ganduri daca se apropie un show al trupei. Muzica trupei este dezvoltata cam pe acelasi schelet muzical ca al celor de la Suicide Silece, la care se adauga un strop de melodie a la As I Lay Dying.


MEDIOCRACY



Dupa o scurta pauza, a urmat pe scena Mediocracy, o trupa pe care din pacate am reusit "performanta" de a o rata de fiecare data pana la acest eveniment, in conditiile in care bucurestenii stau destul de bine la capitolul evenimente live. Inarmat cu putine informatii despre aceasta, in mare parte fiind vorba despre componenta trupei, stilul abordat si o vaga idee a cum suna live (bagati urechea pe myspace, s-ar putea sa fie o revelatie), nu prea stiam la ce sa ma astept din partea lor. Intr-un final, dupa scurtele reglaje de rigoare dinaintea ficarui recital si un intro ce avea sa prevesteasca unul dintre cele mai energice si haotice show-uri ale unei trupe debutante, lucrurile incep sa devina din ce in ce mai serioase. Promovand un crustcore ce aminteste de suedezii de la Disfear, peste care sunt presarate destule elemente sludge a la Neurosis si cateva ruperi de ritm rupte din manualele americanilor de la Exodus, trupa s-a dovedit a fi una dintre cele mai placute surprize pe acest an la capitolul trupe debutante. "Debutante" poate ca nu este cuvantul cel mai potrivit, avand in vedere faptul ca in componenta trupei se regasesc muzicieni cu o activitate mai mult decat intensa pe scena underground, insa in cazul in care privim formatia ca un nume proaspat iesit la lumina, cuvantul ales este cel corect. Este de apreciat intentia de a propune un stil neabordat pana acum in Romania, si este de si laudat faptul ca pare a fi o carte castigatoare. Ca o nota de incheiere asupra celor de la Mediocracy, trebuie sa recunosc ca descrierea trupei, facuta de Coro in comunicatul oficial, era cea mai potrivita. Viez este unul dintre cei mai energici vocalisti autohtoni pe care i-am vazut vreodata.



MEDIOCRACY


ABNORMYNDEFFECT


Urmatorii pe scena au fost basarabenii de la Abnormyndeffect, unul dintre cele mai interesante nume ale scenei de peste Prut, alaturi de Dakon, Neuromist, Sepsys sau Chordewa (ca sa numesc doar cateva din trupele ce se descurca peste medie). Abnormyndeffect s-au descurcat exact asa cum ma asteptam, excelent! Propunand acelasi grindcore tehnic, ce aminteste de Naked City, imbracat in hainele propriei personalitati, show-ul trupei s-a dovedit a fi cel mai bine primit de public, alaturi de cel al baietilor de la Spiritual Ravishment. Trupa a beneficiat de prezenta unui public insetat de dorinta de a se exterioriza pe ritmurile muzicii lor. Nu au lipsit din playlist-ul trupei piese precum Punct de vedere, Cure for the Obscure sau Mind Destructive Species, titluri cu care trupetii reusesc de fiecare data sa obtina rezultatul scontat. Pe langa piesele deja cunoscute, baietii de la Abnormyndeffect au presarat asa cum au promis si cateva piese ce vor figura pe viitorul album de studio, cele care mi-au atras cel mai mult atentia fiind Prea mult gunoi si Noaptea.



Mircea Bâtcă (ABNORMYNDEFFECT)


SPIRITUAL RAVISHMENT



Ultimii pe lista au fost oradenii de la Spiritual Ravishment, cel mai asteptat nume al serii. Pana acum am mai avut ocazia sa ii vad pe Sebi, Andrei, Lorand si Ali in deschiderea olandezilor de la God Dethroned si a americanilor perversi de la Lividity. Parca mai inchegat fata de datile trecute, show-ul celor de la Spiritual Ravishment a fost exact asa cum descria colegul Sake muzica lor in cronica discului Children of the Atom, post-apocaliptic. Stiu ca poate suna un pic cam pompos, dar atunci cand ii vezi live si ii vezi de ce sunt in stare simti o oarecare bucurie cand te gandesti ca inca apar trupe cu care putem defila pe scena europeana, si nu numai pe cea a metalului extrem. Si ceea ce am spus nu este intamplator, chiar Sebi a spunand in timpul concertului faptul ca, in luna ianuarie, Spiritual Ravishment ii vor insoti pe finlandezii de la Impaled Nazarene in turneul european. Daca munca exista, apar si rezultatele.


SPIRITUAL RAVISHMENT

Inchei prin a spune ca am avut placerea de a participa la unul dintre cele mai bune concerte de club in care au fost angrenate trupe din Romania, sau trupe vorbitoare de limba romana. Satan Klaus se intampla in decembrie, asa ca mai exista o sansa sa vedeti (sau sa revedeti, daca ati pierdut acest show) una dintre cele mai bune formule de trupe extreme, plus inca multe alte surprize.

Autor: H.
Foto: H.
Vezi galeriile trupelor: AbnormyNdeffect, Mediocracy, Spiritual Ravishment

Data concert:  November 06, 2010  | 0 Comentarii  | 6869 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: SPIRITUAL RAVISHMENT: lansare "Children of the Atom" la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte